ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι 11 που έλαβαν μέρος σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες

epa04527141 Natalia Partyka of Poland, who has no forearm, in action during the women's semi-finals doubles match in the International Table Tennis Federation (ITTF) World Tour Table Tennis Grand Finals competition in Bangkok, Thailand, 13 December 2014.  EPA/BARBARA WALTON
epa04527141 Natalia Partyka of Poland, who has no forearm, in action during the women's semi-finals doubles match in the International Table Tennis Federation (ITTF) World Tour Table Tennis Grand Finals competition in Bangkok, Thailand, 13 December 2014. EPA/BARBARA WALTON EPA

Συνολικά επτά αθλήτριες και τέσσερις αθλητές έχουν λάβει μέρος σε Θερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη φορά ήταν το 1980 με τη Νέρολι Φέρχολ. Διαβάστε αναλυτικά.

Συνολικά επτά αθλήτριες και τέσσερις αθλητές έχουν λάβει μέρος σε Θερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη εξ αυτών είναι η Νέρολι Φέρχολ (παραπληγία), η οποία το 1980 συμμετείχε στην τοξοβολία των Παραολυμπιακών Αγώνων και τέσσερα χρόνια αργότερα στο ίδιο άθλημα των Ολυμπιακών.

Από τους αθλητές της... ζωής, μόνο ο Ούγγρος Παλ Ζέκερες έχει φτάσει στην κατάκτηση μεταλλίου και στις δύο διοργανώσεις. Ο Ούγγρος οπλομάχος ήταν τρίτος στο ομαδικό του ξίφους ασκήσεως στους Ολυμπιακούς του 1988, όμως μετά από ένα αυτοκινητικό ατύχημα βρέθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Επιδεικνύοντας το σθένος ενός πρωταθλητή, ο Ζέκερες αποφάσισε το 1992 να μετάσχει στους Παραολυμπιακούς της Βαρκελώνης, όπου πανηγύρισε την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Επανέλαβε το ίδιο τόσο το 1996 (και μάλιστα εις διπλούν), ενώ στο Σίδνεϊ, την Αθήνα και το Πεκίνο ήταν "χάλκινος".

Υπάρχει, βέβαια, και η περίπτωση του Κρεγκ ΜακΛιν, ο οποίος ήταν πιλότος του Άντονι Κέιπς στο βρετανικό tandem (σπριντ ποδηλασίας πίστας) των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, όπου και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Ο ίδιος είχε βρεθεί στο δεύτερο σκαλί του ομαδικού σπριντ ποδηλασίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 στο Σίδνεϊ.

Ιδιαίτερης αναφοράς, χρήζει η Νατάλια Πάρτικα από την Πολωνία, που από το 2000 μέχρι το 2012 έχει αγωνισθεί και στους τέσσερις Παραολυμπιακούς Αγώνες, ενώ συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και του Λονδίνου.

Η λίστα όσων έχουν συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς & Παραολυμπιακούς Αγώνες:

Νέρολι Φέρχολ (Νέα Ζηλανδία)

Παλ Ζέκερες (Ουγγαρία)

Σόνια Βέτενμπουργκ (Βουλγαρία)

Πάολα Φαντάτο (Ιταλία)

Μάρλα Ράνιαν (ΗΠΑ)

Νατάλια Πάρτικα (Πολωνία)

Νάταλι ντου Τουί (Ν. Αφρική)

Όσκαρ Πιστόριους (Ν. Αφρική)

Ασούντα Λεγκάντε (Ιταλία)

Πέπο Πουχ (Αυστρία)

Ίλκε Βιλουντα (Γερμανία)

(*) μετάλλιο σε Ολυμπιακούς & Παραολυμπιακούς Αγώνες

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ