ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H "χρυσή" γενιά της Νιγηρίας

A picture taken in Athens, Georgia on August 3, 1996 shows Nigeria's Olympic soccer team posing for photographers after receiving their gold medals during the 1996 Summer Olympic final match. Nigeria beat Argentina 3-2 to take the gold. AFP PHOTO PASCAL GEORGE (Photo credit should read PASCAL GEORGE/AFP/Getty Images)
A picture taken in Athens, Georgia on August 3, 1996 shows Nigeria's Olympic soccer team posing for photographers after receiving their gold medals during the 1996 Summer Olympic final match. Nigeria beat Argentina 3-2 to take the gold. AFP PHOTO PASCAL GEORGE (Photo credit should read PASCAL GEORGE/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Σαν σήμερα, 3 Αυγούστου του 1996, η εθνική Νιγηρίας νικούσε την Αργεντινή και κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στο ποδόσφαιρο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. (VIDEO)

Μία φουρνιά ποδοσφαιριστών ταλαντούχων. Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την επαγγελματική εξέλιξη πολλών Νιγηριανών ποδοσφαιριστών.

Το ρόστερ των "σούπερ αετών" ξεχείλιζε από ποιότητα. Σάντεϊ Ολίσε, Ντάνιελ Αμοκάτσι, Βίκτορ Ικπέμπα, Τζέι - Τζέι Οκότσα, Ουίλσον Ορούμα, Νούνκο Κανού, Ταρίμπο Γουέστ και Σελεστίν Μπαμπαγιάρο νίκησαν με 3-2 στον τελικό την Αργεντινή.

Όχι ότι η "αλμπισελέστε" στερείτο ποιότητας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ονόματα των Ρομπέρτο Αγιάλα, Ματίας Αλμέιδα, Κλαούδιο Λόπες, Ντιέγκο Σιμεόνε, Αριέλ Ορτέγκα, Μαρσέλο Γκαγιάρδο, Χαβιέρ Σανέτι και Ερνέν Κρέσπο υπό τη συνετή καθοδήγηση του Ντανιέλ Πασαρέλα.

Όμως ο Ολλανδός ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Νιγηρίας, Τζον Μπονφρέρε, κατάφερε να βρει το μυστικό ώστε η ποιότητα του κράματος να μην "πνιγεί" στην παραδοσιακή αφρικανική απειθαρχία. Στον τελικό, του οποίου διαιτητής ήταν ο Πιερλουίτζι Κολίνα, η Αργεντινή άνοιξε το σκορ με τον Κλαούδιο Λόπες στο τρίτο λεπτό, αλλά στο 28ο ο Μπαμπαγιάρο ισοφάρισε. Ο Κρέσπο με πέναλτι στο 50' έβαλε ξανά μπροστά την "αλμπισελέστε" και ο Αμοκάτσι στο 74' ισοφάρισε εκ νέου για τους "σούπερ αετούς". Τελικά ο Αμουνέκε στο 90ό λεπτό έδωσε τη νίκη στους Αφρικανούς και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

Τί σήμαινε όμως αυτή η εμφάνιση για τους Νιγηριανούς και την ατομική ποιότητα του καθενός; Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Μπαμπαγιάρο αγωνίστηκε αργότερα στην Τσέλσι, ο Γουέστ σε Ίντερ και Μίλαν, ο Κανού σε Ίντερ, Άρσεναλ και Πόρτσμουθ, ο Αμουνέκε σε Μπαρτσελόνα, ο Ορούμα στη Μαρσέιγ (πέρασε και από την Ελλάδα και την Καβάλα), ο Οκότσα στη Φενέρμπαχτσε, την Παρί Σεν-Ζερμέν και την Μπόλτον, ο Ικπέμπα στην Ντόρτμουντ, ο Ολίσε σε Άγιαξ, Γιουβέντους και Ντόρτμουντ.

Ωστόσο η συνέχεια αν και πολλά υποσχομένη, δεν ήταν λαμπρή. Στο Μουντιάλ του 1998 στη Γαλλία, η Νιγηρία προκρίθηκε από τον όμιλο αλλά σταμάτησε πάνω στο εμπόδιο της Δανίας. Σ' αυτό του 2002 τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου, αποτελούμενου από τις Σουηδία, Αγγλία και Αργεντινή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ