ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Τόκιο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020

BUENOS AIRES, ARGENTINA - SEPTEMBER 07:  International Olympic Committee (IOC) President Jacques Rogge shows the name of the city of Tokyo elected to host the 2020 Summer Olympics during a session of the IOC in Buenos Aires, on September 7, 2013.   (Photo by Fabrice Coffrini /Pool/Getty Images) ** TCN OUT **
BUENOS AIRES, ARGENTINA - SEPTEMBER 07: International Olympic Committee (IOC) President Jacques Rogge shows the name of the city of Tokyo elected to host the 2020 Summer Olympics during a session of the IOC in Buenos Aires, on September 7, 2013. (Photo by Fabrice Coffrini /Pool/Getty Images) ** TCN OUT ** GETTY IMAGES

Το Τόκιο ανέλαβε τη διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Είναι η δεύτερη φορά μετά το 1964 που η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας θα φιλοξενήσει την σπουδαιότερη γιορτή του αθλητισμού.

Η πόλη του Τόκιο ήταν η μεγάλη νικήτρια στο "μαραθώνιο" της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Μετά από 56 χρόνια αναμονής (σ.σ. τόσα θα συμπληρωθούν το 2020) η Ιαπωνία καλωσορίζει πίσω τους θερινούς Ολυμπιακούς και βέβαια τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Το Τόκιο ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την ανάληψη της διοργάνωσης στη ψηφοφορία των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μπουένος Άιρες.

Η υποψηφιότητα των Ιαπώνων υπερίσχυσε της Κωνσταντινούπολης που διεκδίκησε για 5η φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και της Μαδρίτης, η οποία αποκλείστηκε στον 1ο γύρο.

Το video προώθησης του Τόκιο:

Στον τελικό συγκέντρωσε 60 ψήφους έναντι 36 της Κωνσταντινούπολης, η οποία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την προτίμηση των "αθανάτων" που είχαν προτιμήσει τη Μαδρίτη στον 1ο γύρο.

Πρώτη έφυγε από τη... μέση η Μαδρίτη. Παρά το γεγονός πως είχε έτοιμο το 80% των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και ολόκληρη η Ισπανία ήταν ενωμένη για να φέρει τη διοργάνωση στην πρωτεύουσα.

Φυσικά δεν έλειψε το σασπένς, αφού στον 1ο γύρο το Τόκιο πέρασε ανενόχλητα στον τελικό, ενώ ισοβάθμησαν η Κωνσταντινούπολη και η Μαδρίτη. Στη δεύτερη ψηφοφορία-ξαφνικό θάνατο η τουρκική πρωτεύουσα συγκέντρωσε 49 ψήφους έναντι 45 της Μαδρίτης.

Πλήρης απογοήτευση για την ισπανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Διάδοχο του θρόνου, Πρίγκιπα Φελίπε και τον σταρ του NBA, τον Καταλανό Πάου Γκασόλ που έκλεψε τις εντυπώσεις στην ομιλία του. Εκείνη που φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων ήταν η Δήμαρχος Άνα Μποτέγια.

Τα σημάδια είχαν φανεί νωρίς για τη Μαδρίτη με το δίκτυο να καταρρέει κατά την παρουσίαση του video με πρωταγωνιστές διάσημους Ισπανούς αθλητές. "Madrid tiene sentido" (σ.σ. η Μαδρίτη έχει νόημα) ήταν το σλόγκαν.

Το video της Μαδρίτης:

Είναι η τρίτη φορά που το Τόκιο αναλαμβάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως το 1940 δεν έγινε η διοργάνωση εξαιτίας Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο παραμένει μια από τις λίγες χώρες που έχει φιλοξενήσει και Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες όπως το 1972 στο Σαπόρο και το 1998 στο Ναγκάνο.

Στο Τόκιο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020

Φαίνεται πως ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ ήθελε να αφήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε σίγουρα χέρια. Οι Ιάπωνες φιλοξενούν άψογες διοργανώσεις σε όλα τα αθλήματα, τα γήπεδα γεμίζουν μολονότι οι Ιάπωνες δεν αγκάλιασαν με θέρμη την υποψηφιότητα, ενώ μένει μόνο να... καθίσουμε όλοι και να απολαύσουμε τα γήπεδα-στολίδια τους.

Το μεγάλο "αγκάθι" αποτελεί η πυρηνική "βόμβα" της Φουκοσίμα στα 260 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο. Μετά το φονικό σεισμό του 2011, το τσουνάμι και τη ραδιενέργεια δεκάδες αθλητές αρνήθηκαν να ταξιδέψουν για να αγωνιστούν στην Ιαπωνία. Όσοι δε το έκαναν, έλαβαν τις απαραίτητες εγγυήσεις για να ταξιδέψουν στη "χώρα του ανατέλλοντος ηλίου".

Όμως οι Ιάπωνες δεν έχουν μεγάλα προβλήματα με το ντόπινγκ στη χώρα τους, εν αντιθέσει με τους Ισπανούς και τους Τούρκους, οι επίμονες ερωτήσεις των "αθανάτων" έφεραν σε δύσκολη θέση τους εκπροσώπους τους στην τελευταία παρουσίαση.

Μπορεί να μάθαμε επιτέλους το όνομα της πόλης που θα πάρει τη σκυτάλη από το Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, όμως η αγωνία συνεχίζεται τις επόμενες μέρες στο Μπουένος Άιρες με τη "μάχη" που θα δώσει η πάλη για να παραμείνει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων μετά το 2016. Το μπέιζμπολ-σόφτμπολ και το σκουός διεκδικούν επίσης τη θέση.

Η πάλη πρέπει να θεωρεί δεδομένη την παραμονή της, ωστόσο η επιλογή του Τόκιο προκαλεί έναν ελαφρύ πονοκέφαλο στην παγκόσμια ομοσπονδία (FILA) αφού το μπέιζμπολ δεν είναι μόνο δημοφιλές, αλλά είναι και το εθνικό (ομαδικό) άθλημα της χώρας.

Και βέβαια αυτό για το οποίο αγωνιούν όλα τα μέλη της ΔΟΕ είναι για τον διάδοχο του Ζακ Ρογκ στην προεδρική καρέκλα της Λοζάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ