ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία - Ρωσία 67-59

Ισπανία - Ρωσία 67-59

Στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων (12/8, 5μ.μ.), θα δώσει το παρών η Ισπανία που με ολική επαναφορά στο β' ημίχρονο, επικράτησε 67-59 της Ρωσίας

Η Ισπανία με αντεπίθεση διαρκείας στο β' ημίχρονο κι επίδειξη ανωτερότητας στο δ' δεκάλεπτο, "καθάρισε" τη νίκη και την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του ολυμπιακού τουρνουά, επικρατώντας με σκορ 67-59 τη Ρωσία.

Πλέον, θα αγωνιστεί στον τελικό της Κυριακής (12/8, 5μ.μ.) κόντρα στο νικητή του αγώνα ΗΠΑ-Αργεντινή, έχοντας κατακτήσει ήδη ένα μετάλλιο.

Στο β' ημίχρονο, οι παίκτες του Σκαριόλο βελτιώθηκαν σε άμυνα κι επίθεση και μόλις πέρασαν μπροστά στο σκορ, ήταν πια δύσκολο να χάσουν.

Από την άλλη, οι Ρώσοι έχασαν τη συγκέντρωσή τους και μετά το τρίποντο - μαχαιριά του Καλδερόν στο τέλος της γ' περιόδου (46-46), δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην ουσία ποτέ ξανά, έχοντας απωλέσει την υπέρ τους ψυχολογία.

Καθοριστικοί για την ανατροπή των Ισπανών ήταν οι Καλδερόν και Γκασόλ οι οποίοι τελείωσαν το ματς με 14 και 16 πόντους αντίστοιχα, μιλώντας στα κρίσιμα σημεία, όπου ο Κιριλένκο εμφανίστηκε κουρασμένος και άστοχος στις βολές.

Ο Σάσα Καούν ήταν πρώτος σκόρερ για τη Ρωσία 14 πόντους, ενώ και οι Πονκρασόφ, Μόνια προσπάθησαν πολύ για την ομάδα τους, όμως στο τέλος δεν ήταν αρκετοί...

Ο αγώνας:

Νευρικό ξεκίνημα για τις δύο δύο ομάδες σε ημιτελικό Ολυμπιακών Αγώνων, πολύ κατώτερο των προσδοκιών αλλά και των ονομάτων των δύο αντιπάλων. Οι Ισπανοί ήταν το ίδιο άστοχοι, όπως και με τους Γάλλους, αλλά είχαν υπομονή.

Ένα τρίποντο από τον Πονκρασόφ κι ένα λέι απ από τον Κριάπα έκανε το 4-9 στο 6ο λεπτό του αγώνα, την ίδια στιγμή που οι Ισπανοί είχαν πολλά άστοχα σουτ (1/7) και μέσω των επιθετικών τους ριμπάουντ προσπαθούσαν να μείνουν κοντά στο σκορ.

Πάντως και οι Ρώσοι δεν ήταν καλύτεροι επιθετικά, καθώς έχασαν πολλά λέι απ κάτω από το καλάθι, ενώ και από τα 6.75μ. σούταραν με ποσοστό μόλις 13% (1/8). Ο Ιμπάκα ισοφάρισε σε 9-9, ένα λεπτό πριν το τέλος του δεκαλέπτου και τελικά ο Φριντζόν με τρίποντο έγραψε το "φτωχό" 9-12.

Πάθος εναντίον αστοχίας

Με τους Μοζγκόφ και Μόνια, η Ρωσία προηγήθηκε με 11-17, χτίζοντας μία μικρή διαφορά. Ωστόσο, ένα μακρινό δίποντο του Πάου Γκασόλ έδωσε ψυχολογία στην Ισπανία που ανέβασε το τέμπο της, αλλά και πάλι ήταν άστοχη. Στο 13' ο Καούν με κάρφωμα έγραψε το 14-21 και υποχρέωσε τον Σκαριόλο να πάρει άμεσα τάιμ άουτ, ενώ ο Μοζγκόφ που ήταν πολύ καλός μέχρι εκείνο το σημείο έφυγε για τα αποδυτήρια.

Δύο συνεχόμενες τρίποντες βόμβες από τον Μόνια, έκαναν το σκορ 14-27 υπέρ των Ρώσων στο 15ο λεπτό του αγώνα, ενώ η Ισπανία ήταν απελπιστικά άστοχη από την περιφέρεια (2/11), δείχνοντας να αντιμετωπίζει σαφές επιθετικό πρόβλημα. Μόνο με τα ριμπάουντ έμενε μέσα στο παιχνίδι, όμως το μομέντουμ ευνοούσε τους Ρώσους που ήταν πιο προσεκτικοί θα έχει ξεφύγει περισσότερο.

Ο Καούν στο 18' έκανε το 16-29, ξαναφέρνοντας τη διαφορά στο +13, ενώ η άμυνα ζώνης του Μπλατ είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη "φούρια ρόχα" που έφυγε για τα αποδυτήρια με το σκορ στο 20-31, ψάχνοντας λύσεις για ανάκαμψη.

Επίθεση από τα 6.75μ. και ανατροπή

Κι αυτή ήρθε μέσω δύο σουτ τριών πόντων των Φερνάντεθ και Καλδερόν που έφερε την Ισπανία σε απόσταση 5 πόντων (28-33). Πάντως, οι Ρώσοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους και απάντησαν με τους Πονκρασόφ και Φριντζόν (29-38 στο 23'), αντιστεκόμενοι στην πίεση που τους ασκούσαν οι αντίπαλοί τους.

Πάντως, με ένα επιμέρους 7-2, οι Ισπανοί κατάφεραν να μειώσουν σε 36-40 μετά από μακρινό τρίποντο του Ρούντι Φερνάντεθ που είχε και παίκτη κρεμασμένο πάνω του. Στο τρίλεπτο πριν το τέλος του γ' δεκαλέπτου (27'), ο Πάου Γκασόλ πέτυχε το 4ο εύστοχο τρίποντο της Ισπανίας κι έγραψε το 41-44 και στο 28' έκανε το 43-44.

Βαθιά επιθετική ανάσα έδωσε ο Πονκρασόφ ο οποίος έκανε το 43-46, όμως ο Καλδερόν με μακρινό σουτ έξω από τα 6.75μ. ισοφάρισε σε 46-46 και ξεσήκωσε τους Ισπανούς στον πάγκο και την εξέδρα.

Ντέρμπι για γερά νεύρα

Το ντέρμπι καλά κρατούσε πλέον και όλα θα κρίνονταν στο καθοριστικό δ' δεκάλεπτο. Οι Ισπανοί είχαν την ψυχολογία με το μέρος τους και ο Καλδερόν με τρίποντο στο 33' τους έφερε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (51-49) μετά το αρχικό 4-2. Ένα φάουλ που δεν δόθηκε στο Σβεντ, μία λάθος πάσα και ένα καλάθι του Γιουλ στον αιφνιδιασμό έφεραν την ομάδα του Σκαριόλο στο +6 (55-49).

Οι Ρώσοι έμειναν χωρίς σκορ για περίπου ένα τρίλεπτο στο οποίο η παρέα του Γκασόλ κατάφερε να προηγηθεί και με διψήφιο αριθμό πόντων (60-50), επιβάλλοντας πλήρως το ρυθμό της. Ο Κιριλένκο έπαιζε με 4 φάουλ, οι συμπαίκτες του είχαν χάσει τη συγκέντρωσή τους και όλα έδειχναν να έχουν κριθεί. Άλλωστε, ο Μαρκ Γκασόλ έγραψε με καλάθι και φάουλ το 64-54, ενώ είχε κάνει βήματα που ποτέ δεν δόθηκαν!

Στα 57.7'' πριν το τέλος, ο Κιριλένκο είχε 0/2 (!) βολές και η Ρωσία έχασε έτσι την ευκαιρία να μειώσει περισσότερο, καθώς είχε 1/2 και στο επόμενο φάουλ που κέρδισε. Ο Μαρκ Γκασόλ τον μιμήθηκε και με 1/2 βολές στα 45'' έγραψε το τελικό 67-59, σκορπώντας ενθουσιασμό στους απανταχού Ισπανούς.

Τα δεκάλεπτα: 9-12, 20-31, 46-46, 67-59

Ισπανία (Σκαριόλο): Γκασόλ 16(1), Φερνάντεθ 11(3), Ροντρίγκεθ, Ναβάρο 4, Καλδερόν 14(4), Ρέγιες 2, Σαν Εμετέριο, Γιουλ 7(1), Γκασόλ Μ. 11, Ιμπάκα 2.

Ρωσία (Μπλατ): Σβεντ 2, Μοζγκόφ 4, Φριντζόν 8(2), Καούν 14, Κριάπα 2, Αντόνοφ, Μόνια 9(3), Πονκρασόφ 10(1), Κιριλένκο 10(1).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ