ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φεύγει... χρυσός ο Φελπς

Φεύγει... χρυσός ο Φελπς

Ο Μάικλ Φελπς κατέκτησε το χρυσό με τις ΗΠΑ στα 4Χ100 μικτής ομαδικής των ανδρών, φτάνοντας έτσι τα 23 χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και τα 28 συνολικά. "Περίπατος" των ΗΠΑ στο ίδιο αγώνισμα στις γυναίκες.

Η ολοκλήρωση των αγωνισμάτων κολύμβησης στους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν απολύτως αντιπροσωπευτική των όσων διαδραματίστηκαν τις τελευταίες οκτώ ημέρες στο "Olympic Aquatics Center".

Η απόλυτη κυριαρχία των ΗΠΑ, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στα μισά από τα 32 αγωνίσματα του προγράμματος, επικυρώθηκε με την άνετη επικράτησή τους στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική ανδρών, ο Μάικλ Φελπς αποχαιρέτησε νικηφόρα τις πισίνες, κατακτώντας τον 23ο Ολυμπιακό τίτλο της καριέρας του (28ο μετάλλιο συνολικά) και ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των Αγώνων, ο Ράιαν Μέρφι, πέτυχε το ιστορικό ρεκόρ που είχε χάσει για ελάχιστα εκατοστά στον τελικό των 100μ. ύπτιο.

Για να τα πάρουμε με τη σειρά, ο ΗΠΑ πήραν σχετικά εύκολα την πρώτη θέση με 3:27.95, καταρρίπτοντας το ρεκόρ Αγώνων και απειλώντας το παγκόσμιο ρεκόρ (3:27.28) που «αντέχει» από το 2009. Οι Αμερικανοί συνέχισαν το εκπληκτικό σερί τους στο αγώνισμα αυτό, όπου μετράνε 14 Ολυμπιακούς τίτλους σε ισάριθμες συμμετοχές!

Έχασαν το χρυσό μετάλλιο μόνο το 1980, όταν δεν μετείχαν στους Αγώνες της Μόσχας. Ο Ράιαν Μέρφι, ο οποίος κατέκτησε το τρίτο του χρυσό στο Ρίο, κολύμπησε τα 100μ. του υπτίου σε 51.85 και κατέρριψε το ιστορικό παγκόσμιο ρεκόρ του συμπατριώτη του Άαρον Πίρσολ (51.94), το οποίο είχε σημειωθεί στις 8 Ιουλίου 2009 στην Ινδιανάπολη, με τη χρήση των -απαγορευμένων πλέον- εξελιγμένων μαγιό. Ο Μέρφι είχε κάνει 51.97 στον τελικό του αγωνίσματος, αλλά αυτή τη φορά πήγε ακόμη πιο γρήγορα και θα επιστρέψει στην πατρίδα του όντας πλέον τρις Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος ρέκορντμαν.

Ο Κόντι Μίλερ, ο Μάικλ Φελπς και ο Νέιθαν Εϊντριαν ήταν οι υπόλοιποι της αμερικανικής τετράδας, που δεν απειλήθηκε, αν και μετά το πρόσθιο είχε πέσει δεύτερη. Κι αυτό βέβαια συνέβη γιατί την ίδια ώρα κολυμπύσε για τη Βρετανία ο Άνταμ Πίτι, ο οποίος έκανε ενδιάμεσο (ανεπίσημο) χρόνο 56.59, δύο δευτερόλεπτα πιο γρήγορο από τον αμέσως επόμενο! Αυτό βέβαια δεν μπορούσε να δώσει στους πρωταθλητές Ευρώπης τη νίκη, ήταν όμως αρκετό να τους χαρίσει το ασημένιο μετάλλιο, καθώς τερμάτισαν σε 3:29.24, έναντι 3:29.93 της Αυστραλίας.

Φεύγει... χρυσός ο Φελπς

Έκπληξη από Μπλούμε

Κανείς δεν την υπολόγιζε μεταξύ των φαβορί των 50μ. ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Κι όχι άδικα, αφού δεν είχε καταφέρει να μπει ποτέ σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης και οι μόνες διακρίσεις της ήταν στις "σκυταλοδρομίες".

Όμως, η Περνίλε Μπλούμε αναδείχθηκε δικαιότατα "χρυσή" Ολυμπιονίκης στην ταχύτερη κούρσα της πισίνας, χαρίζοντας στη Δανία τον πρώτο Ολυμπιακό τίτλο στην κολύμβηση μετά το 1948 και το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο Ρίο. Πρώτη στα προκριματικά, πρώτη στους ημιτελικούς, η 22χρονη αθλήτρια ήταν ακόμη πιο δυνατή στον τελικό και με 24.07 πήρε "στο νήμα" τη μεγάλη νίκη, μπροστά από τη νικήτρια των 100μ., την Αμερικανίδα Σιμόν Μάνιουελ, που τερμάτισε σε 24.09, και την Αλιακσάντρα Χερασιμένια από τη Λευκορωσία, η οποία μετά το ασημένιο του Λονδίνου πήρε χάλκινο στο Ρίο με 24.11.

Εκτός βάθρου έμειναν και σε αυτό το αγώνισμα οι αδελφές Κάμπελ από την Αυστραλία, που πριν τους Αγώνες θεωρούνταν φαβορί και στα 50μ. και στα 100μ. Η Κέιτ έμεινε πέμπτη και η Μπρόντε έβδομη, ενώ ανάμεσά τους βρέθηκε η Ολλανδή κάτοχος του τίτλου, Ρανόμι Κρομοβιτζόγιο, η οποία ήταν μπροστά μέχρι τα 40 μέτρα. Οι διαφορές πάντως ήταν πολύ μικρές, με την Κρομοβιτζόγιο να τερματίζει μόλις 12 εκατοστά του δευτερολέπτου πίσω από την Μπλούμε.

Φεύγει... χρυσός ο Φελπς

Περίπατος από Παλτρινιέρι

Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Λονδίνου, τον περασμένο Μάιο, ο Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι εξέφραζε την ανυπομονησία του να νικήσει τον Σουν Γιανγκ και να κατακτήσει τον Ολυμπιακό τίτλο στο Ρίο. Ο Ιταλός τα κατάφερε... κατά το ήμισυ.

Ο Κινέζος Ολυμπιονίκης του 2012 αποκλείστηκε στον προκριματικό των 1.500μ. ελεύθερο και άφησε ελεύθερο το δρόμο για τον παγκόσμιο πρωταθλητή του Καζάν, ο οποίος μετέτρεψε τον τελικό σε παράσταση για ένα ρόλο. Χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα από τους ανταγωνιστές του, ο Παλτρινιέρι έφτασε στη νίκη με 14:34.57 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, το πρώτο και μοναδικό της Ιταλίας στα αγωνίσματα κολύμβησης του Ρίο. Ως τα 1.300μ. μάλιστα, ο Ιταλός έδειχνε ικανός να καταρρίψει και το παγκόσμιο ρεκόρ του Σουν Γιανγκ, ο οποίος όμως στο Λονδίνο είναι κάνει πολύ γρήγορο φίνις...

Πολύ πίσω από τον νικητή, ο Κόνορ Τζάεγκερ πήρε τη δεύτερη θέση με 14:39.48, που αποτελεί ρεκόρ Αμερικής, και επανέφερε τις ΗΠΑ στο βάθρο των 1.500μ., για πρώτη φορά από το 2004. Η Ιταλία, που δεν είχε πάρει ποτέ Ολυμπιακό μετάλλιο σε αυτό το αγώνισμα, πανηγύρισε εις διπλούν σήμερα, καθώς ο Γκαμπριέλε Ντέτι τερμάτισε τρίτος με 14:40.86 και πήρε το χάλκινο, όπως είχε κάνει και στην πρεμιέρα των Αγώνων στα 400μ. Τέταρτος έμεινε ο Αμερικανός Τζόρνταν Γουιλιμόβσκι, εκ των φαβορί στον αγώνα των 10χλμ. σε ανοιχτή θάλασσα που θα γίνει την Τρίτη, πέμπτος ο Αυστραλός Ολυμπιονίκης των 400μ., Μακ Χόρτον, και έκτος ο Καναδός Ράιαν Κοχρέιν, που είχε ανέβει στο βάθρο στο Πεκίνο (τρίτος) και στο Λονδίνο (δεύτερος).

Φεύγει... χρυσός ο Φελπς

Εύκολο έργο οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά και κατέκτησαν σχετικά άνετα το χρυσό μετάλλιο στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική γυναικών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, επαναλαμβάνοντας την επιτυχία του Λονδίνου. Όσο κι αν προσπάθησαν η Δανία, με τη Μίε Νίλσεν να περνάει την Κάθλιν Μπέικερ στο ύπτιο, και η Ρωσία, με τη Γιούλια Εφίμοβα να βρίσκεται μπροστά από τη Λίλι Κινγκ στο πρόσθιο, η αμερικανική ομάδα είχε μεγαλύτερο βάθος και η Ντέινα Βόλμερ στην πεταλούδα "καθάρισε" τον τελικό, με τη Σιμόν Μάνιουελ να "σφραγίζει" την πρώτη θέση με 3:53.13.

Η Κέιτ Κάμπελ, που τόσο πολύ απογοήτευσε στα ατομικά αγωνίσματα, έκανε και πάλι εξαιρετική κούρσα στη "σκυταλοδρομία" (όπως και στα 4Χ100μ. ελεύθερο) και έφερε την Αυστραλία στη δεύτερη θέση με 3:55.00, αν και ξεκίνησε έκτη. Ένα εκατοστό του δευτερολέπτου πιο πίσω, η Δανία σημείωσε ρεκόρ Ευρώπης με 3:55.01, καταρρίπτοντας το 3:55.24 της Σουηδίας από το Παγκόσμιο του Καζάν (9/8/2015), και πήρε το χάλκινο μετάλλιο, αφήνοντας εκτός βάθρου την πρωταθλήτρια κόσμου Κίνα.

Φεύγει... χρυσός ο Φελπς

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ