ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το βόλεϊ πάει στο χιόνι με στόχο τους Ολυμπιακούς

In this March 2016 photo released by Chaka2 GmbH, Austria's Michael Leeb, serving, and Florian Schnetzer face off against Poland's Michal Matyja and Rafal Matusiak, far court, during a snow volleyball match in Wagrain-Kleinarl, Austria. The sport's international governing body hopes tournaments from the Alps to the Andes will earn snow volleyball a spot in the Olympics and make volleyball the first sport to be played in both the Winter and Summer Games. (Thomas Leskoschek/Chaka2 GmbH via AP)
In this March 2016 photo released by Chaka2 GmbH, Austria's Michael Leeb, serving, and Florian Schnetzer face off against Poland's Michal Matyja and Rafal Matusiak, far court, during a snow volleyball match in Wagrain-Kleinarl, Austria. The sport's international governing body hopes tournaments from the Alps to the Andes will earn snow volleyball a spot in the Olympics and make volleyball the first sport to be played in both the Winter and Summer Games. (Thomas Leskoschek/Chaka2 GmbH via AP) AP

Το βόλεϊ στο χιόνι μπήκε στην αθλητική επικαιρότητα το 2008 ως μία... τρέλα και δεν αποκλείεται το 2022 να το δούμε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ξεκίνησε σαν μία "τρέλα" πριν από μερικά χρόνια, όμως πλέον κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές. Το βόλεϊ στο χιόνι, έχοντας την υποστήριξη της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας Ομοσπονδίας βόλεϊ, διαδίδεται ολοένα και περισσότερο και δεν αποκλείεται σύντομα να το δούμε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πρώτα απ' όλα να εξηγήσουμε τι είναι το βόλεϊ στο χιόνι. Πρόκειται για το αδερφάκι του μπιτς βόλεϊ αφού πέρα από τη διαφορά ότι το ένα παίζεται στην άμμο και το άλλο στο χιόνι τα περισσότερα είναι κοινά. Παίζουν δύο ομάδες δύο ατόμων, σε γήπεδο διαστάσεων ανάλογο με εκείνου του μπιτς βόλεϊ, ενώ μέχρι και οι μπάλες είναι ίδιες.

Η "τρέλα" ξεκίνησε το 2008 στην Αυστρία και σιγά σιγά σιγά άρχισε να εξαπλώνεται. Μετά από αρκετά τουρνουά το 2011 η Ομοσπονδία βόλεϊ της Αυστρίας το αναγνώρισε ως άθλημα, ενώ από το 2013 άρχισαν δειλά δειλά να γίνονται τουρνουά σε αρκετά μέρη του κόσμου. Το καλοκαίρι του 2015 η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία το αναγνώρισε και εκείνη με τη σειρά της, ενώ τον Απρίλιο του 2016 ήρθε η επίσημη συμφωνία ανάμεσα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία του βόλεϊ και τη ΔΟΕ για να ενταθούν οι προσπάθειες διάδοσης του αθλήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο από το καλοκαίρι του 2018 η FIVB θα διοργανώσει το πρώτο επίσημο World League, ενώ στόχος είναι το 2019 να έχουμε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Σύμφωνα με τις επαφές που υπάρχουν ήδη είναι εξαιρετικά πιθανό στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 να δούμε και το βόλεϊ στο χιόνι ανάμεσα στα υπόλοιπα αθλήματα.

Πάρτε μία γεύση από το τουρνουά που έγινε πριν λίγες ημέρες στον Ουλουντάγκ της Τουρκίας.

Photo credits: Thomas Leskoschek/Chaka2 GmbH via AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ