ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πρωτιά της Στεφανίδη και τα ρεκόρ στο επί κοντώ

Η πρωτιά της Στεφανίδη και τα ρεκόρ στο επί κοντώ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αθλήτρια με επίδοση από 4,80μ. και πάνω δεν κατακτά το χρυσό! Ρεκόρ και για το χάλκινο μετάλλιο!

Μπορεί τα βλέμματα όλων των Ελλήνων να ήταν στραμμένα μόνο στο τι έκανε η Κατερίνα Στεφανίδη, ωστόσο όλοι μας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε έναν σπουδαίο τελικό ανάμεσα σε μεγάλες αθλήτριες.

Τα μεγάλα ονόματα του αθλήματος για διαφορετικούς λόγους έμειναν εκτός διεκδίκησης ενός μεταλλίου. Η Ισινμπάγιεβα ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας της, η Σουρ ήταν άρρωστη από την ημέρα που πήγε στο Ρίο και η Σίλβα ήταν σε κακή κατάσταση από την αρχή σχεδόν της χρονιάς με ελάχιστες εκλάμψεις.

Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε τρεις νέες αθλήτριες να βγουν μπροστά και να μας προσφέρουν έναν μοναδικό τελικό και σίγουρα τον καλύτερο που έχουμε παρακολουθήσει στο επί κοντώ. Η 26χρονη Κατερίνα Στεφανιδη, η 24χρονη Σάντι Μόρις και η 19χρονη Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ ήταν πραγματικά εντυπωσιακές και τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

Σίγουρα, καμία τους δεν ξεπέρασε τα 5μ., ούτε απείλησε το Ολυμπιακό ρεκόρ της Ισινμπαγιεβα (το οποίο από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνο είναι 5.06). Ωστόσο, η μεταξύ τους μονομαχία άφησε υποσχέσεις για το μέλλον.

Η μάχη των χωρών

Το άλμα επί κοντώ στις γυναίκες έχει μπει στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2000 και το χρυσό είχαν μοιραστεί από δύο φορές οι ΗΠΑ και η Ρωσία στις προηγούμενες διοργανώσεις. Συνολικά, από τα 12 μετάλλια που είχαν δοθεί πριν από τους Αγώνες του Ρίο τα οκτώ από αυτά είχαν καταλήξει σε μία από τις δύο χώρες.

Η Ρωσία έχει κατακτήσει τα πέντε από αυτά και οι ΗΠΑ έχουν τρία. Η Γέλενα Ισινμπάγιεβα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό αφού έχει κατακτήσει τρία μετάλλια (δύο χρυσά και ένα χάλκινο), ενώ από δύο έχουν η Φεοφάνοβα (ένα ασημένιο και ένα χάλκινο) και η Σουρ (ένα χρυσό και ένα ασημένιο). Μόνο τέσσερις αθλήτριες κατάφεραν να μπουν σφήνα σε αυτές της χώρες. Το 2000 ήταν η Τατιάνα Γκριγκορίεβα η οποία εκπροσωπούσε την Αυστραλία και η Βάλα Φλοσαντότιρ από την Ισλανδία, το 2004 η Άννα Ρογκόβσκα από την Πολωνία και το 2012 η Γιαρισλέι Σίλβα από την Κούβα.

Έτσι, τα κατορθώματα της Κατερίνας Στεφανιδη, τις προσπάθειες της οποίας στηρίζει η Stoiximan.gr, αυξάνονται και ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα αφού έγινε η πρώτη αθλήτρια που δεν κατάγεται είτε από τη Ρωσία είτε από τις ΗΠΑ που κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα δεκαέξι χρόνια που υπάρχει το επί κοντώ των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο καλύτερος τελικός

Αυτά από ιστορικής άποψης, αφού τα στοιχεία των επιδόσεων είναι αυτά που επιβεβαιώνουν τη μεγάλη ποιότητα του τελικού που παρακολουθήσαμε. Πρώτα από όλα είναι η πρώτη φορά που τέσσερις αθλήτριες σε έναν τελικό του επί κοντώ ξεπερνούν τα 4.80.

Στο Ρίο τα κατάφεραν η Στεφανίδη, η Μόρις, η ΜακΚάρτνεϊ και η Μπόιντ. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος των επιδόσεων των κοριτσιών να σας αναφέρουμε ότι στις προηγούμενες τέσσερις διοργανώσεις με εξαίρεση της Γέλενα Ισινμπάγιεβα στους Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνο μόνο η Τζένιφερ Σουρ έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα 4.80 σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων. Για την ακρίβεια το πέτυχε 2008 με την Αμερικανίδα να κατακτά τη δεύτερη θέση.

Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι και τα μετάλλια, αν εξαιρέσει κανείς το χρυσό, κρίθηκαν ψηλότερα από ποτέ! Για πρώτη φορά αθλήτρια με άλμα πάνω από τα 4.85μ. δεν κατακτά το χρυσό. Παράλληλα, πρώτη φορά αθλήτρια με 4.80 μένει μονο με το χάλκινο μετάλλιο, όπως το ίδιο συμβαίνει και με την τέταρτη θέση.

Αν μη τι άλλο οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοι και μπορείτε να τους δείτε αναλυτικά παρακάτω:

Οι αθλήτριες που έχουν κατακτήσει τα μετάλλια στο επί κοντώ

Η πρωτιά της Στεφανίδη και τα ρεκόρ στο επί κοντώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Χρυσό μετάλλιο για την Στεφανίδη
Η "χρυσή" προσπάθεια της Στεφανίδη
Τα δάκρυα χαράς της Στεφανίδη
Στεφανίδη: "Συγγνώμη που σας ξενύχτησα"
Πανηγύρισαν μαζί Μπολτ και Στεφανίδη
Έγραψε ιστορία η Στεφανίδη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ