ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Kyle Chalmers είναι ο μικρός πρίγκιπας της κολύμβησης

Ο Kyle Chalmers είναι ο μικρός πρίγκιπας της κολύμβησης

Πριν ένα χρόνο, έπαθε κάταγμα στον καρπό και διέλυσε σύνδεσμο στον αστράγαλο, στο αυστραλιανό football. Είχε θυμίσει πως "όνειρο μου είναι να παίξω στο AFL", σαν τον πατέρα του, σταρ στο αυστραλιανό football. Προς το παρόν, θα... αρκεστεί στο ότι έγινε χρυσός Ολυμπιονίκης στα 100μ. ελεύθερο.

Στα μισά της κούρσας, ήταν έβδομος. Όσοι τον είχαν δει να αγωνίζεται ξανά, γνώριζαν πως ήταν στην ιδανική κατάσταση. Βλέπεις, ο Kyle Chalmers αργεί μεν, να πάρει μπροστά, αλλά άπαξ και ζεσταθεί το σώμα του δεν έχει αντίπαλο. Σχόλιο που πλέον, δεν είναι υπερβολή αν σκεφτείς ότι ο 18χρονος Αυστραλός κατέκτησε το χρυσό στα 100 μέτρα ελεύθερο των Ολυμπιακών Αγώνων. Έγινε ο νεαρότερος σε ηλικία χρυσός Ολυμπιονίκης, μετά τον Ian Thorpe (ήταν 17 στο Sidney, το 2000, οπότε ειρήσθω εν παρόδω ο Chalmers ήταν 2) και ο πρώτος Αυστραλός που "πήρε" τα 100 μ., μετά τον Mike Wenden το μακρινό 1968.

Ο Kyle Chalmers είναι ο μικρός πρίγκιπας της κολύμβησης
© KYLE_CHALMERS3/INSTAGRAM

Για όσους δεν τον ήξεραν, διευκρίνισε μετά την απονομή ότι " μάλλον έχω την πνευματική δύναμη που χρειαζόμουν, για να τα καταφέρω. Το κουράγιο ώστε να μπορώ να ελέγχω τα πρώτα 50 μέτρα, ώστε να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ στο τέλος. Τι να πω; Όταν είναι κάποιος μπροστά μου, θέλω να τον κυνηγήσω και να τον νικήσω". Σαν τον Ian Thorpe, ένα πράγμα. Και ναι, είναι λίγο της τελευταίας στιγμής. Ως μαθητής γυμνασίου, ασχολείτο με το μπάσκετ, το στίβο και το αυστραλιανό football " ώσπου μια μέρα σκέφτηκα να κάνω και κολύμβηση. Ήταν ένα ακόμα σπορ, στο μυαλό μου".

Ο Kyle Chalmers είναι ο μικρός πρίγκιπας της κολύμβησης

Σύντομα, επέλεξε την κολύμβηση και το football και τα έκανε μαζί, έως τον Απρίλιο του 2015. Ήταν καλός και στα δύο και αν τον ρωτούσες, προτιμούσε να συνεχίσει το δρόμο του πατέρα του, Brett (νυν προπονητή στην ομάδα του σχολείου του γιου του) στο AFL. Αλλά δεν ήθελε και να εγκαταλείψει τις πισίνες. Γενικά, είχε μπερδευτεί. Μεταξύ μας, ακόμα μπερδεμένος είναι. Σε συνέντευξη που έδωσε τον Μάιο, ομολόγησε " για να είμαι ειλικρινής, ακόμα ονειρεύομαι πως θα γίνω επαγγελματίας footballer μια μέρα".

Ο Kyle Chalmers είναι ο μικρός πρίγκιπας της κολύμβησης

Από όταν ήταν 13, όταν έκανε το πρώτο εθνικό ρεκόρ στην κατηγορία U13 στα 100 μέτρα ελεύθερο, με τις προπονήσεις του να περιορίζονται στην πισίνα του σπιτιού του, κάποιοι -του χώρου- είχαν δει ομοιότητες με τον Ian Thorpe. Όταν ο Chalmers συμπλήρωσε ένα χρόνο σοβαρών προπονήσεων (η οικογένεια του άλλαξε πόλη, για να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά), στα 16, "έσπασε" το ρεκόρ του "Τhorpedo" στα 100 μέτρα του Παγκοσμίου Εφήβων, στη Σιγκαπούρη και τότε ξεκίνησαν οι αναφορές του, ως του επόμενου Ian Thorpe. " Είναι άδικη η σύγκριση. Είναι πολλοί εκείνοι που μέσα στα χρόνια έχουν συγκριθεί μαζί του και κατέρρευσαν υπό την πίεση. Εγώ θα προτιμήσω να το διαχειριστώ, κατά τρόπο που να μη με επηρεάζει", είχε ενημερώσει ο έφηβος που μετά δημιούργησε νέο ρεκόρ στο αγώνισμα, σε όλες τις κατηγορίες. "Πήρε" και αυτό του Cameron McEvoy -το οποίο "κρατούσε" 18 χρόνια, στο Παγκόσμιο Εφήβων που τον έστειλε στους Αγώνες του Ρίο -όπου οι Chalmers και McEvoy είναι συγκάτοικοι.

Για την ιστορία, ο Thorpe έστειλε στον μικρό, ένα γράμμα, παραμονή της κούρσας του στους Ολυμπιακούς. " Είναι ένας αθλητής που ήταν πάντα το είδωλο μου. Μου έγραψε, για να μου δώσει εκπληκτικές συμβουλές. Μου πρότεινε να ζήσω την εμπειρία στο έπακρο και να απολαύσω κάθε στιγμή". Του έστειλε μήνυμα και ο Eamon Sullivan " όπως και πολλοί άλλοι μεγάλοι κολυμβητές. Τους ευχαριστώ όλους. Με βοήθησαν πολλοί". Μόνο ένας του έστειλε video μήνυμα, ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με το άθλημα, αλλά έχει οικοδομήσει μια κάποια σχέση με τον μικρό -που έχει δηλώσει πολλάκις φαν του, εξηγώντας μεταξύ άλλων, ότι χαλαρώσει βλέποντας τον Kevin Durant να παίζει μπάσκετ.

Μια στιγμή όμως, γιατί πρέπει να ξέρεις κάτι. Ήταν το ίδιο ταλαντούχος και στο football, όπως φάνηκε από τους αγώνες του. Γιατί διαγωνιζόταν και στα δυο σπορ, μέχρι τον Απρίλιο του 2015 και την ημέρα που σε ένα ματς football του σχολείου του -και ενώ ήταν σε προετοιμασία για το διεθνές ντεμπούτο στην κολύμβηση, στο Παγκόσμιο του Καζάν- έπαθε κάταγμα στον καρπό και κατέστρεψε σύνδεσμο στον αστράγαλο. " Οι προπονητές μου στην κολύμβηση μου είπαν ότι είχε έλθει η ώρα να επιλέξω. Πως δεν πήγαινε άλλο, πολλώ δε από τη στιγμή που μου είχε τηλεφωνήσει ο προπονητής της εθνικής Αυστραλίας, Jacco Verhaeren και με ήθελε κοντά του. Διάλεξα την κολύμβηση. Αν το μετανιώνω; Δεν θα το έλεγα". Επειδή όμως, ο footballer δεν έχει "πεθάνει" μέσα του, ταξιδεύει με μια μπάλα, την οποία παίρνει στα χέρια στο τελετουργικό πριν την έξοδο του στην πισίνα για την όποια κούρσα.

Το παρατσούκλι του πια, είναι "Πρίγκιπας" και του το έδωσε ο προπονητής του McEvoy, Richard Scarce, όταν τον πρωτοείδε στην εθνική Αυστραλίας. Καθ' οδόν για το Ρίο, απέκτησε και το "no dramas Chalmers", γιατί... είναι σε άλλον κόσμο πριν τους αγώνες. Δεν δείχνει να 'χει το παραμικρό άγχος και κάνει σαν μικρό παιδί -που είναι, αλλά λέμε. Η μόνη φορά που θυμάται πως έτρεμε ήταν πριν τον προκριματικό αγώνα, για τον τελικό στο Ρίο. Στα μέρη του τώρα, τον αποκαλούν "Big Tuna", διότι στην πόλη του Port Lincoln ζουν ουκ ολίγοι ψαράδες.

Απολυτήριο λυκείου δεν έχει προκάμει να πάρει. Από τότε που αποφάσισε να αφοσιωθεί στην κολύμβηση (αυτόν τον ενάμιση χρόνο) ακολουθεί το σύστημα της κατ' οίκον εκπαίδευσης και αναμένεται να αποφοιτήσει στο τέλος του χρόνου. Εδώ και δυο χρόνια έχει... τελειώσει τις εξετάσεις της τελευταίας τάξης. Πήρε Α+. Δες όμως, τι έγινε σήμερα στο σχολείο του, το Immanuel College της Adelaide.

Ο στόχος του ήταν να ρίξει το χρόνο του στα 47.58''. " Μόλις τερμάτισα και γύρισα να δω τον πίνακα, δεν πίστευα στα μάτια μου. Τι να πω; Θα χρειαστώ το χρόνο μου να καταλάβω τι έχει γίνει", είπε κι έφυγε... για να ασχοληθεί με τα δικά του, μέχρι την επόμενη κούρσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ