ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Elaine Thompson... είχε πρόγραμμα

Η Elaine Thompson... είχε πρόγραμμα

Όπως έφευγε από το χωριό της, στη μέση του πουθενά στη Τζαμάικα, είπε στη γυναίκα που τη μεγάλωσε -και δεν ήταν η μητέρα της, αφού εκείνη δεν μπορούσε καν να την ταΐσει- πως "θα τα καταφέρω είτε με τα χέρια μου, είτε με τα πόδια μου". Αυτή είναι η ιστορία της Elaine Thompson, της πιο γρήγορης γυναίκας στον κόσμο!

Όταν ο Usain Bolt λέει πως "θέλω να κάνω ό,τι η Elaine Thompson" προφανώς και αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για κάτι σημαντικό. Η διαδρομή της πρώτης γυναίκας σπρίντερ, μετά την Florence Griffith Joyner που έκανε το double στα 100μ. (10.71'') και τα 200μ. (21.78''), στους ίδιους Αγώνες, ξεκίνησε από τους δρόμους, στη μέση... του πουθενά. Η μητέρα της δεν μπορούσε να τη ζήσει, αλλά μην στα πω όλα εδώ.

Η Elaine Thompson... είχε πρόγραμμα
REUTERS

Να με συμπαθάς, αλλά αρχικά θα σου πω 2-3 πράγματα που ενδεχομένως να σου φανούν αχρείαστα, αλλά δεν είναι, αν θες να καταλάβεις ακριβώς την ιστορία της. Ξεκινάω. Η ενορία Μanchester είναι δυτικοκεντρικά της Jamaica, στην περιφέρεια Middlesex -μιας εκ των τριών περιφερειών στις οποίες είναι χωρισμένη η χώρα. Μια που ρώτησες (λέμε τώρα), η Jamaica είναι χωρισμένη και σε 14 ενορίες. Σε αυτή που λέγαμε (Manchester), υπάρχει ένα απομακρυσμένο χωριό με το όνομα Banana Ground.

Εκεί γεννήθηκε (28/6/1992) η πιο γρήγορη γυναίκα στον κόσμο. Ήταν το μόνο παιδί ενός πολύ φτωχού ζευγαριού. Επειδή οι γονείς της δεν μπορούσαν να της προσφέρουν ούτε τα βασικά, την έδωσαν στη γιαγιά της, Hyacinth Ricketts, γνωστή ως Gloria να τη μεγαλώσει όταν ήταν 7 μηνών. Όχι ότι η Gloria ήταν πλούσια. Αλλά μπορούσε να της δώσει στέγη και φαγητό." Είναι το μόνο παιδί που έκανε η μητέρα της και ο Θεός της το έστειλε για ένα σκοπό! Όταν επέστρεφε από το σχολείο, της είχα πάντα έτοιμο ένα ζεστό γεύμα, ακόμα και αν είχε χρειαστεί να δανειστώ χρήματα για να αγοράσω τρόφιμα. Εκείνη έτρεχε στο φούρνο, για να δει τι της έχω ετοιμάσει! Αν ήθελες να την πείσεις να κάνει κάτι, αρκούσε να της δώσεις ένα χυμό γουανάμπανα (η γεύση του είναι σαν να αναμειγνύεις φράουλα με ανανά). Όταν τρώγαμε, μου μιλούσε για την αγάπη που είχε για το τρέξιμο. Τώρα μου φέρνει τα μετάλλια της και τα βάζουμε στο σπίτι. Νιώθω τόσο υπερήφανη".

Η Elaine Thompson... είχε πρόγραμμα

Τον Αύγουστο του 2015, η Elaine (ή Vinnette ή Becky, όπως την αποκαλεί η γυναίκα που ανέλαβε την ανατροφή της) είχε φορέσει το αργυρό στα 200 μέτρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Είχε γίνει η δεύτερη πιο γρήγορη Τζαμαϊκανή, στα 200 μέτρα, μετά την Merlene Ottey-, με χρόνο 21.66. Τότε ήταν που η ιστοσελίδα jamaica-gleaner.com ταξίδεψε στο χωριό της και βρήκε τη γιαγιά της. Διαβεβαίωσε πως " αυτή είναι μόνο η αρχή. Δεν έχετε δει τίποτα ακόμα από το κορίτσι μου. Ο Θεός με ευλόγησε με την Becky. Ο Θεός ευλογεί τους πάντες. Είχε πάντα το στόχο της, το μυαλό στο κεφάλι της και κατάφερε να σώσει τη μάνα της από την ανέχεια. Είναι ένα ευλογημένο κορίτσι. Θα της έδινα τα πάντα. Θα έκανα τα πάντα για εκείνη. Να, για να καταλάβετε, χθες άρχισα να βάφω το σπίτι, για να δείχνει ωραίο όταν έλθει από τη διοργάνωση. Της αρέσει να ντύνεται ωραία και να βγαίνει, αλλά όταν επιστρέφει εδώ, δεν αφήνει τη μαμά της. Μου τηλεφωνεί κάθε μέρα, όσο κουρασμένη και αν είναι. Αυτό είναι το κορίτσι μου".

Από το δημοτικό είχε ως ίνδαλμα την Ottey

Το σχολείο της ήταν στην περιοχή της (Garlogie Primary). Ήταν επιμελής μαθήτρια. Εκεί είχε ενημερώσει πως το είδωλο της είναι η Ottey. Εκεί άρχισε να τρέχει. Στο δρόμο -δεν υπήρχε κάπου εκεί κοντά στίβος. Τότε είπε για πρώτη φορά πως " θα επικεντρωθώ στην εκπαίδευση μου γιατί θέλω να πετύχω, θέλω να βοηθήσω τη μητέρα μου", Rose. " Από το δημοτικό, είχε τη συνήθεια να τρέχει για να πάει όπου ήθελε. Από τότε ήξερα πως θα με κάνει υπερήφανη. Την τελευταία φορά που της είπα να επικεντρωθεί στις σπουδές της, μου απάντησε "μαμά δεν είμαι ηλίθια". Της απάντησα "το ξέρω". Δεν με νοιάζει αν θα δώσει κάτι σε εμένα, μόνο να φροντίζει τη μητέρα της" αποκάλυψε η γιαγιά της.

Τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση την τελείωσε στο Christiana High School (που αν το αναζητήσετε στο Google, θα μάθετε ότι το Δεκέμβριο του 2014 είχε συγκληθεί έκτακτη ΓΣ για την εκλογή νέου γυμνασιάρχη, με τον άνθρωπο που είχε τη θέση να πρωταγωνιστεί σε φωτογραφίες που είχε δίπλα του νεαρό άνδρα, σε ιδιαίτερες στιγμές -στιγμιότυπα που έγιναν viral και τον οδήγησαν στην παραίτηση). Εκεί άρχισε να τρέχει. Όχι, δεν ήταν η σταρ του σχολείου. Η μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν όταν τερμάτισε τέταρτη στα 100μ. του σχολικού πρωταθλήματος, το 2009. Εμφανίστηκε στη δεύτερη κατηγορία. Ο χρόνος της ήταν 12.01''. Πρώτη είχε τερματίσει η Diandra Whitehome, σε 11.52''.

Ο επόμενος επίσημος αγώνας ήταν το 2010, στα 4Χ100, στην Class Οne. Την άφησαν εκτός, ως τελειόφοιτη " γιατί ήταν αυθάδης". Πριν δεσμευτεί με το University of Technology και αποχωρήσει για το Kingston είχε πει στην Gloria " μαμά, δεν θα μείνω μαζί σου εδώ, γιατί πρέπει να πάω εκεί έξω και να δουλέψω τα πόδια μου". Την είχε προειδοποιήσει πως θα καταφέρει " είτε με τα χέρια μου, είτε με τα πόδια μου".

Πώς όμως, πήγε στο πανεπιστήμιο; Την κάλεσε ο Paul Francis, ο οποίος έγινε ο νέος της προπονητής. Της έδωσε πλήρη υποτροφία και την ευκαιρία να εξελιχθεί σε μια από τις καλύτερες αθλήτριες του πλανήτη. Μια στάση εδώ: ο Paul Francis είναι ο αδελφός του Stephen Francis, του πρώτου προπονητή στο ΜVP Track & Field Club, γνωστού και ως "εργοστάσιο παραγωγής σπρίντερ" στη Τζαμάικα. Είχαν τον Asafa Powell και τους Sherone Simpson, Bridget Foster, Michael Frater -μεταξύ άλλων-, ενώ είναι στο ολυμπιακό τιμ.

Η Elaine Thompson... είχε πρόγραμμα

" Στην πρώτη της χρονιά, το 2012, έκανε κάπου στα 11.80'' στα 100μ. και όπως συμβαίνει στους περισσότερους πρωτοετείς που δεν έκαναν καλές προπονήσεις στο σχολείο, είχε πολλούς τραυματισμούς. Το 2013 έριξε το χρόνο στο 11.41''. Τον τρίτο στο 11.19'' και πέρυσι έφτασε στο 10.92'', ενημερώνει ο Francis που είναι πάντα δίπλα της. Διευκρινίζει και ότι " η εξέλιξη που είχε ήταν φυσιολογική, δεδομένης της αφοσίωσης και της σκληρής δουλειάς που έκανε. Δουλεύει πιο πολύ από τον καθένα, είναι σεμνή και ταπεινή, ως μαθήτρια και ως αθλήτρια. Είναι η χαρά κάθε προπονητή που θέλει να εξελίσσει αθλητές. ΟΚ, κάποιες φορές αντιμιλά... αλλά θα το βρούμε και αυτό, πού θα πάει; Δεν είναι λίγες οι φορές που χάνει το δίκιο της, γιατί έχει γλώσσα-ξυράφι".

Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας θυμάται εκείνη τη συζήτηση που είχε με τον προπονητή της και " εν πολλοίς μου άλλαξε τη ζωή. Είχα πάει για προπόνηση και δεν ήμουν πολύ καλή. Με πήρε στην άκρη και αυτά που μου είπε έγιναν το κίνητρο μου. Μου άλλαξαν τη ζωή. Δεν θα σας πω ακριβώς τι μου είπε. Το νόημα ήταν ότι "δεν είσαι ακόμα στο σχολείο, πρέπει να σοβαρευτείς. Πρέπει να αντιληφθείς ότι τρέχεις πια με τα μεγάλα κορίτσια". Από εκείνη την ημέρα, βελτίωνε διαρκώς τους χρόνους της.

Όταν ήλθε η ώρα για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015, στο Πεκίνο, ο Francis την ενημέρωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στα 100 μέτρα -που ήταν το καλύτερο της. Ο προπονητής άκουσε τα εξ αμάξης (τον χαρακτήρισαν από "εγωπαθή" και "υπερόπτη" έως "εχθρό του έθνους", πριν του καταλογίσουν ότι άφησε εκτός της Thompson για να μείνει η Shelly Ann Fraser Pryce η "βασίλισσα" στα 100 μέτρα), αλλά δεν ενέδωσε. Η αθλήτρια του έκανε 21.66'' στον τελικό των 200 μέτρων και έγινε η πέμπτη πιο γρήγορη γυναίκα στην ιστορία του αγωνίσματος -μετά τα δυο ρεκόρ της Florence Griffith Joyner στην κορυφή, τη Marion Jones, τη Dafne Schippers που της πήρε το χρυσό για .03'' και την Merlene Ottey. Από τα trials για την ολυμπιακή ομάδα της χώρας της, τον περασμένο Ιούλιο, έγινε η 4η πιο γρήγορη γυναίκα όλων των εποχών, στα 100 μέτρα.

Μετά το Παγκόσμιο, συνεργάτης της Jamaica Observer επισκέφτηκε τον πατέρα της Elaine, Keith, μπαρμπέρη στο επάγγελμα, με τον οποίο έχει επαφές η χρυσή Ολυμπιονίκης. Δήλωσε " υπερήφανος, ευτυχισμένος. Ήταν μια στιγμή χαράς για όλη την πόλη μας. Προσευχόμαστε για εκείνη και είμαστε χαρούμενοι για την επιτυχία της. Μας εξέπληξε ευχάριστα! Ξέραμε πως την περίμενε μια πρόκληση και ότι είχε δουλέψει πολύ σκληρά. Την ευχαριστούμε. Ως πατέρας της, την ευχαριστώ διπλά, γιατί έδωσε μια ψυχολογική ανάταση στην οικογένεια. Είναι πάντα ταπεινή, ήσυχη και αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τα όνειρα της. Να κάνει καριέρα ανάλογη της Ottey. Ο Θεός την ευλόγησε και τώρα περπατά στο σωστό δρόμο. Προσεύχομαι να παραμείνει συγκεντρωμένη, σοβαρή και υγιής. Ξέρω πως το μέλλον της θα είναι λαμπρό".

Η επόμενη στάση του μέσου, έγινε στη μητέρα της (στο άρθρο σημειώνεται πως "το πρόσωπο της αντανακλά το ταξίδι της ζωής της"), η οποία είπε πως " μιλάμε πολύ και πάντα ήλπισα πως θα με κάνει υπερήφανη. Τα κατάφερε. Αυτό που πέτυχε σημαίνει πάρα πολλά για εμάς. Χρειάστηκε να δουλέψει πολύ, να διανύσει μεγάλη απόσταση". Τα μάτια της, κάπου εκεί, βούρκωσαν και η συζήτηση τελείωσε.

"Είμαι πολεμίστρια"

Στις 3 Ιουνίου έκανε τη δεύτερη πιο γρήγορη κούρσα της καριέρας της, στα 100 μέτρα (10.87''), για να νικήσει στο Golden Gala της Ρώμης. Στα 200 μέτρα, το ρεκόρ της, συνολικά, ήταν 11-2. Είπε πως δεν είναι τόσο σίγουρη ότι θα καταφέρει να κάνει το double, στο Ρίο. " Νιώθω πολύ άνετα στα 100 μέτρα, αλλά πρέπει να βελτιωθώ στα πρώτα 30-40 μέτρα, ώστε να επιτύχω κάτι καλό. Είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύω κάθε μέρα. Θέλω να δω το replay για να διαπιστώσω που τα έκανα σκατά. Αλλά πιστεύω ότι η εκτέλεση μου ήταν καλή. Μπορώ να γίνω καλύτερη, αλλά πρέπει να δουλέψω περισσότερο και να μείνω συγκεντρωμένη".

Η Elaine Thompson... είχε πρόγραμμα

Την επομένη μπήκε στην ομάδα της Nike, ένα μήνα μετά μπήκε στην ολυμπιακή ομάδα -με ρεκόρ- και έμενε να δούμε πού θα μπει στο Ρίο: ήταν στο πάνθεον του παγκόσμιου αθλητισμού, καθώς έκανε το double. Πήρε το χρυσό στα 100 και τα 200 μέτρα και έγινε η πιο γρήγορη γυναίκα, με το 21.78'' να είναι ο καλύτερος φετινός χρόνος! Έγινε και η πρώτη, μετά τη Σεούλ και το 1988, οπότε η Florence Griffith Joyner είχε πατήσει στο κορυφαίο σκαλοπάτι και των δυο αγωνισμάτων, στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άφησε και πίσω της την Schippers... για να μάθει -η Ολλανδή είχε ένα θέμα με το πόδι της, πριν την κούρσα, ενώ μετά είπε ότι ήταν και κουρασμένη. Δεν αρνήθηκε ωστόσο, το γεγονός ότι στόχος ήταν ήταν το χρυσό.

Αυτό όμως, το πήρε άλλη, η οποία ενημέρωσε ότι " από το σχολείο έχω ως moto τη φράση "άσε το φως σου να λάμψει". Εγώ άφησα το δικό μου, απόψε. Ήταν μεγάλη έκπληξη για εμένα, γιατί είχα θέμα με τον προσαγωγό μου στις αρχές της χρονιάς. Αλλά αν θες να απολαμβάνεις στιγμές σαν και αυτές, να έχεις το χρυσό μετάλλιο στο στήθος, πρέπει να ξεπερνάς τις αντιξοότητες. Το να κερδίζεις τη Dafne είναι δύσκολο, αλλά είμαι πολεμίστρια".

Τούτη τη φορά, το χωριό της δεν δέχθηκε επισκέψεις από ΜΜΕ. Μόνο τηλεφωνήματα. Η γιαγιά της απήλαυσε κάθε δευτερόλεπτο της διαδικασίας, όπως και όλα τα μέλη της κοινότητας, στη μεγάλη οθόνη που έστησε στο κέντρο της περιοχής ένας εκ των χορηγών της. Λίγα λεπτά πριν την κούρσα, έστειλε γραπτό μήνυμα (μέσω WhatsApp) στη Gloria. " Με ρώτησε πώς είναι τα πράγματα στην Banana Ground. Της απάντησα ότι ο όλος ο κόσμος περιμένει να τη δει και είναι δίπλα της. Μου ζήτησε να τραβήξω ένα video, το οποίο και έκανα. Προηγουμένως βέβαια, της είπα ότι είμαι σίγουρη πως θα νικήσει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ