ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Α-Class Catamaran: Όταν η Ιστιοπλοΐα έγινε 3D

Α-Class Catamaran: Όταν η Ιστιοπλοΐα έγινε 3D

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της ιστιοπλοΐας, Κώστας Τριγκώνης, ανοίγει πανιά για νέες θάλασσες και προκλήσεις. Στη νέα του κατηγορία -το Α-Class- θα αγωνιστεί στο Προ Παγκόσμιο πρωτάθλημα και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της κλάσης στην Πολωνία (12-26/8), όπως και σ έναν αγώνα προετοιμασίας στην Ιταλία.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της ιστιοπλοΐας, Κώστας Τριγκώνης, ανοίγει πανιά για νέες θάλασσες και προκλήσεις. "Αυτή τη φορά ήμουν αποφασισμένος. Η τώρα ή ποτέ είπα. Δεν θα άντεχα να μην είμαι παρών στην “γέννηση” μιας άλλης διάστασης του αθλήματος. Δεν θα άντεχα να μην το γευτώ…", λέει ο Κώστας και συμπληρώνει: " Κινούμαι σε αχαρτογράφητα νερά".

Μια χρονιά ορόσημο ξεκίνησε για τον Έλληνα ιστιοπλόο με τους 20 Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς τίτλους και τις τέσσερεις συμμετοχές σε Ολυμπιάδες –ανάμεσα σε πολλές άλλες διακρίσεις, αφού τον βρίσκουμε πλέον να δοκιμάζεται και σε ένα νέο, μονοθέσιο σκάφος, σε καινούργιο ρόλο και σε διαφορετική κατηγορία. Πριν από 38 χρόνια, όταν πρωτοξεκίνησε την ενασχόληση του με το άθλημα, δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί την σημερινή εξέλιξή του.

Α-Class Catamaran: Όταν η Ιστιοπλοΐα έγινε 3D

Μας εκμυστηρεύτηκε όμως ότι την περίοδο που είχε ξεκινήσει η εμπλοκή του με τα καταμαράν, είχε περάσει από το μυαλό του η σκέψη ότι «Αυτά τα σκάφη κάποια στιγμή θα πετάξουν». Δώδεκα χρόνια μετά, ο Κώστας Τριγκώνης βρέθηκε να “πιλοτάρει” πλέον ένα καταμαράν…που πετάει. Αυτό είναι το Α-Class Catamaran!

Το Α-Class Catamaran, όπως μας περιγράφει ο Κώστας, αλλάζει όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα. "Οι ταχύτητες, ελλείψει τριβής με το νερό, εξωφρενικές όταν μιλάμε για ένα σκάφος μεγέθους 5,49μ, φάρδους 2,30μ και συνολικού βάρους μαζί με το κατάρτι του 75kg. Ένα και μοναδικό πανί όπου μαζί με το κατάρτι του φτάνει τα 13,94τ.μ που είναι ικανό σε συνδυασμό με τις ασύμμετρες καρίνες και τιμόνια με πτερύγια που παράγουν άνωση, να φτάσει το σκάφος στην ταχύτητα των 30 κόμβων. Το σκάφος, δηλαδή, ταξιδεύει με την διπλάσια ταχύτητα από αυτήν του πραγματικού ανέμου".

Η ιστιοπλοΐα, με το Α-Class Catamaran, αλλάζει διάσταση και μεγαλώνει τις προκλήσεις. Η κίνηση του σκάφους στο άθλημά γινόταν και γίνεται, στις περισσότερες κλάσεις, σε 2 άξονες-διαστάσεις. Από την στιγμή που το σκάφος θα σηκωθεί από την επιφάνεια του νερού και βρεθεί στον αέρα, τότε μιλάμε για 3D sailing.

Α-Class Catamaran: Όταν η Ιστιοπλοΐα έγινε 3D

"Δεν έχω ιδέα τι θα καταφέρω σε αθλητικό επίπεδο ως Κώστας. Από πλήρωμα καλούμαι να μεταμορφωθώ σε πιλότο! Αυτή είναι και η προσωπική μου πρόκληση. Ιδέα όμως έχω για το τι θα κάνω αυτή την γνώση που μαζεύω. Θα τη δώσω στα παιδιά που έρχονται από πίσω. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις.", λέει ο Κώστας έτοιμος για μια ακόμα περιπέτεια.

Σχετικά με την αγωνιστική δραστηριότητα του Κώστα, φέτος η χρονιά θα ξεκινήσει στο Κίελο (Γερμανία 14-24/6) με Φόρμουλα 18, όπου μαζί με τον πολύ καλό φίλο και χρόνια συναθλητή, Ντάνη Πασχαλίδη, θα προετοιμαστούν για το παγκόσμιο πρωτάθλημα φόρμουλα 18 που θα γίνει στην Δανία (Κοπενχάγη 7-14/7), όπου στόχος είναι και πάλι ένα μετάλλιο.

Στη νέα του κατηγορία -το Α-Class- θα αγωνιστεί στο Προ Παγκόσμιο πρωτάθλημα και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της κλάσης στην Πολωνία (12-26/8), όπως και σ έναν αγώνα προετοιμασίας στην Ιταλία.

"Προσωπικά το “πανάκι” μου το σήκωσα και έβαλα πλώρη για νέες Θάλασσες. Τα υπόλοιπα θα τα δείξει ο χρόνος", ολοκληρώνει ο Κώστας, λίγο πριν παραδοθεί και πάλι στον μεγάλο του έρωτα, τη θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ