ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Θρύλος της γυμναστικής φέρεται να βίασε ανήλικη συναθλήτριά του

Tatiana Gutsu, center, of the Unified Team and gold medal winner in the women's individual all-around leans to kiss Romania's Lavinia Milosovici, bronze medalist, left, during the Olympics in Barcelona July 30, 1992.  At far right is silver medalist Shannon Miller, Edmond, Okla., USA.  (AP Photo/Dieter Endlicher)
Tatiana Gutsu, center, of the Unified Team and gold medal winner in the women's individual all-around leans to kiss Romania's Lavinia Milosovici, bronze medalist, left, during the Olympics in Barcelona July 30, 1992. At far right is silver medalist Shannon Miller, Edmond, Okla., USA. (AP Photo/Dieter Endlicher) AP PHOTO/DIETER ENDLICHER

Η χρυσή ολυμπιονίκης του 1992, Τατιάνα Γκούτσου, αποκάλυψε στα social media ότι έπεσε θύμα βιασμού ενός εκ των κορυφαίων γυμναστών στην ιστορία, του Βιτάλι Σέρμπο, κάτοχο 39 μεταλλίων στην καριέρα του.

Σε μία σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησε η χρυσή ολυμπιονίκης, πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης στη γυμναστική, Τατιάνα Γκούτσου, η οποία ισχυρίζεται ότι βιάστηκε από τον συναθλητή της και θρύλο του αθλήματος, Βιτάλι Σέρμπο.

Η Ουκρανή, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελόνης στο ομαδικό και στο σύνθετο ομαδικό, υποστηρίζει ότι ο Λευκορώσος τη βίασε έναν χρόνο νωρίτερα, συμβάν που φοβήθηκε να το καταγγείλει τότε και το οποίο κρατούσε μυστικό για 27 χρόνια.

Θρύλος της γυμναστικής φέρεται να βίασε ανήλικη συναθλήτριά του

Η Γκούτσου αποφάσισε να μιλήσει στο περιθώριο των καταιγιστικών εξελίξεων στο Χόλιγουντ και τις δεκάδες αποκαλύψεις γυναικών που έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Αρχικά, η 41χρονη πόσταρε στο facebook το μήνυμα "me, too", το οποίο έχει γίνει trend στα social media από γυναίκες που αποκαλύπτουν ότι υπήρξαν κι αυτές θύματα παρενόχλησης.

Στη συνέχεια, με πιο εκτενές ποστ, δίνει λεπτομέρειες για το τι φέρεται να συνέβη, κατηγορώντας για αδιαφορία αρχικά τη συναθλήτριά της στην εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ και της Κοινοπολιτείας, Τατιάνα Τοπόροβα, καθώς και τον επίσης συναθλητή της και μετέπειτα χρυσό ολυμπιονίκη, Ρουστάμ Σαρίποβ, ο οποίος πήρε το μέρος του Σέρμπο εκείνη την περίοδο.

Ακολούθως, αποκαλεί τον Λευκορώσο "τέρας" και αποκαλύπτει ότι το περιστατικό σημειώθηκε στη Στουτγκάρδη, όταν εκείνη ήταν 15 ετών και εκείνος 19.

The Unified Team's Vitaly Scherbo performs his routine on the rings during the men's individual all-around gymnastic competition at the XXV Summer Olympics in Barcelona July 31, 1992.  Scherbo won the gold medal in the event. (AP Photo/John Gaps)
The Unified Team's Vitaly Scherbo performs his routine on the rings during the men's individual all-around gymnastic competition at the XXV Summer Olympics in Barcelona July 31, 1992. Scherbo won the gold medal in the event. (AP Photo/John Gaps) AP PHOTO/JOHN GAPS

Την επόμενη χρονιά, ο Σέρμπο κατέκτησε έξι χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, τα τέσσερα την ίδια μέρα, ρεκόρ ακατάρριπτο μέχρι σήμερα, ενώ πρόσθεσε στη συλλογή του άλλα τέσσερα χάλκινα στην Ατλάντα, καθώς και ακόμα 39 (τα 21 χρυσά) σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μέχρι σήμερα, παραμένει ο μοναδικός γυμναστής με παγκόσμιο τίτλο και στα οκτώ αγωνίσματα.

Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει αντίδραση του Σέρμπο, ο οποίος -όπως και η Γκούτσου- κατοικεί και εργάζεται στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Το μήνυμα της Γκούτσου

"Εγώ, γενναία μετά από 27 χρόνια

Τατιάνα Τοπόροβα, που νόμιζα ότι ήσουν φίλη και συμπαίκτρια στην εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ, σε ευχαριστώ που δεν ήσουν γενναία για μένα, όταν σε χρειάστηκα περισσότερο να σταθείς, να σταθείς για μένα και να παλέψεις για τα δικαιώματα των γυναικών απέναντι σε μία τέτοια αποτρόπαια πράξη. Το όχι σημαίνει όχι. Ήσουν εκεί, άκουσες τα πάντα, ποτέ δεν όρθωσες ανάστημα για να με προστατεύσεις...

Ρουστάμ Σαρίποβ, σε ευχαριστώ που ήσουν καταπληκτικός φίλος για τον φίλο σου και να μην προστατεύσεις εμένα, ένα μικρό κορίτσι 15 ετών. Ο οποίος με βίασε στη Στουτγκάρδη της Δυτικής Γερμανίας το 1991

Βιτάλι Σέρμπο, τέρας που με κράτησε στη δική μου φυλακή, να φοβάμαι τόσα χρόνια. Ξέρω ότι θα προσπαθήσεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, αλλά οι λεπτομέρειές μου είναι πιο ισχυρές από τα δικά σου λόγια. Είμαι πιο δυνατή από ποτέ. Δεν μπορείς να με διαλύσεις πια.

Αυτή είναι η παραμυθένια ιστορία μου. Επιβίωσα και θα στηρίξω όποιον εκεί έξω φοβάται να μιλήσει. Θα προσπαθήσω να ανακτήσω την αυτοπεποίθησή μου και να βοηθήσω τους άλλους.

Σε ευχαριστώ Τζίνα Τέι".

Photo credits: AP Photo/Dieter Endlicher

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ