ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Ο Πετρούνιας αναζητεί τη "χρυσή" έξοδο

Ο Πετρούνιας αναζητεί τη "χρυσή" έξοδο

Μια άψογη εκτέλεση και προσγείωση θέλει ο Λευτερης Πετρούνιας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στο Μονπελιέ (15-19/4), προκειμένου να ακούσει τον εθνικό ύμνο. Τι είπε στο Sport24.gr

" Ένα άψογο πρόγραμμα για το βάθρο, ένα μετάλλιο για την πρόκριση στο Ρίο ντε Τζανέιρο", εξηγεί στο Sport24.gr ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο δεύτερος κορυφαίος γυμναστής που έχει αναδείξει ποτέ η χώρα μας στο όργανο των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική, αφού υπάρχει και ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης, ο Δημοσθένης Ταμπάκος.

Παρότι βρισκόμαστε στον Απρίλιο ακόμη, ο Λευτέρης και οι υπόλοιποι πρωταθλητές της εθνικής ομάδας σκέφτονται το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γλασκώβης τον Οκτώβριο. Εκεί θα μοιραστούν τα πρώτα εισιτήρια για το Ρίο ντε Τζανέιρο. " Αποτελεί όνειρο η πρόκριση στο ομαδικό. Είναι δύσκολο να το πραγματοποιήσουμε. Με ένα μετάλλιο στον τελικό θα έχω την ευκαιρία να λάβω μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα κυνηγήσω και το σύνθετο ατομικό, αλλά στους κρίκους έχω μεγαλύτερες πιθανότητες να πραγματοποιήσω το στόχο μου".

Ο Πετρούνιας αναζητεί τη "χρυσή" έξοδο

Έτοιμος για το ευρωπαϊκό

Αυτά τον Οκτώβριο, γιατί τις επόμενες μέρες στο μυαλό όλων βρίσκεται το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μονπελιέ (15-19/4). Η ελληνική αποστολή αναχώρησε το Μεγάλο Σάββατο, τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά η επίσημη προπόνηση και την Πέμπτη (16/4) διεξάγεται ο προκριματικός των ανδρών.

Τον Λευτέρη τον γνωρίσαμε το 2008 όταν μπήκε στον τελικό των κρίκων στο ευρωπαϊκό της Λωζάννης. Προερχόταν από ένα διάλειμμα στην ενόργανη, κάνοντας parkour. Το 2010 ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Δημήτρη Ράφτη, τον προπονητή του Βλάση Μάρα και το 2011 ανέβηκε στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου στο ευρωπαϊκό του Βερολίνου. Έκτοτε συμμετέχει πάντα στους τελικούς, είναι πάντα ένα από τα φαβορί, όπως και φέτος.

Ο Πετρούνιας αναζητεί τη "χρυσή" έξοδο

Στο βάθρο της Λωζάννης

" Θα έλεγα πως έχω συνειδητοποιήσει τώρα πια τα προσόντα μου ως αθλητής και στο τι μπορώ να κάνω στους κρίκους. Εκτελώ με αυτοπεποίθηση το πρόγραμμα μου. Είμαι άτυχος, μετά το 2011 έχω τρεις σερί πέμπτες θέσεις στον τελικό. Σαν να έχω "κολλήσει" στην 5η θέση και ενώ περνάω πάντοτε στον τελικό με την πρώτη ή τη δεύτερη βαθμολογία. Περίεργο πράγμα".

Φέτος ο Λευτέρης και ο προπονητής του έχουν αποφασίσει να αλλάξουν την τύχη τους και να αυξήσουν τη συγκομιδή τους. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κότμπους, το μοναδικό αγώνα προετοιμασίας των Ελλήνων αθλητών, παρουσίασε το καινούργιο του πρόγραμμα.

" Αλλάξαμε το πρόγραμμα και προσθέσαμε μια διαφορετική προσγείωση, όπου δεν υπάρχουν μειώσεις στον αέρα. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας έχασα το μετάλλιο μετά από ένα λάθος στην έξοδο, είχα προκριθεί με την τρίτη καλύτερη βαθμολογία και έμεινα 6ος. Προσπαθήσαμε με τον προπονητή μου να ελαχιστοστοποίησουμε την πιθανότητα μειώσεων στη βαθμολογία. Ο συντελεστής δυσκολίας είναι ψηλός, 6,80 και αν αποφύγω τις μειώσεις από τους κριτές, θα έχει μεγάλη διαφορά στη βαθμολογία μου".

Στο Κότμπους έκανε ένα μικρό λάθος στην έξοδο και έχασε την πρώτη θέση. Από τα προπονητικά videos που ανεβάζει στα social media, τον βλέπουμε να πετυχαίνει μια άψογη προσγείωση. Το μετάλλιο που κέρδισε στη Γερμανία στάθηκε αφορμή να δεχθεί τα συγχαρητήρια του νέου υφυπουργού αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, ο οποίος δέχθηκε την εθνική ομάδα ενόργανης στο γραφείο του. " Έφυγα ικανοποιημένος από το γραφείο του. Είμαι ευχαριστημένος από αυτό που είδα και όσα άκουσα. Άλλες φορές έχω φύγει από αντίστοιχες συναντήσεις "πνιγμένος" από λόγια και υποσχέσεις. Ο υφυπουργός δεν υποσχέθηκε το ένα και το άλλο, περιμένει να του λυθούν τα χέρια, προκειμένου να μας βοηθήσει".

Το πρόγραμμα στο Κότμπους:

Οι αθλητές της ενόργανης, μαζί με μια πλειάδα άλλων Ελλήνων αθλητών που διεκδικούν τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, δεν νιώθουν πλέον εγκλωβισμένοι. Παραμένουν φυσικά απλήρωτοι από την ομοσπονδία τους, αλλά στο πλευρό τους έχουν εταιρείες που τους έχουν "υιοθετήσει" χάρη στο πρόγραμμα της ΕΟΕ. Δεν "φοβούνται" πως θα έρθει το καλοκαίρι και θα "λιώσουν" από τη ζέστη στον Άγιο Κοσμά, υπάρχει η πιθανότητα να κάνουν προετοιμασία στο εξωτερικό, να κάνουν αγώνες.

Ο Λευτέρης ανήκει στο δυναμικό των πρεσβευτών της εταιρείας Stoiximan.gr. " Η στήριξη της Stoiximan.gr δρα πρώτα από όλα στη ψυχολογία. Μου δίνει δύναμη το ότι έχω μια τέτοια εταιρεία κοντά μου. Έχω γνωρίσει αρκετούς από τους ανθρώπους που δουλεύουν στην εταιρεία, αισθάνομαι κοντά τους, δεν είναι μια απλή συνεργασία. Η Stoiximan.gr κάνει δράσεις για το bullying, έχει μπει δυναμικά στο χώρο του αθλητισμού. Καθημερινά μου δείχνουν πως βρίσκονται κοντά μου, θέλω να τους ανταποδώσω για τη στήριξη τους με ένα μετάλλιο, να αγωνιστώ και για εκείνου ς".

Ο Πετρούνιας αναζητεί τη "χρυσή" έξοδο


Έκλεψε τις εντυπώσεις στο Κότμπους

Τί σημαίνει για έναν ερασιτέχνη αθλητή να έχει χορηγούς; " Έχει φύγει ένα βάρος από πάνω μου. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειαζόμαστε και άλλους χορηγούς. Γνωρίζω πως οι άνθρωποι του Stoiximan.gr θα χαιρόντουσαν αν έβρισκα και άλλους χορηγούς".

Ο Λευτέρης λοιπόν αναζητεί τη "χρυσή" έξοδο στο Μονπελιέ. Από τη λεκάνη της Μεσογείου ο επόμενος σταθμός είναι οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες στο Μπακού και το ταξίδι βόρεια στη Γλασκώβη. Εκεί ονειρεύεται να ανοίξει την πόρτα για το δρόμο του χρυσού, το δρόμο που οδηγεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η ελληνική ομάδα

Ο πέντε φορές πρωταθλητής Ευρώπης στο μονόζυγο, Βλάσης Μάρας, ο "αργυρός" πρωταθλητής Ευρώπης το 2014 στο έδαφος, Λευτέρης Κοσμίδης και ο πολύπειρος Δημήτρης Μαρκούσης ηγούνται της ελληνικής ομάδας μαζί με τον Πετρούνια. Και στα έξι όργανα θα αγωνιστεί ο Νίκος Ηλιόπουλος, ενώ ο Βασίλης Κόλλιας πήρε τη θέση του ανέτοιμου Βασίλη Τσολακίδη.

Στις γυναίκες η Βάσω Μιλλούση, η 18χρονη Βάλια Πλυτά και η 17χρονη Αργυρώ Αφράτη που έλαμψαν στο Κότμπους και η Μαρία Σίμου θα κυνηγήσουν την πολυπόθητη πρόκριση στον τελικό.

Το πρόγραμμα

Τετάρτη 15/4

11.30-22.30 Προκριματικός γυναικών

Πέμπτη 16/4

11.30-21.30 Προκριματικός ανδρών

Παρασκευή 17/4

12.00-14.45 Τελικός σύνθετου ατομικού γυναικών

19.30-22.15 Τελικός σύνθετου ατομικού ανδρών

Σάββατο 18/4

15.30-18.00 Τελικοί οργάνων (Άνδρες: Έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι. Γυναίκες: Άλμα, ασύμμετροι ζυγοί)

Κυριακή 19/4

15.30-18.15 Τελικοί οργάνων (Άνδρες: Άλμα, Δίζυγο, Μονόζυγο. Γυναίκες: Δοκός ισορροπίας, Έδαφος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ