ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσάφι στα πόδια του θριαμβευτή Σκούλινγκ

Χρυσάφι στα πόδια του θριαμβευτή Σκούλινγκ

Ο Τζόζεφ Σκούλινγκ έγραψε ιστορία όχι μόνο γιατί κολύμβησε γρηγορότερα από τον Μάικλ Φελπς αλλά επειδή χάρισε στη Σιγκαπούρη το πρώτο της χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Διαβάστε για το τρομερό πριμ που θα εισπράξει ο 21χρονος αθλητής.

Η κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί εμπειρία ζωής και δεν ανταλλάσεται με όλα τα εκατομμύρια του κόσμου, παρόλα αυτά ανάλογα με τη χώρα προέλευσης του κάθε αθλητή υπάρχει και το ανάλογο οικονομικό αντίκρυσμα.

Η περίπτωση του Τζόζεφ Σκούλινγκ είναι ενδεικτική. Ο 21χρονος αθλητής από τη Σιγκαπούρη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα πεταλούδα αφήνοντας στη 2η θέση τον θρύλο του αγωνίσματος (μετράει ήδη 22 χρυσά μετάλλια στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση στον πλανήτη) Μάικλ Φελπς και έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία μίας χώρας που αριθμεί μόλις 5.500.000 κατοίκους.

Έγινε μόλις ο πέμπτος αθλητής που φέρνει μετάλλιο στην ασιατική νησιωτική χώρα (μετά από δύο χάλκινα στο πινγκ πονγκ το 2012, ένα ασημένιο στην άρση βαρών το 1960 και ένα ασημένιο στο πινγκ πονγκ το 2008) αλλά μόλις ο πρώτος που είδε το χρώμα του χρυσού, ενώ θα είναι ο πρώτος που θα ευεργετηθεί οικονομικά από το απίστευτο μπόνους που προσφέρει η χώρα σε περίπτωση που αθλητής της πάρει την πρώτη θέση σε ολυμπιακό αγώνισμα.

Συγκεκριμένα, θα κερδίσει μπόνους ύψους 753.000 δολαρίων που είναι σχεδόν 30 φορές μεγαλύτερο από αυτό που δίνουν οι ΗΠΑ στους αθλητές τους και αυτό έχει την εξήγησή του. Σε αντίθεση με το ένα χρυσό και τα πέντε συνολικά μετάλλια που έχει να επιδείξει η Σιγκαπούρη σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, οι Αμερικανοί από την πλευρά τους μετρούν 1.071 χρυσά μετάλλια και 2.698 στο σύνολο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και έπειτα.

Χρυσάφι στα πόδια του θριαμβευτή Σκούλινγκ

Στο νούμερο αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται μάλιστα τα επιτεύγματά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (πρώτη δύναμη ως τώρα με 49 μετάλλια, εκ των οποίων τα 20 είναι χρυσά), με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η συγκομιδή των ΗΠΑ θα είναι άνω των 100 μεταλλίων!

Εκτός από τη Σιγκαπούρη η οποία "χρυσώνει" όποιον αθλητή/αθλήτριά της αναρριχηθεί στην κορυφή, υψηλά πριμ δίνουν χώρες όπως η Ινδονησία (383.000 δολάρια), το Αζερμπαϊτζάν (255.000 δολάρια), το Καζακστάν (230.000 λίρες) και η Ιταλία (185.000 δολάρια), ενώ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ (25.000 δολάρια) δίνουν μεταξύ άλλων οι Γερμανία (20.000 δολάρια), Καναδάς και Αυστραλία (15.000 δολάρια έκαστος).

Σημειώνεται δε πως οι αθλητές του Ηνωμένου Βασιλείου (αγωνίζονται με τη φανέλα της Μεγάλης Βρετανίας) αποτελούν μία κατηγορία μόνοι τους αφού δεν κερδίζουν κάποιο χρηματικό μπόνους για τα μετάλλιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ