ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρία χρυσά για ΗΠΑ, συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ η Λεντέκι

Τρία χρυσά για ΗΠΑ, συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ η Λεντέκι

Η Κέιτι Λεντέκι, η Μάγια Ντι Ράντο και ο Άντονι Έρβιν έκαναν το... απόλυτο για τις ΗΠΑ στους τελικούς της Παρασκευής (12/8), με την πρώτη μάλιστα να "συντρίβει" το παγκόσμιο ρεκόρ στα 800μ. ελεύθερο των γυναικών.

Για τη νίκη της έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε καμία αμφιβολία. Η Κέιτι Λεντέκι είναι ανίκητη στα 800μ. ελεύθερο και το απέδειξε και στους Ολυμπιακούς του Ρίο, τερματίζοντας περίπου 11.5 δευτερόλεπτα (!) μπροστά από τη δεύτερη. Το μόνο ερωτηματικό ήταν αν η 19χρονη Αμερικανίδα θα κατέρριπτε εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ και η απάντηση ήταν θετική, καθώς το 8:04.79 το οποίο σημείωσε βελτιώνει κατά σχεδόν δύο δευτερόλεπτα το 8:06.68 που είχε (φυσικά) η ίδια από τις 17 Ιανουαρίου 2016, στο Όστιν του Τέξας.

Με τη νίκη της αυτή, η Λεντέκι ολοκλήρωσε την παρουσία της στο Ρίο με απολογισμό τέσσερα χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο και έγινε η πρώτη κολυμβήτρια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κερδίζει στην ίδια διοργάνωση τα 200μ., τα 400μ. και τα 800μ. ελεύθερο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Λεντέκι και ο Φελπς (στα 200μ. μικτή) είναι οι μόνοι που διατήρησαν στο Ρίο τον Ολυμπιακό τίτλο που είχαν κατακτήσει πριν τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο.

Οι υπόλοιπες επτά φιναλίστ γνώριζαν εξ αρχής ότι θα είχαν μία δική τους κούρσα, με "έπαθλο" τα άλλα δύο μετάλλια. Η Τζαζ Κάρλιν από τη Μεγάλη Βρετανία ήταν τελικά αυτή που τερμάτισε δεύτερη με 8:16.17, αφήνοντας ελάχιστα πίσω της την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μπογκλάρκα Κάπας (8:16.37), που έφερε την Ουγγαρία για πρώτη φορά στο βάθρο των 800μ ελεύθερο. Ένα αγώνισμα στο οποίο οι ΗΠΑ κυριαρχούν με εννέα τίτλους σε 13 διοργανώσεις και, όσο θα υπάρχει Λεντέκι, θα κερδίσουν κι άλλους.

Τρία χρυσά για ΗΠΑ, συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ η Λεντέκι

Στο... νήμα το χρυσό η Ντι Ράντο

Με ακόμη μία έκπληξη ξεκίνησαν οι τελικοί της 7ης ημέρας της κολύμβησης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Η Κατίνκα Χόζου δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά στα 200μ. ύπτιο, που την ήθελαν φαβορί για ένα τέταρτο χρυσό μετάλλιο στη φετινή διοργάνωση, καθώς είδε τη Μάγια Ντι Ράντο να της παίρνει τη... μπουκιά από το στόμα, κυριολεκτικά στην τελευταία χεριά.

Η "Iron Lady" από την Ουγγαρία οδήγησε την κούρσα από το ξεκίνημα, αλλά η Αμερικανίδα εξαπέλυσε την αντεπίθεσή της στο τελευταίο 50άρι. Η Χόζου φάνηκε να αντέχει στα τελευταία μέτρα, όμως στην τελευταία χεριά η Ντι Ράντο κατάφερε να βγει μπροστά και να ακουμπήσει πρώτη στον τερματισμό σε 2:05.99, έναντι 2:06.05 της αντιπάλου της. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Καναδή Χίλαρι Κάλντγουελ με 2:07.54.

Με το θρίαμβο της Ντι Ράντο, οι ΗΠΑ "παίρνουν κεφάλι" έναντι της Ουγγαρίας στον πίνακα μεταλλίων του αγωνίσματος, φτάνοντας τα τέσσερα χρυσά έναντι τριών των Μαγυάρων, ή πιο σωστά της Κριστίνα Εγκερσέγκι, που έχει πανηγυρίσει τον Ολυμπιακό τίτλο το 1988, το 1992 και το 1996. Η Χόζου είναι η πρώτη αθλήτρια από την Ουγγαρία πλην της Εγκερσέγκι που παίρνει μετάλλιο στα 200μ. ύπτιο, αλλά μάλλον αυτό δεν θα την παρηγορήσει, αφού ήθελε να φτάσει τα τέσσερα χρυσά στο Ρίο.

Τρία χρυσά για ΗΠΑ, συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ η Λεντέκι

Ο παλιός είναι αλλιώς

Ένα από τα απίθανα σενάρια που μόνο ο αθλητισμός (και το... Χόλιγουντ) μπορεί να κατασκευάσει, γράφτηκε στα 50μ. ελεύθερο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο. Σε ηλικία 35 ετών, ο Άντονι Έρβιν έγινε ο γηραιότερος χρυσός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης και ο πρώτος που κατακτά δύο ατομικούς τίτλους με απόσταση 16 ετών ο ένας από τον άλλο!

Ο Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ σταμάτησε να κολυμπάει το 2003 και επανήλθε στη δράση το 2012, κερδίζοντας το εισιτήριο για τους Αγώνες του Λονδίνου, όπου πέρασε στον τελικό και τερμάτισε πέμπτος. Παρότι είχε ήδη περάσει τα 30, συνέχισε με στόχο τη Ρίο, προκρίθηκε από τα αμερικανικά trials και έφτασε στη μεγάλη έκπληξη, κατακτώντας τη νίκη στον τελικό των 50μ. ελεύθερο με 21.40, μόλις ένα εκατοστό του δευτερολέπτου μπροστά από τον κάτοχο του τίτλου, Φλοράν Μανοντού. Ο Γάλλος, που ήταν το μεγάλο φαβορί του αγωνίσματος, έμεινε δεύτερος με 21.41, με τρίτο τον έτερο Αμερικανό, Νέιθαν Εϊντριαν (21.49).

Τρία χρυσά για ΗΠΑ, συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ η Λεντέκι

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ