ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από τον Βάλντι μέχρι τον Βινίσιους

Από τον Βάλντι μέχρι τον Βινίσιους

Το Sport24.gr θυμάται και σας παρουσιάζει τις 11 μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1972 μέχρι και σήμερα. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Από το 1972 και τον Βάλντι μέχρι τον Βινίσιους που θα βλέπουμε κάθε ημέρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν μεσολαβήσει άλλες 9 μασκότ. Αυτές θα θυμηθούμε στο συγκεκριμένο άρθρο με τη βοήθεια φωτογραφιών και στοιχείων για κάθε μία από αυτές.

Από τον Βάλντι μέχρι τον Βινίσιους

1972: Μόναχο

Όνομα: Βάλντι

Είναι η πρώτη επίσημη μασκότ σε Ολυμπιακούς αγώνες και ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος γερμανικού κυνηγετικού σκύλου. Ο μύθος θέλει τη διαδρομή του Μαραθώνιου του 1972 να είναι εμπνευσμένη από το σχήμα της μασκότ.

Από τον Βάλντι μέχρι τον Βινίσιους

1976: Μόντρεαλ

Όνομα: Άμικ

Το όνομα του σημαίνει κάστορας και από το συγκεκριμένο συμπαθές ζώο πήρε και το σχήμα του. Ο Άμικ φορούσε μία κόκκινη κορδέλα η οποία παραδοσιακά χρησιμοποιείται στα μετάλλια, ενώ υπήρχε και μία άλλη εκδοχή του με πολύχρωμη κορδέλα στα χρώματα της Οργανωτικής Επιτροπής.

Από τον Βάλντι μέχρι τον Βινίσιους

1980: Μόσχα

Όνομα: Μίσα

Ο Μιχάηλ Πόταπιτς Τοπτίγκιν ή απλά Μίσα ήταν η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980. Η αρκούδα είναι ένα ζώο το οποίο συμβολίζει τη δύναμη και είναι οικείο στους Ρώσους αφού υπάρχει σε πολλά παραμύθια, τραγούδια και ποιήματα. Όπως μπορείτε να δείτε η μασκότ φορούσε μία ζώνη με τους Ολυμπιακούς Κύκλους πάνω της.

Από τον Βάλντι μέχρι τον Βινίσιους

1984: Λος Άντζελες

Όνομα: Σαμ

Μία μασκότ με αρκετό παρασκήνιο ήταν αυτή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες. Η αρχική επιλογή ήταν μία αρκούδα η οποία αποτελεί και το έμβλημα της Καλιφόρνια. Επειδή όμως είχε χρησιμοποιηθεί στους Αγώνες της Μόσχας επιλέχτηκε τελικά η ιδέα του αετού ο οποίος έγινε... χαμογελαστός για να μην τρομάζει τα μικρά παιδιά.

Από τον Βάλντι μέχρι τον Βινίσιους

1988: Σεούλ

Όνομα: Χοντόρι

Μετά την αρκούδα και τον αετό πήγαμε στην τίγρη τον "Χοντόρι". Μάλιστα, για να δοθεί το συγκεκριμένο όνομα χρειάστηκε να στείλουν 2,295 υποψήφια ονόματα και τελικά επιλέχτηκε αυτό από την οργανωτική επιτροπή. Διαγωνισμό είχαμε και για τη μασκότ με τα τέσσερα υποψήφια ζώα να είναι ένας λαγός, ένας σκίουρος, ένα ζευγάρι πάπιες και η τίγρης που τελικά επιλέχθηκε.

Από τον Βάλντι μέχρι τον Βινίσιους

1992: Βαρκελώνη

Όνομα: Κόμπι

Το πιο εύκολο όνομα διάλεξαν οι διοργανωτές των αγώνων στη Βαρκελώνη το οποίο όμως προέρχεται από τα αρχικά της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων. Σε αντίθεση με άλλες μασκότ τον Κόμπι δεν το δέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη, αλλά όσο περνούσαν οι μήνες τελικά αγαπήθηκε από τον κόσμο.

Από τον Βάλντι μέχρι τον Βινίσιους

1996: Ατλάντα

Όνομα: Ίζι

Η πρώτη μασκότ που δεν είχε καμία απολύτως σχέση με κάποιο ζώο ήταν ο Ίζι. Ένα αθλητικό παπούτσια με χέρια, πόδια και ένα μεγάλο πλατύ χαμόγελο. Οι Αμερικανοί ήθελαν να δημιουργήσουν ένα οικείο πρόσωπο για τα παιδιά και τα κατάφεραν αφού πιτσιρίκια ηλικίας 7 έως 12 ετών ήταν οι νονοί του.

Από τον Βάλντι μέχρι τον Βινίσιους

2000: Σίδνεϊ

Όνομα: Σιντ, Όλι και Μίλι

Για πρώτη φορά στην ιστορία είχαμε Ολυμπιακούς Αγώνες με τρεις μασκότ. Ο Σιντ από το Σίδνεϊ, ο Όλι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο Μίλι από τη νέα χιλιετία και στην προσπάθεια να αποφευχθούν ζώα που είναι συνδεδεμένα με την Αυστραλία όπως το καγκουρό, επιλέχθηκαν οι Ταχυγλωσίδες, η Κουκαμπούρα και ένας πλατύποδας.

Από τον Βάλντι μέχρι τον Βινίσιους

2004: Αθήνα

Όνομα: Φοίβος και Αθηνά

Ο Φοίβος και η Αθηνά ήταν οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η έμπνευση των μασκότ προήλθε από το γυναικείο ειδώλιο το οποίο εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο. Είναι δύο αδέρφια που αντιπροσωπεύουν τη συμμετοχή και την ομαδικότητα κι όχι τη νίκη. Ο Φοίβος είναι εμπνευσμένος από τον θεό Απόλλωνα-Φοίβο, θεό της μαντικής, του ήλιου και της μουσικής, ενώ η Αθηνά από τη θεά της σοφίας.

Από τον Βάλντι μέχρι τον Βινίσιους

2008: Τόκιο

Όνόμα: BEIBEI, JINGJING, HUANHUAN, YINGYING, NINI

Ολόκληρο... συγκρότημα χρησιμοποίησαν οι Κινέζοι για τους δικούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο BEIBEI ήταν ένα ψάρι, ο JINGJING ένα πάντα, η HUANHUAN συμβολίζει τη φωτιά, ο YINGYING μία αντιλόπη και η NINI τον ουρανό.

Από τον Βάλντι μέχρι τον Βινίσιους

2012: Λονδίνο

Όνομα: Γουένλοκ

Από το τελευταίο κομμάτι ατσαλιού που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου στο Λονδίνο δημιουργήθηκε ο Γουένλοκ σύμφωνα με την ιστορία του δημιουργού του.

Από τον Βάλντι μέχρι τον Βινίσιους

2016: Ρίο

Όνομα: Βινίσιους

Το όνομα του είναι εμπνευσμένο από τον Βραζιλιάνο μουσικό Βινίσιους ντε Μοράες με την τελική ονοματοδοσία του να προκύπτει έπειτα από σχετική ψηφοφορία όπου πήραν μέρος περισσότερα από 300.000 άτομα. Το τελικό αποτέλεσμα προήλθε από διαφορετικά ζώα που ζουν στη Βραζιλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ