ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από τις φαβέλες στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Από τις φαβέλες στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Περίπου 4.000 νέοι, οι οποίοι κατοικούν στις φαβέλες του Ρίο Ντε Ζανέιρο, απασχολούνται σε θέσεις εργασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Για "κλίμα τρόμου" προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστεία.

Μένουν 100 ημέρες για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, οι οποίοι θα διεξαχθούν στη Βραζιλία και συγκεκριμένα στο Ρίο ντε Ζανέιρο, τον προσεχή Αύγουστο.

Στο Ρίο Ντε Ζανέιρο εδράζονται περίπου 900 φαβέλες (σ.σ φτωχές γειτονιές, παραγκουπόλεις), με τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτών να αρνούνται να μετακινηθούν προς άλλα πιο εύρωστα οικονομικά μέρη της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης.

"Υπάρχουν παιδιά στη φαβέλα Ροσίνα (71.000 κάτοικοι), τα οποία δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους, θάλασσα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τους δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν άλλο κόσμο", υποστηρίζει ο διευθυντής του Κέντρου Ενσωμάτωσης και Ελέγχου της πολιτείας του Ρίο Ντε Ζανέιρο, Σέζαρ Ροντρίγκες.

Κι αυτό γιατί 4.000 νέοι, οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στις φαβέλες, απασχολούνται εποχιακά σε θέσεις εργασίας που άνοιξαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Ζανέιρο.

Βέβαια, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Οι παραπάνω 4.000 νέοι είναι τυχεροί, καθώς προέρχονται από φαβέλες, οι οποίες βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της αστυνομίας.

Γιατί στις υπόλοιπες, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας, επικρατεί "κλίμα τρόμου". Συνολικά 11 άτομα δολοφονημένα από τις αρχές Απρίλη σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Αστυνομίας και των "αμετανόητων υπερασπιστών" των φαβελών. Ένας εκ των δολοφονηθέντων, παιδί ηλικίας μόνο 5 ετών.

Η έκθεση αναφέρει ότι το 2015 ο αριθμός των νεκρών στο Ρίο Ντε Ζανέιρο ανήλθε στους 307, με τους τραυματίες από ανταλλαγή πυροβολισμών να είναι πολλαπλάσιοι.

Η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, βρίσκεται σε δεινή πολιτική θέση με τα "σκάνδαλα" να ξεσπούν το ένα μετά το άλλο και προσπαθεί επικοινωνιακά να εκμεταλλευτεί καθετί γύρο από το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς. Ωστόσο, οι "σκιές" συνεχίζουν να υπάρχουν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ