LONGREADS

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Πολλοί αθλητές και αθλήτριες κατάφεραν να βάλουν το όνομα τους στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Το Sport24.gr επέλεξε και σας παρουσιάζει τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις και σας ζητά να ψηφίσετε ποιον θεωρείτε εσείς τον μεγαλύτερο σταρ των αγώνων.

Μπορεί οι Βραζιλιάνοι να μην πήραν τον καλύτερο δυνατό βαθμό σε ό,τι αφορά το οργανωτικό κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες να κάνουν σπουδαίες επιδόσεις, να σπάσουν πολλά ρεκόρ και να γράψουν ιστορία. Συνολικά στο Ρίο έγιναν 19 Παγκόσμια και 65 Ολυμπιακά ρεκόρ τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έμοιαζαν "στοιχειωμένα" με τους προκάτοχους του να τα κρατούν για πολλά χρόνια.

Ήδη, σας έχουμε παρουσιάσει συνοπτικά πολλά από όσα θα θυμόμαστε εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Τώρα επικεντρωθήκαμε μόνο σε ορισμένα από όσα έγιναν μέσα σε αυτούς. Στη λίστα που ακολουθεί θα μπορούσαν να είναι και άλλοι αθλητές οι οποίοι έγραψαν ιστορία στο Ρίο ή κατέκτησαν κάποιο μετάλλιο. Για παράδειγμα θα δείτε να απουσιάζει η Team USA και να είναι στη λίστα η Εθνική ομάδα χόκεϊ επί χόρτου των γυναικών της Μεγάλης Βρετανίας.

Εμείς επιλέξαμε ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις και στο τέλος του άρθρου σας ζητάμε να ψηφίσετε ποιον θεωρείτε εσείς τον μεγαλύτερο σταρ του Ρίο. Συνολικά θα δείτε 25 περιπτώσεις αθλητών και πέντε ομάδων που αξίζουν την προσοχή μας...

Στίβος

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Γιουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα): Πιο αργός από ποτέ, αλλά έκανε περίπατο

Ήταν ο απόλυτος σταρ του στίβου όπως συμβαίνει άλλωστε σχεδόν τα τελευταία δέκα χρόνια. Πήγε στο Ρίο, ώστε στους πιθανότατα τελευταίους του Ολυμπιακούς Αγώνες, να πάρει το χρυσό στα 100μ., τα 200μ. και τα 4Χ100. Αντίπαλος του; Μόνο ο εαυτός του όπως αποδείχτηκε. Ο Μπολτ δεν γινόταν να χάσει και δεν το έκανε παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του, για την ακρίβεια έκανε τους πιο αργούς του χρόνους σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Κέρδισε με 9.81 τα 100μ., ήταν πρώτος δια περιπάτου με 19.78 στα 200 και τελείωσε τη σκυταλοδρομία των 4Χ100 όντας ο τελευταίος της ομάδας της Τζαμάικα. Δεν έσπασε κάποιο Παγκόσμιο ρεκόρ, δεν το απείλησε καν. Ήταν, όμως, εκείνος που τράβηξε πάνω του όλα τα βλέμματα γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο. Πλέον, έφθασε τα 9 χρυσά μετάλλια και ξεπέρασε στη σχετική κατάταξη τον Αμερικανό Ρέι Γιούρι, ο οποίος έχει οκτώ χρυσά μετάλλια, κι "έπιασε" τον Φινλανδό δρομέα μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, Πάαβο Νούρμι και τον Αμερικανό σπρίντερ και άλτη, Καρλ Λιούις.

Μο Φαρά (Μ. Βρετανία): Ούτε με πτώση δεν χάνει

Γεννήθηκε στην Αφρική και συγκεκριμένα στο Μογκαντίσου της Σομαλίας μεγάλωσε στο Τζιμπουτί και παρά τα δύσκολα παιδικά του χρόνια βρέθηκε, ευτυχώς για εκείνον, σύντομα στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτή ήταν και η επιλογή που του άλλαξε τη ζωή και εκείνος φρόντισε να αλλάξει για πάντα το χάρτη των μεσαίων αποστάσεων του στίβου. Πήγε στο Ρίο έχοντας πετύχει ήδη κάτι σπουδαίο από το Λονδίνο, την κατάκτηση του χρυσού τόσο στα 5.000μ. όσο και στα 10.000μ. Το γεγονός ότι επανέλαβε τον άθλο του και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το μύθο του και τον βάζει αυτόματα ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς το γεγονός ότι στον αγώνα των 10.000μ. έπεσε, σηκώθηκε, πρόλαβε τους άλλους και νίκησε καταλαβαίνει πως αυτός ο αθλητής δεν χάνει.

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Άστον Ίτον (ΗΠΑ): Ο υπεραθλητής

Οι δεκαθλητές θεωρούνται από πολλούς ως οι καλύτεροι αθλητές στον κόσμο. Καταλαβαίνετε τότε τι σημαίνει το γεγονός ότι ο Άστον Ίτον κατάφερε να πάρει τη νίκη σε δεύτερους συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο υπεραθλητής από τις ΗΠΑ ισοφάρισε το Ολυμπιακό ρεκόρ με τους 8.893 βαθμούς που συγκέντρωσε (το κατείχε ο Τσέχος Ρόμαν Σέμπρλε από τους Αγώνες της Αθήνας) και επιβεβαίωσε ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του αθλήματος. Πως αλλιώς μπορεί να μεταφράσει κάποιος ότι από το 2012 μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει δύο χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλα τόσα σε Παγκόσμια πρωταθλήματα (2013 Μόσχα και 2015 Πεκίνο). Ο Άστον Ίτον ανήκει πλέον σε μία κλειστή ομάδα δεκαθλητών και μαζί με τους Μπομπ Ματίας και Ντάλεϊ Τόμπσον είναι οι μοναδικοί που έχουν καταφέρει να κερδίσουν δύο διαδοχικές φορές το δέκαθλο.

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Αλμάζ Αγιάνα (Αιθιοπία): Κατέρριψε ένα στοιχειωμένο ρεκόρ

Η 24χρονη αθλήτρια από την Αιθιοπία ήταν γνωστή μέχρι τώρα για τις επιδόσεις της στα 5.000μ. Είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στη συγκεκριμένη απόσταση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013 στη Μόσχα και δύο χρόνια αργότερα ήταν πρώτη στο Πεκίνο. Εκεί άλλωστε με το 14:12.59 έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Στο Ρίο όμως κατέβηκε και στα 10.000μ. και έμελλε να σπάσει όλα τα χρονόμετρα. Μετά από μία γρήγορη κούρσα με την Βίβιαν Τσερουϊγιότ από την Κένυα πέρασε πρώτη τη γραμμή του τερματισμού με 29:17.45 επίδοση που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ κάνοντας χρόνο κατά 22 δευτερόλεπτα πιο γρήγορο από εκείνον της Κινέζας Γουάνγκ που είχε από το 1993(!!!). Μετά από αυτό πήρε και το χάλκινο μετάλλιο στα 5.000μ. για να κάνει ακόμα πιο πλούσια τη συλλογή της σε μετάλλια.

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Ελάιν Τόμπσον (Τζαμάικα): Η πιο γρήγορη γυναίκα του πλανήτη

Την μάθαμε μόλις πριν από ένα χρόνο ως μία καλή σπρίντερ των 200μ. και μέλος της ομάδας 4Χ100 της Τζαμάικα. Πέρσι στο Πεκίνο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. και ήταν πρώτη μαζί με τις υπόλοιπες συναθλήτριες της στα 4Χ100. Όλοι περίμεναν να είναι ανάμεσα στις πρωταγωνίστριες των Αγώνων. Δεν περίμεναν όμως ότι θα έγραφε ιστορία. Από το Ρίο έφυγε έχοντας τρία μετάλλια όμως τα δύο από αυτά της έδωσαν μία θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες μορφές των σπριντ στις γυναίκες. Η σπρίντερ από την Τζαμάικα κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο τόσο στα 100μ. όσο και στα 200μ. κάτι που είχε να συμβεί από το 1988 και την Φλόρενς Γκρίφιθ.

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Βάιντε φαν Νίκερκ (Νότια Αφρική): Ο άρχοντας των 400μ.

Αυτό το παιδί έχει γεννηθεί για τρέχει και το μόνο που αναζητούσε ήταν να βρει την απόσταση στην οποία θα ήταν καλύτερος από όλους. Στα 100μ. έχει καλύτερο χρόνο στα 9.98 που δεν τον λες και άσχημο, στα 200μ. έχει 19.94 ανταγωνιστικός χρόνος αλλά όχι αρκετός για να του χαρίσει την κορυφή με τον Μπολτ στην εξίσωση. Κάπως έτσι πήγε στα 400μ. όπου τα τελευταία δύο χρόνια είναι το μεγάλο αφεντικό. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου έστειλε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι θέλει να είναι πρώτος και το επιβεβαίωσε στο Ρίο με εκκωφαντικό τρόπο. Κέρδισε την κούρσα των 400μ. με το εντυπωσιακό 43.03 καταρρίπτοντας έτσι το Παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικλ Τζόνσον από το 1999 και έγινε παράλληλα ο πρώτος αθλητής που κέρδισε ποτέ τα 400μ. από τον Σκοτσέζο Έρικ Λίντελι το 1924 (!!!!). Τι άλλο να κάνει ένα παιδί που είναι ακόμα 24 ετών;

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Ανίτα Βλόνταρτσικ (Πολωνία): Δεν έχει αντίπαλο

Δεν περιμέναμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο για να μάθουμε την Ανίτα Βλόνταρτσικ. Απλά, αυτή η διοργάνωση επιβεβαίωσε την απόλυτη κυριαρχία της στη σφυροβολία. Το 2008 στο Πεκίνο στην πρώτη της μεγάλη διοργάνωση ήταν έκτη, το 2012 έχασε από την Λισένκο η οποία βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τώρα, φρόντισε να στείλει τόσο μακριά τη σφύρα της που καμία δεν σκέφτηκε καν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει το χρυσό. Με βολή στα 82,29μ. βελτίωσε το δικό της Παγκόσμιο ρεκορ που κρατούσε από το 2009 (το προηγούμενο ήταν στα 77.96μ.) και έχοντας σχεδόν έξι μέτρα διαφορά από τη δεύτερη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το οποίο ήταν και το μοναδικό που της έλειπε.

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Τιάγκο Μπραζ (Βραζιλία): Έβαλε φρένο στον Λαβιλενί

Μόνο το γεγονός ότι νίκησε τον Λαβιλενί τον βάζει σε μία σπάνια λίστα ανθρώπων που το έχουν καταφέρει σε μεγάλη διοργάνωση από το 2012 μέχρι σήμερα. Για την ακρίβεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πριν τον αγώνα του στο Ρίο ο Γάλλος επικοντιστής έχει ηττηθεί μόλις δύο φορές σε Παγκόσμια πρωταθλήματα. Το 2013 ήταν δεύτερος πίσω από τον Χολτζντέπε λόγω χειρότερων προσπαθειών αφού αμφότεροι πέρασαν τα 5.89, ενώ πέρσι στο Πεκίνο ήταν τρίτος πίσω από τον Μπάρμπερ και τον Χολτζντέπε. Ο Τιάγκο Μπραζ έγινε έτσι ο τρίτος αθλητής που κερδίζει τον σπουδαίο Γάλλο, κάνοντας Ολυμπιακό ρεκόρ και ρεκόρ Βραζιλίας με άλμα στα 6.03μ. Όλα αυτά μπροστά στους συμπατριώτες του που τον αποθέωναν.

Κολύμβηση

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Μάικλ Φελπς (ΗΠΑ): Από ημίθεος έγινε Θεός

Κανονικά θα έπρεπε να αρκεί μόνο η αναφορά του ονόματος του αφού η περίπτωση του είναι ανάλογη με εκείνη του Μπολτ. Πολλοί θεωρούσαν ότι θα πήγαινε στο Ρίο για μία απλή συμμετοχή και πως δεν θα μπορούσε να συναγωνιστεί τους αθλητές που είχαν κυριαρχήσει στα αγωνίσματα του εν τη απουσία του. Μία στιγμή όμως μιλάμε για τον Φελπς και όλα τα προηγούμενα δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Ο κορυφαίος κολυμβητής πήγε στο Ρίο έχοντας 18 χρυσά μετάλλια και έφυγε με 23 συν ένα ασημένιο στα 100μ. πεταλούδα. Έτσι, αποχαιρέτησε τις πισίνες έχοντας 23 χρυσά, τρία ασημένια και δύο χάλκινα. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει για να αφήσει το όνομα του ανεξίτηλα γραμμένο στην ιστορία της κολύμβησης;

Οι κορυφαίοι του Ρίο
COPYRIGHT 2016 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED. THIS MATERIAL MAY NOT BE PUBLISHED, BROADCAST, REWRITTEN OR REDISTRIBU

Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ): Κολυμπάει μέχρι να... βαρεθεί

Λένε για τους κολυμβητές ότι μετράνε... πλακάκια. Η Κέιτι Λεντέκι έχει μετρήσει αμέτρητα πλακάκια αφού αγωνίζεται στα 400, 800 και 1.500μ ελεύθερο. Στο Λονδίνο σε ηλικία 15 ετών κατάφερε να στείλει το πρώτο της μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι... έρχεται κατακτώντας το χρυσό στα 800μ. ελεύθερο κάνοντας νέο ρεκόρ ΗΠΑ. Στο Ρίο ήρθε η ώρα της καθιέρωσης. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υπάρχουν 1500μ., όμως απέδειξε ότι είναι αρκετά γρήγορη και στα 200μ. αφού πήρε το χρυσό παρά το γεγονός ότι πολλοί δεν την περίμεναν. Στα 400μ. και στα 800μ. δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει. Μάλιστα, δεν πήρε απλά το χρυσό αλλά έκανε και δύο Παγκόσμια ρεκόρ (3:56.46 στα 400μ. και 8.04.79 στα 800μ). Παράλληλα, πρόσθεσε ένα χρυσό με τη σκυταλοδρομία 4Χ200 και ένα ασημένιο με αυτή των 4Χ100 φτάνοντας συνολικά τα πέντε μετάλλια στο Ρίο. Όλα αυτά την ώρα που τον επόμενο Μάρτιο θα γίνει 20χρονών. Δεν τη λες και κακή συγκομιδή.

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Κατίνκα Χόσου (Ουγγαρία): Απάντηση με τέσσερα μετάλλια

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έμεινε εκτός μεταλλίων παρά το γεγονός ότι αρκετοί πίστευαν ότι θα ανοίξει το λογαριασμό της εκεί. Αυτή η αποτυχία την πείσμωσε και έκτοτε τα πήρε όλα αμπάριζα... Αυτό έκανε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στη μικτή ατομική στα 200μ. και στα 400μ. κάνοντας Ολυμπιακό και Παγκόσμιο ρεκόρ αντίστοιχα. Στην συγκομιδή της προστέθηκαν το χρυσό στα 100μ. ύπτιο και το ασημένιο στα 200μ. Έτσι, με τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια έκανε μία καλή αρχή έστω και αν πλέον είναι 27 ετών.

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Άνταμ Πίτι (Μ. Βρετανία): Άλλαξε στιλ, δύο μετάλλια, δύο ρεκόρ

Ξεκίνησε την καριέρα του στην κολύμβηση στο ελεύθερο, αλλά γρήγορα κατάλαβε πως δεν έχει μέλλον εκεί. Έτσι, το έριξε στο πρόσθιο και τα αποτελέσματα την τελευταία διετία είναι εντυπωσιακά αφού καταρρίπτει το ένα Παγκόσμιο ρεκόρ μετά το άλλο. Στο Ρίο έπεσε μόνο στα 100μ. κάνοντας δύο Παγκόσμια ρεκόρ στον προκριματικό και στον τελικό κατεβάζοντας το χρονόμετρο στα 57.13 (!!!). Παράλληλα, βοήθησε και την σκυταλοδρομία της Μεγάλη Βρετανίας να πάρει το ασημένιο μετάλλιο στη μικτή ομάδα στα 4Χ100μ.

Κωπηλασία

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Έρικ Μάρεϊ - Χάμις Μποντ (Νέα Ζηλανδία): 69 σερί νίκες και συνεχίζουν!

Εάν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα στοιχηματικό όρο θα μιλούσαμε ξεκάθαρα για άχαστο φαβορί. Στον αθλητισμό ποτέ δεν μπορείς να πεις ποτέ, αλλά η δίκωπος των ανδρών της Νέας Ζηλανδίας έχει ξεχάσει τι θα πει ήττα. Αήττητοι από το 2009, οι Νεοζηλανδοί Ερικ Μάρεϊ και Χάμις Μποντ δεν είχαν αντίπαλο και υπερασπίστηκαν με ευκολία τον Ολυμπιακό τίτλο που είχαν κερδίσει στο Λονδίνο. Συνολικά το ανίκητο δίδυμο μετράει 69 διαδοχικές νίκες, επτά παγκόσμιους τίτλους και φυσικά θεωρείται ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών στην κωπηλασία.

Γυμναστική

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Σιμόν Μπάιλς (ΗΠΑ): Πέντε μετάλλια με 1,45μ.!

Η απόλυτη σταρ των Αγώνων, όχι μόνο για τα τέσσερα χρυσά που πήρε (συν ένα χάλκινο), όσο για την τελειότητα των προγραμμάτων της, ιδιαίτερα στις ασκήσεις εδάφους και το άλμα. Η εξαιρετικά βραχύσωμη (1.45 μ.) Αφρο-Αμερικανίδα, που υιοθετήθηκε από τον παππού της και τη δεύτερη γυναίκα του, αφού η μητέρα της ήταν εθισμένη στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, έδωσε μοναδικό σόου στο Ρίο και έγινε η πρώτη γυμνάστρια από τις ΗΠΑ που κερδίζει στην ίδια διοργάνωση τον τίτλο στο σύνθετο ατομικό και σε επιμέρους όργανα. Ένα νέο ίνδαλμα για το αμερικανικό star-system, που λατρεύει τέτοιες ιστορίες.

Οι κορυφαίοι του Ρίο
COPYRIGHT 2016 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED. THIS MATERIAL MAY NOT BE PUBLISHED, BROADCAST, REWRITTEN OR REDISTRIBU

Κοχέι Ουτσιμούρα (Ιαπωνία): Ο Νο1 γυμναστής όλων των εποχών

Ο καλύτερος γυμναστής όλων των εποχών. Τα επτά μετάλλια σε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και κυρίως η διατήρηση του τίτλου του στο σύνθετο ατομικό τον "τοποθετούν" αυτόματα στην κορυφαία θέση. Εάν η γυμναστική είχε την προβολή του στίβου ή της κολύμβησης είναι δεδομένο ότι ο Κοχέι Ουτσιμούρα θα ήταν ανάμεσα στα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στον κόσμο μαζί με τον Φελπς και τον Μπολτ. Από το 2009 μέχρι και σήμερα ο 27χρονος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο σύνθετο ατομικό και αποτελεί το μεγάλο όπλο των Γιαπωνέζων στο ομαδικό.

Uzbekistan's Oksana Chusovitina performs on the balance beam during the artistic gymnastics women's qualification at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday, Aug. 7, 2016. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)
Uzbekistan's Oksana Chusovitina performs on the balance beam during the artistic gymnastics women's qualification at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday, Aug. 7, 2016. (AP Photo/Dmitri Lovetsky) AP

Οκσάνα Τσουσοβίτινα (Ουζμπεκιστάν): Από τα 17 έως τα 41 στους Ολ. Αγώνες!

Είναι μία από τις εξαιρέσεις της λίστας αφού δεν κατέκτησε κάποιο μετάλλιο στο Ρίο. Δεν γινόταν όμως να απουσιάζει από το συγκεκριμένο άρθρο αφού η Οκσάνα Τσουσοβίτινα αποτελεί πλέον μέρος της ιστορίας της ενόργανης γυμναστικής. Στο Ρίο πραγματοποίησε την έβδομη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία άλλη γυμνάστρια στην ιστορία του αθλήματος και στα 41 της χρόνια απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Φυσικά, σε αυτές τις συμμετοχές έχει καταφέρει να πάρει το χρυσό στο ομαδικό (Ενωμένη Ομάδα) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 και το ασημένιο (αγωνιζόμενη με τη Γερμανία) στο άλμα σε εκείνους του Πεκίνου.

Ιππασία

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Νικ Σκέλτον (Μ. Βρετανία): Πρώτο χρυσό στα 59 του!

Η μεγάλη διαδρομή ενός σπουδαίου ιππέα έφτασε στο Ρίο στην κορύφωσή της, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην υπερπήδηση εμποδίων. Ο 59χρονος Βρετανός υπήρξε για τριάντα και πλέον χρόνια ένας από τους κορυφαίους ιππείς με σταθερή παρουσία σε τελικούς, όμως δεν μπορούσε να το «αποδείξει» αυτό σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου είχε να επιδείξει μόνο ένα χρυσό στο ομαδικό, το 2012. Στο Ρίο όμως κατάφερε να επικρατήσει σε έναν αγώνα θρίλερ, όπου πέντε ιππείς διεκδίκησαν σε μπαράζ τον τίτλο, και να γίνει ο πρώτος Βρετανός που στέφεται Ολυμπιονίκης στο ατομικό της υπερπήδησης εμποδίων.

Ιστιοπλοΐα

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Σαντιάγο Λάνγκε (Αργεντινή): Χωρίς πνεύμονα, πρώτος στα 57 του!

Ο θρίαμβος της θέλησης οδήγησε έναν 55χρονο(!) ιστιοπλόο στην κορυφή του Ολυμπιακού βάθρου της νέας κατηγορίας Nacra 17. Ο Σαντιάγκο Λάνγκε ήταν έτσι κι αλλιώς ένας από τους κορυφαίους Νοτιοαμερικάνους αθλητές της ιστιοπλοϊας, με δύο χάλκινα Ολυμπιακά μετάλλια στα Tornado, το 2004 και το 2008. Πέρυσι έχασε τον έναν του πνεύμονα λόγω καρκίνου, αλλά αποφάσισε να συμμετάσχει για έκτη φορά στην καριέρα του σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Με πλήρωμα την Σεσίλια Καράνσα Σαρόλι, ρίχτηκε στη μάχη και βγήκε νικητής, σε μία κατηγορία όπου τα πάντα κρίθηκαν στη medal race. Ο ίδιος δήλωσε ότι έμπνευσή του αποτελούν οι δύο γιοι του, Γιάγκο και Κλάους, οι οποίοι ήταν παρόντες στο Ρίο και όχι ως θεατές, καθώς αγωνίστηκαν στην κατηγορία 49er, καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση στη γενική κατάταξη.

Πάλη

Οι κορυφαίοι του Ρίο
JEFFREY SWINGER

Έλεν Μαρούλις (ΗΠΑ): Νίκησε την επί 14 χρόνια αήττητη

Όπως και η Ίτσο έτσι και η Γιοσίντα ήθελε να γράψει ιστορία στο Ρίο κατακτώντας το τέταρτο σερί χρυσό της. Η λέξη "ήττα" της ήταν άγνωστη και η Έλεν Μαρούλις φρόντισε να της την μάθει σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ελληνοαμερικανίδα πήγε στο Ρίο με τον τίτλο της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας και δεν είχε ηττηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, παρ' όλα αυτά αρκετοί πίστευαν ότι η Γιοσίντα θα κατακτούσε ακόμα ένα χρυσό. Τελικά η Μαρούλις έφτασε μέχρι την κορυφή και έγινε η πρώτη αθλήτρια των ΗΠΑ που τα καταφέρνει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να γίνει ακόμα καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας της θα αναφέρουμε ότι η το ασημένιο μετάλλιο στο Ρίο είναι το μοναδικό τέτοιου χρώματος σε όλη την καριέρα της Γιοσίντα από το 2002 μέχρι και σήμερα... Όλα τα άλλα είναι χρυσά!

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Καόρι Ίτσο (Ιαπωνία): Η μοναδική με 4 σερί χρυσά

Με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στα 58κ. στο Ρίο, η Καόρι Ιτσο «έγραψε ιστορία», όχι μόνο στην πάλη, αλλά γενικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η 32χρονη Γιαπωνέζα είναι η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία με χρυσά μετάλλια σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις, καθώς η κυριαρχία της ξεκίνησε το 2004 στην Αθήνα και συνεχίστηκε σε Πεκίνο και Λονδίνο, πριν το ιστορικό της επίτευγμα στη Βραζιλία. Η Ιτσο διαθέτει ακόμη ένα εκπληκτικό ρεκόρ, καθώς παρέμεινε αήττητη από το 2003 έως τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ηττήθηκε στο γκραν πρι του Κράσνογιαρσκ από την Ορχόν Πουρεβτνόρζ (Μογγολία). Στο διάστημα αυτό έχει κατακτήσει επίσης δέκα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και δικαίως θεωρείται η κορυφαία αθλήτρια όλων των εποχών στην πάλη.

Πινγκ πονγκ

2016 Rio Olympics - Table Tennis - Semifinals - Men's Singles - Riocentro - Pavilion 3 - Rio de Janeiro, Brazil - 11/08/2016. Ma Long (CHN) of China celebrates a point during play against Jun Mizutani (JPN) of Japan.  REUTERS/Alkis Konstantinidis FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
2016 Rio Olympics - Table Tennis - Semifinals - Men's Singles - Riocentro - Pavilion 3 - Rio de Janeiro, Brazil - 11/08/2016. Ma Long (CHN) of China celebrates a point during play against Jun Mizutani (JPN) of Japan. REUTERS/Alkis Konstantinidis FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. REUTERS

Μα Λονγκ (Κίνα): Πήρε αυτό που του έλειπε

Κυρίαρχος του παγκοσμίου πινγκ πονγκ εδώ και χρόνια, ο Μα Λονγκ χρειάστηκε να φτάσει στα 28 του για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ατομικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Απών από το Λονδίνο, όπου αγωνίστηκε μόνο στο ομαδικό, το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης πήγε στο Ρίο αποφασισμένος να αποδείξει την ανωτερότητά του. Ολοκλήρωσε τη διοργάνωση αήττητος σε ατομικό και ομαδικό, κατέκτησε και τους δύο τίτλους, χάνοντας μόλις 5.6 πόντους ανά σετ κατά μέσο όρο, και επικύρωσε τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων όλων των εποχών στο άθλημα. Είναι μάλιστα ο μόνος άνδρας στην ιστορία της επιτραπέζιας αντισφαίρισης που έχει κερδίσει στην καριέρα του όλους τους σημαντικούς τίτλους που διεκδίκησε, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο (που ίσως είναι πιο δύσκολο...).

Ποδηλασία πίστας

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Τζέισον Κένι (Μ. Βρετανία): Έπιασε τον Χόι!

Νικητής σε ατομικό και ομαδικό σπριντ, καθώς και στο κέιριν, ο 28χρονος Τζέισον Κένι ισοφάρισε το επίτευγμα του μεγάλου Κρις Χόι, φτάνοντας τα έξι χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι οι πλέον πετυχημένοι Βρετανοί αθλητές στην ιστορία των Ολυμπιακών και, βάσει ηλικίας, ο Κένι μπορεί να αυξήσει τη συγκομιδή του το 2020 στο Τόκιο. Στο σπίτι του, πάντως, έχει... γερό ανταγωνισμό, καθώς η μνηστή και συμβία του, Λάουρα Τροτ, κέρδισε κι αυτή δύο χρυσά μετάλλια στο Ρίο, στο όμνιουμ και στο ομαδικό πουρσουίτ.

Ποδηλασία δρόμου

Related content

Κρίστιν Άρμστρονγκ(ΗΠΑ): Νίκησε τον καιρό και τα χρόνια της

Είναι η γηραιότερη κυρία της λίστας αφού την αμέσως επόμενη ημέρα από εκείνη που κατέκτησε το χρυσό στην ατομική χρονομέτρηση έκλεισε τα 43 της χρόνια. Μπορεί τα τελευταία έτη τα προβλήματα κυρίως στα γόνατα να της δημιούργησαν προβλήματα, ωστόσο συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα φαβορί για ένα μετάλλιο. Τελικά κατάφερε να γράψει ιστορία αφού κατέκτησε το τρίτο διαδοχικό χρυσό της μετάλλιο στην ατομική χρονομέτρηση και έγινε παράλληλα η μεγαλύτερη ηλικιακά αθλήτρια της ποδηλασίας που κατακτά χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Ορεινή Ποδηλασία

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Νίνο Σούρτερ (Ελβετία): Πήρε την εκδίκηση του

Ο αγώνας της ορεινής ποδηλασίας ανδρών στο Ρίο είχε τους ίδιους πρωταγωνιστές με τον αντίστοιχο του Λονδίνου, αλλά διαφορετική κατάληξη. Πριν τέσσερα χρόνια ο Νίνο Σούρτερ έχασε στα τελευταία μέτρα της κούρσας το χρυσό μετάλλιο από τον Τσέχο Γιάροσλαβ Κούλχαβι και τώρα ήρθε η ώρα της ρεβάνς... Αυτή τη φορά ο Ελβετός δεν άφησε περιθώρια στον μεγάλο αντίπαλό του, εξασφαλίζοντας μία σημαντική διαφορά και τερματίζοντας 50 δευτερόλεπτα μπροστά του. Ενα βήμα κάθε φορά για τον 30χρονο ποδηλάτη, που ήταν τρίτος στο Πεκίνο και δεύτερος στο Λονδίνο, πριν θριαμβεύσει στο Ρίο.

Σκοποβολή

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Κιμ Ροντ (ΗΠΑ): Πέντε μετάλλια σε πέντε Ολ. Αγώνες!

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένα χάλκινο μετάλλιο στο σκητ γυναικών δεν θα έπρεπε να απασχολήσει αυτό το αφιέρωμα. Όμως η Κίμπερλι (ή απλά Κιμ) Ρόουντ δεν είναι απλή περίπτωση. Αθλήτρια που παραμένει στην ελίτ εδώ και 20 χρόνια, η 37χρονη Αμερικανίδα έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατακτά μετάλλιο σε έξι διαφορετικές διοργανώσεις. Χρυσή Ολυμπιονίκης στο διπλό τραπ στην Ατλάντα, σε ηλικία μόλις 17 ετών, επανέλαβε την επιτυχία της στην Αθήνα, ενώ ενδιάμεσα ήταν τρίτη στο Σίδνεϊ. Μετά το 2004 άλλαξε αγώνισμα, ασχολήθηκε με το σκητ και πανηγύρισε ασημένιο μετάλλιο στο Πεκίνο, χρυσό στο Λονδίνο και τώρα χάλκινο στο Ρίο. Μόλις πέντε αθλητές έχουν να επιδείξουν ανάλογο κατόρθωμα και όλοι είναι άνδρες.

Ομάδες

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Βόλεϊ ανδρών, Βραζιλία: Η ψυχή της έδρας

Μπορεί να αγωνίστηκαν στο "σπίτι" τους πολλοί όμως τους αμφισβήτησαν και δεν τους έβαζαν ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Η απάντηση ήρθε με τον πλέον αποστομωτικό τρόπο με τους Βραζιλιάνους να κατακτούν το χρυσό μετάλλιο με συνοπτικές διαδικασίες. Μέσα στο κατάμεστο Μαρακαζίνιο οι παίκτες του Μπερνάντο Ρεζέντε κατέκτησαν το τρίτο χρυσό μετάλλιο τους στο βόλεϊ ανδρών, ενώ για τέταρτη διαδοχική φορά βρέθηκαν στο βάθρο των αγώνων. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε έναν παίκτη αυτός είμαι με διαφορά ο Σέρτζιο με τον 41χρονο λίμπερο να κατακτά το τέταρτο μετάλλιο του (2004, 2008, 2012, 2016).

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Χάντμπολ ανδρών, Δανία: Όπως στο EURO '92

Ιστορία έγραψε η ομάδα χάντμπολ ανδρών της Δανίας η οποία είχε καταφέρει να ανέβει ποτέ στο βάθρο Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά στο Ρίο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Αν σε αυτό προσθέσουμε την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου απέναντι στην Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος της επιτυχίας. Αν θέλουμε να ξεχωρίσουμε δύο παίκτες, αυτοί είναι οι Μίκελ Χάνσεν και Λάσε Σβαν. MVP και δεύτερος σκόρερ του τουρνουά με 54 γκολ ο Χάνσεν, μέλος της καλύτερης επτάδας και τρίτος σκόρερ με 49 τέρματα (χωρίς πέναλτι όμως!) ο Σβαν, ήταν αυτοί που οδήγησαν τους "βίκινγκ" στην επικράτηση. Οι δυο τους πέτυχαν μαζί τα 103 από τα 230 γκολ της ομάδας τους, με ποσοστά επιτυχίας περί το 65%, ενώ ο Χάνσεν είχε και 23 ασίστ (τρίτος στο τουρνουά).

Ανσάμπλ, Ρωσία: Δεν χάνουν με τίποτα

Για 5η διαδοχική φορά στις 6 συνολικά που το ανσάμπλ της ρυθμικής γυμναστικής περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, η ομάδα της Ρωσίας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Αυτό τα λέει όλα για την κυριαρχία των Ρωσίδων. Αυτή τη φορά εκπροσωπήθηκαν από τις Βέρα Μπιριούκαβα, Αναστάσια Μπλίζνιουκ, Αναστάσια Μαξίμοβα, Αναστάσια Τατάρεβα, Μαρία Τολκάτσεβα και παρά το γεγονός ότι είχαν μείνει πίσω στη βαθμολογία κατάφεραν και συγκέντρωσαν 36.233 βαθμούς κατακτώντας ένα ακόμα χρυσό.

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Χόκεϊ επί χόρτου γυναικών, Μεγάλη Βρετανία: Η μεγαλύτερη έκπληξη

Η Ολλανδία αποτελεί αν όχι τη μεγαλύτερη δύναμη, μία από τις μεγαλύτερες στο άθλημα. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό αυτό μπορούμε να αναφέρουμε πως στους τελευταίους οκτώ Ολυμπιακούς Αγώνες έχει κατακτήσει τρία χρυσά, ένα ασημένιο και τρία χάλκινα μετάλλια. Μάλιστα, τόσο στο Πεκίνο όσο και στο Λονδίνο έφυγε από τα Ολυμπιακά τουρνουά έχοντας κατακτήσει την κορυφή. Το γεγονός λοιπόν ότι η Μεγάλη Βρετανία κατάφερε να την νικήσει στον τελικό και να της πάρει το στέμμα αγωνιζόμενη για πρώτη φορά στον τελικό δείχνει πολλά για τη δυναμική της επιτυχίας που σημείωσαν οι Βρετανίδες.

Οι κορυφαίοι του Ρίο

Ράγκμπι 7 ανδρών, Νησιά Φίτζι: Έγιναν ήρωες

Η είσοδος του "ράγκμπι επτά παικτών" (rugby sevens) στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, έδινε στα Φίτζι τη μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσουν το πρώτο μετάλλιο της ιστορίας τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη. Η εθνική ομάδα της νησιωτικής χώρας, πήγε στο Ρίο ντε Τζανέιρο ως το μεγάλο φαβορί και δικαίωσε τις προσδοκίες, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Ο αρχηγός της ομάδας και σημαιοφόρος των Φίτζι στην τελετή έναρξης, Οσέα Κολινισάου, ήταν ο ηγέτης και πρώτος σκόρερ της ομάδας, αλλά και αυτός που πρωταγωνίστησε στην πιο δύσκολη νίκη της, το 12-7 επί της Νέας Ζηλανδίας στα προημιτελικά. Ο ίδιος και οι συμπαίκτες του έγιναν δεκτοί ως ήρωες κατά την επιστροφή τους στην πρωτεύουσα Σούβα, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, ο οποίος παρακολούθησε όλους τους αγώνες, κήρυξε την 12η Αυγούστου Εθνική αργία. Οταν μία αθλητική επιτυχία γίνεται πραγματικά εθνική υπόθεση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ