ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Simone Biles είναι το κορίτσι λάστιχο

Η Simone Biles είναι το κορίτσι λάστιχο

Στην Αμερική την αποκαλούν "Michael Jordan της ενόργανης". Η Simone Biles εκτελεί ασκήσεις που αδυνατούν να κάνουν άνδρες. Στο Ρίο θα κάνει πρεμιέρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Νot bad για το κορίτσι που έζησε την εγκατάλειψη από τους ναρκομανείς γονείς της.

Η Simone Biles είναι 19 χρόνων. Είναι η πιο κοντή εκ των 555 αθλητών που εκπροσωπούν τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (1.42 που γίνεται... 2.84 στα άλματα της). Είναι και η πρώτη μαύρη (Αφροαμερικανή) γυναίκα που πήρε την πρώτη θέση στο σύνθετο ατομικό της ενόργανης, σε τρία διαδοχικά Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Η συλλογή της έχει 14 μετάλλια, εκ των οποίων τα 10 είναι χρυσά. Για αυτό και στην Αμερική κυκλοφορεί ως "ο Michael Jordan της ενόργανης".

Μόνο που δεν έχει μετάσχει ποτέ άλλοτε στο μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη. Εκεί όπου ταξίδεψε με το "πρέπει" της κατάκτησης άλλων πέντε μεταλλίων. Σε δύο χρόνια έχει καταφέρει ό,τι άλλοι χρειάζονται μια ζωή για να ζήσουν -και αν. Το εύλογο ερώτημα ήταν αν θα αντέξει το βάρος της πίεσης που της ασκούν. Η απάντηση είναι "ναι". Γιατί αυτή η μικροσκοπική κοπέλα έχει γεννηθεί για να... πετά.

Η Simone Biles είναι το κορίτσι λάστιχο

Η Simone Arianne Biles γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1997, στο Colombus του Ohio " σε συνθήκες που ήταν κάθε άλλο παρά ιδανικές" εξηγεί ο Ron Biles που θα σου εξηγήσω αργότερα τι της είναι. Προς το παρόν, κράτα ότι όταν ήταν δυο χρόνων η μητέρα της Shanon, η οποία ήταν ναρκομανής και αλκοολική, συνελήφθη για κλοπή, καταπάτηση ξένης περιουσίας και διατάραξη της τάξης. Έως ότου δικαστεί και μάθει την ποινή της, τα παιδιά της άνηκαν στην πρόνοια. Εκεί δηλαδή, όπου κατέληγαν κάθε φορά που εκείνη προέβαινε σε πράξεις, οι οποίες αποδείκνυαν πως δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις μιας μητέρας. Μετά, δοκίμαζαν την τύχη τους σε θετές οικογένειες. Στο σπίτι μιας από αυτές τις οικογένειες υπήρχε ένα τραμπολίνο " αλλά δεν μας άφηναν να παίξουμε".

Η Simone Biles είναι το κορίτσι λάστιχο

Πέραν της Simone, υπήρχαν στην... εικόνα της εγκατάλειψης, ένα ακόμα κορίτσι επτά χρόνια μεγαλύτερο, ένα αγόρι πέντε χρόνια μεγαλύτερο και η Adria, δυο χρόνια μικρότερη. Πού ήταν ο -επίσης ναρκομανής- πατέρας; Είχε εξαφανιστεί χρόνια πριν. Στην τελευταία σύλληψη της Shanon, το 2000, ο πατέρας της Ronald και η δεύτερη γυναίκα του, Nellie, οι οποίοι είχαν άλλα δυο παιδιά στην εφηβεία, παρενέβησαν και ζήτησαν την επιμέλεια των δυο μικρών κοριτσιών. Τα μεγαλύτερα παιδιά, τα ανέλαβε η αδελφή του Ronalnd. " Στην αρχή λέγαμε πως η κατάσταση θα ήταν προσωρινή, αλλά στην ουσία δεν ξέραμε πόσο θα ήταν αυτό το προσωρινό" εξήγησε η Nellie σε ένα από τα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Αμερικανίδας γυμνάστριας. Ο άνδρας της πρόσθεσε πως " ήταν το αίμα μου και από την αρχή είχα σκεφτεί πως αν είχαμε την ευκαιρία να τις μεγαλώναμε, θα το κάναμε".

H Simone και η Adria μετακόμισαν στο Spring του Texas. " Το περιβάλλον ήταν διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει, χαρούμενο. Εύκολο να το συνηθίσεις" θυμάται η Simone. Μια ημέρα, η γιαγιά τους τους είπε πως "αν θέλετε, μπορείτε να μας αποκαλείται "μαμά" και "μπαμπά". " Θυμάμαι πήγα στο δωμάτιο μου και άρχισα να κάνω... προπόνηση στον καθρέφτη. Έλεγα αυτές τις λέξεις, το "μαμά" και το "μπαμπά", μπροστά στον καθρέφτη μέχρι να τις συνηθίσω. Μετά, πήγα στην κουζίνα, είπα "μητέρα;", η γιαγιά μου μου απάντησε "ναι;" με τέτοιο ενθουσιασμό που... το deal είχε γίνει". Τότε για πρώτη φορά αισθάνθηκε πως είναι μέλος οικογένειας. Το 2003 η Shanon έχασε τα γονικά δικαιώματα, με απόφαση δικαστηρίου και οι Ron και Nellie προχώρησαν στην υιοθεσία. " Ήλθαν όλα πολύ φυσιολογικά, γιατί ήδη ήμασταν οικογένεια".

Η Simone Biles είναι το κορίτσι λάστιχο

" Μεγαλώνοντας, αναρωτήθηκα πώς θα ήταν η ζωή μου αν δεν είχε συμβεί τίποτα από αυτά που αντιμετώπισα. Κάποιες φορές, όταν βυθίζομαι στον εαυτό μου και στις σκέψεις μου, αναρωτιέμαι αν η βιολογική μου μητέρα νιώθει άσχημα για όσα συνέβησαν και εύχεται τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να το σκέφτομαι αυτό. Δεν είμαι εγώ αυτή που πρέπει να απαντήσει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις", είπε η Simone, η οποία διατηρεί σχέσεις με Shanon. Βλέπονται πού και πού. Είχαν κάνει όλοι μαζί μια κρουαζιέρα το 2010. " Την ένιωθα σαν μια ακόμη εξαδέλφη μου".

Ως παιδί είχε τεράστια αποθέματα ενέργειας και αυτό που λάτρευε να κάνει μέσα στο σπίτι ήταν κωλοτούμπες και άλματα. Κάπου εκεί, έβαλε η μοίρα το χεράκι της και σε μια εκδρομή με το σχολείο της σε προπονητήριο ενόργανης συνάντησε το "γραφτό" της. Η Aimee Boorman, πρώην μέλος της εθνικής και νυν προπονήτρια που κοουτσάρει ακόμα και σήμερα την Biles, θυμάται " ένα παιδί που καθόταν στη σειρά του, έκθαμβο και προσπαθούσε να μιμηθεί αυτά που έκαναν οι αθλητές. Σκεφτόμουν "τι έχει πάθει αυτό το κοριτσάκι;".

Όταν έφυγε από εκεί ήξερε τι ήθελε να κάνει με τη ζωή της. Έδωσε το φυλλάδιο που είχε πάρει στη μαμά της και ζήτησε να τη γράψει στην ακαδημία. " Το έκανε χωρίς σκέψη γιατί πάντα μου έλεγε πως θα σκοτωθώ με αυτά που κάνω. τουλάχιστον, θα τα έκανα σε ασφαλές περιβάλλον, δίπλα σε επαγγελματίες". Η Nellie πάλι, λέει ότι "ήταν πάντα τόσο πείσμων. Άπαξ και πάρει μια απόφαση, ο κόσμος να καταστραφεί εκείνη θα κάνει αυτό που θέλει". Ανέφερε και ένα παράδειγμα. Μικρή η Simmons δεν έτρωγε κρέας. Δεν της άρεσε. Η Nellie επέμενε, η μικρή φάνηκε να υποχωρεί " και μια ημέρα που καθαρίζαμε τις καρέκλες βρήκαμε όλα τα κομμάτια κάτω από το κάθισμα".

Από τις πρώτες ημέρες προπονήσεων, έγινε ξεκάθαρο το ταλέντο της. Ένα χρόνο μετά την εγγραφή της (στα 8), την ανέλαβε η Bannon. " Ήταν ένα γλυκό, μικρόσωμο κοριτσάκι, πολύ ανώριμο", είχε πει η προπονήτρια που είχε εντυπωσιαστεί από την αίσθηση που είχε αυτό το πλάσμα στον αέρα. Την ικανότητα της να διατηρεί τον προσανατολισμό στο σώμα της, ενώ πετά. "Δ εν χρειάζεται περισσότερες από τρεις ημέρες, για να καταφέρει μια νέα άσκηση. Οι περισσότεροι αθλητές χρειάζονται χρόνια" διευκρινίζει η κόουτς.

" Πολύ γρήγορα αποδεχθήκαμε ότι αυτό ήταν που την έκανε να αισθάνεται άνετα: να πετά, να στροβιλίζει το σώμα της στον αέρα, να αιωρείται. Δεν φοβόταν αν δοκιμάσει μια άσκηση και αυτό βοήθησε πολύ την εξέλιξη της", σχολίασε ο Ron, ο οποίος ταξίδευε συχνά για να εγκαταστήσει συστήματα εναέριας κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ως υπάλληλος της κυβέρνησης. Πήρε σύνταξη το 2010.

Η Simone Biles είναι το κορίτσι λάστιχο
COPYRIGHT 2016 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED. THIS MATERIAL MAY NOT BE PUBLISHED, BROADCAST, REWRITTEN OR REDISTRIBU

Η Nellie έχει μια αλυσίδα με γηροκομεία στο Texas. Εύλογα η Bannon έγινε... η παρένθετη μητέρα της Simone -και της Adria που επίσης, ασχολήθηκε με την ενόργανη. "Έμενα στο σπίτι της, όταν οι γονείς μου ήταν εκτός πόλεως. Κάποιες φορές την έβλεπα περισσότερο από τους δικούς μου". Φυσικά και η καθημερινή επαφή, έφερε και τριβές -συν τις ατελείωτες, απαιτητικές ώρες στο γυμναστήριο. Αλλά τα ξεχνούσαν όλα, μπροστά στο στόχο. Στην πορεία, έδωσαν μια χείρα βοηθείας και οι γυμναστές που είχαν κοουτσάρει την Nadia Comăneci στο ξεκίνημα της. Τους Béla και Márta Károlyi. Αμφότεροι δεν θυμούνται κάποιο πιο αυταρχικό παιδί. Ούτε κάποιο πιο ταλαντούχο, στην αμερικανική ενόργανη.

Στο τέλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (2012), οι γονείς της την κάλεσαν να αποφασίσει πώς ήθελε να διαχειριστεί το μέλλον της. Της εξήγησαν ότι αν ήθελε να κάνει καριέρα στην ενόργανη, θα ήταν χρήσιμο να κάνει μαθήματα κατ' οίκον και να μην πάει στο high school. Είπε αμέσως το "ναι", αν και "δεν μου άρεσε που δεν πήγαινα στο σχολείο. Μου έλειπαν οι φίλοι μου. Είμαι πολύ κοινωνικός άνθρωπος και ήμουν όλη μέρα μόνη μου".

Γνώριζε ωστόσο, πως για να πραγματοποιήσει το όνειρο της έπρεπε να κάνει θυσίες. Έχασε όλους τους χορούς των συμμαθητών της, όλες τις εκδηλώσεις, ενώ δεν ήξερε τι σημαίνει η φράση "βγαίνω ραντεβού". Το πρόγραμμα της είχε 20 ώρες προπόνησης την εβδομάδα. Μετά την αλλαγή στο εκπαιδευτικό προγραμματισμό, οι ώρες έγιναν 32. Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη έκανε προπονήσεις από τις 12.30 έως τις 17.30, τις Τρίτες, τις Πέμπτες και τις Παρασκευές από τις 9 έως τις 12.00 και από τις 15.00 έως τις 18.00 και τα Σάββατα από τις 9.00 έως τις 13.00. Τις Κυριακές είχε ρεπό και για να μπορεί να πηγαίνει στην εκκλησία με την οικογένεια της.

Οι κόποι και οι στερήσεις, απέδωσαν για πρώτη φορά καρπούς το 2011, οπότε μετείχε στην κατηγορία των εφήβων, στο American Classic του Houston, τερμάτισε τρίτη στο σύνθετο ατομικό, πρώτη στο άλμα και στο δοκό ισορροπίας, τρίτη στις ασκήσεις εδάφους και 8η στους ασύμμετρους ζυγούς. Το 2012, στην ίδια διοργάνωση ήταν πρώτη στο σύνθετο ομαδικό και το άλμα, δεύτερη στις ασκήσεις εδάφους, τρίτη στο δοκό ισορροπίας και τέταρτη στους ασύμμετρους ζυγούς. Ακολούθησαν άλλες δυο διοργανώσεις και η επιλογή της στην εθνική εφήβων. Η αρχή είχε γίνει. Τα καλύτερα έρχονταν.

" Το σώμα μου είναι πιο κοντό και πιο στιβαρό από εκείνο των αντιπάλων μου. "Φτιάχτηκα" κατ' αυτόν τον τρόπο για έναν λόγο και σκοπεύω να το χρησιμοποιήσω αναλόγως" λέει. Η... μετάφραση είναι πως όταν το άλμα της δεν είναι τέλειο, εκείνη καλύπτει το λάθος με την αυτοπεποίθηση που έχει και το δυναμικό τρέξιμο πριν τις περιστροφές της στον αέρα ή το πώς κολλάει στο έδαφος.

Όταν ένιωσε πως τα χάνει όλα

Τον Μάρτιο του 2013 την κάλεσαν στην μεγάλη εθνική. Για "ευχαριστώ" έδωσε μετάλλια σε διοργανώσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας. Προκειμένου να μπορεί να διαχειριστεί κατά τον καλύτερο τρόπο, την πίεση των διεθνών διοργανώσεων, η Boorman της πρότεινε να δει έναν αθλητικό ψυχολόγο. Στην πρώτη συνάντηση, εκείνη... δεν έβγαλε λέξη. Ο Robert Andrews τη ρώτησε αν είναι συνήθως τόσο σιωπηλή. Απάντησε "όχι" και όταν εκείνος ζήτησε να μάθει το λόγο που δεν μιλούσε σε εκείνον, του εξήγησε " κάποια γυμνάστρια μου είπε πως μόνο οι τρελοί δουλεύουν μαζί σου". Ο Andrews τη διαβεβαίωσε ότι όλοι χρειάζονται κάποια στιγμή στη ζωή τους μια συμβουλή.

Την ξαναείδε τέσσερις μήνες αργότερα, όταν είχε χάσει το στόχο της, αφότου είχε παρουσιάσει αστάθειες σε όλα τα όργανα και είχε χτυπήσει στον αστράγαλο, στις ασκήσεις εδάφους για να αναγκαστεί να ακυρώσει τη συμμετοχή της στο άλμα. Ήταν νευρική, χωρίς ισορροπία και έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Ένιωθε πως έχει πετάξει όλη την προσπάθεια που έκανε για χρόνια, στα σκουπίδια. Ο Andrews της εξήγησε ότι είναι μεν, πολύ δυνατή "αλλά ενδεχομένως να παραείσαι δυνατή", πριν της αναλύσει πως αυτό που της συνέβη, ήταν κάτι που περνούν όλοι σχεδόν σε κάθε σπορ.

Κατέληξε στο ότι έπρεπε να μάθει πώς να διαχειρίζεται την αδρεναλίνη, την ένταση και τη διέγερση των νεύρων, προς όφελος της. Πώς να μην το παρακάνει. " Έμαθα να μη σκέφτομαι την ενόργανη ως δουλειά, γιατί θα αγχωνόμουν πολύ. Στο τέλος της ημέρας, αν μπορώ να διασκεδάσω, τότε έχω μια πολύ καλή μέρα. Το να βγαίνω εκεί έξω και να αποδεικνύω τι μπορώ να κάνω, μου δίδαξε πολλά ως προς το ποια είμαι".

Στην επόμενη διοργάνωση, πήρε την πρώτη θέση στο σύνθετο ατομικό και στην πρώτη εμφάνιση σε Παγκόσμιο (στην Antwerp το 2013) ήταν που τη γνώρισε όλος ο κόσμος. Ήταν η απόλυτη κυρίαρχος και πήρε ό,τι χρυσό υπήρχε. Δεν κατάλαβε τι της είχε συμβεί, πριν γυρίσει στη χώρα της και δει στις ειδήσεις... ρεπορτάζ που την αφορούσε. Νωρίτερα την είχαν ενημερώσει για το ρατσιστικό σχόλιο της Ιταλίδας, Carlotta Ferlito, η οποία είχε δηλώσει on air σε τηλεοπτική εκπομπή "πρέπει να βάψουμε και εμείς το δέρμα μας μαύρο, για να μπορούμε να νικήσουμε". Ο πατέρας της Simone έγινε έξαλλος. Εκείνη είπε πως "μπορείτε να πείτε ότι είμαι τρελή, αλλά δεν με επηρέασε. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εγώ επιλέγω να επικεντρώνομαι σε αυτά που έχουν σημασία. Στο στόχο μου. Κάνω αυτό που μου αρέσει". Η Ferlito ζήτησε συγγνώμη στο Twitter.

Το 2014 κράτησε όλα τα χρυσά, στο Παγκόσμιο του Nanning, στην Κίνα "και τότε άρχισαν όλοι να λένε πως έπρεπε να κάνω το 3/3, στη Glasgow. "Ήταν τόσο ενοχλητική η πίεση που μου ασκούσαν, που δεν μπορώ να το εξηγήσω με λόγια. Όλοι μου έλεγαν τα ίδια. Όλοι επέμεναν πως ΕΠΡΕΠΕ να κάνω το 3/3". Όταν το πέτυχε "τους είπα πάρτε το ηλίθιο three-peat σας. Ορίστε. Τα κατάφερα. Να το". Έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή (μαύρη) αθλήτρια που έφτανε σε αυτή τη διάκριση. Είχε ήδη λανσάρει και τελειοποιήσει τη δική της άσκηση, aka "Τhe Biles". Όχι δες.

Έχε υπ' όψιν σου πως αυτή είναι μια σειρά ασκήσεων που δεν έχει καταφέρει να εκτελέσει -με ακρίβεια- άνδρας γυμναστής! Πήρε απολυτήριο λυκείου το 2015. Από τον Αύγουστο του 2014 είχε δεσμευτεί προφορικά με το UCLA που της είχε προσφέρει πλήρη υποτροφία. Τελικά, αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας για να μπορεί να διαγωνιστεί στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της ζωής της, στο Ρίο. Ανακοίνωσε την απόφαση της στο Twitter, μαζί με το γεγονός ότι άνηκε πια στην ομάδα της Nike -και έχει αποκτήσει άλλους δυο σπόνσορες (εκτιμάται πως έχει βγάλει ήδη από κέρδη αγώνων και χορηγών 2 εκατ. δολ.) Κάπως έτσι η υποτροφία εξαφανίστηκε.

" Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση που έπρεπε να πάρω. Ο πατέρας μου, μου έλεγε διαρκώς "μπορείς πάντα να πας στο κολέγιο, αλλά δεν μπορείς πάντα να γίνεις επαγγελματίας. Ήταν κάτι που είχε λογική. Επίσης είχα και τη δυνατότητα να εξασφαλιστώ οικονομικά. Γιατί να μην την εκμεταλλευόμουν;". Χαρακτηριστικά να σε ενημερώσω πως η συναθλήτρια της, Gabby Douglas κέρδισε 10 εκατ. δολ. από σπόνσορες

Αλλά δεν σου είπα τι απαιτούσε ο λαός μετά το three-peat. " Πέντε ολυμπιακά μετάλλια στο Ρίο! Αισθάνομαι πως είναι πιο δύσκολο για εμένα να κάνω κάτι καλό στους Αγώνες, γιατί όλοι ξέρουν πως έχω κατακτήσει τρία διαδοχικά Παγκόσμια. Είναι σαν να περιμένει ο κόσμος να μου συμβεί κάτι κακό και αυτό που δημιουργεί μια κάποια πίεση", αποκάλυψε στο περιοδικό Time που τη χαρακτήρισε ως την αθλήτρια, η οποία έχει αλλάξει άρδην την ενόργανη, ανεβάζοντας κατά πολύ το συντελεστή δυσκολίας.

Η Simone Biles είναι το κορίτσι λάστιχο
© THOMAS PRIOR/TIME

Ο δρόμος προς το Ρίο ήταν δύσκολος. Είχε κάποιους τραυματισμούς, στο γόνατο και στον αστράγαλο, αλλά εξυπακούεται πως δεν θα έχανε για τίποτα τους Αγώνες. Εκτός γυμναστηρίου, " είναι σαν μια φυσιολογική έφηβη. Και μπορώ να σας πω ότι διανύει σε κλάσματα δευτερολέπτου την απόσταση από το να είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στο να είναι μια 19χρονη κοπέλα" διαβεβαιώνει... όχι και με τόσο μεγάλη χαρά, η μητέρα της.

Η Simone Biles είναι το κορίτσι λάστιχο

Ο Βραζιλιάνος γυμναστής, Arthur Mariano είναι ο... αγαπημένος της ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα παιδιά από τα posts τους στα social media. Ο 22χρονος Mariano την αποκαλεί "Queen Biles" ή "my love" και εκείνη ως "boyfriend".Φυσικά και οι ομάδες τους έχουν γνώση. Εκείνη διαβεβαιώνει πως έχει πλήρη επίγνωση του ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα επικυρώσουν το status της, ως της καλύτερης γυμνάστριας στον κόσμο. Όπως ξέρει ότι στους έξι από τους 7 τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι κορυφαίες γυμνάστριες δεν ανέβηκαν στο κορυφαίο σκαλοπάτι του πόντιουμ, λόγω τραυματισμού, κούρασης ή ατυχίας. " Με αγχώνει να σκέφτομαι όλα αυτά. Πάντα σκέφτομαι τι έπεται, γιατί εκεί πρέπει να επικεντρώνομαι. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να ελέγξω", τονίζει. Δες λίγο τι θέλει να κάνει στο άλμα -το οποίο επίσης, δεν έχει μπορέσει να κάνει κανείς άλλος, ποτέ.

YΓ: Πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ο Al Trautwig δημοσιογράφος του NBC θέλησε να διευκρινίσει πως εκείνοι που αναφέρονται ως γονείς της, είναι οι παππούδες της, με όλους τους οργανισμούς που αφορούν τις υιοθεσίες να ξεσηκώνονται και χιλιάδες ανθρώπους να απαιτούν την απόλυση του. Λίγες ώρες μετά, ο Trautwig ζήτησε συγγνώμη στο Twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ