LONGREADS

Στίβος, ο βασιλιάς των Ολυμπιακών αγώνων

Στίβος, ο βασιλιάς των Ολυμπιακών αγώνων

Ο στίβος στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η ιστορία, τα αγωνίσματα, τα παγκόσμια ρεκόρ, οι μεγάλες μορφές, οι κυρίαρχες χώρες, τα ελληνικά μετάλλια, το πρόγραμμα στο Ρίο

Αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ο βασιλιάς των αθλητικών γεγονότων, τότε ο στίβος είναι αναμφισβήτητα ο βασιλιάς των Ολυμπιακών αγώνων. Διεξάγεται ανελλιπώς από το 1896 και υπήρξε πάντοτε ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε κάθε διοργάνωση. Ο στίβος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αναβίωση των αγώνων, ενώ η ποικιλία αλλά και η διαφορετικότητα των αγωνισμάτων του, τον καθιστούν θεαματικό με πολλούς τρόπους και ελκυστικό στο σύνολό του για τους λάτρεις του αθλητισμού. Φέτος στο Ρίο, το πρόγραμμα του στίβου ξεκινάει στις 12 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 21, καλύπτοντας συνολικά ένα δεκαήμερο. Το Sport24.gr παρουσιάζει ένα αφιέρωμα, μέσα στο οποίο μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του στίβου, τα αγωνίσματα ανδρών και γυναικών, τα αγωνίσματα που έχουν αφαιρεθεί από το ολυμπιακό πρόγραμμα, τις κυρίαρχες χώρες στις 27 προηγούμενες διοργανώσεις, τις μεγάλες μορφές των αγώνων, τα ελληνικά μετάλλια και το φετινό πρόγραμμα όλων των τελικών μαζί με τα ισχύοντα παγκόσμια ρεκόρ.

1. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Ο στίβος έχει ιστορία που πλησιάζει τις τρεις χιλιετίες. Τα περισσότερα από τα σύγχρονα αγωνίσματα προέρχονται είτε απευθείας από εκείνα των (Ολυμπιακών) αγώνων της αρχαιότητας, είτε είναι παραλλαγές τους. Η παράδοση λοιπόν τόσων αιώνων έχει προσδώσει μια μοναδική αίγλη στον βασιλιά, όπως τον αποκαλέσαμε, των σύγχρονων αγώνων, κάτι που έκανε τον στίβο να έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στο θυμικό των φιλάθλων έναντι των περισσότερων άλλων ολυμπιακών αγωνισμάτων. Ακόμα και εκείνα τα αθλήματα που επίσης προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα, όπως η πάλη και η πυγμαχία, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν σε δημοφιλία με τον στίβο. Ο κυριότερος λόγος είναι αυτό που αναφέραμε στον πρόλογο: η ποικιλία των αγωνισμάτων που μπορεί να καλύψει πολλά διαφορετικά γούστα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, όπου η μόνη διαφορά είναι τα στιλ και οι κατηγορίες βάρους. Εκεί λοιπόν που υπερτερεί ο "βασιλιάς", είναι η πολύ μεγάλη γκάμα, αλλά και το γεγονός ότι τα αγωνίσματα διεξάγονται μέσα σε ένα μεγάλο, ανοιχτό στάδιο και όχι σε ένα μικρότερο, κλειστό γυμναστήριο. Η μεγαλοπρέπεια συμβαδίζει με τον στίβο και για έναν ακόμα λόγο. Το πρεστίζ των παγκόσμιων ρεκόρ που επιτυγχάνονται σε αυτόν, είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε επίδοση άλλου αθλήματος (εξαιρώντας την κολύμβηση, που έτσι κι αλλιώς πάντως, καταλαμβάνει το δεύτερο "σκαλί" του ενδιαφέροντος).

Στίβος, ο βασιλιάς των Ολυμπιακών αγώνων

Η εκκίνηση του τελικού στα 100 μέτρα (Αθήνα, 1896). Οι αθλητές τότε δε έφευγαν από βατήρα, αλλά ο καθένας διάλεγε τη στάση που τον βόλευε. Ο μοναδικός που θυμίζει σημερινό σπρίντερ, ο δεύτερος από αριστερά, Αμερικανός Τόμ Μπερκ, ήταν τελικά ο νικητής με χρόνο 12"

Από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, είχαμε αγωνίσματα στον στίβο. Αρκετά όμως από αυτά, δεν υπάρχουν πλέον, αφού έχουν αφαιρεθεί σταδιακά από το ολυμπιακό πρόγραμμα. Καταρχήν θα χωρίσουμε τα αγωνίσματα του στίβου σε αυτά των ανδρών και σε αυτά των γυναικών. Τα 24 ανδρικά αγωνίσματα, έτσι όπως τα ξέρουμε σήμερα, δεν έχουν αλλάξει από τους αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη (με μόνη εξαίρεση την μη διεξαγωγή των 50 χιλιομέτρων βάδην το 1976 στο Μόντρεαλ). Τα αγωνίσματα των γυναικών μπήκαν στο πρόγραμμα το 1928, στους αγώνες του Άμστερνταμ και σήμερα, στην τελική τους μορφή, είναι 23, τα ίδια με εκείνα των ανδρών, με μια εξαίρεση (δεν υπάρχουν τα 50 χλμ βάδην) και δυο διαφορές (τα 110 μ. με εμπόδια των ανδρών είναι 100 μ. με εμπόδια στις γυναίκες και το δέκαθλο των ανδρών είναι έπταθλο στις γυναίκες). Έτσι λοιπόν, έχουμε συνολικά 47 αγωνίσματα, τα οποία μοιράζονται μέσα σε ένα δεκαήμερο (στο Ρίο, από 12 μέχρι 21 Αυγούστου). Οι αγώνες του στίβου θα φιλοξενηθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο "Ζοάο Χαβελάνζε" (χωρητικότητας 60.000 θεατών), εκτός από τα αγωνίσματα του Μαραθωνίου (Σαμποδρόμιο) και του βάδην (Ποντάλ). Ας δούμε τώρα πώς χωρίζονται τα αγωνίσματα του στίβου ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.

2. ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ & ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ

Τα αγωνίσματα του στίβου είναι γνωστά και ως κλασικός αθλητισμός, αφού όπως είπαμε, τα περισσότερα από αυτά έχουν τη ρίζα τους σε ανάλογα αγωνίσματα της κλασικής αρχαιότητας (στάδιο, δίαυλος, δόλιχος, άλμα, δισκοβολία, ακόντιο, πένταθλο κλπ). Ο υπεύθυνος φορέας για τον στίβο σε παγκόσμια κλίμακα είναι η IAAF (International Association of Athletics Federations), ενώ για την Ελλάδα ο ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων). Ο στίβος έχει μια μοναδική ποικιλία, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο ολυμπιακό άθλημα. Μπορούμε να τον χωρίσουμε σε τρεις βασικές κατηγορίες, που η καθεμία "προδίδει" την ταυτότητά των αγωνισμάτων που ανήκουν σε αυτή. Έχουμε λοιπόν τους δρόμους, τα άλματα και τις ρίψεις.

Στίβος, ο βασιλιάς των Ολυμπιακών αγώνων

Τελικός γυναικών στα 100 μέτρα με εμπόδια το 2012 στο Λονδίνο

Α. ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ χωρίζονται με τη σειρά τους ως εξής:

- Δρόμοι Ταχύτητας: τα 100 μ., τα 200 μ., τα 400 μ., τα 110 μ. εμπόδια (100 στις γυναίκες), τα 400 μ. εμπόδια, καθώς και οι σκυταλοδρομίες, δηλαδή τα 4 Χ 100 μ. και τα 4 Χ 400 μ.

- Δρόμοι Ημιαντοχής: τα 800 μ. και τα 1500 μ.

- Δρόμοι Αντοχής: τα 5 και τα 10 χιλιόμετρα, τα 3 χιλιόμετρα στιπλ, ο Μαραθώνιος και οι κούρσες του βάδην (20 χλμ & 50 χλμ).

Β. ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΜΑΤΩΝ χωρίζονται με τη σειρά τους ως εξής:

- Οριζόντια άλματα: το άλμα σε μήκος και το άλμα τριπλούν

- Κάθετα άλματα: το άλμα σε ύψος και το άλμα επί κοντώ

Γ. ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΙΨΕΩΝ δεν έχουν υποκατηγορίες και είναι η σφαιροβολία, ο ακοντισμός, η δισκοβολία και η σφυροβολία.

Δ. ΤΑ ΜΙΚΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω, το δέκαθλο δηλαδή για τους άντρες και το έπταθλο για τις γυναίκες, αφού μέσα σε ένα διήμερο οι αθλητές και οι αθλήτριες που παίρνουν μέρος σε αυτά, καλούνται να αγωνιστούν σε δρόμους, άλματα και ρίψεις. Πρόκειται σαφώς για τα δυο πιο δύσκολα αγωνίσματα του στίβου, γι' αυτό και είναι γνωστά ως τα αγωνίσματα των "υπεραθλητών" και των "υπεραθλητριών".

3. ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ

Στίβος, ο βασιλιάς των Ολυμπιακών αγώνων

Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας είναι ο κορυφαίος αθλητής που ανέδειξε ποτέ ο ελληνικός στίβος. Κέρδισε συνολικά 4 ολυμπιακά μετάλλια (ο μοναδικός μαζί με τον Πύρρο Δήμα). Στη φωτογραφία η προσπάθεια που του χάρισε το χρυσό στο μήκος άνευ φοράς το 2012 στη Στοκχόλμη, με μόλις ένα εκατοστό διαφορά από τον δεύτερο, Αμερικανό Πλατ Άνταμς

Είναι πολλά τα αγωνίσματα του στίβου που πλέον έχουν αφαιρεθεί από το ολυμπιακό πρόγραμμα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για αγωνίσματα των ανδρών και αυτό είναι φυσιολογικό αφού τα περισσότερα από αυτά υπήρχαν στις πρώτες διοργανώσεις, όταν δηλαδή οι γυναίκες δεν είχαν ακόμα δικαίωμα συμμετοχής. Συνολικά δεν υπάρχουν πλέον 34 αγωνίσματα, 30 ανδρικά και 4 γυναικεία. Όλα αυτά τα αγωνίσματα που καταργήθηκαν, ήταν παρόμοια με τα σημερινά, με κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές. Ας τα θυμηθούμε:

Α. ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ

- Ταχύτητες: 60 μ., 200 μ. με εμπόδια

- Αντοχή: 2500 μ. στιπλ, 2590 μ. στιπλ, 3200 μ. στιπλ, 4000 μ. στιπλ, 5 μίλια, 3000 μ. βάδην, 3500 μ. βάδην, 10 χλμ βάδην, 10 μίλια βάδην

- Δρόμοι ομάδων: 3000 μ. ομαδικό, 5000 μ. ομαδικό, 3 μίλια ομαδικό, 4 μίλια ομαδικό, μικτή σκυταλοδρομία

- Ανώμαλος δρόμος: ατομικός αγώνας, ομαδικός αγώνας

- Σύνθετα αγωνίσματα: τρίαθλο, πένταθλο, all-around

- Άλματα: μήκος άνευ φοράς, ύψος άνευ φοράς, τριπλούν άνευ φοράς

- Ρίψεις: ρίψη βάρους 56 λιβρών (25.4 κιλών), σφαίρα με δυο χέρια, ελληνική δισκοβολία, δίσκος με δυο χέρια, ακόντιο ελεύθερου στιλ, ακόντιο με δύο χέρια

Από τα 30 αυτά αθλήματα που έχουν καταργηθεί, αν εξαιρέσουμε μόνο τα 10 χιλιόμετρα βάδην, όλα τα υπόλοιπα υπήρχαν στο ολυμπιακό πρόγραμμα το αργότερο μέχρι τη διοργάνωση του 1924, στο Παρίσι. Τα περισσότερα, δε, από αυτά, δεν είχαν πάνω από δυο, το πολύ τρεις παρουσίες. Τα 10 χλμ βάδην "επέζησαν" μέχρι το 1952 στο Ελσίνκι. Από εκεί και μετά, δηλαδή από το 1956 και την Μελβούρνη, παρέμειναν τα 24 αγωνίσματα που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα, χωρίς καμία άλλη αλλαγή, αφαίρεση ή προσθήκη. Ας δούμε τώρα και τα αντίστοιχα των γυναικών.

Β. ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στην περίπτωση των τεσσάρων γυναικείων αγωνισμάτων, η κατάργησή τους είχε να κάνει απλά και μόνο με την εξέλιξή τους. Δηλαδή, σταμάτησαν τα 80 μ. με εμπόδια και συνεχίστηκαν ως 100 μ. με εμπόδια, το πένταθλο αντικαταστάθηκε από το έπταθλο, τα 10 χλμ βάδην έγιναν 20 και τα 3000 μ. αντοχής μετά από κάποια χρόνια έγιναν 3000 μ. με φυσικά εμπόδια (στιπλ). Συνοπτικά λοιπόν έχουμε:

- Ταχύτητες: 80 μ. με εμπόδια

- Αντοχή: 3000 μ, 10 χλμ βάδην

- Σύνθετα αγωνίσματα: πένταθλο

Σε αντίθεση πάντως με το πρόγραμμα των αγωνισμάτων του στίβου των ανδρών, που παγιώθηκε πριν εξήντα χρόνια (1956), το γυναικείο άργησε και μάλιστα πολύ. Τα αγωνίσματα μέχρι και την Βαρκελώνη (1992), ήταν μόλις 17. Το 1996 στην Ατλάντα προστέθηκαν τα 5000 μ. και το τριπλούν και έτσι φτάσαμε στα 19. Το 2000 στο Σίδνεϊ μπήκαν στο πρόγραμμα τα 20 χλμ βάδην, το άλμα επί κοντώ και η σφυροβολία, άρα είχαμε 22 αγωνίσματα. Η λίστα ολοκληρώθηκε το 2008 στο Πεκίνο με την προσθήκη των 3000 μ. στιπλ.

4. ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Στίβος, ο βασιλιάς των Ολυμπιακών αγώνων

Η Βούλα Πατουλίδου κερδίζει το χρυσό στα 100 μέτρα με εμπόδια το 1992 στη Βαρκελώνη. Ήταν το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο για Ελληνίδα αθλήτρια στην ιστορία των αγώνων

Η Ελλάδα έχει φυσικά συμμετάσχει σε όλους τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1896 μέχρι και σήμερα. Στις 27 προηγούμενες διοργανώσεις, έχουν κατακτηθεί 110 μετάλλια, τα περισσότερα εκ των οποίων (29) από αθλητές και αθλήτριες του στίβου. Κορυφαίος όλων είναι φυσικά ο θρύλος από την Πύλο, ο μεγάλος Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, που πήρε τέσσερα μετάλλια, δυο ασημένια το 1908 στο Λονδίνο και ένα χρυσό και ένα χάλκινο το 1912 στη Στοκχόλμη. Από τον Σπύρο Λούη το 1896 μέχρι την Πηγή Δεβετζή το 2008, η Ελλάδα έχει κατακτήσει στα αγωνίσματα του στίβου, 6 χρυσά μετάλλια, 12 ασημένια και 11 χάλκινα. Από αυτά τα 29 μετάλλια, οι άντρες έχουν κερδίσει τα 18 (3-6-9) και οι γυναίκες τα 11 (3-6-2). Τα χρυσά πάντως είναι μοιρασμένα (3-3). Ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέκτησε ολυμπιακό μετάλλιο ήταν ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος. Συνέβη στις 6 Απριλίου του 1896, στον τελικό της δισκοβολίας και το χρώμα ήταν ασημένιο. Από την άλλη μεριά, η πρώτη Ελληνίδα με ολυμπιακό μετάλλιο ήταν η Βούλα Πατουλίδου, με το χρυσό στην αξέχαστη κούρσα των 100 μέτρων με εμπόδια το 1992 στη Βαρκελώνη. Στον πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε όλα τα ελληνικά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες στα αγωνίσματα του στίβου.

ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΘΛΗΤΗΣ/ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΠΙΔΟΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Χρυσό Σπύρος Λούης Μαραθώνιος 2:58:50 Αθήνα 1896
Χρυσό Κωστής Τσικλητήρας Μήκος άνευ φοράς 3.37 μ. Στοκχόλμη 1912
Χρυσό Βούλα Πατουλίδου 100 μ. εμπόδια 12.64 Βαρκελώνη 1992
Χρυσό Κώστας Κεντέρης 200 μ. 20.09 Σίδνεϊ 2000
Χρυσό Αθανασία Τσουμελέκα 20 χλμ βάδην 1:29:12 Αθήνα 2004
Χρυσό Φανή Χαλκιά 400 μ. εμπόδια 52.82 Αθήνα 2004
Ασημένιο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος Δισκοβολία 28.95 μ. Αθήνα 1896
Ασημένιο Μιλτιάδης Γκούσκος Σφαιροβολία 11.03 μ. Αθήνα 1896
Ασημένιο Χαρίλαος Βασιλάκος Μαραθώνιος 3:06:03 Αθήνα 1896
Ασημένιο Μιχάλης Δώριζας Ακοντισμός 51.36 μ. Λονδίνο 1908
Ασημένιο Κωστής Τσικλητήρας Μήκος άνευ φοράς 3.23 μ. Λονδίνο 1908
Ασημένιο Κωστής Τσικλητήρας Ύψος άνευ φοράς 1.55 μ. Λονδίνο 1908
Ασημένιο Νίκη Μπακογιάννη Ύψος 2.03 μ. Ατλάντα 1996
Ασημένιο Κατερίνα Θάνου 100 μ. 11.12 Σίδνεϊ 2000
Ασημένιο Τασούλα Κελεσίδου Δισκοβολία 65.71 μ. Σίδνεϊ 2000
Ασημένιο Μιρέλα Μανιάνι Ακοντισμός 67.51 Σίδνεϊ 2000
Ασημένιο Τασούλα Κελεσίδου Δισκοβολία 66.68 μ. Αθήνα 2004
Ασημένιο Πηγή Δεβετζή Τριπλούν 15.25 μ. Αθήνα 2004
Χάλκινο Ευάγγελος Δαμάσκος Άλμα επί κοντώ 2.60 μ. Αθήνα 1896
Χάλκινο Γιάννης Θεοδωρόπουλος Άλμα επί κοντώ 2.60 μ. Αθήνα 1896
Χάλκινο Δημήτριος Γολέμης 800 μ. 2:28.0 Αθήνα 1896
Χάλκινο Σωτήρης Βερσής Δισκοβολία 27.78 μ. Αθήνα 1896
Χάλκινο Γεώργιος Παπασιδέρης Σφαιροβολία 10.36 μ. Αθήνα 1896
Χάλκινο Ιωάννης Περσάκης Τριπλούν 12.52 μ. Αθήνα 1896
Χάλκινο Νικόλαος Γεωργαντάς Δισκοβολία 37.68 μ. Σεντ Λούις 1904
Χάλκινο Κωστής Τσικλητήρας Ύψος άνευ φοράς 1.55 μ. Στοκχόλμη 1912
Χάλκινο Γεώργιος Ρουμπάνης Άλμα επί κοντώ 4.50 μ. Μελβούρνη 1956
Χάλκινο Μιρέλα Μανιάνι Ακοντισμός 64.29 μ. Αθήνα 2004
Χάλκινο Πηγή Δεβετζή Τριπλούν 15.23 μ. Πεκίνο 2008

5. ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ / ΧΩΡΕΣ & ΑΘΛΗΤΕΣ

Στίβος, ο βασιλιάς των Ολυμπιακών αγώνων

Ο Αμερικανός Άστον Ίτον, χρυσός ολυμπιονίκης στο δέκαθλο το 2012, σε μια προσπάθειά του στο μήκος

Όταν μιλάμε για στίβο στους Ολυμπιακούς αγώνες, μια είναι η χώρα που κυριαρχεί απόλυτα από το 1896 μέχρι και σήμερα σε ότι αφορά τα μετάλλια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν στην πρώτη θέση των χρυσών, των ασημένιων και των χάλκινων μεταλλίων, άρα φυσικά και στην κορυφή του συνολικού αριθμού. Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα με τριψήφιο αριθμό μεταλλίων και στις τρεις κατηγορίες, κάτι που δεν έχει πετύχει κανείς άλλος μέχρι σήμερα (και θα πρέπει να περάσουν ακόμα κάποιες διοργανώσεις για να συμβεί). Οι Αμερικανοί έχουν κατακτήσει 320 χρυσά, κάτι που αντιστοιχεί στο 34% επί των συνολικών 930 χρυσών που έχουν δοθεί στους νικητές των αγωνισμάτων του στίβου σε ολόκληρη την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων. Οι ΗΠΑ έχουν κατακτήσει συνολικά 767 μετάλλια (χρυσά, ασημένια & χάλκινα), αριθμός που αντιστοιχεί στο 27% του συνόλου των μεταλλίων του στίβου στις 27 διοργανώσεις. Από τους αριθμούς αυτούς και μόνο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι ΗΠΑ είναι έξω και πέρα από κάθε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τί γίνεται όμως στη συνέχεια της λίστας;

Όπως ήταν αναμενόμενο, ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Σοβιετική Ένωση, η οποία όμως θα "κινδυνεύσει" στο άμεσο μέλλον από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία έτσι κι αλλιώς την ξεπέρασε οριακά στο σύνολο των μεταλλίων από την προηγούμενη διοργάνωση του Λονδίνου (194-193). Οι Σοβιετικοί απέχουν ακόμα 11 χρυσά από τους Βρετανούς, οι οποίοι όμως θα συνεχίσουν να κλείνουν την ψαλίδα, μέχρι κάποια στιγμή να περάσουν αυτοί στη δεύτερη θέση όλων των εποχών. Εκτός από την πρώτη τριάδα, υπάρχουν δυο ακόμη χώρες με τριψήφιο συνολικό αριθμό μεταλλίων, η Φινλανδία (114) και η (πρώην) Ανατολική Γερμανία (109). Την δεκάδα συμπληρώνουν η Ρωσία (77), η Κένυα (79), η Πολωνία (54), η Αυστραλία (71) και η Αιθιοπία (45). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση, ενώ στη λίστα υπάρχουν 97 χώρες, η καθεμία εκ των οποίων έχει κερδίσει τουλάχιστον ένα μετάλλιο σε αγώνισμα στίβου στις προηγούμενες 27 διοργανώσεις. Η χώρα μας έχει μαζέψει την πλειοψηφία των μεταλλίων της στις δυο διοργανώσεις που φιλοξένησε (1896 & 2004) και βρίσκεται πάνω από μεγάλες δυνάμεις του αθλητισμού, όπως η Κίνα, η Γερμανία και η Βραζιλία. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις πρώτες δέκα χώρες της λίστας μαζί με την Ελλάδα.

ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΥΣΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΣΥΝΟΛΟ
01 Ηνωμένες Πολιτείες (USA) 320 251 196 767
02 Σοβιετική Ένωση (URS) 64 55 74 193
03 Μεγάλη Βρετανία (GBR) 53 79 62 194
04 Φινλανδία (FIN) 48 35 31 114
05 Ανατολική Γερμανία (GDR) 38 36 35 109
06 Ρωσία (RUS) 25 27 25 77
07 Κένυα (KEN) 24 31 24 79
08 Πολωνία (POL) 23 18 13 54
09 Αυστραλία (AUS) 21 25 25 71
10 Αιθιοπία (ETH) 21 7 17 45
26 Ελλάδα (GRE) 6 12 11 29

Στίβος, ο βασιλιάς των Ολυμπιακών αγώνων

Ο Φινλανδός δρομέας μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, Πάαβο Νούρμι, έχει κατακτήσει τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια στον στίβο, 9 χρυσά και 3 ασημένια, 12 στο σύνολο

Είδαμε τις ομαδικές στατιστικές, ας περάσουμε τώρα στις ατομικές. Ο αθλητής με τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια στον στίβο είναι ο μεγάλος Πάαβο Νούρμι, ένας από τους "ιπτάμενους Φινλανδούς", όπως είχε ονομαστεί εκείνη η τρομερή γενιά των Φινλανδών δρομέων που κυριάρχησε στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις στη δεκαετία του '10 και (κυρίως) του '20. Ο Νούρμι κατέκτησε 12 μετάλλια (9 χρυσά & 3 ασημένια) σε τρεις διοργανώσεις (Αμβέρσα, Παρίσι & Άμστερνταμ), ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα και φαντάζει σχεδόν αδύνατο να σπάσει στο μέλλον. Μέσα στην πρώτη δεκάδα των αθλητών/αθλητριών με τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια στον στίβο, υπάρχουν δυο ακόμα Φινλανδοί δρομείς της ίδιας εποχής, ο Βίλε Ρίτολα (8) και ο Χάνες Κολεμάινεν (5). Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκουμε τον Καρλ Λιούις με 9 χρυσά και 1 ασημένιο, ενώ το βάθρο συμπληρώνει ο επίσης Αμερικανός Ρέι Γιούρι (8 χρυσά). Στην τέταρτη θέση, με 6 χρυσά, βρίσκεται ο Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός έχει φέτος την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που κερδίζει τρεις συνεχόμενες φορές τα 100 μ. (κάτι ανάλογο θα προσπαθήσει να πετύχει και η επίσης Τζαμαϊκανή Αν Φρέιζερ), αλλά και ο πρώτος που κερδίζει από τρία μετάλλια σε τρεις σερί διοργανώσεις. Στη δεκάδα βρίσκονται δυο γυναίκες, αμφότερες Αμερικανίδες και σπρίντερ. Η Άλισον Φέλιξ (4 χρυσά & 2 ασημένια) και η Έβελιν Άσφορντ (4 χρυσά & 1 ασημένιο). Την επίλεκτη λίστα συμπληρώνουν οι Μελ Σέπαρντ και Εμίλ Ζάτοπεκ. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο Κωστής Τσικλητήρας είναι ο αθλητής με τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια στον στίβο, τέσσερα τον αριθμό (1 χρυσό, 2 ασημένια και 1 χάλκινο). Ακολουθεί η λίστα αναλυτικά.

ΑΘΛΗΤΗΣ/ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΑΓΩΝΕΣ ΦΥΛΟ ΧΡΥΣΑ ΑΡΓΥΡΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΣΥΝΟΛΟ
01 Paavo Nurmi Φινλανδία 1920-1928 Α 9 3 0 12
02 Carl Lewis ΗΠΑ 1984-1996 Α 9 1 0 10
03 Ray Ewry ΗΠΑ 1900-1908 Α 8 0 0 8
04 Usain Bolt Τζαμάικα 2008-2012 Α 6 0 0 6
05 Ville Ritola Φινλανδία 1924-1928 Α 5 3 0 8
06 Allyson Felix ΗΠΑ 2004-2012 Γ 4 2 0 6
07 Evelyn Ashford ΗΠΑ 1984-1992 Γ 4 1 0 5
08 Hannes Kolehmainen Φινλανδία 1912-1920 Α 4 1 0 5
09 Mel Sheppard ΗΠΑ 1908-1912 Α 4 1 0 5
10 Emil Zatopek Τσεχοσλοβακία 1948-1952 Α 4 1 0 5

6. ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Στίβος, ο βασιλιάς των Ολυμπιακών αγώνων

Ο Αμερικανός Καρλ Λιούις κατέκτησε 10 ολυμπιακά μετάλλια στην καριέρα του (9 χρυσά & 1 ασημένιο). Είναι μόλις ο ένας από τους δυο αθλητές στην ιστορία του στίβου που έχει κερδίσει 4 χρυσά στο ίδιο αγώνισμα σε 4 συνεχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες (μήκος, 1984, 1988, 1992 & 1996)

- Πάαβο Νούρμι (Φινλανδία)

Ο "ιπτάμενος Φινλανδός" θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων. Υπήρξε ο απόλυτος κυρίαρχος όχι μόνο των χρυσών μεταλλίων αλλά και των παγκόσμιων ρεκόρ στη δεκαετία του '20. Είναι ο αθλητής με τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια στην ιστορία του στίβου (9 χρυσά και 3 ασημένια) και συνολικά τρίτος σε όλα τα αθλήματα, πίσω μόνο από τον Φελπς (22) και την Λατίνινα (18). Πήρε μέρος σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1920 στην Αμβέρσα (3 χρυσά & 1 ασημένιο), το 1924 στο Παρίσι (5 χρυσά) και το 1928 στο Άμστερνταμ (1 χρυσό και 3 ασημένια). Το 1932 δεν του επετράπη η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες, γιατί θεωρήθηκε επαγγελματίας, επειδή είχε πάρει κάποια χρήματα σε αγώνες στη Γερμανία, έναν χρόνο νωρίτερα. Το 1952 άναψε την ολυμπιακή φλόγα στους αγώνες της πατρίδας του, στο Ελσίνκι.

- Τζέσε Όουενς (ΗΠΑ)

Ο Όουενς παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα όχι μόνο του στίβου, αλλά του αθλητισμού γενικότερα. Ο Αμερικανός διέπρεψε στα σπριντ και στο μήκος και το 1935, σε ένα μίτινγκ στο Μίσιγκαν, πέτυχε κάτι που δεν έχει επαναληφθεί μέχρι σήμερα. Σε λιγότερο από μια ώρα, κατέρριψε τρία παγκόσμια ρεκόρ και ισοφάρισε ένα τέταρτο! Το κατόρθωμά του αυτό έχει μείνει γνωστό ως "τα κορυφαία 45 λεπτά στην ιστορία του αθλητισμού". Όμως έναν χρόνο αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, πέτυχε έναν ακόμα μεγαλύτερο άθλο. Μπροστά στον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ και την καλοστημένη του προπαγάνδα, ταπείνωσε τον μύθο της ανωτερότητας της άρειας φυλής, κατακτώντας 4 χρυσά μετάλλια στα 100, στα 200, στο μήκος και την μικρή σκυταλοδρομία. Μετά τους αγώνες, αποφάσισε να αγωνιστεί με οικονομικά ανταλλάγματα, όμως οι υπεύθυνοι της αμερικανικής ομοσπονδίας του αφαίρεσαν αμέσως την άδεια του ερασιτέχνη, τερματίζοντας στην ουσία την καριέρα του.

- Καρλ Λιούις (ΗΠΑ)

Ο Καρλ Λιούις είναι ο δεύτερος αθλητής με τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια στον στίβο (πίσω από τον Νούρμι). Ο Αμερικανός έχει κερδίσει 9 χρυσά και 1 ασημένιο, έχοντας τα ίδια χαρακτηριστικά με τον Όουενς, πρωταγωνιστής δηλαδή στα σπριντ και στο μήκος. Υπήρξε ο πρώτος αθλητής που κέρδισε τα 100 μέτρα δυο φορές σερί σε Ολυμπιακούς αγώνες (1984 & 1988) και μόλις ο δεύτερος στην ιστορία του στίβου (μετά τον επίσης Αμερικανό δισκοβόλο Αλ Έρτερ) που κέρδισε 4 χρυσά στο ίδιο αγώνισμα σε 4 συνεχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες (μήκος, 1984, 1988, 1992 & 1996). Το 1984 στο Λος Άντζελες επανέλαβε τον άθλο του Όουενς, κερδίζοντας 4 χρυσά στα 100, στα 200, στο μήκος και την μικρή σκυταλοδρομία. Το 1988 στη Σεούλ πήρε χρυσά στα 100 και στο μήκος, ενώ ήρθε δεύτερος στα 200. Το 1992 στη Βαρκελώνη πήρε 2 ακόμα χρυσά, στο μήκος και στην σκυταλοδρομία και τέσσερα χρόνια αργότερα, στην Ατλάντα, ολοκλήρωσε την καριέρα του με ένα ακόμα χρυσό στο μήκος. Έχει μείνει θρυλική η μονομαχία του με τον Μάικ Πάουελ στον τελικό του μήκους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 1991 στο Τόκιο, όπου και οι δυο βελτίωσαν το στοιχειωμένο ρεκόρ του Μπομπ Μπίμον (8.95 ο Πάουελ, 8.91 ο Λιούις). Ψηφίστηκε κορυφαίος αθλητής του 20ου αιώνα από την ΔΟΕ.

- Εμίλ Ζάτοπεκ (Τσεχοσλοβακία)

Ο άνθρωπος ατμομηχανή, όπως τον αποκαλούσαν, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους δρομείς μεγάλων αποστάσεων στην ιστορία του στίβου και μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του αθλητισμού. Γεννημένος στην Τσεχοσλοβακία και έχοντας ως πρότυπο τον Πάαβο Νούρμι, ο Ζάτοπεκ πήρε μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες το 1948 στο Λονδίνο, όπου ήρθε πρώτος στα 10 χιλιόμετρα και δεύτερος στα 5 χλμ. Τέσσερα χρόνια αργότερα όμως, στους αγώνες του Ελσίνκι, κατέπληξε όλον τον κόσμο, πετυχαίνοντας κάτι μοναδικό. Κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, παίρνοντας διαδοχικές πρωτιές στα 5 χιλιόμετρα, στα 10 χιλιόμετρα και στον Μαραθώνιο, στον οποίο αποφάσισε να συμμετάσχει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Πρόκειται φυσικά για ένα κατόρθωμα που δεν είχε ούτε προηγούμενο, ούτε επόμενο στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων. Σήμα κατατεθέν του Ζάτοπεκ ήταν η έκφρασή του όταν έτρεχε, που έδινε όχι απλά την αίσθηση, αλλά τη σιγουριά ότι ήταν έτοιμος να καταρρεύσει. Ήταν παντρεμένος με την Τσεχοσλοβάκα ακοντίστρια Ντάνα Ζατόπκοβα, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο το 1952 στο Ελσίνκι, μόλις μια ώρα μετά το χρυσό του συζύγου της στα 5 χιλιόμετρα.

Στίβος, ο βασιλιάς των Ολυμπιακών αγώνων

Η Γελένα Ισινμπάγιεβα θα απουσιάσει τελικά από τους αγώνες του Ρίο

- Γελένα Ισινμπάγιεβα (Ρωσία)

Η Ρωσίδα είναι η κορυφαία αθλήτρια του επί κοντώ στην ιστορία. Η "τσαρίνα των αιθέρων", όπως την αποκαλούν (συγκρίνοντάς την με τον μεγάλο Σεργκέι Μπούμπκα), έχει κερδίσει δυο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο, τα οποία συνόδευσε με ισάριθμα παγκόσμια ρεκόρ. Το 2012 στο Λονδίνο, πρόσθεσε ένα ακόμα μετάλλιο, το χάλκινο, στη συλλογή της. Τον Ιούλιο του 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που πήδηξε 5 μέτρα, ενώ το 2009 έφτασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.06 (η καλύτερη επίδοσή της στον κλειστό στίβο είναι 5.01). Έχει καταρρίψει 28 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στον ανοιχτό και τον κλειστό στίβο. Δυστυχώς δεν θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε σε μια ακόμα ολυμπιακή διοργάνωση, αφού, όπως ανακοίνωσε η ίδια πριν λίγες μέρες, φανερά συγκινημένη, αρνήθηκε να αγωνιστεί στο Ρίο με τη σημαία των Ολυμπιακών αγώνων και όχι με εκείνη της Ρωσίας.

- Ιρένα Σεβίνσκα (Πολωνία)

Η Ιρένα Σεβίνσκα υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων. Μαζί με την Τζαμαϊκανή Βερόνικα Κάμπελ, είναι η αθλήτρια με τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια στον στίβο (7). Κέρδισε 3 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα στη διάρκεια της μεγάλης της καριέρας. Η Πολωνέζα σπρίντερ είναι η μοναδική στην ιστορία του στίβου (σε άντρες και γυναίκες), που κατάφερε να πετύχει παγκόσμια ρεκόρ στα 100, στα 200 και στα 400 μέτρα! Πήρε μέρος σε πέντε ολυμπιακές διοργανώσεις, ξεκινώντας από το 1964 στο Τόκιο και ολοκληρώνοντας την παρουσία της το 1980 στη Μόσχα, την μοναδική φορά που δεν κέρδισε κάποιο μετάλλιο. Διακρίθηκε στα 100, τα 200 και τα 400, πήρε όμως μετάλλια και στο μήκος και στην σκυταλοδρομία 4 Χ 100. Τα τρία χρυσά μετάλλια που κέρδισε, συνοδεύτηκαν όλα από παγκόσμια ρεκόρ: το 1964 στην σκυταλοδρομία, το 1968 στα 200 μέτρα και το 1976 στα 400 μέτρα. Είναι μέλος της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής από το 1998 και πρόεδρος της Πολωνικής Ομοσπονδίας Στίβου από το 2004.

- Αμπέμπε Μπικίλα (Αιθιοπία)

Ο Μπικίλα έχτισε τον δικό του μύθο στον Μαραθώνιο. Ο Αιθίοπας δρομέας έτρεξε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες το 1960 στη Ρώμη, μπαίνοντας στο αεροπλάνο την τελευταία στιγμή, για να αντικαταστήσει έναν τραυματία συναθλητή του. Η adidas, επίσημος προμηθευτής των αγώνων, δεν είχε παπούτσια στο δικό του νούμερο, έτσι ο Μπικίλα αποφάσισε να τρέξει ξυπόλητος. Τερμάτισε πρώτος με επίδοση 2:15:16.2, που ήταν νέο ολυμπιακό ρεκόρ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ήταν έτοιμος να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Τόκιο. Σαράντα ημέρες όμως πριν τους αγώνες, έκανε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας και όλα έδειχναν ότι δεν θα μπορούσε να τρέξει. Ο ίδιος ξεκίνησε το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας του στο νοσοκομείο όπου ανάρρωνε μετά την επέμβαση. Κατέβαινε κρυφά τις νύχτες στο προαύλιο και έτρεχε μόνος του! Στο Τόκιο βρέθηκε τελικά στην εκκίνηση και τερμάτισε πρώτος, τέσσερα ολόκληρα λεπτά μπροστά από τον δεύτερο, ενώ η επίδοσή του (2:12:11.2) ήταν νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Μπικίλα έγινε έτσι ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος που κέρδισε το ολυμπιακό χρυσό σε δυο συνεχόμενες διοργανώσεις. Το 1968 στο Μεξικό αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, αφού εκτός από ένα σπασμένο μικρό οστό στο πόδι του πριν τους αγώνες, τραυματίστηκε στο γόνατο. Ένα χρόνο αργότερα έμεινε παραπληγικός μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα και τελικά πέθανε το 1973 σε ηλικία μόλις 41 ετών.

7. ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟ ΡΙΟ

Στίβος, ο βασιλιάς των Ολυμπιακών αγώνων

Το Ολυμπιακό Στάδιο "João Havelange" που θα φιλοξενήσει τα αγωνίσματα του στίβου

Τα αγωνίσματα του στίβου θα διεξαχθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο "João Havelange" του Ρίο ντε Τζανέιρο, από τις 12 έως τις 21 Αυγούστου, εκτός από τον Μαραθώνιο και τις κούρσες του βάδην. Το Ολυμπιακό Στάδιο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2007, φιλοξενώντας τους Παναμερικανικούς Αγώνες. Η χωρητικότητά του είναι 47.000 θέσεων, αλλά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα φτάσει τις 60.000. Χρησιμοποιείται κυρίως για αγώνες στίβου και ποδοσφαίρου και αποτελεί την έδρα της Μποταφόγκο. Τον Μάρτιο του 2013 έκλεισε για περίπου ενάμιση χρόνο, αφού διαπιστώθηκαν σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα στην οροφή του. Παράλληλα με τα έργα σε αυτήν, έγιναν και πρόσθετες εργασίες σε όλους τους χώρους, έτσι ώστε να είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς.

Το Σαμποδρόμιο "Marquês de Sapucaí" κατασκευάστηκε το 1984 και είναι ο χώρος στον οποίο παρελαύνουν κάθε χρόνο στη διάρκεια του καρναβαλιού του Ρίο, οι σχολές της σάμπας στον γνωστό διαγωνισμό, τον οποίο παρακολουθούν περίπου 90.000 θεατές από τις κερκίδες. Πρόκειται για μια μεγάλη ευθεία μήκους 700 μέτρων. Ο χώρος ανακατασκευάστηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και θα φιλοξενήσει τα αγωνίσματα της τοξοβολίας και τον Μαραθώνιο (ανδρών και γυναικών).

Το Pontal είναι μια μικρή χερσόνησος με πλαζ στη δυτική μεριά του Ρίο και διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενήσει την ατομική χρονομέτρηση στην ποδηλασία δρόμου και τα αγωνίσματα του βάδην (20 χλμ & 50 χλμ για τους άντρες και 20 χλμ για τις γυναίκες).

Πριν περάσουμε στο πρόγραμμα των αγωνισμάτων του στίβου στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, να αναφέρουμε και την ελληνική αποστολή, η οποία αποτελείται από 26 αθλητές και αθλήτριες. Πιο αναλυτικά:

- Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ)

- Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ)

- Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ)

- Λυκούργος Τσάκωνας (200 μ.)

- Μαρία Μπελιμπασάκη (200 μ.)

- Αντώνης Μάστορας (ύψος)

- Κώστας Μπανιώτης (ύψος)

- Κώστας Δουβαλίδης (110 μ. εμπόδια)

- Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (50 χλμ. & 20 χλμ. βάδην)

- Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20 χλμ. βάδην)

- Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (δίσκος)

- Σοφία Ρήγα (μαραθώνιος)

- Ράνια Ρεμπούλη (μαραθώνιος)

- Χριστόφορος Μερούσης (μαραθώνιος)

- Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν)

- Nίκος Σκαρβέλης (σφαίρα)

- Αλεξία Πάππας (10.000 μ.)

- Παναγιώτα Τσινοπούλου (20 χλμ. βάδην)

- Παναγιώτα Βλαχάκη (Μαραθώνιος)

- Μίλτος Τεντόγλου (μήκος)

- Λίλη Αλεξούλη (μήκος)

- Mιχάλης Αναστασάκης (σφυροβολία)

- Mιχάλης Καλομοίρης (μαραθώνιος)

- Ελισάβετ Πεσιρίδου (100 μ. εμπόδια)

- Ειρήνη Βασιλείου (400 μ.)

- Σοφία Υφαντίδου (έπταθλο)

Στους δυο πίνακες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε πότε διεξάγονται οι τελικοί των 47 αγωνισμάτων του στίβου, ποιοι/ες κατέχουν τα παγκόσμια ρεκόρ σε κάθε ένα από αυτά και με ποια επίδοση, καθώς και τη χρονιά που επιτεύχθηκαν αυτά τα ρεκόρ. Στο Sport24.gr θα υπάρχει συνεχής και καθημερινή ενημέρωση για την ακριβή ώρα διεξαγωγής όλων των αγωνισμάτων, από το ξεκίνημά τους (σειρές, προημιτελικά κλπ) μέχρι και την ολοκλήρωσή τους.

Α. ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΣΤΙΒΟΥ ΑΝΔΡΩΝ

ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΔΟΣΗ ΕΤΟΣ
100 μ. 14/8 Usain Bolt (JAM) 9.58 2009
200 μ. 18/8 Usain Bolt (JAM) 19.19 2009
400 μ. 14/8 Michael Johnson (USA) 43.18 1999
800 μ. 15/8 David Rudisha (KEN) 1:40.91 2012
1500 μ. 20/8 Hicham El Guerrouj (MAR) 3:26.00 1998
5000 μ. 20/8 Kenenisa Bekele (ETH) 12:37.35 2004
10000 μ. 13/8 Kenenisa Bekele (ETH) 26:17.53 2005
110 μ. εμπόδια 16/8 Aries Merritt (USA) 12.80 2012
400 μ. εμπόδια 18/8 Kevin Young (USA) 46.78 1992
3000 μ. στιπλ 17/8 Saif Saaeed Shaheen (QAT) 7:53.63 2004
4 Χ 100 μ. 19/8 Jamaica (JAM) 36.84 2012
4 Χ 400 μ. 20/8 United States (USA) 2:54.29 1993
Μαραθώνιος 21/8 Dennis Kipruto Kimetto (KEN) 2:02:57 2014
20 χλμ βάδην 12/8 Yusuke Suzuki (JPN) 1:16:36 2015
50 χλμ βάδην 19/8 Yohann Diniz (FRA) 3:32:33 2014
Μήκος 13/8 Mike Powell (USA) 8.95 μ. 1991
Τριπλούν 16/8 Jonathan Edwards (GBR) 18.29 μ. 1995
Ύψος 16/8 Javier Sotomayor (CUB) 2.45 μ. 1993
Επί κοντώ 15/8 Renaud Lavillenie (FRA) 6.16 μ. 2014
Σφαιροβολία 18/8 Randy Barnes (USA) 23.12 μ. 1990
Δισκοβολία 13/8 Jurgen Schult (GDR) 74.08 μ. 1986
Ακοντισμός 20/8 Jan Zelezny (CZE) 98.48 μ. 1996
Σφυροβολία 19/8 Yuriy Sedykh (URS) 86.74 μ. 1986
Δέκαθλο 17 & 18/8 Ashton Eaton (USA) 9045 β. 2015

Β. ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΣΤΙΒΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΔΟΣΗ ΕΤΟΣ
100 μ. 13/8 Florence Griffith Joyner (USA) 10.49 1988
200 μ. 17/8 Florence Griffith Joyner (USA) 21.34 1988
400 μ. 15/8 Marita Koch (GDR) 47.60 1985
800 μ. 20/8 Jarmila Kratochvilova (TCH) 1:53.28 1983
1500 μ. 16/8 Genzebe Dibaba (ETH) 3:50.07 2015
5000 μ. 19/8 Tirunesh Dibaba (ETH) 14:11.15 2008
10000 μ. 12/8 Wang Junxia (CHN) 29:31.78 1993
100 μ. εμπόδια 17/8 Kendra Harrison (USA) 12.20 2016
400 μ. εμπόδια 18/8 Yuliya Pechonkina (RUS) 52.34 2003
3000 μ. στιπλ 15/8 Gulnara Samitova Galkina (RUS) 8:58.81 2008
4 Χ 100 μ. 19/8 United States (USA) 40.82 2012
4 Χ 400 μ. 20/8 Soviet Union (URS) 3:15.17 1988
Μαραθώνιος 14/8 Paula Radcliffe (GBR) 2:15:25 2003
20 χλμ βάδην 19/8 Liu Hong (CHN) 1:24:38 2015
Μήκος 17/8 Galina Chistyakova (URS) 7.52 μ. 1988
Τριπλούν 14/8 Inessa Kravets (UKR) 15.50 μ. 1995
Ύψος 20/8 Stefka Kostadinova (BUL) 2.09 μ. 1987
Επί κοντώ 19/8 Yelena Isinbayeva (RUS) 5.06 μ. 2009
Σφαιροβολία 12/8 Natalia Lisovskaya (URS) 22.63 μ. 1987
Δισκοβολία 16/8 Gabriele Reinsch (GDR) 76.80 μ. 1988
Ακοντισμός 18/8 Barbora Spotakova (CZE) 72.28 μ. 2008
Σφυροβολία 15/8 Anita Wlodarczyk (POL) 81.08 μ. 2015
Έπταθλο 12 & 13/8 Jackie Joyner Kersee (USA) 7291 β. 1988
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ