ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόσοι Ρώσοι θα αγωνιστούν τελικά στο Ρίο;

Πόσοι Ρώσοι θα αγωνιστούν τελικά στο Ρίο;
Ρωσία ΔΟΕ

Περίπου το 70% της αρχικής αποστολής των Ρώσων θα αγωνιστεί τελικά στο Ρίο. Το Sport24 σας παρουσιάζει τα δεδομένα σχετικά με τη ρωσική αποστολή.

Η WADA είχε εισηγηθεί στην ΔΟΕ τον αποκλεισμό ολόκληρης της ρωσικής αποστολής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της ΔΟΕ, δεν ευθυγραμμίστηκε με την πρόταση της WADA και λειτουργώντας ως άλλος Πόντιος Πιλάτος έδωσε εντολή στις εκάστοτε Διεθνείς Ομοσπονδίες των αθλημάτων να αποφασίσουν αυτές για την τύχη των Ρώσων αθλητών.

Στη συνέχεια η ΔΟΕ συνέστησε μια τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Ούγκορ Έρντενερ, Κλαούντι Μπόκελ και Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ Τζούνιορ, υπεύθυνη για την τελική επικύρωση των αποφάσεων των Ομοσπονδιών στις οποίες ανήκουν οι διάφοροι αθλητές.

Τα βασικότερα κριτήρια που έθεσε η ΔΟΕ για τη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών, βάσει των οποίων έπρεπε να ελεγχθεί το σύνολο των Ρώσων αθλητών, ήταν να μην αναφέρονται στην πολύκροτη έκθεση ΜακΛάρεν που έκανε λόγο για εκτεταμένο ντόπινγκ με κρατική χρηματοδότηση, να έχουν εξεταστεί από εργαστήρια εκτός Ρωσίας και να μην έχουν βρεθεί ποτέ θετικοί σε προηγούμενους ελέγχους. Επιπλέον όσοι πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια θα πρέπει να υπόκεινται σε επιπλέον ελέγχους εντός και εκτός αγώνων, με οποιαδήποτε απουσία από έλεγχο να ισοδυναμεί με αποκλεισμό.

To CAS και η ιδιαιτερότητα του στίβου

Μόλις άρχισαν να ανακοινώνονται και οι πρώτοι αποκλεισμοί Ρώσων αθλητών, οι προσφυγές στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) διαδέχονταν η μία την άλλη. Οι Ρώσοι κατέθεσαν προσφυγές με στόχο να ανακληθεί η απόφαση των Ομοσπονδιών τους για αποκλεισμό από το Ρίο. Οι περισσότερες απορρίφθηκαν, τρεις όμως είχαν αποτέλεσμα και υποχρεώνουν τώρα τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες να αποφασίσουν εν τάχει για την τύχη των αθλητών τους. Οι εφέσεις που δεν απορρίφθηκαν ήταν όσες προσέβαλαν απόφαση που βασιζόταν στο επιχείρημα πως ο αθλητής στο παρελθόν είχε "πιαστεί" ντοπέ. Το εν λόγω επιχείρημα δεν το δέχεται το CAS.

Τα άνωθεν δεν ισχύουν για τους Ρώσους αθλητές στίβου καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF), όπως έπραξε και στο περασμένο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, απέκλεισε το σύνολο της Ρώσικης ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι έρευνες ξεκίνησαν από το στίβο. Μάλιστα η έκθεση της WADA σε συνεργασία με την IAAF, που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2015, ανέφερε πως το συντριπτικό ποσοστό των Ρώσων αθλητών στίβου κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Μετά από αυτή την έκθεση η IAAF απαγόρευσε από οποιονδήποτε Ρώσο να αγωνίζεται με τα χρώματα της χώρας του. Η απόφαση αυτή δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα.

Ζούκοφ: Έχουμε την πιο καθαρή ομάδα

Η ρώσικη αποστολή ύστερα από τους εξονυχιστικούς ελέγχους στους οποίους υποβλήθηκαν οι Ρώσοι αθλητές θα αποτελείται, όπως όλα δείχνουν, από 271 αθλητές. Σημειώνεται πως η αποστολή στην αρχή μετρούσε 389, πράγμα που σημαίνει πως η συμμετοχή άνω των τα δύο τρίτων των Ρώσων αθλητών εγκρίθηκε. Μετά από όλη αυτή την περιπέτεια ο Πρόεδρος της Ρώσικης Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC)Αλεξάντερ Ζούκοφ σχολίασε πως η χώρα του θα διαθέτει την " καθαρότερη ομάδα" στην ιστορία των Αγώνων.

Και πρόσθεσε: " Η ρώσικη ομάδα πιθανώς έχει υποστεί τους πιο σκληρούς ελέγχους (σ.σ στην ιστορία ) των Ολυμπιακών, διότι έχει περάσει από πολλαπλά τεστ και πολλαπλούς ελέγχους. Αποκορύφωμα όλων αυτών, οι Ρώσοι αθλητές έχουν περάσει από επιπλέον ελέγχους που λαμβάνουν χώρο στο Ολυμπιακό Χωριό. Συνεπώς, μέχρι σήμερα, η ρώσικη ομάδα είναι πιθανώς η πιο καθαρή του Ρίο".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις αθλητών που θα απουσιάσουν από τους αγώνες, ρίχνοντας μάλιστα τη "μπηχτή" του: " Αθλητές όπως η Γελένα Ισινμπάγιεβα και ο Σεργέι Σουμπένκοφ που ποτέ δεν είχαν θέμα με ζητήματα ντόπινγκ και οι οποίοι είναι απόλυτα καθαροί δεν μπορούν να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντίθετα πολλοί αθλητές όπως, για παράδειγμα, ο Αμερικάνος σπρίντερ Τζάστιν Γκάτλιν, που έχουν υποστεί κυρώσεις για ντόπινγκ, θα αγωνιστούν".

Δείτε αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε άθλημα:

Υγρός στίβος (κολύμβηση, καταδύσεις και πόλο)

Η συμμετοχή 67 Ρώσων αθλητών έχει εγκριθεί ενώ αρκετοί έχουν τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τη διοργάνωση. Η μοναδική περίπτωση που εκκρεμεί είναι αυτή της Γιούλια Εφίμοβα, η οποία αν και αρχικά είχε αποκλειστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Υγρού στίβου (FINA), προσέφυγε στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) που τη δικαίωσε την Πέμπτη (4/8) με το επιχείρημα πως δεν μπορεί να αποβληθεί από τη διοργάνωση λόγω προηγούμενων κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί. Η FINA θα πρέπει να επανεξετάσει την περίπτωση της χάλκινης ολυμπιονίκης και η απόφαση της αναμένεται από ώρα σε ώρα

Στίβος

Και οι 68 Ρώσοι αθλητές έχουν αποβληθεί από τους αγώνες και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) είχε προσκαλέσει όσους πληρούν τα κριτήρια της ΔΟΕ, να αγωνιστούν με τα χρώματα της Ολυμπιακής σημαίας. Η μοναδική που δέχτηκε είναι η Ντάρια Κλίσινα, που σημειωτέον προπονείται και ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, και θα αγωνιστεί κανονικά στο μήκος των γυναικών.

Η Γιούλια Στεπάνοβα που με την κατάθεση της, αλλά και όντας η πρώτη που μίλησε για την έκταση του ντόπινγκ στη Ρωσία (στο ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ), βοήθησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου ντόπινγκ τελικά δεν θα αγωνιστεί στο Ρίο. Η IAAF ήθελε να της επιτρέψει να συμμετάσχει, το γεγονός όμως πως η ΔΟΕ απαγορεύει σε Ρώσο αθλητή που έχει βρεθεί θετικός σε παλαιότερο έλεγχο ντόπινγκ να αγωνιστεί, την άφησε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων.

Τοξοβολία

Η Ομοσπονδία της Τοξοβολίας δήλωσε πως οι τρεις Ρώσοι τοξότες έχουν επανειλημμένως ελεχθεί και ότι δεν έχουν βρεθεί ποτέ θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ. Μάλιστα χαιρέτησε την " γενναία απόφαση" της ΔΟΕ να μην αποκλείσει όλη τη ρωσική αποστολή.

Μπάντμιντον

Τέσσερις Ρώσοι αθλητές του Μπάντμιντον είχαν πάρει το εισιτήριο για το Ρίο. H Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος "άναψε" το πράσινο φως για τη συμμετοχή τους, συμπληρώνοντας πάντως ότι " αναμένει την έγκριση και από τη ΔΟΕ".

Πυγμαχία

Οι 11 Ρώσοι πυγμάχοι βρίσκονταν στον "αέρα" μέχρι την Πέμπτη (4/8), όταν και ανακοινώθηκε η απόφαση της Διεθνής Ομοσπονδίας του αθλήματος που ενέκρινε την συμμετοχή και των 11. Η απόφαση επικυρώθηκε από τη ΔΟΕ και έτσι η αποστολή των Ρώσων Πυγμάχων στο Ρϊο θα είναι πλήρης.

Κανόε Καγιάκ

Η αρχική αποστολή των Ρώσων περιελάμβανε 23 αθλητές του Κανόε Καγιάκ. Η απόφαση ωστόσο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του εν λόγω αθλήματος να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε 5 αθλητές, επειδή βρέθηκαν τα ονόματα τους στην έκθεση ΜακΛάρεν, κάνει 18 τους Ρώσους αθλητές Κανόε Καγιάκ που θα βρεθούν στο Ρίο. Παρόλα αυτά, η Ρώσικη Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) θεωρεί πως μια περίπτωση ακόμα εκκρεμεί.

Ποδηλασία

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδηλασίας δήλωσε ότι οι 11 από τους 17 Ρώσους αθλητές μπορούν να αγωνιστούν κανονικά, με τους τρεις να αποκλείονται από τη ROC και με τα ονόματα άλλων τριών να εμφανίζονται στην έκθεση ΜακΛάρεν. Για τους τρεις τελευταίους δεν έχει βγει οριστική απόφαση.

Ιππασία

Πέντε Ρώσοι αθλητές θα συμμετάσχουν στο άθλημα της Ιππασίας, όσοι δηλαδή βρίσκονταν εξαρχής στην αποστολή της χώρας. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιππασίας ξεκαθάρισε ότι " δεν υπάρχει καμία ένδειξη οργανωμένων παράνομων πράξεων ντόπινγκ που να σχετίζονται με την ρωσική αντιπροσωπεία ιππασίας", για να προσθέσει πως " δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για τον οποίο οι Ρώσοι αθλητές της ιππασίας να μην συμμετάσχουν στο Ρίο".

Ξιφασκία

16 Ρώσοι αθλητές θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Βραζιλίας, καθώς όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Ξιφασκίας: " επανεξετάσαμε τα αποτελέσματα από 197 ελέγχους που είχαν γίνει στους Ρώσους αθλητές σε 35 χώρες μεταξύ 2014 και 2016, τα οποία ήταν όλα αρνητικά".

Γκολφ

Την Πέμπτη (4/8) επικυρώθηκε η συμμετοχής της μοναδικής Ρωσίδας αθλήτριας γκολφ που είχε προκριθεί στο Ρίο, της Μαρία Βερτσένοβα.

Γυμναστική

Την Πέμπτη επίσης, η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής "άναψε" το πράσινο φως για τη συμμετοχή των 20 Ρώσων αθλητών, αφού πρώτα η ΔΟΕ έδωσε το ok. Έτσι η ρώσικη ομάδα της Γυμναστικής θα παραταχθεί πλήρης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χάντμπολ

Η γυναικεία ομάδα του χάντμπολ έχει προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Μετά τις αποφάσεις της ΔΟΕ η Διεθνής Ομοσπονδία Χάντμπολ έπρεπε να περάσει εκ νέου από έλεγχο ντόπινγκ τις Ρωσίδες αθλήτριες. Αυτό έγινε και τα αποτελέσματα ήταν και για τις 14 αθλήτριες αρνητικά.

Τζούντο

11 Ρώσοι τζουντόκα θα βρεθούν στο Ρίο, με τον πρόεδρο της Ρώσικης Ομοσπονδίας Τζούντο να δηλώνει πως οι αθλητές έχουν ελεγχθεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη έως και τον Μάιο " σε πολλές περιπτώσεις, σε πολλούς διεθνείς αγώνες, εκτός Ρωσίας".

Μοντέρνο Πένταθλο

Τέσσερις Ρώσοι αθλητές είχαν προκριθεί για να συμμετάσχουν στο Μοντέρνο Πένταθλο. Οι τέσσερις ωστόσο έγιναν τρεις, μετά την ανακάλυψη του ονόματος του ενός στην έκθεση ΜακΛάρεν. Για τον ίδιο λόγο αποκλείστηκε από τη διοργάνωση και ο αναπληρωματικός της ρώσικης ομάδας.

Κωπηλασία

Η ρωσική αποστολή αποτελούνταν από 28 αθλητές, ο αριθμός των οποίων όμως έφτασε στους έξι μετά την αποβολή 22 αθλητών. Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση, όσον αφορά τους περισσότερους αποκλεισμούς, ήταν πως δεν είχαν γίνει έλεγχοι για τους αθλητές αυτούς εκτός ρωσικής επικράτειας, πράγμα που ήταν προϋπόθεση για τη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών στο Ρίο. 17 κωπηλάτες κατέθεσαν έφεση στο CAS, όλες εντούτοις απορρίφθηκαν.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ευνόησε την ελληνική κωπηλασία, που θα συμμετάσχει τελικά με τρία πληρώματα στο Ρίο αφού η ελαφριά τετράκωπος των Ρώσων αποκλείστηκε και αντικαταστάθηκε από την ελληνική.

Ιστιοπλοΐα

H Παγκόσμια Ομοσπονδία αρχικά είχε αποκλείσει τον Πάβελ Σοζίκιν, δηλώνοντας αργότερα ωστόσο πως έκανε λάθος θα του επιτρέψει τη συμμετοχή στους Ολυμπιακού Αγώνες δίπλα στους έξι άλλους συμπατριώτες τους. Επτά λοιπόν οι Ρώσοι ιστιοπλόοι που θα αγωνιστούν στο Ρίο.

Σκοποβολή

Και οι 18 αθλητές σκοποβολής της Ρωσίας θα αγωνιστούν κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού ούτε τα ονόματά τους βρέθηκαν στην έκθεση ΜακΛάρεν ούτε βρέθηκαν ποτέ θετικοί σε έλεγχο ντοπινγκ, έχοντας εξεταστεί μάλιστα και σε άλλα εργαστήρια πλην του Ρωσικού.

Πινγκ Πονγκ

Τρεις θα είναι οι Ρώσοι αθλητές που θα συμμετάσχουν στο Πινγκ Πονγκ, αφού η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης τόνισε ότι οι Ρώσοι αθλητές που είχαν προκριθεί στην Ολυμπιάδα πληρούν τα κριτήρια της ΔΟΕ.

Ταεκβοντό

Η ομοσπονδία του Ταεκβοντό ενέκρινε και τις τρεις ρώσικες συμμετοχές στο Ρίο.

Τένις

Η διεθνής Ομοσπονδία Τένις δήλωσε πως και οι οχτώ αθλητές μπορούν κανονικά να αγωνιστούν στην Ολυμπιάδα, καθώς έχουν περάσει συνολικά από 205 ελέγχους από το 2014.

Τρίαθλο

Έξι αθλητές στέλνει η Ρωσία στο Ρίο, με τη συμμετοχή όλων να έχει εγκριθεί.

Βόλεϊ (και μπιτς βόλεϊ)

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Βόλεϊ έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του συνόλου των Ρώσων αθλητών βόλεϊ, που φτάνει στους 30. Τόσο τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα ανδρών και γυναικών, όσο και τα τρία ζευγάρια στο μπιτς βόλεϊ θα δώσουν κανονικά το παρόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Άρση Βαρών

Κανένας από τους οκτώ Ρώσους αρσιβαρίστες που είχαν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα αγωνιστεί στο Ρίο. Οι δύο εξ αυτών είχαν βρεθεί παλαιότερα θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών ενώ τα ονόματα τεσσάρων φιγουράρουν στην έκθεση ΜακΛάρεν.

Πάλη

Η Παγκόσμια Ομοσπονδίας της Πάλης εξέτασε τις περιπτώσεις των 16 Ρώσων παλαιστών που είχαν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στο Ρίο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όλοι πλην ενός μπορούν να λάβουν κανονικά μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διαπιστώθηκε πως ο Βίκτορ Λέμπεντεφ είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ που διενεργήθηκε το 2006 στο Παγκόσμιο Κύπελλο Παίδων. Συνεπώς δεν μπορούσε να αγωνιστεί στην Ολυμπιάδα. Η απόφαση άλλαξε το Σάββατο (6/8) και ο Ρώσος παλαιστής θα αγωνιστεί στο Ρίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ