ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στους Χειμερινούς Αγώνες 2018 θα μπουν στη μαύρη τρύπα

Στους Χειμερινούς Αγώνες 2018 θα μπουν στη μαύρη τρύπα

Όποιος μπει στο κτίριο που σχεδίασε Βρετανός αρχιτέκτονας, ως ατραξιόν των Χειμερινών Αγώνων του 2018, θα είναι σαν "να μπαίνει στη μαύρη τρύπα του διαστήματος". Μόνο που εν προκειμένω, θα μπορεί να ξαναβγεί.

Το πρώτο κτίριο από υλικό που απορροφά το φως, αντί να το αντανακλά και που μετατρέπει αντικείμενα τριών διαστάσεων σε flat, θα αποκαλυφτεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 (9-25/2, στο Pyeongchang).

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας που χρησιμοποίησε το Vantablack για την οικοδόμηση, Asif Khan εξήγησε στο αμερικανικό CNN ότι “είναι σαν σχισμή στο χώρο. Όσο θα πλησιάζουν οι επισκέπτες το κτίριο, ένα πεδίο από αστέρια θα εμφανίζεται μπροστά στα μάτια τους και θα “γεμίζουν” όλο το οπτικό πεδίο. Με την είσοδο στο κτίριο, θα είναι σαν να τους απορροφά ένα σύννεφο μαυρίλας”. Σαν να πέφτουν δηλαδή, στη μαύρη τρύπα.

Στους Χειμερινούς Αγώνες 2018 θα μπουν στη μαύρη τρύπα


Η μαύρη τρύπα

Η μαύρη τρύπα, εκ των πιο μυστηριωδών φαινομένων που στο εσωτερικό της ο χρόνος παγώνει και δεν ισχύει κανένας νόμος της φυσικής, είναι αυτή που απορροφά όλο το φως. Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για τρύπα, αλλά για σφαίρα. Αναφέρεται ως τρύπα, ώστε να υποδηλώσει πως οτιδήποτε εισέλθει σε αυτήν, δεν μπορεί να ξεφύγει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βαρυτικό πεδίο της είναι τόσο ισχυρό που δεν αφήνει τίποτε να διαφύγει από το εσωτερικό της, καθώς η ταχύτητα που θα χρειαζόταν για να συμβεί αυτό θα ξεπερνούσε την ταχύτητα του φωτός.

Αν θες να ασχοληθείς περισσότερο με το θέμα, μπορείς να διαβάσεις με ένα click εδώ τι μπορείς να πάθεις, αν πέσεις σε μαύρη τρύπα.

Από όλα τα παραπάνω, βέβαια, αντιλαμβάνεσαι πως... ακόμα και αν μπορούσες (αν δεν υπήρχε απόσταση χιλιάδων ετών φωτός), θα ήταν χρήσιμο να μη δεις εκ του σύνεγγυς μαύρη τρύπα. Μπορείς να κάνεις κάτι άλλο: να περιμένεις τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, στη Νότιο Κορέα, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια κτιρίου που θα βρίσκεται στην είσοδο του Ολυμπιακού Πάρκου και θα είναι "η σχισμή στο χώρο", που λέγαμε.

To κτίριο θα έχει τέσσερις καμπυλωτούς τοίχους, αλλά από απόσταση θα το βλέπεις σαν μαύρη σχισμή. Κάθε μια από τις προσόψεις θα είναι γεμάτη με χιλιάδες μικροσκοπικά φώτα -σαν τα αστέρια στο νυχτερινό ουρανού. Πώς θα γίνουν αυτά; Ήλθε η ώρα να σου συστήσω το Vantablack, που τα κάνει όλα αόρατα.

Το VANTA είναι ακρωνύμιο των εξής λέξεων: Vertically Aligned NanoTube Arrays. Δηλαδή, νανοσωλήνες (άνθρακα) στοιχισμένα σε κάθετη παράταξη και το black... το μαύρο.Πρόκειται για το υλικό με την πιο σκούρα απόχρωση μαύρου, που αντανακλά μόνο το 0.035% του φωτός που πέφτει επάνω του. Το 2012, η βρετανική εταιρία Surrey Nanosystems άρχισε να αναπτύσσει το υλικό που θα απορροφούσε τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα φωτός. Η παρουσίαση έγινε το 2014. Απορροφούσε το 99.965% του ορατού φωτός που έπεφτε πάνω του. Για να σε βοηθήσω να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό, ένας μαυροπίνακας απορροφά το 7% του φωτός που τον "χτυπά". Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη φρέσκια άσφαλτο (απορροφά το 4% του φωτός).

Τον Μάρτιο του 2016, η ίδια εταιρία ανακοίνωσε πως δημιούργησε μια νέα εκδοχή (Vantablack 2), που όπως είπαν "απορροφά τόσο φως που δεν μπορούμε να το μετρήσουμε". Υπ' όψιν ένα τετραγωνικό εκατοστό του υλικού, έχει ένα δισεκατομμύριο νανοσωλήνες άνθρακα. Επί της ουσίας, εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς έχεις μπροστά σου, γιατί εξαφανίζονται οι επιφάνειες.

Στους Χειμερινούς Αγώνες 2018 θα μπουν στη μαύρη τρύπα


Κάθε νανοσωλήνας άνθρακα είναι ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστού

Φυσικά, η εταιρία δεν ανακοίνωσε ποτέ πώς δημιουργείται το εν λόγω υλικό. Έδωσε τα υλικά (διευκρίνισε για παράδειγμα πως το carbon nanotubes είναι 10.000 πιο λεπτό από μια τρίχα μαλλιών ενός ανθρώπου και για αυτό τα φωτόνια δεν μπορούν να διεισδύσουν), όπως και αποκάλυψε πως το 99% της έμπνευσης τους δεν αφορά τους νανοσωλήνες άνθρακα. Τι αφορούν; Το κενό. Το φως πέφτει στους νανοσωλήνες, απορροφάται και μετατρέπεται σε θερμότητα.

Γιατί ασχολήθηκαν;

Η NASA είχε αρχίσει τη διαδικασία δημιουργίας υλικού που να μπορεί να απορροφά τη μεγαλύτερη ποσότητα φωτός, για να βοηθήσει τη δουλειά της στην παρατήρηση του διαστήματος -μέσω των τηλεσκοπίων. Έφτιαξε το Super Black, επίσης από νανοσωλήνες, που απορροφούν το 99.5% του ορατού και του υπεριώδους φωτός που το "χτυπά". Το Vantablack δεν το έφτασε. Επίσης, το Vantablack κερδίζει και στην κατηγορία θερμοκρασίας, αφού αντέχει και στις πιο χαμηλές. Επιπροσθέτως, είναι ανθεκτικό στις ισχυρές δονήσεις (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αποστολές στο διάστημα). Όταν μπαίνει πάνω σε υλικό, αλλάζει τις διαστάσεις του. Δηλαδή, κάνει τα τριών διαστάσεων αντικείμενα να φαίνονται φλατ.

Κυκλοφορεί μεν, δεν είναι για όλους δε

Στην Αμερική μπορείς να το βρεις σε σπρέι (Vantablack S-VIS), με το οποίο μπορείς να καλύψεις περίπλοκα σχήματα και επιφάνειες. Αλλά δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, με επιτυχία. Για αυτό χρειάζεσαι εκπαίδευση για να το εφαρμόσεις με ακρίβεια, αλλά και θερμοκρασίες τουλάχιστον 430 βαθμών Κελσίου. Αλλιώς δουλίτσα δεν γίνεται (δεν "δένουν" τα υλικά). Υπάρχει Βρετανός γλύπτης (Anish Kapoor), που έχει πληρώσει μια περιουσία, ώστε να αγοράσει τα αποκλειστικά δικαιώματα του υλικού, για καλλιτεχνική χρήση.

Τέθηκε και θέμα χρήσης του Vantablack στη μόδα. Οτιδήποτε το αφορά, δείχνει δυο διαστάσεων, άρα το σημείο που θα κάλυπτε κομμάτι σχετικού μαύρου υφάσματος, θα γινόταν αόρατο. Και αν αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, θα προκαλούσε αντιδράσεις στο δέρμα σου. Έχει χρησιμοποιηθεί για περιορισμένης έκδοσης, ρολόι ελβετικής εταιρίας και αν δείτε, τα στοιχεία του καντράν είναι σαν να αιωρούνται.

Πηγές: Scishow (Patreon.com), CNN, BuzzFeedBlue.

Credit κεντρικής φωτογραφίας: Owning Colour

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ