ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Παρίσι θέλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Eiffel Tower
Eiffel Tower GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού θα ψηφίσει τη Δευτέρα του Πάσχα (13/4) υπέρ ή κατά της διεκδίκησης της διοργάνωσης το 2024.

Ο αντιδήμαρχος Παρισιού, ο Ζαν-Φρανσουά Μαρτέν είναι θερμός υποστηρικτής της υποψηφιότητας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Αποκάλυψε πως το δημοτικό συμβούλιο θα ψηφίσει τη Δευτέρα του Πάσχα (13/4) αν "η Πόλη του Φωτός" θα διεκδικήσει τη διοργάνωση, καταθέτοντας υποψηφιότητα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο Μαρτέν εξήγησε πως η Δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό στηρίζει με θέρμη την υποψηφιότητα, αφού ξεπέρασε τους φόβους που είχε για το οικονομικό κομμάτι.

" Η Δήμαρχος είναι πεπεισμένη. Καλύψαμε τον προϋπολογισμό, τις ηθηκές και οικολογικές απαιτήσεις. Είμαστε φιλόδοξοι, παθιασμένοι, αλλά λογικοί", είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως το Παρίσι θα διεκδικήσει τους Αγώνες του 2024, όχι το 2024 και το 2028 αν αποτύχει να πάρει τη διοργάνωση την πρώτη φορά.

Έχει υψηλό ανταγωνισμό τουλάχιστον από την Ευρώπη με τη Ρώμη και το Αμβούργο, ενώ η Βοστόνη έχει πάρει το χρίσμα από την αμερικανική Ολυμπιακή επιτροπή, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη θέρμη από τους κάτοικους της πόλης και δεν αποκλείεται να μη βάλει τελικά καθόλου υποψηφιότητα.

Το Παρίσι ήταν το ακλόνητο φαβορί για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, αλλά ορισμένα λάθη σε συνδυασμό με το συμμάζεμα στο Λονδίνο, έδωσαν στους Άγγλους τη διοργάνωση.

Αν προχωρήσει με την υποψηφιότητα, το Παρίσι θα επιχειρήσει να γίνει η δεύτερη πόλη μετά το Λονδίνο που θα έχει φιλοξενήσει τρεις φορές τη διοργάνωση. Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκαν οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1900, ενώ το 1924 πρωτοχρησιμοποιήθηκαν ορισμένα κτίρια που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν και το 2024.

Το σίγουρο είναι πως με τόσα μεγαλοπρεπή κτίρια, οι Γάλλοι δεν θα στραφούν στη λύση των εκθεσιακών κέντρων.

Η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων εκπνέει τον Σεπτέμβριο. Το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί το 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ