ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Σκληρός ανταγωνισμός και σπουδαίο θέαμα στο Πανελλήνιο

Σκληρός ανταγωνισμός και σπουδαίο θέαμα στο Πανελλήνιο

Με τρεις ιδιαίτερα τεχνικές ιστιοδρομίες όρτσα – πρίμα συνεχίστηκε στη Χίο, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης που διοργανώνει ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χίου σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοιχτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Ο άνεμος στη δεύτερη ημέρα των αγώνων, κυμάνθηκε στην αρχή στα 14-16 μίλια, ωστόσο στην τρίτη σημερινή κούρσα έφτασε τα 20 βοηθώντας τους ιστιοπλόους να ξεδιπλώσουν τις ικανότητες τους και δώσουν σπουδαίους αγώνες, στο στενό ανάμεσα στη Χίο και το Τσεσμέ, με την Τουρκία να έχει μάλιστα μία συμμετοχή στην open κατηγορία.

Το συγκεκριμένο σκάφος μάλιστα, το MORPHEUS, ήταν πρώτο στις δύο σημερινές ιστιοδρομίες, ενώ την άλλη πρωτιά πήρε το ELLINIXX που προηγείται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Εξαιρετική εμφάνιση και από το CODE ZERO-VODAFONE που μία 2η και μία 3η θέση, μπήκε στην πεντάδα του πρωταθλήματος.

Τα πέντε πρώτα σκάφη στην open κατηγορία μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων ιστιοδρομιών είναι:

1) ELLINIXX με κυβερνήτη το Στέργιο Λεονταρίδη

2) MORPHEUS με κυβερνήτη τον Signian Sumer

3) PEGA-MUSTO-ATHENIAN με κυβερνήτη το Δημήτριο Αλεβιζάκη

4) ANATELOUSSA AFRODITI με κυβερνήτη το Γιώργο Αυγερινό

5) CODE ZERO-VODAFONE με κυβερνήτη τον Μιχάλη Μπελέγρη.

Χωρίς το τουρκικό σκάφος που μετέχει στην open κατηγορία, την πέμπτη θέση στο Πανελλήνιο ORC καταλαμβάνει το OXYGONON και η πεντάδα γίνεται:

1) ELLINIXX με κυβερνήτη το Στέργιο Λεονταρίδη

2) PEGA-MUSTO-ATHENIAN με κυβερνήτη το Δημήτριο Αλεβιζάκη

3) ANATELOUSSA AFRODITI με κυβερνήτη το Γιώργο Αυγερινό

4) CODE ZERO-VODAFONE με κυβερνήτη τον Μιχάλη Μπελέγρη

5) OXYGONON με κυβερνήτη το Λάζαρο Τσαλίκη

Το βράδυ της Τρίτης έγινε στο επιβλητικό Ίδρυμα Μαρία Τσάκος στη Χίο, η απονομή στους νικητές της πρώτης ιστιοδρομίας αλλά και η επίσημη Τελετή Έναρξης, ενώ στον ίδιο χώρο θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής η Τελετή Λήξης.

Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς που είπε: «Είναι μεγάλη χαρά για τη Χίο να έχουμε εδώ τους ανθρώπους της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τιμή να αγωνιστείτε στα νερά μας. Η Χίος έχει μεγάλη παράδοση στην ιστιοπλοΐα με όλους τους ομίλους να έχουν ενεργό συμμετοχή, κάτι που ενθουσιάζει όλους τους Χιώτες μικρούς και μεγάλους. Να έχετε επιτυχία στον αγώνα σας και να έρθετε και στις επόμενες διοργανώσεις που ετοιμάζουμε καθώς πιστεύουμε ότι ο χώρος και η θέση της Χίου προσφέρονται για ναυταθλητισμό.»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανοιχτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Λάζαρος Τσαλίκης επισήμανε: «Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο Χίου για τη φιλοξενία και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χίου για την άψογη διοργάνωση, επιβεβαιώνοντας ότι η Χίος έχει ναυτική παράδοση και αγαπάει την ιστιοπλοΐα όπως φάνηκε και από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όπτιμιστ που έγινε πριν από λίγο καιρό αλλά και πέρσι με τη φιλοξενία της Aegean Regatta. Hταν μία χρονιά δύσκολη όσον αφορά το προσφυγικό και η παρουσία μας εδώ στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Χίο, δείχνουν ότι η εικόνα που μπαίνει στα σπίτια όλης της Ελλάδας μπορεί να μην είναι πραγματική ή ότι αντιμετωπίσατε αυτό το πρόβλημα αποτελεσματικά δείχνοντας σε όλη την υδρόγειο ότι υπάρχουν εδώ κάποιες φιλόξενες περιοχές που και την τάξη μπορούν να διατηρήσουν, αλλά και να επιδείξουν την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία.»

Η Πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χίου Τατιάνα Τσαρδάκα είπε στο χαιρετισμό της: «Όταν πριν από δύο χρόνια μας ανατέθηκε η διοργάνωση του Πανελληνίου δεν μπορούσαμε να περιμένουμε ότι η φετινή χρονιά θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη για τον τουριστικό τομέα για το νησί μας. Ευχαριστούμε που είστε εδώ και παράλληλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους επαγγελματίες του νησιού για τη βοήθεια. Σας ευχόμαστε να χαρείτε την ιστιοπλοΐα και να περάσετε καλά στο νησί μας.»

Ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου Μιχάλης Μπελέγρης είπε: «Το Λιμενικό Ταμείο Χίου τα δύο τελευταία χρόνια μαζί με το Δήμο έχει κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να στραφούμε στο ναυταθλητισμό και στο θαλάσσιο τουρισμό υποστηρίζοντας διάφορες θαλάσσιες δράσεις, ώστε να μπορέσει να υπάρχει ανάπτυξη σε όλο αυτό το κομμάτι. Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ και σήμερα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να βγάλουμε προς τα έξω την πραγματική εικόνα της Χίου τόσο στο ναυταθλητισμό όσο και στην καθημερινή ζωή, για να μπορέσει να αποκατασταθεί αυτή η εικόνα σε όλους τους Έλληνες.»

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ORC γίνεται υπό την αιγίδα του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου, του Επιμελητηρίου Χίου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Photo Credits: AleN Photography/ Nikos Alevromytis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ