ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία δεν συμμορφώθηκε με τον διεθνή κώδικα αντιντόπινγκ της WADA

World Anti-Doping Agency (WADA) President Craig Reedie, right, talks with IOC member Richard Pound from Canada before the start of the WADA's foundation board meeting in Seoul, South Korea, Thursday, Nov. 16, 2017. The WADA holds its executive committee and foundation board meeting for three days in the country which will host the 2018 Olympic and Paralympic Winter Games held in February 2018. (AP Photo/Lee Jin-man)
World Anti-Doping Agency (WADA) President Craig Reedie, right, talks with IOC member Richard Pound from Canada before the start of the WADA's foundation board meeting in Seoul, South Korea, Thursday, Nov. 16, 2017. The WADA holds its executive committee and foundation board meeting for three days in the country which will host the 2018 Olympic and Paralympic Winter Games held in February 2018. (AP Photo/Lee Jin-man) AP PHOTO/LEE JIN-MAN

Με το ένα πόδι εκτός Χειμερινών Αγώνων 2018 βρίσκεται η Ρωσία, αφού η WADA ανακοίνωσε ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τον διεθνή κώδικά αντιντόπινγκ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) ανακοίνωσε επισήμως σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι ο αντίστοιχος φορέας της Ρωσίας (RUSADA) δεν έχει συμμορφωθεί με τον διεθνή κώδικα αντιντόπινγκ, με συνέπεια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποκλεισμού της χώρας από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2018.

Οι πληροφορίες ότι η RUSADA δεν θα έπαιρνε το "πράσινο φως" ήταν αρκετές τον τελευταίο καιρό και η ανακοίνωση της WADA ήρθε μετά από την άρνηση της χώρας να παραδεχθεί τη λειτουργία κρατικού προγράμματος ντόπινγκ, καθώς και κατόπιν της απαγόρευσης εισόδου της WADA στο εργαστήριο της Μόσχας, που φέρεται να αποτελεί το επίκεντρο του προγράμματος.

Η Ρωσία είχε αποβληθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (IAAF) για τις διοργανώσεις της το 2015, όταν ανεξάρτητη επιτροπή, που είχε εξουσιοδοτηθεί από τη WADA, βρήκε στοιχεία κρατικού προγράμματος ντόπινγκ πριν από τους Χειμερινούς του Σότσι το 2014.

Η ΔΟΕ δεν επέβαλε συνολική ποινή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο το 2016, ωστόσο έδωσε εντολή στις ομοσπονδίες κάθε αθλήματος να αποφασίσουν εάν θα επέτρεπαν τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών και αθλητριών.

Η RUSADA είχε ανακοινώσει ότι θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς επιταγές περί ντόπινγκ και εκπλήρωσε 19 υποχρεώσεις στο πρώτο μισό μιας διαδικασίας δύο σταδίων προς αυτόν τον στόχο.

Μία εξ αυτών ήταν η χρήση των εργαστηρίων της Ελλάδας για την εξέταση των δειγμάτων των Ρώσων αθλητών και αθλητριών.

Οι ρωσικές αρχές δεν αναγνώρισαν ποτέ ανάμιξή τους σε πρόγραμμα ντόπινγκ, με τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας, Αλεξάντερ Ζουκόβ, να υποστηρίζει: "Δεχόμαστε το γεγονός ότι το εθνικό σύστημα αντιντόπινγκ απέτυχε, αλλά αρνούμαστε κατηγορηματικά την ύπαρξη κρατικού συστήματος ντόπινγκ".

Ο υπουργός αθλητισμού της Ρωσίας, Πάβελ Κολομπκόβ, πρόσθεσε: "Έχω την εντύπωση ότι είχε προαποφασιστεί. Η επιτροπή εφευρίσκει αιτίες για να μην επαναφέρει τη Ρωσία. Οι κατηγορίες αποτελούν ανέκδοτο".

Η ΔΟΕ θα λάβει την τελική απόφασή της σχετικά με τη συμμετοχή της Ρωσίας στην Πιονγκ Τσανγκ, στο επόμενο διοικητικό συμβούλιό της, στις 5 Δεκεμβρίου. Πλην της Ρωσίας, το Κουβέιτ, η Ισημερινή Γουινέα και ο Μαυρίκιος βρέθηκαν να μην έχουν συμμορφωθεί με τον κώδικα της WADA.

Photo credits: AP Photo/Lee Jin-man

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ