ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο μουσείο της Ακρόπολης η Ολυμπιακή Φλόγα

Στο μουσείο της Ακρόπολης η Ολυμπιακή Φλόγα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Aπό το Μουσείο της Ακρόπολης, η Ολυμπιακή Φλόγα στέλνει τη λάμψη της σε όλο τον κόσμο, μαζί τους ιδιαίτερους συμβολισμούς της, μετά την ολοκλήρωση της 6ης μέρας της Λαμπαδηδρομίας για το Ρίο επί ελληνικού εδάφους.

Το βωμό στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου και διανυκτερεύει η Φλόγα, άναψε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κατσιαδάκης. Νωρίτερα το Φως του Ολυμπισμού είχε φωτίσει την Ακρόπολη με τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα να ανεβάζει τη Φλόγα στον Ιερό Βράχο, μαζί με τους Ολυμπιονίκες Βούλα Κοζομπόλη, Γεωργία Ελληνάκη, Αγγελική Καραπατάκη, Εύη Μωραϊτίδου, Βιργινία Κραβαριώτη, Νίκο Δεληγιάννη.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος έτρεξε ως λαμπαδηδρόμος στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Τον ακολούθησε ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής της εκδήλωσης της Τετάρτης στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Εξίσου συμβολική με το άναμμα του βωμού στην Ακρόπολη, ήταν και η στιγμή που ο Σύρος Πρόσφυγας Ibrahim Al Hussein παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο και έτρεξε ως Λαμπαδηδρόμος, στέλνοντας μήνυμα στήριξης των ανθρώπων που άφησαν την πατρίδα τους λόγω του πολέμου σε αναζήτηση ενός καλύτερου και πιο ασφαλούς μέλλοντος.

Ο Σύρος, μιλώντας μετά σε εκατοντάδες δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για αυτή τη συμβολική στιγμή, είπε: «Επί 22 χρόνια κάνω αθλητισμό, αλλά αυτή η στιγμή ήταν η κορυφαία για μένα. Είμαι πολύ ευτυχισμένος και θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες για την τιμή που μου έκαναν και θέλω να τους πω ότι νιώθω και εγώ Έλληνας και ίσως να πάρω μέρος και στους Ολυμπιακούς με την Ελλάδα. Αυτό που θέλω να πω στους πρόσφυγες είναι ότι όπως κι εγώ, έτσι μπορούν κι εκείνοι να συνεχίσουν τη ζωή τους και να κάνουν πολλά πράγματα.»

Συνεχώς στο πλευρό του ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος που δήλωσε: «Είναι μία μεγάλη στιγμή για τον Ολυμπισμό και τους πρόσφυγες. Ο συμβολισμός της κίνησης να μεταφέρει ο Ibrahim την Ολυμπιακή Φλόγα στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το δράμα αυτών των ανθρώπων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που αποδέχθηκε την πρόταση μας να είναι ένας πρόσφυγας Λαμπαδηδρόμος, μεταφέροντας το ύψιστο σύμβολο του Ολυμπισμού.»

Την Τρίτη 26 Απριλίου, 6η μέρα της Λαμπαδηδρομίας, η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Λάρισα, πέρασε από τη Χαλκίδα όπου το βωμό άναψε η Ολυμπιονίκης Ειρήνη Αϊνδιλή και έφτασε στο Μαραθώνα, όπου ο Ολυμπιονίκης Κώστας Θάνος άναψε το βωμό, ενώ στη συνέχεια τη Φλόγα παρέλαβε η Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου από την Πορτογαλία, η περίφημη Ρόζα Μότα, που ήταν η επίσημη προσκεκλημένη του Δήμου της περιοχής.

Στη συνέχεια η Λαμπαδηδρομία συνεχίστηκε στην Αθήνα, με ειδική Τελετή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ