ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ζετέ του Ιρανού που (δεν) έγραψε ιστορία

Το ζετέ του Ιρανού που (δεν) έγραψε ιστορία

Ο Μπεντάντ Σαλιμικορντασιαμπί δεν σημείωσε έγκυρη προσπάθεια στο ζετέ και έτσι δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το χρυσό μετάλλιο του στο Λονδίνο. Δείτε και διαβάστε για τον αγώνα του 26χρονου Ιρανού και το "θόρυβο" που προκάλεσε.

Ο Μπεντάντ Σαλιμικορντασιαμπί, στον αγώνα της κατηγορίας των +105 κιλών (η μεγαλύτερη κατηγορία των ανδρών), στην τρίτη του προσπάθεια στο αρασέ σήκωσε 216 κιλά, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Η συνέχεια όμως για τον 26χρονο χρυσό Ολυμπιονίκη του Λονδίνου δεν ήταν ανάλογη.

Στο ζετέ ο Ιρανός αρσιβαρίστας ξεκίνησε τις προσπάθειες του από τα 245 κιλά. Αφού έφερε τη μπάρα πάνω από το κεφάλι την άφησε να πέσει κάτω, πιστεύοντας ότι η προσπάθεια του ήταν επιτυχημένη. Ο ήχος που ενημερώνει τους αρσιβαρίστες ότι η προσπάθεια τους είναι έγκυρη δεν ακούστηκε ποτέ και τελικά οι κριτές αποφάσισαν ότι η πρώτη προσπάθεια του Ιρανού ήταν άκυρη.

Στη δεύτερη απόπειρα να σηκώσει τα 245, η προσπάθεια φαινόταν καθόλα έγκυρη με το γνωστό ήχο αυτή τη φορά να ακούγεται στο γυμναστήριο του Ρίο. Οι κριτές ωστόσο το ξανασκέφθηκαν και τελικά δεν επικύρωσαν την προσπάθεια του Σαλίμι (όπως είναι κυρίως γνωστός), επιχειρηματολογώντας ότι δεν ήταν σταθερό το αριστερό του χέρι.

Η τρίτη του απόπειρα ήταν επίσης άκυρη και ο Σαλίμι έμεινε εκτός συναγωνισμού, καθώς δεν κατόρθωσε να κάνει έγκυρη προσπάθεια στο ζετέ.

Οι διαμαρτυρίες και τα δάκρυα

Μετά από όλα αυτά, στον αγώνα των δυνατότερων του πλανήτη οι Γεωργιανοί πήραν δύο μετάλλια, καθώς ο Λάσι Ταλαχάτζε σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και ο Ιράκλι Τουμανίτζε πήρε το χάλκινο, με τον Αρμένιο Γκορ Μινασιάν να κατακτά τη δεύτερη θέση.

Πριν αλλά και μετά την ολοκλήρωση του αγώνα ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου και ο προπονητής του Σατζάντ Ανουσιραβάνι κινήθηκαν προς τους κριτές, κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς, ώστε να διαμαρτυρηθούν για την ακύρωση των δύο πρώτων προσπαθειών του Σαλίμι στο ζετέ.

Το ζετέ του Ιρανού που (δεν) έγραψε ιστορία

Ο Σαλίμι διαμαρτύρεται στους κριτές

Σύμφωνα με τον Σαμ Κόφα, αξιωματούχο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, τους ζητήθηκε ευγενικά να απομακρυνθούν, όταν αυτό όμως δεν έγινε πραγματικότητα " ρωτήσαμε τον αρμόδιο να καλέσει τους σεκούριτι" σημείωσε. Δεν διευκρίνισε πάντως αν αυτό συνέβη ποτέ ή απλώς χρησιμοποιήθηκε για να αποτρέψει τις περαιτέρω διαμαρτυρίες.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο προπονητής του 26χρονου Ιρανού δήλωσε αγανακτισμένος: " Υπάρχει συνωμοσία. Οι εχθροί μας ήταν στην κριτική επιτροπή", δείχνοντας τον Ιρακινό κριτή και δίνοντας πολιτική διάσταση στο ζήτημα. " Είναι ξεκάθαρο ότι πήραν το μετάλλιο του Σαλίμι. Οι κριτές επιλέχτηκαν ώστε να συμβεί αυτό" συμπλήρωσε ο Ανουσιραβάνι.

Το ζετέ του Ιρανού που (δεν) έγραψε ιστορία

Ξέσπασε μετά το τέλος του αγώνα

Ο ίδιος ο αθλητής από τη μεριά του, ήταν απαρηγόρητος που δεν κατάφερε να βρίσκεται ανάμεσα στους νικητές, ξεσπώντας σε κλάματα. Οι συμπατριώτες του, από την άλλη, αποδοκίμασαν από τις κερκίδες του γυμναστηρίου όσους ανέβηκαν στο βάθρο, διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα και θυμίζοντας κάτι από τον τελικό του επί κοντώ.

"Επίθεση" στο σάιτ της Ομοσπονδίας

Η τεράστια φασαρία που έγινε στο τελευταίο αγώνισμα της Άρσης Βαρών στο Ρίο είχε ως αποτέλεσμα η επίσημη ιστοσελίδα του αθλήματος το πρωί της Τετάρτης (17/8) να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες.

Αρχικά χάκερς αντικατέστησαν την κεντρική σελίδα με μια μεγάλη φωτογραφία του Μπεντάντ Σαλιμικορντασιαμπί, αναγράφοντας μάλιστα και το όνομα του. Εν συνεχεία η ιστοσελίδα "έπεσε" και αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας δεν έχει ακόμα επανέλθει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ