ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ράφτης: "Ο Πετρούνιας είναι ο κορυφαίος και θα το δείξει"

Ράφτης: "Ο Πετρούνιας είναι ο κορυφαίος και θα το δείξει"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το χρυσό μετάλλιο θέλει από τον Λευτέρη Πετρούνια ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης, ο οποίος αναφέρθηκε και στον Βλάση Μάρα, λέγοντας ότι θα επιθυμούσε να τον δει και στο Τόκιο.

Τίποτε λιγότερο από το χρυσό μετάλλιο! Αυτό θέλει και περιμένει από τον Λευτέρη Πετρούνια ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης, στον αυριανό (15/8) τελικό των κρίκων στην Ολυμπιακή Αρένα του Ρίο (20:00 ώρα Ελλάδας).

"Αυτό που θέλω από τον Λευτέρη στον τελικό, είναι να δείξει ότι είναι ο καλύτερος. Επειδή πράγματι είναι ο καλύτερος! Και είμαι σίγουρος ότι θα το δείξει", δήλωσε στην Ε.Γ.Ο. ο κ. Ράφτης, συμπληρώνοντας ότι μόνο η πρωτιά θα ανταμείψει πλήρως την προσπάθεια και την αξία του αθλητή του:

"Για μένα, επιτυχία θα είναι μόνο το χρυσό μετάλλιο. Όχι ότι αν βγει 2ος ο Λευτέρης θα είναι αποτυχία, αλλά βρίσκεται στην καλύτερή του περίοδο, είναι ένα επίπεδο πάνω από τους άλλους αθλητές και γι’ αυτό περιμένω να κερδίσει".

Ταυτόχρονα με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, ο 26χρονος κάτοχος του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού τίτλου θα κυνηγήσει ένα σπάνιο τριπλ κράουν, που μόνο ο Δημοσθένης Ταμπάκος έχει πετύχει στην ιστορία της ελληνικής ενόργανης, έχοντας επίσης κατακτήσει στην σειρά τους τρεις σπουδαιότερους τίτλους στο αγώνισμα των κρίκων, μεταξύ 2003 και 2004.

Ανάμεσα στους αντιπάλους του Πετρούνια ξεχωρίζουν οι δύο Κινέζοι Γιανγκ Λιου και Χάο Γιόου, που τον είχαν ακολουθήσει στο βάθρο του περσινού παγκοσμίου πρωταθλήματος, καθώς και ο Βραζιλιάνος κάτοχος του Ολυμπιακού τίτλου Αρτούρ Ζανέτι. Ωστόσο, ο Δημήτρης Ράφτης δεν έχει αμφιβολίες για το ποιος υπερέχει:

"Εγώ θα είμαι ευχαριστημένος αν ο Λευτέρης πάρει έναν βαθμό από 16,000 και πάνω, που θα είναι ανάλογος της αξίας του. Μπορεί να το πετύχει. Οι πιο υπολογίσιμοι αντίπαλοι είναι οι δύο Κινέζοι και ο Βραζιλιάνος. Ειδικά ο Γιανγκ Λιου είναι αρκετά καλός, αλλά δεν νομίζω ότι είναι τόσο καλός όσο ο Λευτέρης. Έχει αρκετά λάθη στην εκτέλεσή του και απορώ γιατί δεν τα είδαν στον προκριματικό, όπου του έδωσαν υψηλότερο βαθμό. Η διαφορά δυναμικότητας φαίνεται και στις προπονήσεις που κάνουμε εδώ. Ο Λευτέρης είναι ο μόνος που κάνει ολοκληρωμένα προγράμματα, ενώ οι άλλοι ζορίζονται. Στο προπονητήριο δείχνει ότι είναι κυρίαρχος, ελπίζω να το δείξει και στον αγωνιστικό χώρο".

Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν 2ος στον προκριματικό με 15,833 β. και, βάσει κλήρωσης, θα κληθεί να εκτελέσει το πρόγραμμά του μόλις 2ος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ, πράγμα που θεωρητικά αποτελεί μειονέκτημα. Ή μήπως όχι;

"Το αν η σειρά εκτέλεσης είναι καλή ή κακή, θα φανεί από το πώς θα εξελιχθεί ο αγώνας. Μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τον Λευτέρη το γεγονός ότι εκτελεί νωρίς το πρόγραμμά του. Αν το εκτελέσει έτσι όπως περιμένουμε και πάρει έναν πολύ υψηλό βαθμό, θα κόψει τα πόδια των αντιπάλων του και θα τελειώσει κατευθείαν τη μάχη για την πρωτιά. Εγώ θα είμαι ευχαριστημένος με έναν βαθμό από 16,000 και πάνω, γιατί ξέρω ότι μπορεί να το πετύχει".

"ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ ΒΛΑΣΗ ΜΑΡΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ"

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της ενόργανης, Δημήτρης Ράφτης, δεν πανηγύρισε μία Ολυμπιακή διάκριση με τον Βλάση Μάρα ούτε στο Ρίο, αλλά υπογράμμισε αυτό δεν αναιρεί την τεράστια αξία του 33χρονου πρωταθλητή του μονόζυγου, ο οποίος έχει ακόμα περισσότερα να δώσει.

"Ο Μάρας δεν κατάφερε να εκτελέσει το πρόγραμμά του όπως ήθελε. Είχε μια ατυχία στην άσκηση Γιάγκερ και αυτό στοίχισε. Αυτό δεν τον μειώνει ως αθλητή. Και μόνο το γεγονός ότι έχει καταφέρει να συμμετάσχει σε τέσσερις Ολυμπιακές διοργανώσεις, παίρνοντας κάθε φορά μόνος του την πρόκριση, με τη δική του προσπάθεια, είναι κάτι που τον κατατάσσει στους μεγάλους αθλητές, έστω και αν του λείπει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο", δήλωσε στην Ε.Γ.Ο. ο κ. Ράφτης και συνέχισε:

"Δεν συμφωνώ με όσους ισχυρίζονται ότι έπρεπε να σταματήσει όταν ήταν στην κορυφή. Κάνει αθλητισμό επειδή του αρέσει και επειδή μπορεί να πρωταγωνιστεί. Το κορμί του αντέχει ακόμα και εγώ θα ήθελα να τον δω να προσπαθεί και για πέμπτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι σημαντικό να μην σταματάς ποτέ να κυνηγάς τα όνειρά σου. Είτε τα πραγματοποιείς, είτε όχι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζούμε, αυτή είναι και η δική μας φιλοσοφία".

Ο προπονητής του πεντάκις πρωταθλητή Ευρώπης και δις πρωταθλητή κόσμου, κατέληξε λέγοντας ότι ο Βλάσης Μάρας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να φέρει νέες μεγάλες διακρίσεις: "Μπορεί να εξακολουθήσει να πρωταγωνιστεί στις διεθνείς διοργανώσεις, όπως έκανε και στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου αν δεν είχε μια άτυχη στιγμή στον τελικό θα ήταν 1ος ή 2ος. Θεωρώ ότι είναι ακόμα μέσα στον ανταγωνισμό του μονόζυγου και μπορεί να δώσει ακόμα περισσότερα".

ΟΙ ΟΚΤΩ "ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ" ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΚΡΙΚΩΝ

Δύο αθλητές που έμειναν εκτός προνομιούχου οκτάδας στον προκριματικό πρόκειται να αγωνιστούν στον Ολυμπιακό τελικό των κρίκων, το βράδυ της Δευτέρας 15 Αυγούστου, στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Ο Ουκρανός Ίγκορ Ραντιβίλοφ και ο Γάλλος Ντάνι Πινιέιρο Ροντρίγκες θα πάρουν, αντίστοιχα, τη θέση του Γάλλου Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (6ος στον προκριματικό με 15,533 β.), ο οποίος υπέστη συντριπτικό κάταγμα κνήμης σε προσπάθειά του στο άλμα, και του Ολλανδού Γιούρι Φαν Χέλντερ (8ος στον προκριματικό με 15,333 β.), που αποβλήθηκε από την Ολυμπιακή ομάδα της χώρας του λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Η οκτάδα του τελικού των κρίκων, κατά σειρά πρόκρισης (σε παρένθεση ο συντελεστής δυσκολίας στον προκριματικό):

1. Γιανγκ Λιου (Κίνα) 15,900 β. (6,90)

2. Λευτέρης Πετρούνιας (ΕΛΛΑΔΑ) 15,833 β. (6,80)

3. Χάο Γιόου (Κίνα) 15,800 β. (7,00)

4. Ντενίς Αμπλιάζιν (Ρωσία) 15,633 β. (6,80)

5. Αρτούρ Ζανέτι (Βραζιλία) 15,533 β. (6,70)

6. Ντένις Χούσενς (Βέλγιο) 15,366 β. (6,60)

7. Ίγκορ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία) 15,308 β. (6,80)

8. Ντάνι Πινιέιρο Ροντρίγκες (Γαλλία) 15,266 β. (6,90)

ΟΙ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Ο Λευτέρης Πετρούνιας θα γίνει ο τέταρτος εκπρόσωπος της σύγχρονης ελληνικής ενόργανης που θα συμμετάσχει σε τελικούς οργάνων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τους Ιωάννη Μελισσανίδη (Ατλάντα 1996: 1ος στις ασκήσεις εδάφους, Σίδνεϊ 2000: 7ος στο άλμα), Δημοσθένη Ταμπάκο (Σίδνεϊ 2000: 2ος στους κρίκους, Αθήνα 2004: 1ος στους κρίκους) και Βασίλη Τσολακίδη (Λονδίνο 2012: 6ος στο δίζυγο).

Επιπλέον, δύο Ελληνίδες αθλήτριες έχουν πάρει μέρος σε τελικούς του σύνθετου ατομικού σε Ολυμπιακούς Αγώνες: Η Βάσω Τσαβδαρίδου ήταν 21η μεταξύ 36 φιναλίστ το 1996 στην Ατλάντα και η Στεφανί Μπισμπίκου κατετάγη 15η σε σύνολο 24 φιναλίστ το 2004 στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ