ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κέιτλιν Τζένερ δεν είναι η πρώτη τρανσέξουαλ Ολυμπιονίκης

Η Κέιτλιν Τζένερ δεν είναι η πρώτη τρανσέξουαλ Ολυμπιονίκης

Η περίπτωση του Αμερικανού ήρωα του δεκάθλου, Μπρους Τζένερ που αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του, οι γνωστές και άγνωστες περιπτώσεις αθλητών που δημιούργησαν ερωτηματικά γύρω από το φύλο τους.

Από την ώρα που ο Μπρους Τζένερ αναγεννήθηκε ως Κέιτιλιν Τζένερ και αποκάλυψε την καινούργια του ταυτότητα και εικόνα στο περιοδικό Vanity Fair, έχουν γραφτεί δεκάδες υπερβολές για εκείνη. Από να της αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο δέκαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976 μέχρι το ότι δεν αξίζει το τιμητικό βραβείο "Άρθουρ Ας" (The Arthur Ashe Courage Award) που απονέμεται κάθε χρόνο στα βραβεία ESPYS (τα αθλητικά βραβεία του ESPN), το οποίο απονέμεται σε πρόσωπα των οποίων οι ενέργειες υπερβαίνουν τον αθλητισμό.

Πλέον η Κέιτλιν Τζένερ είναι η διασημότερη τρανσέξουαλ Ολυμπιονίκης, αλλά είναι η μοναδική; Όχι βέβαια, είναι η δεύτερη μετά τον Μπάλιαν Μπουσμπάουμ. Ο Γερμανός αστυνομικός ανακοίνωσε πως επρόκειτο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου του 2008. Νωρίτερα, ως Ιβόν Μπουσπάουμ είχε αναδειχθεί έκτη Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ το 2000 και "χάλκινη" πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2002 στο Μόναχο.

Η Κέιτλιν Τζένερ δεν είναι η πρώτη τρανσέξουαλ Ολυμπιονίκης

" Ήμουνα πάντοτε άνδρας", είναι ο τίτλος

Φυσικά, υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν άλλες περιπτώσεις αθλητών και αθλητριών που άλλαξαν φύλο. Τη δεκαετία του 30' η πρώην Τσεχοσλοβάκα δρομέας μεσαίων αποστάσεων Ζντένα Κούμπκοβα, νικήτρια στους παγκόσμιους αγώνες γυναικών το 1934 στα 800 μέτρα, άλλαξε τη ζωή της και έγινε Ζντένεκ Κούμπεκ.

Το 1979 η τενίστρια Ρενέ Ρίτσαρντς έφτασε μέχρι τον 3ο γύρο του Όπεν των Ηνωμένων Πολιτειών και στα ημιτελικά του μικτού διπλού. Είχε γεννηθεί Ρίτσαρντ Ράσκιντ και πριν γίνει γιατρός είχε αγωνιστεί στο ταμπλό των ανδρών τη δεκαετία του 50'. Η Ρίτσαρντς κατέφυγε στη δικαιοσύνη προκειμένου να της δοθεί το δικαίωμα να αγωνιστεί. Πέτυχε μια σπουδαία νίκη για τα δικαιώματα των διεμφυλικών στον αθλητισμό και υπήρξε προπονήτρια για ένα διάστημα και της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα.

Κι αν η Ρίτσαρντς και ο Κούμπεκ έκαναν συνειδητά την επιλογή, η πρωταθλήτρια Ευρώπης στη σφαιροβολία το 1986, η πρώην Ανατολικογερμανίδα Χάιντι Κρίγκερ που έγινε Αντρέας Κρίγκερ το 1997 δεν είχε επιλογή. Ισχυρίζεται πως άλλαξε ο οργανισμός της εξαιτίας των ορμονών και των αναβολικών ουσιών που έπαιρνε εκείνα τα χρόνια, όλα χορηγούμενα από το προηγμένο σύστημα ντόπινγκ στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Η ιστορία του Αντρέας Κρίγκερ

Όλοι οι παραπάνω αθλητές και αθλήτριες προχώρησαν σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου μετά την ολοκλήρωση της καριερας τους. Τα χρονικά δείχνουν πως κανένας τρανσέξουαλ αθλητής ή αθλήτρια δεν έχει συνεχίσει την καριέρα του μετά την αλλαγή. Ίσως είναι θέμα χρόνου να το δούμε αυτό με τις πρωταθλήτριες ποδηλασίας Νάταλι φαν Γκογκ (Ολλανδία) και Μισέλ Ντουμαρέσκ (Καναδάς) που ζητούν να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών.

Θέλει πολλή συζήτηση ωστόσο, αφού οι άνδρες που γίνονται γυναίκες κρίνεται πως έχουν αβαντάζ έναντι των αντιπάλων τους. Το γεγονός πως ίσως έχουν πλεονεκτήματα στην εμφάνιση όπως είναι το ύψος ή η δύναμη, η αλήθεια είναι πως η ορμονοθεραπεία τις φέρνει σε μειονεκτική θέση εν συγκρίσει με τις αντιπάλους τους.

Η Κέιτλιν Τζένερ δεν είναι η πρώτη τρανσέξουαλ Ολυμπιονίκης

Η Νάταλι φαν Γκογκ (αριστερά)

Πάντως οι ιντερσέξουαλ ή ερμαφρόδιτοι δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν και γυναικεία και ανδρικά χαρακτηριστικά, έχουν απασχολήσει έντονα την αθλητική γνώμη. Ποιος δεν θυμάται την περίπτωση της Κάστερ Σεμένια, της παγκόσμιας πρωταθλήτριας των 800 μέτρων από τη Νότια Αφρική.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες η Πολωνή σπρίντερ Στανισλάβα Βαλάσιεβιτς (γνωστή και ως Στέλλα Γουόλς) αναδείχθηκε νικήτρια στα 100 μέτρα. Αρκετές φορές ο αμερικανικός Τύπος είχε διατυπώσει ερωτήματα για το κατά πόσο γυναίκα ήταν. Μετά το θάνατο της αποδείχθηκε πως εσωτερικά είχε γυναικεία και ανδρικά χαρακτηριστικά, ουσιαστικά ήταν άνδρας.

Η Κέιτλιν Τζένερ δεν είναι η πρώτη τρανσέξουαλ Ολυμπιονίκης

Η Στανισλάβα Βαλάσιεβιτς (αριστερά)

Η Γερμανίδα άλτρια του ύψους Ντόρα Τάτζεν, 4η στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, ήταν άνδρας τελικά, όπως αποδείχθηκε μετά τη νίκη της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1938. Η οικογένεια της Ντόρα τη μεγάλωσε ως κορίτσι. Μετά το 1938 η Ράτζεν συνέχισε τη ζωή της ως Χάιντς.

Όλα αυτά τα περιστατικά και άλλα ακόμη ανάγκασαν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να επιβάλλει το τεστ καθορισμού φύλου, έναν "πρωτόγονο" έλεγχο. Η Πολωνή σπρίντερ Έυα Κλομπουκόφσκα, Ολυμπιονίκης το 1964 στη σκυταλοδρομία 4χ100μ, έχασε το δικαίωμα να συμμετέχει σε αγώνες το 1967. Για να αποδείξει πως ήταν γυναίκα, έφερε στον κόσμο το 1968 ένα γιο, δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά.

Ακόμη ένα θύμα του τεστ φύλου ήταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο γιγαντιαίο σλάλομ το 1966, η Έρικα Σίνεγκερ. Δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γκρενόμπλ το 1968. Αργότερα έγινε επίσημα άνδρας, ο Έρικ Σίνεγκερ.

Η Κέιτλιν Τζένερ δεν είναι η πρώτη τρανσέξουαλ Ολυμπιονίκης

Ο Έρικ Σίνεγκερ δείχνει μια φωτογραφία του

Τη δεκαετία του 90' η Ισπανίδα εμποδίστρια Μαρία Χοσέ Μαρτίνεθ-Πατίνιο κυνήγησε δικαστικά την ομοσπονδία της, αναγκάζοντας τις περισσότερες διεθνείς ομοσπονδίες να εγκαταλείψουν τους ελέγχους. Την περίοδο 1968-88 οι γυναίκες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν αναγκασμένες να υποβληθούν σε έλεγχο με μοναδική εξαίρεση την πριγκίπισσα Αν της Μεγάλης Βρετανίας που συμμετείχε στην ιππασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976. Έξυναν τα αγγεία στο εσωτερικό του στόματος και έπαιρναν δείγμα. Τα επόμενα χρόνια οι γυναίκες εξετάζονταν από γιατρό, ενώ μια επιστημονική μέθοδος ακολουθήθηκε στη Βαρκελώνη το 1992 και στην Ατλάντα το 1996. Στη συνέχεια όλα εγκαταλείφθηκαν.

Η Βραζιλιάνα τζουντόκα Εντινάντσι Σίλβα έλαβε μέρος σε τέσσερις Ολυμπιάδες από το 1996 μέχρι το 2008. Γεννήθηκε ιντερσέξουαλ, αλλά υποβλήθηκε σε επέμβαση για να γίνει γυναίκα. Η πρόσφατη περίπτωση της Κάστερ Σεμένια δεν "έπνιξε" τις φήμες. Η νεαρή Νοτιοαφρικανή υποβλήθηκε σε σειρά εξονυχιστικών ελέγχων, τα αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν, αλλά το 2012 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ήταν η σημαιοφόρος της ομάδας της Νότιας Αφρικής και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα της.

Η Κέιτλιν Τζένερ δεν είναι η πρώτη τρανσέξουαλ Ολυμπιονίκης

Η Κάστερ Σεμένια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ