ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναδεικνύοντας Ολυμπιονίκες στις φαβέλες

Αναδεικνύοντας Ολυμπιονίκες στις φαβέλες

Μετά το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Βραζιλιάνος τζουντόκα Φλάβιο Κάντο αποφάσισε να βοηθήσει τους λιγότερους τυχερούς και ανέδειξε "διαμάντια".

Η Ροσίνια είναι η μεγαλύτερη φαβέλα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Περισσότεροι από 69.000 κάτοικοι ζουν εκεί σε μια διαφορετική κοινωνία που διαθέτει 6.000 επιχειρήσεις, ανάμεσα τους τέσσερις τράπεζες, δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς και μια μηνιαία εφημερίδα.

Όπως διαπιστώσαμε και στο Μουντιάλ του ποδοσφαίρου ορισμένες από τις φαβέλες δέχονται... επισκέπτες, τουρίστες που επισκέπτονται το Ρίο ντε Τζανέιρο και επιθυμούν, ανεξήγητο γιατί, να επισκεφθούν μια παραγκούπολη.

Αναδεικνύοντας Ολυμπιονίκες στις φαβέλες

Εικόνα από τη Ροσίνια

Η ζωή δεν είναι εύκολη, αλλά εδώ και δεκαπέντε χρόνια ένας πρώην αθλητής πλέον, ο τζουντόκα Φλάβιο Κάντο, δημιουργεί διαφορά σε μια κατηγορία ανθρώπων.

Όταν απέτυχε να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, διοχέτευσε την απογοήτευση του σε δημιουργικό έργο, σε εθελοντική εργασία. Ξεκίνησε να δίνει μαθήματα τζούντο σε παιδιά που ζουν στη Ροσίνια, συνεχίζοντας παράλληλα την καριέρα του.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια έγινε πρωταγωνιστής στο ταπί και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα -81 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Ένα χρόνο πριν από το ταξίδι στην ελληνική πρωτεύουσα, ίδρυσε το "Instituto Reação", ένα μη-κερδοσκοπικό οργανισμό και δημιούργησε ένα προπονητικό κέντρο με τρία διαφορετικά προγράμματα: Ένα ολυμπιακό, ένα εκπαιδευτικό, μια σχολή τζούντο και πολεμικών τεχνών.

" Τα καλύτερα αποτελέσματα στην καριέρα μου ήρθαν όταν ξεκίνησα να προπονούμαι στο Reação. To Ολυμπιακό πρόγραμμα είναι εκείνο που μας έδωσε τη Ραφαέλα Σίλβα, την πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια της Βραζιλίας στο τζούντο".

Η 22χρονη παγκόσμια πρωταθλήτρια στα -57 κιλά επιβεβαίωσε τα λόγια του Κάντο: " Προτού η αδερφή μου (Ρακέλ) και εγώ μπήκαμε στο πρόγραμμα, δημιουργούσαμε προβλήματα. Δεν μας ενδιέφερε το σχολείο και σταδιακά ο αθλητισμός άλλαξε τη ζωή μας. Ήταν σαν να έγινε το κρασί, νερό".

Αναδεικνύοντας Ολυμπιονίκες στις φαβέλες

Η Σίλβα κλαίει μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στη γενέτειρα της

Ο Κάντο μίλησε στο κανάλι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για τους αθλητές που προπονεί: "Όταν βάζουν τη ζώνη, γίνονται υπερήρωες. Μπορούν να κάνουν τα πάντα. Πραγματικά πιστεύω πως ό,τι μαθαίνουν εδώ, τους ακολουθεί και στο σπίτι. Οπότε είναι πιο θαρραλέοι, καλύτεροι, είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον κόσμο. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει καλύτερο εργαλείο από τον αθλητισμό για να δημιουργήσει πιο δυνατούς ανθρώπους.

Προσπαθούμε να τους διδάξουμε και να τους πούμε πως μπορούν να κάνουν μεγαλύτερα όνειρα, από εκείνα που πίστευαν ότι μπορούν. Μπορούν να πάνε στο σχολείο, να αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μαζί τους καθημερινά".

Μόλις πριν από λίγο καιρό η διάσημη πρωταθλήτρια του UFC προχώρησε σε δωρεά 30.000 δολαρίων προς το ίδρυμα, όταν είδε από κοντά τη δουλειά που γίνεται από τον Κάντο και τους συνεργάτες του.

Ίσως σε ένα χρόνο δούμε τους πρώτους Βραζιλιάνους χρυσούς Ολυμπιονίκες που θα έχουν γεννηθεί, θα έχουν μεγαλώσει και πιθανότατα συνεχίζουν να ζουν στις φαβέλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ