ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μάνουελ, η πρώτη μαύρη χρυσή Ολυμπιονίκης της κολύμβησης

Μάνουελ, η πρώτη μαύρη χρυσή Ολυμπιονίκης της κολύμβησης

Ιστορία έγραψε η Σιμόνε Μάνουελ τα ξημερώματα της Παρασκευής (12/8), καθώς έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που κατακτά χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα της κολύμβησης.

Η Σιμόνε Μάνουελ κάνοντας μια εκπληκτική κούρσα στον τελικό των 100μ. ελεύθερο των γυναικών, τερμάτισε μαζί με την 16χρονη Πένι Ολέκσιακ σε χρόνο 52.70, σημειώνοντας νέο Ολυμπιακό Ρεκόρ και κατέκτησε, όπως και η Καναδή κολυμβήτρια, το χρυσό μετάλλιο.

Το μετάλλιο είναι πραγματικά ιστορικό, καθώς είναι το πρώτο χρυσό που κατακτά μαύρη γυναίκα σε αγώνισμα της κολύμβησης, πλην των σκυταλοδρομιών. Η 20χρονη Αμερικανίδα σημείωσε για το κατόρθωμα της: " Αυτό το μετάλλιο δεν είναι μόνο για μένα, είναι για ορισμένους Αφροαμερικανούς που αγωνίζονταν πριν από μένα και με ενέπνευσαν".

Συμπλήρωσε μάλιστα πως: " Ελπίζω σε μια μέρα που θα υπάρχουν και άλλοι σαν εμένα και δεν θα είμαι "η Σιμόνε η μαύρη κολυμβήτρια". Ο τίτλος "μαύρη κολυμβήτρια" δείχνει σαν να μην είμαι ικανή να κερδίσω χρυσό μετάλλιο ή να σπάσω παγκόσμια ρεκόρ και αυτό δεν είναι αλήθεια διότι δουλεύω όσο σκληρά και οι υπόλοιποι. Θέλω να κερδίσω, όπως και κάθε άλλος".

Οι Αφροαμερικάνοι και η κολύμβηση

Γιατί όμως οι επιτυχίες μαύρων Αμερικανών στην κολύμβηση είναι τόσο σπάνιες; Η είσοδος στις πισίνες των ΗΠΑ ήταν παλαιότερα συχνά προνόμιο μόνο των λευκών, ενώ και σήμερα είναι ελάχιστες οι πισίνες που υπάρχουν στις περιοχές όπου είναι περισσότεροι οι αφροαμερικάνοι. Γονείς που δεν γνωρίζουν να κολυμπούν δύσκολα θα φροντίσουν να μάθουν τα παιδιά τους, έτσι τα παιδιά αφροαμερικανών σε ποσοστό 70%, σύμφωνα με μελέτες, δεν ξέρουν να κολυμπούν.

Βλέπετε, η εκμάθηση κολύμβησης δεν είναι υποχρεωτική στο εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ, όπως και της Ελλάδας, κάτι για το οποίο φωνάζει η Ομοσπονδία Κολύμβησης της χώρας. Το παράδειγμα του Κούλεν Τζόουνς, χρυσού Ολυμπιονίκη στη μικτή σκυταλοδρομία 4x100 ως μέλος της ομάδας των ΗΠΑ, είναι χαρακτηριστικό. Η μητέρα του αφροαμερικάνου αθλητή πήρε την απόφαση να τον στείλει σε κολυμβητήριο να μάθει να κολυμπά, όταν σε ηλικία 5 ετών παραλίγο να πνιγεί σε λίμνη πάρκου.

Μέχρι σήμερα κανείς άνδρας αφοραμερικανός δεν έχει κατακτήσει σε ατομικό αγώνισμα στην κολύμβηση χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο ενώ σημειώνεται ότι ο πρώτος μαύρος κολυμβητής που το έπραξε ήταν ο Άντονι Νέστι από το Σουρινάμ στη Σεούλ το 1988.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ