ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποφασίζει η ΔΟΕ για τους Ρώσους αθλητές των Ολυμπιακών

Αποφασίζει η ΔΟΕ για τους Ρώσους αθλητές των Ολυμπιακών

Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τη συμμετοχή των αθλητών της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ληφθούν μέχρι αύριο (2/8) από τη ΔΟΕ. Αυτοί είναι οι όροι συμμετοχής.

Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, δήλωσε σήμερα (1/8) ότι όλες οι αποφάσεις για τη συμμετοχή των αθλητών της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο θα ληφθούν μέχρι αύριο (2/8), όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "R-Sport".

Να υπενθυμιστεί πως η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα έχει τον τελευταίο λόγο για το ποιοι αθλητές της Ρωσίας μπορούν να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς θα επανεξετάσει όλες τις σχετικές αποφάσεις που έλαβαν οι διεθνείς Ομοσπονδίες, μετά τις καταγγελίες για εκτεταμένο ντόπινγκ στη Ρωσία με την κρατική υποστήριξη.

Μια τριμελής επιτροπή από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αναλάβει την υπόθεση και με συγκεκριμένα κριτήρια και όρους που έχουν τεθεί, θα αποφασίσει ποιοι θα συμμετάσχουν και ποιοι όχι. Τα μέλη της είναι οι Ούγκουρ Έρντενερ, Κλαούντια Μπόκελ και Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ Τζούνιορ. Πάντως, ανεξάρτητα από αυτό, ήδη αρκετοί αθλητές μεμονωμένα έχουν καταθέσει έφεση στο CAS.

Αναλυτικά οι όροι συμμετοχής στους Ολυμπιακούς:

1. Η ΔΟΕ δε θα δεχθεί τη συμμετοχή κανενός Ρώσου αθλητή ή αθλήτριας στους Ολυμπιακούς του 2016 αν δεν πληρεί τα ακόλουθα κριτήρια.

2. Η συμμετοχή θα γίνεται δεκτή μόνο αν ο αθλητής μπορεί να παρουσιάσει ικανοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία στη διεθνή ομοσπονδία την οποία ανήκει. Οι όροι που πρέπει να τηρηθούν είναι:

– οι διεθνείς ομοσπονδίες να πιστοποιήσουν πως οι αθλητές που έχουν προκριθεί πληρούν τα κριτήρια του κώδικα της WADA.

- η απουσία ενός θετικού ελέγχου αντι-ντόπινγκ από το εθνικό εργαστήριο δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές στοιχείο για τις Ομοσπονδίες.

– οι διεθνείς ομοσπονδίες θα πρέπει να εξετάσουν προσεχτικά τους φακέλους όλων των αθλητών για να βεβαιωθούν ότι έχουν γίνει επαρκείς και σωστοί έλεγχοι αντί-ντόπινγκ.

– όσοι αναφέρονται στην έκθεση του Μακλάρεν και έχουν εμπλοκή σε υποθέσεις απαγορευμένων ουσιών, είτε είναι αθλητές, είτε προπονητές, είτε παράγοντες ή υπάλληλοι δε θα τους επιτραπεί με οποιοδήποτε τρόπο η συμμετοχή στος Αγώνες.

- οι διεθνείς ομοσπονδίες θα πρέπει να εφαρμόσουν τους αντίστοιχους κανόνες και στις εθνικές ομοσπονδίες.

3. Δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή σε οποιονδήποτε έχουν επιβληθεί οποιασδήποτε μορφής κυρώσεις για εμπλοκή σε υπόθεση απαγορευμένων ουσιών.

4. Η ΔΟΕ θα εγκρίνει τη συμμετοχή μόνον αυτών που θα πληρούν τα κριτήρια 2 και 3.

5. Όποιος αθλητής γίνει τελικά αποδεκτός θα υπόκειται σε επιπλέον ελέγχους εντός και εκτός αγώνων. Οποιαδήποτε μη διαθεσιμότητα (έστω και μία) αυτομάτως τον θέτει εκτός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ