ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιστορική συνεδρίαση της ΕΟΕ στη Θεσσαλονίκη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά εκτός Αθηνών στέλνοντας συμβολικό αλλά και ουσιαστικό μήνυμα για την αθλητική αποκέντρωση.

Ιστορική ήταν η σημερινή μέρα για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας συμβολικό αλλά και ουσιαστικό μήνυμα για την αθλητική αποκέντρωση και την ενίσχυση του αθλητισμού εκτός των Αθηνών.

Παράλληλα ανακοινώθηκε η ίδρυση Γραφείου της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας στην έδρα του Ολυμπιακού Μουσείου - Protergia Θεσσαλονίκης, με τον Πρόεδρο της ΕΘΝ.Ο.Α. Γιώργο Αλικάκο και τον Α΄ Αντιπρόεδρο της ΕΟΕ Στέλιο Αγγελούδη να υπογράφουν τη σχετική σύμβαση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος τόνισε: "Η παρουσία μας δεν είναι τυχαία εδώ πέρα. Η Θεσσαλονίκη έχει προσφέρει πολλά στον ελληνικό αθλητισμό και τον Ολυμπισμό, έχει χαρίσει πολλά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει και όλους αυτούς τους ιστορικούς συλλόγους, που παράγουν κάθε μέρα ένα τεράστιο έργο, ώστε ο ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός να παραμένει όρθιος. Επομένως, η απόφαση να γίνει αυτή η ιστορική συνεδρίαση εδώ δεν είναι τυπική αλλά ουσιαστική, γιατί πέραν της τιμής που θέλουμε να αποδώσουμε σε όλους αυτούς που μας κάνουν υπερήφανους με τις επιτυχίες τους, δηλαδή τους αθλητές, θέλουμε να ξεκινήσουμε και δράσεις για τα Ολυμπιακά δρώμενα, κυρίως στο κομμάτι της Ολυμπιακής παιδείας.

Γι’ αυτό το λόγο ανακοινώνουμε την ίδρυση του Γραφείου της ΕΘΝΟΑ, σε συνεργασία με το Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, η ανάδειξη του οποίου αποτελεί στόχο ζωής για τον Α’ Αντιπροέδρό μας Στέλιο Αγγελούδη. Μάλιστα, η συνεργασία με το Ολυμπιακό Μουσείο δεν θα περιοριστεί μόνο στην ΕΘΝΟΑ. Θα γίνουν κοινές δράσεις για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας, το Σεπτέμβριο θα γίνουν δράσεις για τα Ολυμπιακά αθλήματα, ενώ και την Τρίτη η Επιτροπή της ΕΟΕ «Γυναίκα και Αθλητισμός» με την Πρόεδρό της Ξένια Αργειτάκη έχει προγραμματίσει μία εκδήλωση εδώ στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να έρθουν στον αθλητισμό περισσότερες γυναίκες.

Να πω, επίσης, ότι υπογράφουμε συμφωνία με την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία αναλαμβάνει δωρεάν την οδοντιατρική περίθαλψη όλων των επίλεκτων αθλητών που μετέχουν στο Πρόγραμμα Υιοθετήστε Έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Τόκιο. Έτσι, λύνοντας όλα τα προβλήματα των αθλητών μας σχετικά με την υγεία τους, τους δίνουμε το χώρο και το χρόνο να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην προσπάθειά τους, ώστε να πάρουν την πρόκριση για το Τόκιο και μετά να φέρουν κι άλλες επιτυχίες. Κλείνοντας, να πω ότι σήμερα είναι και μία δύσκολη μέρα για μας, καθώς χάσαμε το μέλος της Ολομέλειας Θεόδωρο Βασιλάκη, ο οποίος πραγματικά πρόσφερε πάρα πολλά στον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό".

Ο Στέλιος Αγγελούδης, εκπροσωπώντας το Ολυμπιακό Μουσείο, επεσήμανε: "Όπως γνωρίζετε, η ΕΘΝΟΑ είναι φορέας που ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με Πρόεδρο τον Γιώργο Αλικάκο και Αντιπρόεδρο τη στυλοβάτη του Ολυμπιακού Μουσείου Κυριακή Ουδατζή. Μέσα από τη συνεργασία που είχαμε τον τελευταίο καιρό, είδαμε ότι το Ολυμπιακό Μουσείο μπορεί να αναλάβει την υποστήριξη και την οργάνωση όλων εκείνων των πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τους στόχους της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, που δεν είναι άλλοι από τη διάδοση των αρχών και των αξιών του Ολυμπισμού και την εμπέδωση της σχέσης με την εκπαιδευτική κοινότητα. Όλα αυτά τα προγράμματα θα τα δείτε, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, να ξεκινούν από το Ολυμπιακό Μουσείο για την ευρύτερη περιοχή. Θέλω να ευχαριστήσω και την κυρία Ουδατζή και τον κύριο Αλικάκο που συνεργάστηκαν για αυτήν την πρωτοβουλία".

Ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Γιώργος Αλικάκος τόνισε: "Αισθάνομαι υπερήφανος που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη γι΄ αυτήν τη συνεργασία, η οποία θα είναι μία από τις καλύτερες που έχουν γίνει ως σήμερα. Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί, η Ολυμπιακή Επιτροπή, η ΕΘΝΟΑ και το Μουσείο, να μπει η Ολυμπιακή παιδεία μέσα στα σχολεία. Ήδη αυτό θα συμβεί στο Νομό Ηλείας και πρέπει να το μεταφέρουμε και σε όλη την Ελλάδα. Ευχαριστώ την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Πρόεδρό της που μου εμπιστεύτηκαν αυτή τη θέση, τον κύριο Αγγελούδη για τη συνεργασία εδώ και την Κυριακή Ουδατζή".

Με τη σειρά της η κα Ουδατζή είπε: "Ευχαριστούμε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την παρουσία της εδώ, είναι ουσιαστικά μία επιβράβευση για όλα όσα κάνουμε. Ως Αντιπρόεδρος της ΕΘΝΟΑ και υπεύθυνη του Γραφείου της στη Θεσσαλονίκη, θέλω να πω ότι θα προσπαθήσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις Ολυμπιακές αξίες στον κόσμο και αυτός θα είναι ο στόχος όλων μας".

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας με το Ολυμπιακό Μουσείο – Protergia Θεσσαλονίκης, ακολούθησε η πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στη συνεδρίαση παρέστη ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, τον οποίο καλωσόρισε ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος.

"Ευχαριστούμε αγαπητέ Δήμαρχε που φιλοξένησες την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε μία ιστορική στιγμή και μας έδωσες την ευκαιρία να έρθουμε στην υπέροχη Θεσσαλονίκη, στην αγαπημένη Μακεδονία, που έχει προσφέρει πάρα πολλά στον ελληνικό αθλητισμό. Εμείς οφείλουμε να θυμόμαστε όλους αυτούς τους αθλητές και τις αθλήτριες και να τους τιμούμε για όσα έχουν προσφέρει στην Ελλάδα. Αυτή η συνεδρίαση δεν έγινε μόνο για τους αθλητές αλλά και για να ανακοινώσουμε τη συμφωνία της ΕΘΝΟΑ με το Ολυμπιακό Μουσείο, για μία σειρά δράσεων που θα γίνουν εδώ στη Θεσσαλονίκη. Θέλω να τονίσω, επίσης, κύριε Δήμαρχε, ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα είναι πάντα στο πλευρό σας, στις προσπάθειες που κάνετε για να αναδείξετε την πόλη σας".

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είπε: "Θέλω να πω καταρχήν ότι οι εκδηλώσεις στο Ολυμπιακό Μουσείο είναι πολύ ουσιαστικές και δείχνουν μία αγάπη της πόλης στον αθλητισμό και την Ολυμπιακή ιδέα. Το Ολυμπιακό ιδεώδες οφείλουμε να το καλλιεργήσουμε από τις μικρές ηλικίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι η Θεσσαλονίκη προώθησε την Ολυμπιακή ιδέα. Αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να ανεβάσουμε το επίπεδο του Μουσείου όσο πιο ψηλά γίνεται. Επίσης, αυτή η πρώτη συνεδρίαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί υποχρεώσεις. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό και πρέπει να το ανταποδώσουμε και θα το ανταποδώσουμε!"

Με την ευκαιρία της διεξαγωγής της Ολομέλειας στη Θεσσαλονίκη, δόθηκαν, πριν από την έναρξή της, οι αναμνηστικές καρφίτσες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στους αθλητές και τις αθλήτριες που πήραν μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «PyeongChang 2018» και συγκεκριμένα στη Σοφία Ράλλη, τον Απόστολη Αγγέλη, τον Γιάννη Ιωάννου και τη Μαρία Ντάνου, την καρφίτσα της οποίας παρέλαβε η μητέρα της.

Την ιστορική συνεδρίαση της ΕΟΕ παρακολούθησαν επίσης ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Σαρίδης, η Ολυμπιονίκης και Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ανατολίτης, ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλλος και η πρώην Γενική Γραμματέας Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ