ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σερβία, το αφεντικό της Γιουγκοσλαβίας

Σερβία, το αφεντικό της Γιουγκοσλαβίας

Το ντέρμπι του μίσους, ανάμεσα σε Σερβία και Κροατία κατέληξε στην πρώτη. Οι "όρλοβι" (δηλαδή, οι "αετοί") του Σάσα Τζόρτζεβιτς πήραν τη νίκη (86-83) στον προημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων και "βλέπουν" τελικό, έχοντας μπροστά τους το εμπόδιο της Αυστραλίας.

Ήταν το πιο ωραίο, το πιο ιντριγκαδόρικο, το πιο... αντρικό παιχνίδι των προημιτελικών, όπως το περιμέναμε. Η Κροατία και η Σερβία έβγαλαν στο παρκέ τον "γιούγκο" χαρακτήρα τους, το πάθος και την αυταπάρνηση για να επικρατήσουν του μισητού αντιπάλου, με τη δεύτερη να χαμογελά στο τέλος και να πανηγυρίζει την πρόκρισή της στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων (86-83).

Οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς δικαιολόγησαν το... παρατσούκλι τους (βλ. όρλοβι, κοινώς αετοί) επιβάλλοντας τους δικούς τους κανόνες από τα μισά του γ' δεκαλέπτου κι έπειτα. Τι κι αν για κάτι παραπάνω από ένα ημίχρονο η Κροατία είχε τον πρώτο λόγο, με τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς σε ρόλο πρωταγωνιστή; Όταν όλα πήγαν στη μια κατοχή, στο ένα σουτ, τότε ήταν που η Σερβία ξεχώρισε. Όχι τόσο γιατί έβαλε κάποιο μεγάλο σουτ, όσο γιατί η Κροατία έδειχνε να λυγίζει από το βάρος της ευθύνης.

Κάπως έτσι, οι "όρλοβι" πήραν τη νίκη απέναντι στη "χρβάτσκα" (86-83) και μαζί το εισιτήριο για τα ημιτελικά, όπου τους περιμένει η Αυστραλία, που νωρίτερα συνέτριψε τη Λιθουανία . Παρεμπιπτόντως, θυμίζουμε πως ο έτερος αγώνας για τους "4" θα είναι ανάμεσα σε ΗΠΑ ( απέκλεισε την Αργεντινή ) και Ισπανία ( ξεπέρασε το εμπόδιο της Γαλλίας ).

Παρεμπιπτόντως, μπορεί σε κάποιους να διαφεύγει, αλλά αυτή είναι η πρώτη πρόκριση της Σερβίας στους "4" των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο αγώνας

Το πρώτο μισό του αγώνα ήταν έντονα... κροατικό. Βλέπετε, οι παίκτες της Σερβίας, κυρίως τα αστέρια της, δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Θέλετε αποδείξεις; Οι Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (1/8 δίποντα) και Μίλος Τεόντοσιτς (1/7 σουτ) ήταν πολύ κάτω του μετρίου, με αποτέλεσμα η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς να στηρίζεται -παραδόξως- κυρίως στον Μίλαν Μάτσβαν, ο οποίος σκόραρε δις από την περιφέρεια.

Ε αυτό δεν έφτανε, γιατί απέναντι υπήρχε ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς. Ο σούπερ σταρ των Μπρούκλιν Νετς έκανε όλη την επιθετική δουλειά στο πρώτο μισό του αγώνα, έχοντας 16 πόντους με 4/5 τρίποντα. Αυτός ήταν άλλωστε που "υπέγραψε" το +6 (38-32) της ομάδας του στο ημίχρονο, παρά το γεγονός πως η Σερβία είχε προλάβει να μαζέψει 11 (!) επιθετικά ριμπάουντ, απόρροια των πολλών άστοχων σουτ (13/40).

Ό,τι δεν έκανε ένα ολόκληρο ημίχρονο όμως, το κατάφερε σε ένα δεκάλεπτο η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Αρχικά βελτίωσε πολύ την άμυνά της, κι εν συνεχεία άφησε το... πάθος να κάνει τη δουλειά του. Μαζί με την ποιότητα βεβαίως. Στο γ' δεκάλεπτο, οι "όρλοβι" έκαναν πάρτι, ανατρέποντας πλήρως τα δεδομένα. Επέστρεψαν από το -6 (38-32) του ημιχρόνου για να βρεθούν στο +12 (52-64). Πως εξηγείται αυτό; Δύο φάσεις αρκούσαν!

Η πρώτη είχε πρωταγωνιστή τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, ο οποίος έτρεξε εξαιρετικά στον αιφνιδιασμό και κάρφωσε στα μούτρα του Ντάριο Σάριτς, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να... μπει στο πόστερ. Τι το ήθελε; Αφενός έκανε μάγκα τον πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού, ο οποίος "τρέλανε" τον Τζέιμς Γκιστ παρεμπιπτόντως , αφετέρου έδωσε στους παίκτες της Σερβίας τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση.

Και σα να μην έφτανε αυτό, λίγο αργότερα έβγαλε τα νεύρα του σε μια ανύποπτη φάση, όταν έσπρωξε τον Νίκολα Γιόκιτς, με αποτέλεσμα να χρεωθεί με αντιαθλητικό φάουλ και να επιτείνει τον εκνευρισμό στην πλευρά της ομάδας του. Εντάξει, ο νεαρός φόργουορντ/σέντερ των Ντένβερ Νάγκετς το παράκανε με τη βουτιά, αλλά η ουσία ήταν πως η Κροατία δεν ένιωθε άνετα πλέον.

Μέσα σε όλα, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς πήρε το "όπλο" του, ενδεχομένως θέλοντας να αποδείξει πως είναι καλύτερος από τον συνεπώνυμό του. Αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος και κάπως έτσι διαμορφώθηκε το +12, με την ψυχολογία να έχει αλλάξει -για τα καλά- στρατόπεδο.

Αν μας έχει διδάξει πάντως κάτι το φετινό καλοκαίρι για την Κροατία του Αλεκσάνταρ Πέτροβιτς, αυτό είναι πως δεν παραδίνεται. Ποτέ! Ακόμη κι όταν η Σερβία έμοιαζε αδύνατο να χάσει τον έλεγχο του αγώνα, μερικά προσωπικά καλάθια του Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς κι η βοήθεια που πήρε από τον Μάριο Χεζόνια, έκαναν το παιχνίδι ντέρμπι. Για τα καλά. Η διαφορά έπεσε στον πόντο (75-76) υπέρ των "όρλοβι" με 2'50'' να μένουν για το τέλος.

Αυτό ήταν το μπάσκετ που είδαμε. Γιατί στο φινάλε της αναμέτρησης, η σκοπιμότητα μπήκε για τα καλά στο προσκήνιο, με τις μεγάλες επιθέσεις και τα πολλά φάουλ να αποτελούν τον κανόνα. Οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς αποδείχθηκαν σε εκείνο το σημείο πιο ψύχραιμοι, με τον Νίκολα Γιόκιτς πρώτο και καλύτερο, αφού είχε 4/4 βολές στα τελευταία 13''.

Σερβία, το αφεντικό της Γιουγκοσλαβίας

Ποιες ήταν οι τελευταίες εικόνες από το Ρίο; Η αγκαλιά του Σάσα Τζόρτζεβιτς με τον Βλάντε Ντίβατς κι οι φωνές του Αλεκσάνταρ Πέτροβιτς προς τους διαιτητές, διαμαρτυρόμενος για δύο αντιαθλητικά φάουλ που δεν δόθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα.

Όσο για την Κροατία; Άφησε στη μέση τη φετινή εξαιρετική της προσπάθεια, αλλά η αλήθεια είναι πως η "χρβάτσκα" για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία κατέστησε σαφές πως είναι "εδώ".

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 38-32, 52-64, 83-86.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Πέτροβιτς): Μπάμπιτς 4, Σιμόν 8, Χεζόνια 16 (2), Σάριτς 7, Ούκιτς 4 (1), Πλάνινιτς 6, Μπιλάν 10, Μπογκντάνοβιτς 28 (4).

ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 9 (2/11 σουτ, 10 ασ.), Σιμόνοβιτς, Μπογκντάνοβιτς 18 (3), Μάρκοβιτς 12, Κάλινιτς 6, Νέντοβιτς, Ραντούλιτσα 12 (4/11 δίπ.), Γιόκιτς 12 (1), Στίματς, Γιόβιτς 9 (1), Μάτσβαν 8 (2).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ