Tο δακτυλίδι του pouvoir sportif

Tο δακτυλίδι του pouvoir sportif

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο των ελληνικών αγώνων αυτοκινήτου. Η επόμενη μέρα της ΟΜΑΕ και το δακτυλίδι του pouvoir sportif.

Η Ο.Μ.Α.Ε. σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα (29/7ου) το μεσημέρι, έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος Δημ. Μιχελακάκης και η επικεφαλής της Επιτροπής αγώνων, Αν. Πασαλή ταξίδεψαν στο Μόναχο, όπου συνάντησαν το μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Motorsport της FIA Hermann Tomczyk, τον γενικό γραμματέα Jean-Louis Valentin και την νομική εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Severine Sarbu.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΛΑΣ Σ. ΖΑΛΜΑΣ

Εκεί, λοιπόν, συζητήθηκε το θέμα του pouvoir sportif. Παρόν ήταν και κλιμάκιο της Ε.Λ.Π.Α που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της  Άγγελο Μπαβέλα και τον Χρήστο Τράκκα του οποίου η  θεσμική του σχέση με τη Λέσχη δεν είναι γνωστή.

Το πρωτόκολλο προέβλεπε, πρώτα συνάντηση των εκπροσώπων της Ε.Λ.Π.Α. το χρονικό μήκος της οποίας, ξεπέρασε κατά 15 λεπτά το προγραμματισμένο χρονικό πλαίσιο. Ακολούθως, προέβλεπε συνάντηση των εκπροσώπων της Ο.Μ.Α.Ε. ίσης χρονικής διάρκειας με εκείνης της Λέσχης, η οποία ξεπέρασε κατά μια ώρα και 45 λεπτά το προγραμματισμένο χρονικό πλαίσιο και τέλος προέβλεπε κοινή συνάντηση, η οποία σε έγινε ποτέ. 

Οι δυο πλευρές κατέθεσαν τα στοιχεία, τις απόψεις τους, τα επιχειρήματά τους και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί είτε τον Σεπτέμβριο, είτε τον Δεκέμβριο κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Συμβουλίου της FIA.

Επίσης ετέθη το θέμα του Ράλι Ακρόπολις και του φακέλου που κατέθεσε η Ομοσπονδία στην FIA στην προσπάθειά της να επανέλθει στο καλεντάρι τουν Παγκοσμίου.

Ακεραιότητα & αξιοπρέπεια

Πάμε και στο σχόλιο. 

Πρέπει να το έχουμε ξαναπεί. Τούτη η διαμάχη για το μέλλον του Ελληνικού μότοσπορ έχει τόσο, μα τόσο ενδιαφέρον. Αυτή η μικρή κυψέλη που ασχολείται με το αντικείμενο, άκρως αδιάφορη για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων Ελλήνων, αλλά και εξίσου ακατάληπτη για όσους νομίζουν, από τους σχετικά κοντινούς, ότι κατέχουν το αντικείμενο.

Είναι μια ενδιαφέρουσα ζύμωση. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, όμως, πάνω σε αυτό μωσαϊκό των χαρακτήρων είναι οι συμμαχίες, οι συσχετισμοί που διαγράφονται.

Πως διαμορφώνονται και ενίοτε πως μετακινούνται, οι ιδέες, οι απόψεις, οι θέσεις και με τι κριτήρια. Πάνω σε μια βάση σοβαρής απουσίας ενημέρωσης, πιθανότατα σοβαρότερης έλλειψης αντίληψης γαρνιρισμένα με μικροσυμφέροντα. Άτομα που έχουν πρόσφατα αλλάξει κουβέντες βαριές, ασήκωτες, στο επίπεδο του φτηνού χυδαίου, μετ' ολίγον χαριεντίζονται και αλλάζουν με άνεση φιλοφρονήσεις στα και, μέσα μαζικής διαδικτύωσης, αποκαλούμενα.  Άλλη μια ανορθογραφία κι αυτή, άλλο ένα πολιτιστικό στοιχείο με αρνητικό πρόσημο.

Τι μπορεί να αξίζει πιο ακριβά από την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια, άραγε;

Μα τι έχει συμβεί στα αλήθεια σε αυτήν την υπόθεση; 

Ότι περίπου και στην πατρίδα. Έχουμε ξοδέψει, εδώ και καιρό, το μέλλον μας, σε μικρές φτηνές δόσεις. Αυτό σαν απαλή περιγραφή. Ως ουσία, στο συγκεκριμένο θέμα, η Λέσχη σπατάλησε οτιδήποτε μπορούσε να σπαταληθεί μετά την διοίκηση Δαρδούφα.

Λάθος άνθρωποι, σε λάθος θέσεις, σε μια διαδικασία παράδοξης διαδοχής όπου τα συντηρητικά μεν, καλλιεργημένα δε στελέχη, άρχισαν προοδευτικά να τα διαδέχονται, άνευροι, αμόρφωτοι, μωροφιλόδοξοι, καιροσκόποι μετατρέποντας την Ε.Λ.Π.Α. σε μια πελώρια αμαρτία.

Αν δεν παρέσερνε στο βυθό το έρμο το μηχανοκίνητο σπορ, δεν άξιζε για αυτή την αμαρτία να αφιερώναμε ούτε λέξη. Να όμως, που ήμαστε αναγκασμένοι να παρακολουθούμε το αναξιοπρεπές ψυχορράγημά της. Κι όλα αυτά, από εκεί που πέρασε ένας Σταθάτος, ένας Γιανουλάτος.

Κι όταν γράφεται ότι τράβηξε στον πάτο το σπορ, δεν εννοώ ούτε για το ότι δεν έχουμε το Ακρόπολις στο WRC, ούτε διότι δεν έγινε αγώνας F1 στο Ελληνικό, ούτε κάθε άλλο μεγαλόσχημο σχέδιο. Εννοώ ότι ως εικόνα, ως επίπεδο και κυρίως ως κουλτούρα, το σπορ είναι χαμηλότερα, πολύ χαμηλότερα από την δεκαετία του '60.

Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της ΟΜΑΕ και της προέδρου επιτροπής αγώνων στο Μόναχο και η συνάντησή τους με ανώτατα στελέχη της FIA είχε έναν στόχο. Την ολοκληρωτική απαγκίστρωση του σπορ από την Λέσχη. Pouvoir sportif είναι οι δυο λέξεις που χωρίζουν την ΟΜΑΕ από την ελευθερία της. Τον Σεπτέμβριο, ή το Δεκέμβριο στο παγκόσμιο συμβούλιο το θέμα θα τελεσιδικήσει, το δακτυλίδι θα δοθεί.

Κι' όταν τελειώσει, θετικά, με το θέμα αυτό η Ομοσπονδία, πέρα από τον προγραμματισμό και την ευθύνη των αγώνων, πέρα από το κυνήγι της επιστροφής του «Ακρόπολις» στο WRC, θα έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσει το πιο βαρύ, το πιο δύσκολο, έργο της. Να συστήσει υγιή, αγωνιστική κουλτούρα. Κάτι πολύ χρονοβόρο. Όσο χρόνο χρειάστηκε για να χάσει τη χάρη, τη λάμψη, το χαρακτήρα της, άλλο τόσο θα χρειαστεί μέχρι να την ξαναβρεί. Εκτός αν ακολουθηθεί το μονοπάτι του Ροβεσπιέρου.

SHARE:

BEST OF NETWORK

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

Τελετές μύησης με βασανιστήρια και ναζιστικές τελετουργίες

Φοιτητής του Πανεπιστημίου Hofstra των ΗΠΑ αποκαλύπτει τα βασανιστήρια και τις ναζιστικές τελετουργίες για την μύηση νέων μελών σε αδελφότητα του Πανεπιστημίου (Pics)

MALEBOX

Λάμπρο Χούτο, γιατί άρχισες να δέρνεις τον κόσμο;

Λίγο πριν τον τελικό του Enfusion, μιλήσαμε με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή για το πώς βρέθηκε στα ρινγκ και για τα χρόνια του στα γήπεδα.

ΑΠΟ 300 ΕΩΣ 830

Πως βρέθηκαν και πότε θα δοθούν τα χρήματα για 13η σύνταξη

Από 300 έως 830 ευρώ τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους και τα οποία θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου

ΣΙΝΕΜΑ

Αυτό το βίντεο αποδεικνύει ότι δεν είναι πάντα κουλ να είσαι ο Spider-Man

Ανάμεσα στα πράγματα που δε θες να κάνεις στη ζωή σου, είναι και το motion capture.

CELEBRITIES

Μπαμπάς έγινε ο Αντώνης Κανάκης

Η σύντροφος του γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, με τον ίδιο να κρατά το γεγονός μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24