ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κένυα απέβαλε προπονητή για υπόθεση ντόπινγκ

Η Κένυα απέβαλε προπονητή για υπόθεση ντόπινγκ

Ο προπονητής μεγάλων αποστάσεων της Κένυας, Μάικλ Ρότιτς, αποβλήθηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας έπειτα από σκάνδαλο ντόπινγκ που προέκυψε.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Κένυας απέβαλε από την αποστολή τον προπονητή στίβου μεγάλων αποστάσεων, Μάικλ Ρότιτς, μετά από ισχυρισμούς πως ζήτησε να του καταβληθούν χρήματα για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με επόμενες δειγματοληψίες, σε δημοσιογράφους που προσποιήθηκαν τους εκπροσώπους αθλητών.

Ο Μάικ Ρότιτς (δεύτερος από δεξιά στη φωτογραφία) αρνείται τις κατηγορίες, όπως αυτές προκύπτουν μετά από σχετικό δημοσίευμα των "Sunday Times", αλλά ο Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ της Κένυας ενημέρωσε πως προτίθεται να διερευνήσει την υπόθεση.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΔΟΕ, Μαρκ Έινταμς «η Ολυμπιακή Επιτροπή της Κένυας του ζήτησε να αποχωρήσει, καθώς η παρουσία του αποσπά την Ολυμπιακή αποστολή. Πρόκειται για σοβαρές καταγγελίες. Θα περιμένουμε να δούμε τα αποδεικτικά στοιχεία». Σύμφωνα με τους "Sunday Times", oι δημοσιογράφοι που προσποιήθηκαν τους εκπροσώπους αθλητών έχουν στην κατοχή τους βίντεο που τραβήχτηκε πριν λίγους μήνες, όπου φαίνεται να ζητά o Ρότιτς μετρητά σε αντάλλαγμα πληροφοριών σχετικά με τους επόμενους ελέγχους ντόπινγκ».

Το... όνομα της Κένυας έχει αμαυρωθεί με περισσότερα από 40 κρούσματα ντόπινγκ εντός των τελευταίων τεσσάρων ετών και η συμμετοχή της Ολυμπιακής αποστολής της χώρας της ανατολικής Αφρικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο είχε τεθεί σε κίνδυνο στο πρόσφατο παρελθόν. Η Κένυα έχει παράδοση σε αθλητές μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων τις τελευταίες δεκαετίες και υπήρξε πρώτη σε συλλογή μεταλλίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ (WADA) έθεσε τον περασμένο Μάιο την Κένυα στη λίστα με τις εθνικές ομοσπονδίες που δεν συμμορφώνονται, όταν το νομοσχέδιο κατά του ντόπινγκ που πέρασε το κοινοβούλιο της χώρας δεν ακολουθούσε τις επιταγές του WADA. Η κυβέρνηση της Κένυας προχώρησε, όμως εν συνεχεία σε τροποποίηση του νομοσχεδίου, με τον WADA να θέτει την Κένυα εκτός της λίστας με τις μη συμμορφούμενες χώρες, μόλις την περασμένη εβδομάδα. Ανάμεσα στους αθλητές της Κένυας που βρέθηκαν θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι η νικήτρια του Μαραθώνιου της Βοστόνης και του Σικάγο, Ρίτα Τζέπτο, με την υπόθεσή της να εξετάζεται από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS).

Η ομάδα στίβου της Κένυα έχει υποβληθεί στους περισσότερους ελέγχους ντόπινγκ από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στίβου τα τελευταία δύο χρόνια», κατέληξε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΔΟΕ, Μαρκ Έινταμς, προσθέτοντας πως σε αθλητές και αθλήτριες της Κένυας έχουν γίνει 848 δειγματοληψίες, εκ των οποίων οι μισές σε περιόδους που δεν διεξάγονταν αγώνες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ