ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεκατρείς οργανισμοί αντι-ντόπινγκ κατά της ΔΟΕ

epa05017959 (FILE) A file picture dated 21 February 2014 of the Doping Control Station in the Laura Biathlon Center during the Sochi 2014 Olympic Games in Krasnaya Polyana, Russia. On 09 November 2015 an independent commission set up by the World Anti-Doping Agency (WADA) will publish a report on its findings of an investigation into allegations of widespread doping in elite Russian athletes.  EPA/HENDRIK SCHMIDT
epa05017959 (FILE) A file picture dated 21 February 2014 of the Doping Control Station in the Laura Biathlon Center during the Sochi 2014 Olympic Games in Krasnaya Polyana, Russia. On 09 November 2015 an independent commission set up by the World Anti-Doping Agency (WADA) will publish a report on its findings of an investigation into allegations of widespread doping in elite Russian athletes. EPA/HENDRIK SCHMIDT EPA

Με επιστολή τους δεκατρείς οργανισμοί αντι-ντόπινγκ από όλο τον κόσμο επιτίθενται στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τους χειρισμούς της στο θέμα της Ρωσίας και το μη αποκλεισμό της από το Ρίο.

Ο "πόλεμος" ανάμεσα στη ΔΟΕ και τις χώρες που είναι αντίθετες στην παρουσία των Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τις αποκαλύψεις για μαζικό και οργανωμένο ντόπινγκ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην έναρξη των αγώνων.

Αυτή τη φορά δεκατρείς εθνικοί οργανισμοί αντι-ντόπινγκ με επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στον "Guardian" συνεχίζουν την επίθεση. Την επιστολή την υπογράφουν οι οργανισμοί της Αυστρίας, του Καναδά, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας και των ΗΠΑ.

Σε αυτή αποκαλύπτεται ότι οι 13 συγκεκριμένες χώρες, δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη της έκθεση τους ΜακΛάρεν η οποία έκανε αναφορά για οργανωμένο ντόπινγκ από τη Ρωσία, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, με την οποία του πρότειναν τρία βήματα ώστε να διασφαλιστεί η "καθαρότητα" των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το πρώτο αφορούσε την αποβολή της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το Ρίο, το δεύτερο αφορούσε την άρνηση της συμμετοχής σε όλους τους Ρώσους αθλητές και τη δημιουργία αυστηρών κριτηρίων σε συνεργασία με τη WADA ώστε κάποιοι Ρώσοι αθλητές να συμμετάσχουν στους Αγώνες ως ανεξάρτητοι.

Από αυτές τις προτάσεις δεν έγινε αποδεκτή με την επιστολή των 13 οργανισμών να τονίζει: "Η ΔΟΕ με τις ενέργειες που έκανε απέδειξε ότι ως ένας οργανισμός που αποτελείται από τις εθνικούς και διεθνείς αθλητικούς ηγέτες, στερείται την ανεξαρτησία που απαιτείται για να κρατήσει εμπορικά και πολιτικά συμφέροντα από το να επηρεάζουν τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται για την προστασία του καθαρού αθλητισμού. Μια ριζική αλλαγή είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι μια τέτοια αποτυχία δεν συμβαίνει ποτέ ξανά".

Στη συνέχεια γίνεται ειδική αναφορά στην περίπτωση της Στεπάνοβα. "Η απόφαση της μη συμμετοχής της Στεπάνοβα παρά την αρχική θετική εισήγηση της IAAF είναι δεδομένο ότι δίνει λάθος παράδειγμα και θα αποτρέψει στο μέλλον άλλους πληροφοριοδότες και υπονόμευσε σημαντικά το παγκόσμιο κίνημα αντι-ντόπινγκ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ