MOTORSPORTS

Κάνε το αυτοκίνητό σου πιο οικονομικό και πιο ασφαλές!

image
Κάνε το αυτοκίνητό σου πιο οικονομικό και πιο ασφαλές!

Περνάς ώρες πίσω από το τιμόνι οργώνοντας τους δρόμους; Ξέρεις πως υπάρχουν απλοί τρόποι για να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα από τις καθημερινές σου μετακινήσεις; Το Sport24.gr σε συμβουλεύει!

Για κάποιους το αυτοκίνητο είναι ανάγκη. Ένα απαραίτητο μέσο μεταφοράς που απλά σε πηγαίνει από το μέρος Α στο μέρος Β. Για τους περισσότερους από εμάς όμως, είναι μία προέκταση του εαυτού μας. Ένας πιστός φίλος, συνοδοιπόρος σε μακρινά ταξίδια, σύντροφος σε ατελείωτα μποτιλιαρίσματα, ακόμα και… συνένοχος αν αναλογιστούμε πόσο κοστίζουν πια οι πάλαι ποτέ άσκοπες βόλτες μας.

Τι θα έλεγες όμως να μοιραστούμε τρόπους να απενοχοποιήσουμε αυτή την αγνή, πηγαία ανάγκη, να μπαίνουμε στο αυτοκίνητο, να πατάμε γκάζι και να μη ξέρουμε καν που σκοπεύουμε να πάμε;

Ακολουθούν βασικά και λειτουργικά tips, οδηγίες προς ναυτιλλομένους, με στόχο να βγεις κερδισμένος από τη χρήση του αυτοκινήτου σου. Είτε μειώνοντας σημαντικά τις απώλειες στο πορτοφόλι σου, είτε επιλέγοντας το σωστό εξοπλισμό που θα σου χαρίσει όχι μόνο οικονομία αλλά και ασφάλεια.

Εν αρχή ην η επιλογή ελαστικών

Πολλοί τα υποτιμούν αλλά η σωστή επιλογή και η καλή κατάσταση των τεσσάρων, ακροβολισμένων, μαύρων σημείων επαφής με το οδόστρωμα, είναι καθοριστικής σημασίας. Ξεκινάμε από τη διάρκεια ζωής τους που δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 4 χρόνια ή τα 40.000 χιλιόμετρα. Ξεπερνώντας αυτά τα πλαίσια, η φθορά και η απώλεια πρόσφυσης, μπορεί να φέρουν δυσάρεστες και κοστοβόρες εκπλήξεις. Επίλεξε ποιοτικά ελαστικά που περνάνε από αμέτρητες δοκιμές σε πίστες και σύγχρονα κέντρα εξέλιξης για να ανταποκρίνονται στις αυστηρότερες προδιαγραφές με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών, από μεγάλη και επώνυμη εταιρεία. Εκ των κορυφαίων κατασκευαστών στον κόσμο, είναι η Goodyear , που δραστηριοποιείται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και κατασκευάζει υψηλής ποιότητας ελαστικά, που προσφέρουν σπουδαία απόδοση σε υψηλές ταχύτητες αλλά και στο φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα, επιτρέποντάς σου να οδηγείς με ασφάλεια σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
Τώρα πια, κάθε ελαστικό που πωλείται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρει ετικέτα με ειδική σήμανση, που ενημερώνει τον αγοραστή για την αποδοτικότητα του συγκεκριμένου ελαστικού στην κατανάλωση καυσίμου, το κράτημά του σε βρεγμένο οδόστρωμα και τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης.

Ο τρόπος οδήγησης

Άσχετα με τις καταναλώσεις που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές, ο βασικός γνώμονας που καθορίζει κάθε πότε θα χαιρετάς τον βενζινά της γειτονιάς σου, είναι το πόσο βαρύ δεξί πόδι έχεις. Όμως ξέρεις πως η σβέλτη οδήγηση ανεβάζει την κατανάλωση κατά 30%; Για να κινηθείς πιο οικονομικά, πρέπει να αποφεύγεις τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις. Όσο πιο ομαλά μεταβάλλεις την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, τόσο κερδισμένος είσαι. Αν δεν υπάρχει λόγος λοιπόν, μη πατάς τέρμα γκάζι και προσπάθησε να παρατηρείς πάντα τι συμβαίνει μπροστά σου, ώστε να προβλέπεις την ανάγκη φρεναρίσματος, ώστε αυτό να πραγματοποιείται ομαλά.

Εμπιστεύσου την τεχνολογία

Κάνε το αυτοκίνητό σου πιο οικονομικό και πιο ασφαλές!

Πας βόλτα ή μετακομίζεις;

Το υπερβολικά φορτωμένο αυτοκίνητο, αναπόφευκτα «καίει» περισσότερο. Προσπάθησε λοιπόν στις διακοπές σου να μην κουβαλάς μαζί σου όλο το νοικοκυριό. Και στις καθημερινές μετακινήσεις, να μη μεταφέρεις άσκοπο βάρος. Δεν υπάρχει λόγος να κυκλοφορείς μέσα στην πόλη με την σχάρα ή την άδεια μπαγκαζιέρα οροφής. Ούτε να έχεις στο πορτ παγκάζ τις αλυσίδες Αυγουστιάτικα. Αν αφαιρέσεις οτιδήποτε είναι άχρηστο, θα μπορείς να διανύσεις περισσότερα χιλιόμετρα, με τα ίδια λίτρα καυσίμου.

Τι χρήση κάνεις;

Είπαμε πως πρέπει να επιλέγουμε ελαστικά όχι βάσει τιμής αλλά βάσει αξιοπιστίας. Πρέπει όμως να επιλέγουμε και βάσει αναγκών! Ο οικογενειάρχης που ταξιδεύει κάθε Σαββατοκύριακο εκτός πόλης και κινείται συνετά στη δεξιά λωρίδα, επιλέγει ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης που θα καλύψουν τις ανάγκες του, εξασφαλίζοντας παράλληλα και οικονομία έως και 7,5% στην κατανάλωση καυσίμου, ή 300€ στη συνολική διάρκεια ζωής των ελαστικών.

Κάνε το αυτοκίνητό σου πιο οικονομικό και πιο ασφαλές!

νέο ελαστικό Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 που ενσωματώνει μία σειρά νέων και καινοτόμων τεχνολογιών. Πρόκειται για premium επιλογή που εξασφαλίζει εξαιρετικές επιδόσεις στο φρενάρισμα και μεγάλη ακρίβεια ανταπόκρισης σε χειρισμούς - τόσο σε υγρό όσο και σε στεγνό οδόστρωμα. Με αρωγό την τεχνολογία ‘Active Braking’, η επιφάνεια επαφής και το κράτημα κατά την πέδηση αυξάνονται, με αποτέλεσμα τη μείωση της απόστασης φρεναρίσματος. Παράλληλα, η νέα σύνθεση του ελαστικού που περιλαμβάνει μείγμα που αυξάνει την πρόσφυση και ρητίνη που ‘κολλάει’ στο δρόμο, συνεπικουρούν στη μειωμένη απόσταση φρεναρίσματος αλλά προσφέρουν και καλύτερο κράτημα. Επίσης, έχει ενισχυμένη δομή που συνεπάγεται χαμηλότερο βάρος αυτό βελτιώνει την ευελιξία στις στροφές ενώ παράλληλα μειώνει τη φθορά του πέλματος και την κατανάλωση καυσίμου. Το Eagle F1 Asymmetric 3 είναι διαθέσιμο σε 89 διαφορετικές διαστάσεις από 17 έως και 22 ίντσες.

Συντήρηση

Ωραία όλα αυτά αλλά η σχέση με το αυτοκίνητό σου πρέπει να είναι αμφίδρομη. Αυτό σου προσφέρει υπηρεσίες και συγκινήσεις, εσύ καλείσαι να το συντηρείς! Όχι μόνο πραγματοποιώντας τα προβλεπόμενα service. Πρέπει να ελέγχεις συχνά αν είναι ευθυγραμμισμένοι οι τροχοί σου, αν ο κινητήρας έχει αρκετό λάδι, αν είναι σωστή η στάθμη του ψυκτικού υγρού αλλά και του υγρού για τους υαλοκαθαριστήρες, αν οι πιέσεις των ελαστικών σου είναι σωστές. Πρέπει να θυμάσαι πως η απώλεια πίεσης, ακόμα και σε ιδεατές συνθήκες, είναι μικρή αλλά σταθερή. Κι όσο χαμηλότερες των εργοστασιακών απαιτήσεων είναι οι πιέσεις, τόσο αυξάνεται η κατανάλωση αλλά και η φθορά του ελαστικού.

Κάνε το αυτοκίνητό σου πιο οικονομικό και πιο ασφαλές!

Κλιματιστικό

Εδώ ο συντάκτης του άρθρου είναι χαμένος από χέρι. Όπως και στο σπίτι, το καλοκαίρι κάνω το μεγαλύτερο λάθος αφού και μέσα στο αυτοκίνητο επιδιώκω συνθήκες… Αλάσκας. Όμως στην πραγματικότητα, η σωστή ρύθμιση είναι γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα είναι καλύτερα μπαίνοντας στο όχημα μας, πρώτα να ανοίγουμε τα παράθυρα για να μειωθεί η θερμοκρασία στο εσωτερικό. Μέσα στην πόλη, εφόσον η ζέστη δεν είναι ανυπόφορη, η αποφυγή χρήσης του κλιματιστικού προσφέρει οικονομία που φτάνει ακόμα και στο 10%! Σε εθνικό δίκτυο η τιμή αυτή πέφτει στο 4% αλλά εκεί αντιστρέφονται οι ισορροπίες καθώς οι αντιστάσεις του αέρα από τα ανοιχτά παράθυρα, ουσιαστικά μηδενίζουν το όποιο όφελος, εξασφαλίζοντας μας και πονοκέφαλο από το θόρυβο.

Fast, χωρίς να είσαι Furious

Παρότι στην Ελλάδα συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, καλό είναι να εναρμονίζεσαι με τις οδηγίες του κατασκευαστή του αυτοκινήτου, σε ότι αφορά στις διαστάσεις των τροχών και των ελαστικών. Έτσι δεν παρεμβαίνεις αρνητικά στη συνέργειά τους με την ανάρτηση του οχήματος άρα και στην οδηγική του συμπεριφορά. Επίσης, τα μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα ελαστικά, ανεβάζουν τις τιμές της κατανάλωσης αλλά και την πιθανότητα να πέσεις θύμα ακραίων καιρικών συνθηκών και φαινομένων όπως η υδρολίσθηση. Ειδικά αν κινείσαι συχνά σε δρόμους με βρεγμένο οδόστρωμα και δεδομένου πως στο εθνικό μας δίκτυο αυτό συνήθως κρύβει αμέτρητες παγίδες, τα νέα ελαστικά EfficientGrip Performance της Goodyear αποτελούν την καλύτερη δυνατή επιλογή! Συνοδεύονται από κορυφαία βαθμολογία στο κράτημα σε βρεγμένο οδόστρωμα, προσφέροντας απόσταση φρεναρίσματος τουλάχιστον δύο μέτρα μικρότερη από τον ανταγωνισμό, υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ