ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τόκιο 2020: Υποψίες, οικονομικά σκάνδαλα, τυφώνες και σεισμοί

Τόκιο 2020: Υποψίες, οικονομικά σκάνδαλα, τυφώνες και σεισμοί

Η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο έπεσε και πλέον το σημείο αναφοράς εδώ και λίγες ώρες είναι το Τόκιο που θα φιλοξενήσει τους επόμενους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ολοκληρώθηκαν. Σημείο αναφοράς των συζητήσεων από σήμερα τα ξημερώματα το Τόκιο, που σε τέσσερα χρόνια, το 2020 θα φιλοξενήσει τους επόμενους Αγώνες. Με υποσχέσεις για ασφαλείς, αξιόπιστους, ήσυχους και με λιγότερες περιπέτειες.

Η Ιαπωνία, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), μπορεί επίσης να προτάσσει την απουσία των απεργιών και των διαδηλώσεων, καθώς και τη σπανιότητα των πυροβολισμών, τα πολιτικά ξεσπάσματα ή ακόμα τη σταθερότητα έρχεται σε αντίθεση με την Βραζιλία.

«Θα ήμουν ευτυχής αν, το 2020, οι επισκέπτες που αποχωρούσαν από το Τόκιο έλεγαν πόσο χαρούμενοι είναι που ανακάλυψαν την Ιαπωνία,» δήλωσε ο 79χρονος Ακίκο Σασανούμα, που πήγαινε καθημερινά και παρακολουθούσε τους Αγώνες του Rio 2016 σε μια γιγαντιαία οθόνη σε ένα πάρκο του Τόκιο.

Οι Ιάπωνες έχουν να θυμούνται, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964, που σηματοδότησαν την επιστροφή τους ανάμεσα στα έθνη και υποστήριξαν την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το 1945. Περίμεναν τους Αγώνες το 1940, αλλά ο πόλεμος δεν το επέτρεψε. Αυτή τη φορά, πολλοί βλέπουν μια ευκαιρία για να φέρει τη νεολαία στο προσκήνιο.

Μας χωρίζει ακόμα απόσταση τεσσάρων χρόνων, αλλά συσσωρεύονται οπισθοδρομήσεις, που πολλοί δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν για τους Ιάπωνες. Το Ολυμπιακό Στάδιο επανασχεδιάστηκε, μετά την εγκατάλειψη του αρχικού σχεδίου ως υπερβολικά δαπανηρό. Τα νέα σχέδια του Κένγκο Κούμα, παρουσιάστηκαν χωρίς να υπάρχει θέση για την Ολυμπιακή φλόγα. Μεταξύ άλλων αποτυχιών, οι διοργανωτές έπρεπε να αλλάξουν το λογότυπο, μίας και στο αρχικό διαπιστώθηκε λογοκλοπή από προηγούμενες δημιουργίες.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η νίκη του Τόκιο, απέναντι στη Μαδρίτη και την Κωνσταντινούπολη, το Σεπτέμβριο του 2013, στιγματίστηκε από τις υποψίες δωροδοκίας.

Μετά από αυτή τη σειρά των σκανδάλων, ο κυβερνήτης του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε Ελούε, ανακοίνωσε τον Ιούλιο τη δημιουργία μιας επιτροπής για την παρακολούθηση της προετοιμασίας των Αγώνων, προκειμένου να αποφευχθεί έκρηξη στο κόστος.

«Ενώ η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα συντριπτικό δημόσιο χρέος γύρω στο 245% του ΑΕΠ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 θα μπορούσαν να είναι ένα βαρύ φορτίο, αν οι δαπάνες ξεφύγουν,» ανέφερε ο Ρόμπερτ Γουίτινγκ, συγγραφέας βιβλίων για την Ιαπωνία, σε μια πρόσφατο άρθρο του.

Σίγουρα επίσης η Ιαπωνία δεν έχει ανοσία στις επιθέσεις, αφού το Τόκιο δοκίμασε μία στις 20 Μαρτίου 1995, με το αέριο «σαρίν» Η επίθεση στο σύστημα του μετρό στο Τόκιο, άφησε πίσω της 13 νεκρούς και περισσότερα από 6.000 άτομα που ακόμα υποφέρουν από τις παρενέργειες του αερίου νεύρων (προβλήματα όρασης, κόπωση), 20 χρόνια αργότερα.

Πάντως ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλότερος από ό,τι στην Ευρώπη. Δεν μπορεί, άλλωστε, κανείς σε καμία περίπτωση να αποκλείσει την ξαφνική πράξη ενός τρελού ο οποίος διαπράττει μια σφαγή, όπως εκείνη το 2008, στην περιοχή Akihabara, ή, πιο πρόσφατα, σε ένα κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αν και είναι καλά προετοιμασμένο στους σεισμούς, το Τόκιο ζει επίσης στο φόβο ενός μεγάλου σεισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η κυβέρνησης λέει ότι υπάρχουν 70% πιθανότητες να συμβεί μέσα σε 30 χρόνια.

Απασχολεί επίσης ο καιρός. Κατά το μήνα Αύγουστο, οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν εύκολα 30 έως 35 βαθμούς υπό σκιά, με υγρασία μεγαλύτερη από 80%. «Είναι ο λόγος που το 1964 οι Αγώνες έγιναν τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Γουίτινγκ.

Μόλις σήμερα ο τυφώνας Mindulle, ο ένατος της εποχής αυτής στην Ασία, κατευθύνεται με ανέμους που μπορούν να φθάσουν τα 180 χλμ. την ώρα στο Τόκιο, αναγκάζοντας τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν εκατοντάδες πτήσεις και διαταράσσοντας την κυκλοφορία στους δρόμους καθώς και τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο απέχουν μόλις τέσσερα χρόνια. Ποιος ξέρει ίσως και αυτή την φορά η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας χρειαστεί να ανάψει και να σβήσει την Ολυμπιακή φλόγα τον Οκτώβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ