ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Ώρα Παγκοσμίου για τις Εθνικές ομάδες της ενόργανης

Greece's Eleftherios Petrounias performs on the rings during the gymnastics exhibition gala at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Wednesday, Aug. 17, 2016. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)
Greece's Eleftherios Petrounias performs on the rings during the gymnastics exhibition gala at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Wednesday, Aug. 17, 2016. (AP Photo/Dmitri Lovetsky) AP PHOTO/DMITRI LOVETSKY

Η στιγμή για την κορυφαία διοργάνωση της χρονιάς έφτασε για τους Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής, που θα συμμετάσχουν στο 47ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο εμβληματικό Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ.

Η στιγμή για την κορυφαία διοργάνωση της χρονιάς έφτασε για τους Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής, που από τις 2 έως τις 8 Οκτωβρίου θα συμμετάσχουν στο 47ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο εμβληματικό Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ και όλοι τους, πρωτοεμφανιζόμενοι ή πιο έμπειροι, θα κυνηγήσουν την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας τους στον θεσμό.

Το φετινό παγκόσμιο, το πρώτο του νέου Ολυμπιακού κύκλου, έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν περιλαμβάνει ομαδικά αγωνίσματα, παρά μόνο ατομικά (σύνθετο ατομικό και επιμέρους όργανα), δίνοντας στους αθλητές την ευκαιρία να επικεντρωθούν στα όργανα στα οποία ξεχωρίζουν.

Την αρχή θα κάνει η Εθνική ανδρών, η οποία πραγματοποίησε την Παρασκευή (29/09) την επίσημη προπόνησή της στον αγωνιστικό χώρο και πλέον είναι έτοιμη για τον προκριματικό: Βάσει κλήρωσης, η Ελλάδα θα ανέβει πρώτη απ’ όλες στο ταπί, τη Δευτέρα (02/10, 17:00 - 20:00 ώρα Ελλάδας), συμμετέχοντας στον εναρκτήριο 1ο όμιλο.

Κατά σειρά θα αγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (κρίκοι), Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι), Νίκος Ηλιόπουλος (μονόζυγο), Χριστόφορος Κωνσταντινίδης (έδαφος), Αντώνης Τανταλίδης (έδαφος, πλάγιος ίππος) και Γιώργος Χατζηευσταθίου (πλάγιος ίππος), με αυξημένες προσδοκίες.

Ο Πετρούνιας, ως κάτοχος όλων των διαθέσιμων τίτλων στους κρίκους, αποτελεί φαβορί για την είσοδο στην προνομιούχο οκτάδα των φιναλίστ, ενώ τη μεγάλη διάκριση θα διεκδικήσουν επίσης ο «πρωτάρης» στον θεσμό Κ. Κωνσταντινίδης, ο Ηλιόπουλος και ο Χατζηευσταθίου.

Η Εθνική γυναικών θα πάρει την σκυτάλη την Τετάρτη (04/10), παίρνοντας μέρος στον 4ο από τους πέντε προκριματικούς ομίλους των γυναικών (23:00 - 01:00 ώρα Ελλάδας).

Με το εθνόσημο θα αγωνιστούν οι Αργυρώ Αφράτη (σύνθετο ατομικό: έδαφος, άλμα, ασύμμετροι ζυγοί, δοκός ισορροπίας), Ιωάννα Ξουλόγη (έδαφος, δοκός ισορροπίας) και Βάλια Πλυτά (ασύμμετροι ζυγοί), οι οποίες θα επιδιώξουν την υπέρβαση με όλες τους τις δυνάμεις.

Συνολικά 450 αθλητές και αθλήτριες από 72 χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μόντρεαλ, το δεύτερο στα χρονικά που φιλοξενείται στην καναδική πόλη αφού είχε προηγηθεί το αντίστοιχο του 1985, αν και στην συλλογική μνήμη έχουν σαφώς ισχυρότερη θέση οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1976, με το τέλειο «10» της Νάντια Κομανέτσι.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι ένας από τους έξι παγκόσμιους πρωταθλητές του 2015 που βρίσκονται στον Καναδά για να υπερασπιστούν τους τίτλους τους. Εκτός από τον Έλληνα «άρχοντα των κρίκων», το «ριπίτ» θα επιχειρήσουν ο Ιάπωνας Κένζο Σιράι στο έδαφος, ο Βρετανός Μαξ Γουίτλοκ στον πλάγιο ίππο, ο Ιάπωνας Κόχεϊ Ουτσιμούρα στο μονόζυγο, η Ρωσίδα Μαρία Πασέκα στο άλμα και η Κινέζα Φαν Γιλίν στους ασύμμετρους ζυγούς.

Σε ό,τι αφορά στο σύνθετο ατομικό, παρών για ακόμα μία φορά θα είναι ο «βασιλιάς» Κόχεϊ Ουτσιμούρα, που από το 2009 και εξής μετρά έξι διαδοχικούς παγκόσμιους τίτλους, αντίθετα όμως στις γυναίκες θα αναδειχθεί μία νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια, αφού η Αμερικανίδα κυρίαρχος των τελευταίων ετών Σιμόν Μπάιλς απέχει φέτος από τους αγώνες.

Στη διοργάνωση του Μόντρεαλ θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά οι κανονισμοί ισοβαθμιών που ισχύουν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι πολλαπλές ισοβαθμίες και η μοιρασιά των μεταλλίων στους τελικούς:

Εάν δύο ή περισσότεροι αθλητές συγκεντρώσουν την ίδια βαθμολογία σ’ έναν τελικό οργάνου, θα υπερισχύσει ο αθλητής με τον υψηλότερο βαθμό εκτέλεσης (E score). Εφόσον η ισοβαθμία παραμένει, θα ληφθεί υπόψη ο υψηλότερος βαθμός υπερισχύσει ο αθλητής με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας (D score).

Όλοι οι τελικοί της διοργάνωσης, από την Πέμπτη (05/10) έως και την Κυριακή (08/10), θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ2 με απευθείας μεταδόσεις.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης (σε ώρες Ελλάδας):

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου

17:00 - 20:00: Προκριματικός ανδρών, 1ος όμιλος

21:00 - 00:00: Προκριματικός ανδρών, 2ος όμιλος

01:00 - 04:00: Προκριματικός ανδρών, 3ος όμιλος

Τρίτη 3 Οκτωβρίου

17:00 - 20:00: Προκριματικός ανδρών, 4ος όμιλος

23:00 - 01:00: Προκριματικός γυναικών, 1ος όμιλος

02:00 - 04:00: Προκριματικός γυναικών, 2ος όμιλος

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου

20:30 - 22:30: Προκριματικός γυναικών, 3ος όμιλος

23:00 - 01:00: Προκριματικός γυναικών, 4ος όμιλος

02:00 - 04:00: Προκριματικός γυναικών, 5ος όμιλος

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου (*Παρασκευή 6 Οκτωβρίου)

02:00 - 05:00: Τελικός σύνθετου ατομικού ανδρών

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου (*Σάββατο 7 Οκτωβρίου)

02:00 - 04:00: Τελικός σύνθετου ατομικού γυναικών

Σάββατο 7 Οκτωβρίου

20:00 - 23:30: Τελικοί οργάνων, 1ο σκέλος

(ΑΝΔΡΕΣ: Έδαφος, Πλάγιος ίππος, Κρίκοι, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Άλμα, Ασύμμετροι ζυγοί)

Κυριακή 8 Οκτωβρίου

20:00 - 23:30: Τελικοί οργάνων, 2ο σκέλος

(ΑΝΔΡΕΣ: Άλμα, Δίζυγο, Μονόζυγο, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Δοκός ισορροπίας, Έδαφος)

AP Photo/Dmitri Lovetsky

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ