Ολυμπιακός δημόσιος κίνδυνος

Ολυμπιακός δημόσιος κίνδυνος

Εικόνα εγκατάλειψης και πλήρους αποσύνθεσης παρουσιάζει το ανοικτό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ με την πρόσθετη εξέδρα να βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες από τότε που ο Γιώργος Μαυρωτάς ανέβασε στο twitter ορισμένες φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΟΑΚΑ. Μόνο που για καλή του τύχη, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που ανέβασε πήγε μόνο στην μία εξέδρα και όχι στην απέναντι, αφού εκεί η εικόνα είναι πραγματικά τραγική.

Πεταμένα 22.500.000 ευρώ...

Το ανοικτό κολυμβητήριο στο ΟΑΚΑ χτίστηκε το 1991, ενώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 υπέστη το απαραίτητο λίφτινγκ το οποίο συμπεριελάμβανε και την προσθήκη μίας εξέδρας πάνω από την ήδη υπάρχουσα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών το 2005 το συνολικό κόστος των έργων που έγιναν στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου ήταν 22.500.000 ευρώ. Φυσικά, σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι αρχικά τα έργα είχαν υπολογιστεί στα 3.500.000 ευρώ, αλλά τελικά καταγράφηκε μικρή απόκλιση της τάξης του 543%. Αυτό, δεν ήταν βέβαια το μοναδικό παρατράγουδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κάτι που έχει αποδειχθεί με τις έρευνες που έχουν γίνει.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι το ανοικτό καταδυτήριο του ΟΑΚΑ, το οποίο και βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το ανοικτό κολυμβητήριο, είχε βγει εκτός λειτουργίας. Κάτι που είχε παραδεχτεί και ο τέως Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, τονίζοντας πως τα χρήματα που χρειάζονται για την επισκευή του είναι πάρα πολλά. Μάλιστα, στις αποφάσεις που είχαν παρθεί στις 08/08/2014 είχε προβλεφθεί η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου χώρου με διαφορετικό τρόπο, κάτι που έμεινε στα χαρτιά.

Συγκεκριμένα, η απόφαση που είχε παρθεί τότε ανέφερε: "Ειδικά σε ό,τι αφορά το ανοιχτό καταδυτήριο του ΟΑΚΑ, έργο κατασκευής 1991 αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αυτό λόγω στατικών προβλημάτων και εκτιμώμενου κόστους επισκευής, που σύμφωνα με την υπάρχουσα σχετική μελέτη ξεπερνά ακόμη και το κόστος κατασκευής νέου καταδυτηρίου, δεν θα αποκατασταθεί. Ήδη εξετάζονται οι εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης του χώρου. Επισημαίνεται ότι στο ΟΑΚΑ λειτουργεί κανονικά κλειστό καταδυτήριο που καλύπτει τις ανάγκες του αθλήματος".

Τα σπασμένα καθίσματα και ο βούρκος

Αρκετά με το παρελθόν, πάμε στα όσα συμβαίνουν σήμερα στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Όπως είναι γνωστό, στο συγκρότημα υπάρχουν το κλειστό κολυμβητήριο, στο οποίο παραδόξως λειτουργούν όλες οι πισίνες, το ανοικτό κολυμβητήριο, το προπονητήριο και το προθερμαντήριο. Σύμφωνα, με αυτά που αντίκρισαν τα μάτια μας το πρωί της Παρασκευής (12/6) το προπονητήριο έχει μετατραπεί σε ένα ωραιότατο υδροβιότοπο, ενώ η κατάσταση στις κερκίδες του ανοικτού κολυμβητηρίου και του προθερμαντηρίου είναι τραγική έως και επικίνδυνη.

Ας ξεκιινήσουμε από τα πιο.. soft που αφορούν το προθερμαντήριο. Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν οι περισσότερες καρέκλες έχουν ξηλωθεί από τις κερκίδες, ενώ κάποιοι λίγο πιο ευρηματικοί τις πήραν και τις τοποθέτησαν αλλού.

Πηγαίνοντας λίγο πιο δεξιά η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη. Η μικρή πισίνα που βρίσκεται δίπλα στο προπονητήριο είναι άδεια και αφύλακτη με κίνδυνο φυσικά να πέσει κάποιος μέσα. Σε ό,τι αφορά το προπονητήριο τα πράγματα είναι ακόμα πιο τραγικά. Όπως μπορείτε να δείτε, τα νερά έχουν πάρει ένα γαλαζοπράσινο χρώμα εξαιτίας του γεγονότος ότι η πισίνα δεν χρησιμοποιείται αφού δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα. Άλλωστε, το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι είχαν σταματήσει τις εργασίες αφού ήταν απλήρωτοι.

Η ετοιμόρροπη εξέδρα και το "σπίτι" των αστέγων

Στη συνέχεια φτάσαμε και στο ανοικτό κολυμβητήριο το οποίο εκείνη την ώρα χρησιμοποιούσαν αθλητές. Αμέσως κινηθήκαμε προς την πλευρά όπου βρίσκεται η μεγάλη εξέδρα η οποία ουσιαστικά αποτελείται από δύο κομμάτια.

Το πρώτο είναι αυτό το οποίο κτίστηκε το 1991, ενώ για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων προστέθηκε από πάνω μια προκατασκευασμένη εξέδρα. Ο περιβάλλοντας χώρος, ακριβώς πάνω από διάφορες Ομοσπονδίες όπως είναι αυτή της ΕΟΠΕ, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και όσο ανεβαίνει κανείς προς τα πάνω τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα.

Για την ακρίβεια αυτό που μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς είναι η εγκατάλειψη του χώρου. Πεταμένα καλώδια και μπάζα, άδεια κουτιά και δοχεία από μπογιές και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, ακόμα και μπάζα βρίσκεις με μια μικρή βόλτα στις εξέδρες. Παράλληλα, είναι ολοφάνερο ότι στους κλειστούς χώρους έχουν γίνει προσπάθειες παραβίασής τους αφού τα περισσότερα ρολά είναι σπασμένα.

Το να αναφέρουμε τα κατεστραμμένα καθίσματα και τις σαπισμένες θέσεις εργασίας στα δημοσιογραφικά είναι περιττό.

Από εδώ κάποτε έμπαιναν οι θεατές στην κερκίδα....

Αν μη τι άλλο όποιος τα παράτησε τα πράγματα σε αυτό το σημείο φρόντισε να μη φαίνονται από απέναντι...

Οι φθορές στα δημοσιογραφικά είναι ολοφάνερες αφού εδώ και 11 χρόνια δεν προστατεύονται από τα καιρικά φαινόμενα...

Αυτές είναι οι εικόνες που αντικρίζει κανείς κάνοντας μια βόλτα στον χώρο που βρίσκεται στο ύψος των εισόδων...

Ανεβαίνοντας κανείς στο ακριβώς από πάνω διάζωμα τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Σκουπίδια και μπάζα υπάρχουν παντού, ενώ είναι ολοφάνερο ότι τα δύο κοντέινερ που υπήρχαν εκεί είχαν κατοικηθεί! Από ρούχα και παιδικά παπλώματα με τη "Ντόρα, τη μικρή εξερευνήτρια", μέχρι και ακαθαρσίες μπορεί να βρει κανείς. Το ό,τι τα παράθυρα και οι πόρτες στα δύο κοντέινερ είναι σπασμένες είναι περιττό να το αναφέρουμε.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στην εξέδρα είναι τραγική. Κομμάτια της, όπως θα δείτε τόσο στο βίντεο όσο και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, έχουν ήδη αποκολληθεί, ενώ κάποια άλλα είναι έτοιμα να φύγουν. Ειδικά στο βίντεο μπορείτε να ακούσετε και τον θόρυβο που κάνουν τα κομμάτια λαμαρίνας που είναι έτοιμα να ξεκολλήσουν.

Για να βρεθεί κάποιος εκεί αρκεί να προσπεράσει μόνο αυτό το κιγκλίδωμα, το οποίο κάποτε πιθανότατα έφραζε την είσοδο...

Αυτή την εικόνα βλέπει κανείς με το που ανεβαίνει στο διάζωμα....

Ολοφάνερα είναι τα κομμάτια που λείπουν από την κερκίδα....

Αυτή είναι η εικόνα έξω από τα κοντέινερ, αλλά και μέσα σε αυτά....

Όλα όσα είδατε σε φωτογραφίες δείτε τα και σε βίντεο.

 

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Μια αλλαγή στο σετ του ‘GoT' μαρτυρά ποιος παίρνει τον Θρόνο

Ένα μικρό βήμα για την παραγωγή, ένα τεράστιο βήμα για το Westeros.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24