ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σκάνδαλο... FIFA σε πλήρη εξέλιξη με τους Ολυμπιακούς του Ρίο

Carlos Nuzman, president of the Brazilian Olympic committee, arrives at Federal Police headquarters in Rio de Janeiro, Brazil, Tuesday, Sept. 5, 2017. Federal police searched Nuzman's house Tuesday morning. French and Brazilian authorities have been working on a corruption investigation involving bribery surrounding the awarding of the 2016 Rio Games and the 2020 Tokyo Games. (AP Photo/Leo Correa)
Carlos Nuzman, president of the Brazilian Olympic committee, arrives at Federal Police headquarters in Rio de Janeiro, Brazil, Tuesday, Sept. 5, 2017. Federal police searched Nuzman's house Tuesday morning. French and Brazilian authorities have been working on a corruption investigation involving bribery surrounding the awarding of the 2016 Rio Games and the 2020 Tokyo Games. (AP Photo/Leo Correa) AP PHOTO/LEO CORREA

Έρευνες και συλλήψεις από τις αρχές της Βραζιλίας και της Γαλλίας για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων 2016 στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Στην "τσιμπίδα" πολύ σημαντικά πρόσωπα του παγκόσμιου αθλητισμού.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Ρίο ντε Ζανέιρο ερεύνησε την Τρίτη το σπίτι του προέδρου της ολυμπιακής επιτροπής της Βραζιλίας, Κάρλος Νουζμάν, μετά από τη σχετική έκδοση εντάλματος, που τον αναγκάζει να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με δωροδοκίες για την ανάλυση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στη βραζιλιάνικη πόλη.

Η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα έρευνας και για την οικία του συνεργάτη του Νουζμάν, Αρτούρ Σέζαρ ντε Μενέζες Σοάρες Φίλιο.

Ο Νουζμάν έφυγε από το σπίτι του συνοδεία του δικηγόρου του και αργότερα εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση. Οι αστυνομικοί αφαίρεσαν από το σπίτι του βαλίτσες, έγγραφα και έναν υπολογιστή, σύμφωνα με φωτογράφο του "Associated Press" που βρισκόταν στο σημείο.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Νουζμάν δεν διέπραξε κάποια παράβαση. Δυστυχώς, όλα δημιουργήθηκαν για θέαμα των ΜΜΕ", υποστήριξε ο δικηγόρος του, Σέρζιο Μαζίλο, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του θα συνεργαστεί με τις αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι αρχές ερευνούν διεθνές σύστημα διαφθοράς που περιλαμβάνει την εξαγορά ψήφων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Συνολικά εκδόθηκαν 11 εντάλματα σύλληψης για άτομα τόσο στη Βραζιλία όσο και στη Γαλλία, σε μία επιχείρηση που πήρε το όνομα "Unfair Play".

A Federal Police officer carries a bag filled with items confiscated from the home of Carlos Nuzman, president of the Brazilian Olympic committee, Tuesday, Sept. 5, 2017, in Rio de Janeiro, Brazil. Federal police searched Nuzman's house Tuesday morning. French and Brazilian authorities have been working on a corruption investigation involving bribery surrounding the awarding of the 2016 Rio Games and the 2020 Tokyo Games. (AP Photo/Silvia Izquierdo)
A Federal Police officer carries a bag filled with items confiscated from the home of Carlos Nuzman, president of the Brazilian Olympic committee, Tuesday, Sept. 5, 2017, in Rio de Janeiro, Brazil. Federal police searched Nuzman's house Tuesday morning. French and Brazilian authorities have been working on a corruption investigation involving bribery surrounding the awarding of the 2016 Rio Games and the 2020 Tokyo Games. (AP Photo/Silvia Izquierdo) AP PHOTO/SILVIA IZQUIERDO

Η ΔΟΕ υποστήριξε ότι έμαθε "για τις συνθήκες από τα ΜΜΕ" και ότι καταβάλλει "κάθε προσπάθεια για πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες".

Ο 75χρονος Νουζμάν διετέλεσε μέλος της ΔΟΕ για 12 χρόνια και πλέον είναι επίτιμο μέλος της Επιτροπής και μέλος των Επιτροπής των Αγώνων του Τόκιο 2020, δίνοντας συμβουλές στους διοργανωτές για τους επόμενους Αγώνες. Μάλιστα, μετά από το Ρίο 2016, τιμήθηκε από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, με ειδικό παράσημο που απονέμεται σε όσους είχαν καταλυτική συνεισφορά στο ολυμπιακό κίνημα.

Την ίδια στιγμή, ο οικονομικός εισαγγελέας της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι οι έρευνες στη χώρα αποκάλυψαν ότι ο Παπά Μασατά Ντιάκ, γιος του τέως προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), Λαμίν Ντιάκ, εμπλέκεται στο σύστημα διαφθοράς που ερευνάται.

"Οι έρευνες αποκάλυψαν ένα μεγάλης κλίμακας σύστημα διαφθοράς γύρω από τον Παπά Μασατά Ντιάκ, γιο του Λαμίν Ντιάκ, προέδρου επί σειρά ετών της IAAF και ενός εκ των πλέον αξιόλογων μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Υπάρχουν αρκετές σαφείς ενδείξεις ότι έχουν γίνει πληρωμές σε αντάλλαγμα των ψήφων μελών της IAAF και της ΔΟΕ, σε ψηφοφορίες για την ανάθεση σε πόλεις μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων", ανακοίνωσε η εισαγγελία της Γαλλίας.

Οι συνεχιζόμενες διετείς έρευνες άρχισαν από την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, ωστόσο γρήγορα επεκτάθηκαν και στους Αγώνες του 2016. Τον Νοέμβριο του 2015, ο Λαμίν Ντιάκ συνελήφθη από τις αρχές, ενώ έκτοτε διερευνήθηκαν υποθέσεις εκβιασμού αθλητών και κάλυψης υποθέσεων ντόπινγκ, στις οποίες εμπλεκόταν και ο Παπά Μασατά Ντιάκ.

Οι υποψίες για διαφθορά δεν περιορίστηκαν στην IAAF και επεκτάθηκαν και σε άλλους τομείς, όπως στις κατασκευές για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, με τον πρώην δήμαρχο του Ρίο, Εντουάρντο Παές, να ερευνάται για δωροληψία 15.000.000 ρεάλ (περίπου 4.000.000 ευρώ) για να ευνοήσει κάποιες εργολαβίες που αφορούσαν τους Αγώνες.

Ο Πάες, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, αποτελεί έναν από τους δεκάδες κορυφαίους πολιτικούς της Βραζιλίας που εμπλέκονται σε μία τεράστια δικαστική έρευνα κατά της διαφθοράς στη χώρα, κατά την οποία ο κατασκευαστικός κολοσσός "Odebrecht" φέρεται να πλήρωσε δισεκατομμύρια ρεάλ για να κερδίσει συμβόλαια.

Photo credits: AP Photo/Leo Correa

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ