ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γεγονότα και αριθμοί από το Ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο

Γεγονότα και αριθμοί από το Ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο

Σούπερ θέαμα, εκπλήξεις, σασπένς και ανατροπές. Το Ολυμπιακό τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Ρίο έφτασε στο τέλος του. Τα γεγονότα που το σημάδεψαν και αριθμοί του.

Σούπερ θέαμα, εκπλήξεις, σασπένς και ανατροπές. Το Ολυμπιακό τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Ρίο έφτασε την Τετάρτη στο τέλος του και μετά από την Ασία (Σεούλ, Πεκίνο), τη Βόρεια Αμερική (Ατλάντα), την Ευρώπη (Βαρκελώνη, Αθήνα, Λονδίνο), την Ωκεανία (Σίδνεϊ) άφησε γλυκιά γεύση και στο πρώτο πέρασμά του από τη Νότια Αμερική.

Με ικανοποιητική προσέλευση κόσμου στις εξέδρες, καλές συνθήκες στο γυμναστήριο και γενική εικόνα, που τιμάει το άθλημα, οι 8οι αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση πέρασαν στην ιστορία αφήνοντας γερά τη σφραγίδα τους. Επιλέξαμε να γράψουμε τον απόηχο με γεγονότα και νούμερα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αλιεύσαμε από την ιστοσελίδα της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος για το Ολυμπιακό τουρνουά. Στεκόμαστε σε στοιχεία, που δεν είχαν γραφτεί ήδη στη διάρκεια των αγώνων.

* Ο Μα Λονγκ ήταν ο μοναδικός αθλητής, που αποχώρησε αήττητος από τη σάλα του Riocentro Pavilion 3. Πήρε δύο χρυσά μετάλλια με συνολικά 9 νίκες (δεν αγωνίστηκε καθόλου σε διπλό). Αντίθετα οι δύο συμπατριώτες του, ο Ζανγκ Τζίκε και ο Σου Σιν υπέστησαν από μία ήττα. Ο Ζανγκ από τον Μα στον τελικό του απλού και ο Σου προχτές στον τελικό του ομαδικού από τον Ιάπωνα Μιζουτάνι.

* Ωστόσο, μετά την απρόσμενη ήττα του Σου Σιν προκύπτει ότι το αήττητο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, απέναντι σε αθλητές άλλων χωρών, δεν το έχει κρατήσει κανένας από τους τρεις Κινέζους, που κράτησαν στην κορυφή τη χώρα και στο Ρίο. Γιατί; Διότι στον 1ο γύρο του ομαδικού το 2012 και τη νίκη με 3-1 επί της Ρωσίας το διπλό των Μα Λονγκ και Γουάνγκ Χάο είχε καμφθεί με 3-2 σετ από τους Αλεξέι Σμιρνόφ/Κιρίλ Σκάτσκοφ και αργότερα, στα ημιτελικά, ο Ζανγκ Τζίκε είχε ηττηθεί από τον Τίμο Μπολ με 3-1 σετ.

* Κάνοντας την έκπληξη κόντρα στον Σου Σιν ο Μιζουτάνι έγινε ο 9ος μη Κινέζος αθλητής, που καταφέρνει νίκη εναντίον των κυρίαρχων του αθλήματος στα ολυμπιακά χρονικά! Ο 9ος από 5η διαφορετική χώρα και πάντα σε ατομικό επίπεδο. Προηγήθηκαν οι Σουηδοί Γιαν Όβε Βάλντνερ (2000 και 2004), Γιόργκεν Πέρσον (2000), Έρικ Λινθ (1988), οι Κορεάτες Κιμ Κι Τάεκ (1988), Κιμ Τάεκ Σου, (1992 και 1996), Ρίου Σέουνγκ Μιν (2004), ο Γερμανός Τίμο Μπολ (σ.σ. σε αγώνα ομαδικού το 2012) και ο Γάλλος Ζαν Φιλίπ Γκασιέν (1992).

* Ο τελικός του απλού γυναικών μεταξύ της Ντινγκ Νιγκ και της Λι Σιάοσια έληξε 4-3 και ήταν η πρώτη φορά στην 28άχρονη ιστορία των Ολυμπιακών τουρνουά, που έφτασε τελικός στα 7 σετ.

* Η Ντινγκ ολοκλήρωσε μόνο με νίκες τη διοργάνωση παίζοντας και διπλό στα ματς του ομαδικού. Στο Λονδίνο βέβαια, είχε χάσει στον τελικό από τη Λι Σιάοσια, την αθλήτρια, της οποίας έσπασε το αήττητο τώρα στη Βραζιλία για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο.

* Συνολικά σε ποσοστό 22,5% οι αγώνες των ανδρών πήγαν στα 7 σετ, περισσότερο από το 19,5% των συναντήσεων των γυναικών. * Ο μεγαλύτερος αγώνας, όσον αφορά στους πόντους του, καταγράφηκε στο απλό γυναικών. Ήταν στην αναμέτρηση της Νι Ξια Λιαν από το Λουξεμβούργο με την Καρολίν Κουμαχάρα από τη διοργανώτρια Βραζιλία για τον 1ο γύρο, όπου παίχτηκαν συνολικά 150 πόντοι (12-10, 14-16, 8-11, 9-11, 11-8 , 11-3, 14-12)!

* Στο αγώνισμα του ομαδικού ένα νέο ολυμπιακό ρεκόρ αποτέλεσε το γεγονός ότι στο παιχνίδι της Αγγλίας με τη Γαλλία για τον 1ο γύρο των ανδρών, που έληξε 3-2, κρίθηκαν στο όριο των πέντε σετ όλα τα επί μέρους ματς. Οι συντομότεροι αγώνες παίχτηκαν στο απλό και ήταν στις γυναίκες. Στον προκριματικό γύρο η Γιαντίρα Σίλβα από το Μεξικό κατέβαλλε τη Χέμπα Αλέζι από τη Συρία ύστερα από 53 μόλις πόντους (11-2, 11-1, 11-2, 11-4) και ακριβώς το ίδιο έγινε στα ημιτελικά (!!!) με την εντυπωσιακή νίκη της Λι Σιάοσια επί της Γιαπωνέζας Άι Φουκουχάρα (11-4, 11-3, 11-1, 11-1).

* Στο Ρίο προέκυψαν 10 νέοι κάτοχοι ολυμπιακού μεταλλίου. Στο ντεμπούτο τους στο σπουδαιότερο αθλητικό ραντεβού ανέβηκαν στο βάθρο ο Σου Σιν, ο Ιάπωνας Μαχάρου Γιοσιμούρα, η Κιμ Σονγκ Ι από τη Βόρεια Κορέα, η Κινέζα Λιου Σιβέν, Η Γιαπωνέζα Μίμα Ίτο και οι Γερμανίδες Πετρίσα Σόλγια, Χαν Γινγκ και Σαν Σιαονά. Το κατάφεραν ακόμα ο Μιζουτάνι στην 3η παρουσία του σε Ολυμπιακό τουρνουά (πήρε μάλιστα 2 μετάλλια) και ο Ιάπωνας Κόκι Νίουα στη 2η.

* Όταν η Μίμα Ίτο έγινε η νεαρότερη με μετάλλιο στο Ρίο (είναι γενικά κιόλας στην ολυμπιακή ιστορία του αθλήματος), ο Τίμο Μπολ ήταν ο πιο μεγάλος σε ηλικία. Πήρε το χάλκινο στο ομαδικό σε ηλικία 35 ετών, 5 μηνών και 9 ημερών.

* Απίστευτη αποτελεσματικότητα της Κίνας στο ομαδικό γυναικών. Στα τρία Ολυμπιακά τουρνουά, στα οποία έχει γίνει το αγώνισμα, μόνο νίκες με σκορ 3-0 εμφανίζει στο ενεργητικό της!

* Το σκορ, που εμφανίστηκε συχνότερα σε σετ (γκέιμ με τη διεθνή ορολογία, αν προτιμάτε) ήταν το 11-9. Σε ποσοστό 16% σε όλους τους αγώνες. Ίσως είναι απόδειξη για τον υψηλό βαθμό συναγωνισμού στο τουρνουά.

* Συνολικά στο event παίχτηκαν 258 αγώνες. Μετά από αυτή τη διοργάνωση ο συνολικός αριθμός των αγώνων στην ιστορία των Ολυμπιακών ανήλθε στους 2.520.

* Επίσης, στο Ρίο ντε Τζανέιρο παίχτηκαν συνολικά 1.182 σετ με 21.757 πόντους. Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο των οκτώ ολυμπιακών τουρνουά έχουν παιχτεί πλέον 9.037 σετ και 236.394 πόντοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ