ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Pita, με λάδι καρύδας

Tonga's flagbearer Pita Nikolas Taufatofua leads his delegation during the opening ceremony of the Rio 2016 Olympic Games at the Maracana stadium in Rio de Janeiro on August 5, 2016. / AFP / OLIVIER MORIN        (Photo credit should read OLIVIER MORIN/AFP/Getty Images)
Tonga's flagbearer Pita Nikolas Taufatofua leads his delegation during the opening ceremony of the Rio 2016 Olympic Games at the Maracana stadium in Rio de Janeiro on August 5, 2016. / AFP / OLIVIER MORIN (Photo credit should read OLIVIER MORIN/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Το λάδι που χρησιμοποίησε ήταν καρύδας. Το ένδυμα, προσωπική επιλογή. Ο Pita Nikolas Taufatofua σε έκανε να τον προσέξεις. Αυτό ήθελε. Όχι όμως, για το λόγο που φαντάζεσαι!

Περί τους 11.000 αθλητές από 207 χώρες παρέλασαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένας "έριξε" το Internet. Ναι, θα σου μιλήσω για τον Pita Nikolas Taufatofua, τον λαδωμένο σημαιοφόρο της Tonga που μπήκε στο Maracana φορώντας μόνο... όχι το άρωμα του, αλλά την ta'ovala, παραδοσιακό ένδυμα του έθνους που έχει πάρει μόνο ένα μετάλλιο (ασημένιο, το 1996) στην ιστορία του στους Αγώνες. Στο Ρίο πήγε με επτά αθλητές. Ξέρω. Δεν παρατήρησες κάποιον άλλον.

Σημείωσε πως η απόφαση να βάλει την ta'ovala ήταν δική του. Ήταν το τελευταίο δώρο που του είχε κάνει η θεία του, Louisa -εκ των μεγαλύτερων υποστηρικτών του-, πριν πεθάνει. Ήθελε λοιπόν, να τιμήσει τη μνήμη της.

Προφανώς και δεν τον ήξερες πριν την τελετή έναρξης και ως εκ τούτου δεν τον είχες ακολουθήσει στο Instagram. Διαφορετικά, θα διάβαζες πως "η τελετή έναρξης των Αγώνων είναι απόψε! Ενθουσιασμένος! Έχουμε μια μικρή έκπληξη. Να αποφύγετε το βλεφάρισμα, γιατί θα τη χάσετε" και μετά... έβαλε το emoji που σου κλείνει το μάτι.

Δεκαπέντε ώρες αργότερα, όλοι αναζητούσαν στο Google ποιος είναι ο Pita Nikolas Taufatofua, ο λαδωμένος τύπος, με τη σαγιονάρα και τη σημαία της Tonga (των 105.000 κατοίκων) στα χέρια. Παρεμπιπτόντως, μέσα σε λίγες ώρες οι followers στο social network που προτιμά, έγιναν 67.600. Τότε ήταν που έμαθες ότι είναι αθλητής του taekwondo, ο οποίος επελέγη από τους συμπατριώτες του για σημαιοφόρος, όχι λόγω των διακρίσεων, αλλά για όσα έχει κάνει για τη χώρα του γενικότερα.

Eκείνος διευκρίνισε ότι ήταν το όνειρο του να πάει στους Ολυμπιακούς -το διεκδικούσε 20 χρόνια- και τώρα το ζει. Ήταν τέτοια η θέληση του να βρεθεί στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, που δεν σκέφτηκε να τα παρατήσει στα έξι κατάγματα και τις τρεις φορές που διέλυσε τένοντες, ούτε όταν αναγκάστηκε να καθηλωθεί σε καροτσάκι για κάποιους μήνες, μηδέ όταν περπατούσε με πατερίτσες για ενάμιση χρόνο.

Στις γραμμές που συστήνεται στον κόσμο, γράφει και ότι " μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο" και όχι για τους λόγους που επικαλούνται οι υποψήφιες σε διαγωνισμούς ομορφιάς. Μια στιγμή. Θα στα πω όλα. Πρώτα θα σου δείξω το τελευταίο του post στο Instagram.

Ευχαρίστησε τη Βραζιλία και τους χιλιάδες εθελοντές " για την καλύτερη τελετή έναρξης όλων των εποχών. Είχε πλάκα. Ήμουν λαμπερός και φωτεινός με το λάδι από καρύδα. Η ανιψιά μου ήταν κολλημένη στην οθόνη της τηλεόρασης, χιλιόμετρα μακριά από το Ρίο, παρακολουθώντας την παγκόσμια παρέλαση, ενωμένοι ως ένα. Και τώρα εκείνη και εκατομμύρια άλλοι στον πλανήτη, θα τη μοιραστούν στο όνειρο".

"Το λάδι καρύδας το φοράμε στη χώρα μου για να λάμπουμε"

Η Chicago Tribune μίλησε μαζί του και εκείνος αποκάλυψε ότι " το λάδι καρύδας το χρησιμοποιούμε στη χώρα μου, σε κάθε ιδιαίτερο γεγονός, για να λάμπουμε. Σε γεγονότα που αφορούν δωρεές, βοηθά στο να... μένουν πάνω σου τα χρήματα! Ομολογώ ότι το χρησιμοποιούμε αρκετά. Μου το έβαλε μια γλυκύτατη κυρία, ενώ κρατούσα τη σημαία. Κάποια στιγμή της είπα να σταματήσει, γιατί... δεν μπορούσα να περπατήσω. Γλιστρούσα και φοβήθηκα πως θα πέσω στην παρέλαση (γελάει). Ειλικρινά, δεν είχα καταλάβει πόσο πολύ μου έχει βάλει, μέχρι που είδα ό,τι είδα στα social media".

Τότε ήταν που κατάλαβε πως έχει γίνει και viral. " Ήμουν στο λεωφορείο της επιστροφής από το γήπεδο στο Ολυμπιακό χωριό και όλοι μου έλεγαν "είσαι trend σε κάθε μεγάλη χώρα του κόσμου. Αν με ενδιαφέρει; Είναι σημαντικό για εμένα να μάθει ο πλανήτης την πατρίδα μου και για όλους να διαπιστώσουν όλοι ότι μπορεί να είμαστε από ένα πολύ μικρό νησί, αλλά μπορούμε να τα βάλουμε με τα μεγάλα παιδιά!".

Ξέρει πως " αυτό που είδατε ήταν έναν τύπο που ήταν γεμάτος λάδι. Δεν είδατε την πάλη. Μόνο τη λάμψη. Ο καθένας κάνει το δικό του μικρό ταξίδι και εγώ θέλω να τους σπρώχνω για να φτάσουν εκεί όπου ονειρεύονται. Έχω την εντύπωση πως ο κόσμος παραιτείται πολύ εύκολα".

Ο πρώτος αθλητής του taekwondo της χώρας που πήγε σε Ολυμπιακούς Αγώνες (πήρε την πρώτη θέση, στα προκριματικά της Ωκεανίας, στο Port Moresby της Papua New Guniea, τον Φλεβάρη) γράφει στην επίσημη ιστοσελίδα του (www.pitataufatofua.com) πως " και η μικρότερη φωνή πρέπει να ακούγεται. Δεν έχει σημασία το μέγεθος ενός σκύλου σε μια μάχη, αλλά το μέγεθος της μαχητικότητας στο σκύλο", ως προέκταση του γεγονότος πως θα εμφανιστεί στο Ολυμπιακό τουρνουά ως underdog (βλ. αουτσάιντερ). Η χώρα του έκρινε πως αυτός μπορεί να εκπροσωπήσει το πνεύμα του έθνους της Πολυνησίας και τη δύναμη της πίστης.

Ο γεννημένος στην Αυστραλία αθλητής (η μητέρα του έχει διπλή καταγωγή -Αυστραλία και Βρετανία- και ο πατέρας του είναι από την Tonga), διάλεγε τη γενέτειρα του μπαμπά του " για να εμπνεύσω τη νέα γενιά αθλητών". Δεν κατάφερε να περάσει τον πρώτο γύρο στα τρία παγκόσμια πρωταθλήματα που μετείχε, στην καριέρα του. Θα πάρει μέρος στην κατηγορία των 80 κιλών που ξεκινά την Παρασκευή 19/8.

Για την ιστορία, ζει στο Brisbane της Αυστραλίας και προπονείται στο Auckland της New Zealand, όπου κάνει 6 ώρες προπόνηση την ημέρα. Όταν δεν είναι στο γυμναστήριο, δουλεύει στο Sandgate House, εκπαιδεύοντας παιδιά αστέγων να αναπτύξουν ικανότητες που θα τα κάνουν ανεξάρτητα και θα τους χαρίσουν -τελικά- τη ζωή.

Όπως έγραψε το site generosity.com, όπου έκανε την εκστρατεία να βρει λεφτά για την προετοιμασία, από όταν θυμάται τον εαυτό του προσφέρει σε ξενώνες αστέγων και γενικά χρήζοντες βοηθείας, με κύριο στόχο να τους αποδείξει τι μπορεί να επιτύχει όποιος πιστεύει στον εαυτό του.

Αν ρίξεις μια ματιά στις σελίδες που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα διαπιστώσεις στο 80% των φωτογραφιών δεν φορά μπλούζα, ενώ σε πολλές κρατά κουτάβια. Απ' όταν κέρδισε μια θέση στο Ρίο, ξεκίνησε τη διαδικασία να μαζέψει χρήματα, για την προετοιμασία του και τη συμμετοχή του σε τουρνουά με την ελίτ των αθλητών στο taekwondo και την πρόσληψη γυμναστή. Ο στόχος του ήταν να συγκεντρώσει 100.000 δολάρια. Πριν εμφανιστεί στην παρέλαση, την προσπάθεια του είχαν ενισχύσει μόνο 53 άνθρωποι και του είχαν δωρίσει 6.262 δολάρια.

Μεταξύ των δουλειών που έχει κάνει είναι και αυτή του μοντέλου. Για αυτές που είχαν ως στόχο την προώθηση σχεδιαστών της χώρας του, δεν ζητούσε χρήματα. Θα έλεγες πως οι προτεραιότητες του είναι... λίγο διαφορετικές από αυτές που 'χει η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών αθλητών. Ενδεχομένως, γιατί δεν είναι επαγγελματίας. Ίσως γιατί έχει αντιληφθεί τι είναι σημαντικό σε αυτή τη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ