ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Το σπαραχτικό γράμμα της Μπάιλς

United States' Simone Biles performs on the balance beam during the gymnastics exhibition gala at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Wednesday, Aug. 17, 2016. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)
United States' Simone Biles performs on the balance beam during the gymnastics exhibition gala at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Wednesday, Aug. 17, 2016. (AP Photo/Dmitri Lovetsky) AP

Η Σιμόν Μπάιλς με ένα γράμμα της παραδέχτηκε ότι έχει πέσει και εκείνη θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από Λάρι Νάσαρ και επιτέθηκε στη Γυμναστική Ομοσπονδία των ΗΠΑ.

Το όνομα της είχε γίνει γνωστό εδώ και καιρό ότι βρίσκεται στη λίστα των θυμάτων του Λάρι Νάσαρ. Ο πρώην γιατρός και φυσιοθεραπευτής της Εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ είχε παρενοχλήσει ή κακοποιήσει σεξουαλικά πολλές γυναίκες και ανήλικα κορίτσια.

Ανάμεσα στα θύματα του ήταν και πολλά μέλη των εθνικών ομάδων ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ των οποίων διετέλεσε γιατρός από το 1996 μέχρι και το 2015.

Στα ονόματα που έχουν καταγγείλει επώνυμα τον Νασάρ βρίσκονται αυτά των Τζέιμι Ντάντζερ, Τζάνετ Αντολιν, Τζέσικα Χάγουαρντ, Άλι Ράσμαν, Μακέιλα Μαρόουνι, Σιμόν Μπάιλς και τελευταία προστέθηκε στη λίστα η Γκάμπι Ντάγκλας. Όλες τους είναι Ολυμπιονίκες και έχουν χαρίσει πολλά μετάλλια στις ΗΠΑ σε όλες τις διοργανώσεις.

Η Μπάιλς επέλεξε τον επίσημο λογαριασμό της στο instagram για να κατακεραυνώσει τόσο τον Λάρι Νάσαρ, αλλά και την Ομοσπονδία των ΗΠΑ. Η σπουδαία γυμνάστρια στο γράμμα της αναφέρθηκε στα όσα βίωσε στα χέρια του Νάσαρ και καταγγέλλει όσους την έκαναν να τον εμπιστευτεί, φωτογραφίζοντας έτσι τη USAG.

Αναλυτικά όσα αναφέρει: "Οι περισσότεροι από εσάς με γνωρίζετε σαν ένα χαρούμενου, υπερκινητικό και γεμάτο ενέργεια κορίτσι. Τελευταία ένιωσα λίγο "σπασμένη" και όσο προσπάθησα να κλείσω τη φωνή στο κεφάλι μου τόσο αυτή ούρλιαζε. Δεν φοβάμαι να πω την ιστορία μου πια.

Κι εγώ είμαι μία από αυτές που επέζησαν από την σεξουαλική επίθεση του Λάρι Νάσαρ. Πιστέψτε με όταν αυτές οι λέξεις βγήκαν για πρώτη φορά από τα χείλη μου ήταν πιο δύσκολα από ότι τώρα που της καταγράφω σε χαρτί. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ήμουν διστακτική στο να δημοσιεύσω την ιστορία μου, αλλά τώρα ξέρω ότι δεν ήταν δικό μου λάθος.

Δεν είναι φυσιολογικό να λαμβάνω θεραπεία από έναν έμπιστο φυσιοθεραπευτή της ομάδας και να αναφέρομαι σε αυτή τρομαγμένα σαν την "σπέσιαλ" θεραπεία. Αυτή η συμπεριφορά είναι ανεπίτρεπτη, αηδιαστική ειδικά όταν προέρχεται από κάποιον που μου είπαν να εμπιστευτώ.

Για καιρό αναρωτιόμουν εάν ήμουν τόσο αφελής ή έαν ήταν δικό μου λάθος. Τώρα ξέρω την απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις. Όχι, δεν ήταν δικό μου λάθος. Όχι, δεν θα κουβαλήσω εγω τις ενοχές που ανήκουν στον Λάρι Νάσαρ, τη γυμναστική ομοσπονδία των ΗΠΑ και άλλους.

Είναι τρομερά δύσκολο να ανακαλώ στη μνήμη μου αυτές τις εμπειρίες και μου σπάει την καρδιά να σκέφτομαι ότι όσο συνεχίζω να δουλεύω για το όνειρο της συμμετοχής μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 θα πρέπει να γυρίζω κάθε ημέρα στις ίδιες εγκαταστάσεις στις οποίες κακοποιήθηκα.

Αφού άκουσα τις γεναίες ιστορίες των φίλων μου και των άλλων που επέζησαν, γνωρίζω ότι αυτή η τρομακτική εμπειρία δεν με καθόρισε. Είμαι πολλά περισσότερα από αυτό. Είμαι μοναδική, έξυπνη, ταλαντούχα, με κίνητρα και πάθος. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι η ιστορία μου θα είναι πιο σπουδαία από αυτό και υπόσχομαι σε όλους εσάς ότι ποτέ δεν θα τα παρατήσω. Θα αγωνίζομαι με όλη μου την καρδιά και την ψυχή κάθε φορά που μπαίνω μέσα στο γυμναστήριο. Αγαπάω αυτό το άθλημα τόσο που ποτέ δεν το εγκατέλειψα. Δεν θα αφήσω κανένα άνδρα, ή κάποιους άλλους που τον προσέλαβαν να κλέψουν την αγάπη και τη χαρά μου.

Πρέπει να ξέρουμε γιατί όλο αυτό μπορούσε να συμβαίνει για τόσο καιρό και σε τόσες από εμάς. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά.

Όσο συνεχίζω να αγωνίζομαι μέσα από τον πόνο, σας ζητώ ευγενικά να σεβαστείτε την ιδιωτικότητα μου. Αυτή είναι μία διαδικασία που χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να την ξεπεράσω".

Photo credits: AP Photo/Dmitri Lovetsky

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ