ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Xρυσό για Τσουρουνάκη, χάλκινα για Χριστοφορίδη, Καρετζόπουλου

Xρυσό για Τσουρουνάκη, χάλκινα για Χριστοφορίδη, Καρετζόπουλου

Η Ελλάδα κατέκτησε ένα χρυσό και δύο χάλκινα μετάλλια και έκανε ποδαρικό με τον καλύτερο τρόπο στο 19ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης, στο Βόλο. Τι δήλωσε ο Αντώνης Τσουρουνάκης. Δυο ακόμα παγκόσμια ρεκόρ.

Φανταστική ήταν η πρεμιέρα των τελικών για τους Έλληνες αθλητές στο 19ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης, στο Βόλο, το απόγευμα της Παρασκευής (24/6). Η Ελλάδα κατέκτησε ένα χρυσό και δύο χάλκινα μετάλλια και έκανε ποδαρικό με τον καλύτερο τρόπο στην κορυφαία φετινή διοργάνωση του αθλήματος στον κόσμο.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν ο Αντώνης Τσουρουνάκης, που τους "τρέλανε" όλους με ένα εκπληκτικό φίνις στον τελευταίο τελικό της βραδιάς, τα 400 μ. επιφάνεια ανδρών (όπου είχαμε διπλή ελληνική συμμετοχή) και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 2.58.12 (θυμίζουμε ότι στον προκριματικό το πρωί ήταν με τον 6ο καλύτερο χρόνο).

Ο 28χρονος Έλληνας πρωταθλητής ένιωσε απόλυτα δικαιωμένος που κατακτά την παγκόσμια κορυφή στο απόγειο και ίσως στο φινάλε -όπως ο ίδιος δήλωσε- της καριέρας του.

Στον ίδιο τελικό μετείχε και ο Χρήστος Χριστοφορίδης που είχε μπει το πρωί με τον κορυφαίο χρόνο από τον προκριματικό ξεκίνησε καλά, αλλά προς το τέλος είχε ένα πρόβλημα με το μαγιό του και τερμάτισε τελικά 3ος, παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο με 2.59.29, που είναι φυσικά μια επίσης μεγάλη επιτυχία. Το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα κατέκτησε ο Ρώσος, Εβγένι Σμιρνόφ, ο οποίος μπήκε ανάμεσα στους δυο Έλληνες (2.58.65).

Πάντα ψηλά τα τελευταία χρόνια, ο Λουκάς Καρετζόπουλος, εξάλλου, ανέβηκε και πάλι στο βάθρο των νικητών. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. επιφάνεια με 34.55 και επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στην ελίτ.

Δυο ακόμα παγκόσμια ρεκόρ

Στους απογευματινούς τελικούς της πρώτης ημέρας της διοργάνωσης, καταρρίφθηκαν δύο ακόμα παγκόσμια ρεκόρ (είχαμε και ένα το πρωί στους προκριματικούς). Η χρυσή νικήτρια στα 100 μ. διπλά πέδιλα γυναικών Ουγγαρέζα, Πέτρα Σενάνσζκι, πέτυχε και πάλι παγκόσμιο ρεκόρ (45.69) καταρρίπτοντας το δικό της που κατείχε από τον πρωϊνό προκριματικό (46.43).

Παγκόσμιο ρεκόρ και από τον Ρώσο Ντμίτρι Σεριακόφ στον τελικό των 100 μ. διπλά πέδιλα ανδρών με 41.44.

Τις απονομές στους μεταλλιούχους έκαναν, ανάμεσα στους άλλους επισήμους, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, υπεύθυνος αθλημάτων της CMAS και Ταμίας της ΚΟΕ, Ηλίας Ξιάρχος και ο Δημήτρης Καρετζόπουλος, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής του αθλήματος στη CMAS.

Τσουρουνάκης: "Ο καλύτερος τρόπος για να κλείσω την καριέρα μου"

Η απόλυτη δικαίωση για τον Αντώνη Τσουρουνάκη είναι η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 400 μ. επιφάνεια, στην πρεμιέρα των τελικών του 19ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος Τεχνικής κολύμβησης, στο Βόλο. Ένας πολύπειρος αθλητής που βρέθηκε επιτέλους στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε Παγκόσμιο, κάτι που το άξιζε μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας σε δύσκολες συνθήκες, με συνεχείς συμμετοχές σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, με άλλες διακρίσεις και πολλά ρεκόρ. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι βρέθηκε στην κορυφή λίγο πριν το τέλος της καριέρας του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αντώνη Τσουρουνάκη: "Είμαι τόσα χρόνια στο χώρο, αλλά αντιμετωπίζαμε συνεχώς προβλήματα. Φέτος μπήκαμε νωρίς για προετοιμασία στην 50άρα πισίνα, κάναμε σωστή προετοιμασία και ουσιαστικά πετύχαμε αυτό που έκαναν οι άλλοι που έπαιρναν τα χρυσά. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος μ' αυτήν την επιτυχία. Έκανα και ατομικό ρεκόρ, στα 28 μου χρόνια. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλείσω την καριέρα μου. Το έχω αποφασίσει. Ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου ποιυ με στηρίζει, τον προπονητή μου Ηλία Καλαμαρίδη, τον διατροφολόγο μου και όλους όσους πίστεψαν σε μένα. Επόμενος στόχος το 200άρι και ό,τι καλύτερο κι εκεί. Μεγάλη σημασία ότι έγινε στη χώρα μας, αλλά και ότι έρχεται σε αυτή τη στιγμή. Δείτε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα παρότι το παγκόσμιο ρεκόρ είναι ένα δευτερόλεπτο και κάτι μακριά".

Ο Χρήστος Χριστοφορίδης, που κατέκτησε το χάλκινο στο ίδιο αγώνισμα, είπε από την πλευρά του: "Στα πρώτα 200 μ. της κούρσας ήμουν σε καλό δρόμο για το χρυσό. Παρόλα αυτά το άθλημά μας έχει πολύ εξοπλισμό που ένα λαθάκι, μια ατυχία μπορεί να σε πάει πολύ πίσω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το αγωνιστικό μου μαγιό πήρε νερά με αποτέλεσμα να μη μπορώ να συνεχίσω με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ταχύτητα, παρότι τα έδινα όλα. Χάρηκα για τον Αντώνη που πήρε το χρυσό. Είναι ένας μεγάλος αθλητής, με μεγάλη διάρκεια στο παγκόσμιο σστερέωμα. Το άξιζε. 'Ολοι προσπαθούμε για το καλύτερο, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Έχω άλλα δυο ατομικά και ευελπιστώ στο άθλημά μου, στα 800 μ., να πάω ακόμα ψηλότερα. τα πάντα είναι ρευστά σε αυτό το άθλημα".

Ο Λουκάς Καρετζόπουλος, που πήρε χάλκινο στα 100 μ. επιφάνεια, δήλωσε: "Είναι επιτυχία το χάλκινο, αλλά ήμουν προετοιμασμένος για πολύ καλύτερα πράγματα. Δεν μου βγήκε η κούρσα, δεν ξέρω για ποιο λόγο. Αναποδιές γίνονται κάποιες φορές. Δεν ξέρω τι έφταιξε. Αλλά από τα λάθη μας μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι. Έχω άλλα δυο αγωνίσματα και ελπίζω να πάνε όλα καλά και να ανεβώ ψηλότερα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ