MOTOGP

Μαρκ Μάρκεθ: Οδηγός βγαλμένος από video game

Μαρκ Μάρκεθ: Οδηγός βγαλμένος από video game

Ο Μαρκ Μάρκεθ μας χάρισε το highlight της χρονιάς και ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει το 2013 στο MotoGP. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τον οδηγό που σύμφωνα με τον Βαλεντίνο Ρόσι "έχει κάτι από μένα".

Το HRC, ο πανίσχυρος οργανισμός της Honda που ασχολείται με τα μηχανοκίνητα σπορ, δεν έψαξε πολύ για να βρει τον αντικαταστάτη του Κέισι Στόνερ, ο οποίος αποφάσισε να πάει για ψάρεμα νωρίτερα από όσο υπολόγιζε.

Οι Ιάπωνες επέλεξαν τον Μαρκ Μάρκεθ Αλέντα, τον οποίο η αλήθεια είναι πως προετοιμάζουν για μεγάλα πράγματα εδώ και αρκετά χρόνια. Τον 19χρονο Ισπανό από το καταλανικό χωριό Θερβέρα κοντά στη Γέιδα, παγκόσμιο πρωταθλητή στη Moto2 φέτος και νικητή στη Moto3 το 2010.

Για χάρη του άγουρου ταλέντου του η Honda πίεσε για την κατάργηση του κανονισμού που δεν επιτρέπει σε έναν πρωτοεμφανιζόμενο οδηγό να αγωνιστεί σε μια εργοστασιακή ομάδα. Kαι φυσικά, επειδή είναι η Honda, τα κατάφερε.

Μαρκ Μάρκεθ: Οδηγός βγαλμένος από video game

Ο Μαρκ Μάρκεθ

Ο τελευταίος που ανέβηκε από τους... μικρούς στους μεγάλους, οδηγώντας απευθείας εργοστασιακή μοτοσικλέτα (την M1) ήταν ο Χόρχε Λορένθο. Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (το 2012 και το 2010) ήταν ο τελευταίος "μικρός" για τον οποίο υπήρξαν μεγάλες προσδοκίες. Και τα κατάφερε καλύτερα από καλά. Τώρα είναι η σειρά του Μάρκεθ. Ήδη έχει ξεπεράσει σε έναν τομέα τον οδηγό από τη Μαγιόρκα, αφού είναι δημοφιλέστερος στην Ισπανία.

Ο Στόνερ δήλωσε πως περιμένει από τον Μάρκεθ να δυσκολέψει τη ζωή του μεγάλου αντιπάλου του, εντός και εκτός πίστας, Βαλεντίνο Ρόσι. Ο ίδιος ο "γιατρός" είναι περίεργος να δει το ντεμπούτο του Μάρκεθ στο MotoGP και έχει ήδη πει πως " βλέπω κάτι από μένα στον Μαρκ". Ο λιγότερο επιτυχημένος, Ράντι ντε Πουνιέ έφτασε λίγο πιο πέρα, καθώς εξέφρασε την άποψη πως ο Μάρκεθ θα είναι ο νικητής του πρώτου αγώνα της χρονιάς στη Ντόχα.

Το highlight της χρονιάς

Ο Μαρκ ανεβαίνει στο MotoGP με τους χορηγούς του (Repsol, Red Bull), τον μάνατζερ-μέντορα του (Εμίλιο Αλθαμόρα) και με μια φήμη θεαματικού και ελαφρώς αντιαθλητικού οδηγού. Δεν ήταν μια, ούτε δύο οι ποινές που πήρε.

Και κυρίως ανεβαίνει με προίκα την τρελή κούρσα του στο Μοτέγκι, μια από τις μαγικότερες στιγμές του 2012 σε όλα τα σπορ. Σε μια από τις περιπτώσεις που ένας οδηγός αφήνει τον θεατή με ανοιχτό το στόμα.

Είναι η εκκίνηση του GP Iαπωνίας στην έδρα της Honda και τον Μάρκεθ παίρνει ο ύπνος στην εκκίνηση. Καθυστερεί, τον περνούν όλοι και μένει τελευταίος. Είναι πραγματικά τυχερός που δεν τον... μάζεψε κανένας αντίπαλος.

Όταν στρίβει στην πρώτη στροφή είναι 24ος, περνάει από την εσωτερική τρεις ή τέσσερις αντιπάλους και τότε πατάει το γκάζι. Είναι εμφανώς θυμωμένος! Ο τηλεοπτικός φακός ευτυχώς συνέλαβε τη Suter-Honda να "χορεύει" προσπερνάει κι άλλους οδηγούς.

Το έπος του Μοτέγκι

Σε τρεις στροφές και σε διάστημα 50 δευτερολέπτων ανεβαίνει από την 29η στην 10η θέση. Τελικά παίρνει τη νίκη στο τέλος, την καλύτερη στην καριέρα του. Στον επόμενο αγώνα είχε στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής!

Τότε βεβαιώθηκαν όλοι πως αυτό το παλικαράκι έχει θέση στο δημοφιλέστερο πρωτάθλημα μοτοσικλέτας. " Ευτυχώς που υπάρχει η Moto3 και ο Μάρκεθ γιατί θα μας έπαιρνε ο ύπνος", δήλωσε ο Ρόσι.

Βγαλμένος από video game

Πάνω κάτω το ίδιο σόου έδωσε και στη Βαλένθια όπου διεξήχθη ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς μπροστά στα μέλη του επίσημου fun club του, το οποίο ιδρύθηκε το 2010.

Το φινάλε στη Moto2 στη Βαλένθια

Όταν κατέβηκε από το βάθρο, είχε περάσει πλέον στη λίγκα των μεγάλων στο MotoGP. " To να βρεθώ σε μια εργοστασιακή ομάδα αποτελεί όνειρο για μένα, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Ωστόσο το να αντιμετωπίζεις τα είδωλα σου, τον Ρόσι, τον Χόρχε, τον Ντάνι (Πεδρόσα) και όλους τους άλλους αποτελεί μεγάλη ευθύνη", δήλωσε σχετικά.

Τιμέιτ του θα είναι ο οδηγός με τις περισσότερες νίκες στο MotoGP το 2012, ο Πεδρόσα με τον οποίο είναι φίλοι τα τελευταία χρόνια, άλλωστε κατά κάποιο τρόπο ο μάνατζερ του Πεδρόσα, Αλμπέρτο Πουτς υπήρξε και ο πρώτος ατζέντης του Μαρκ.

Μαρκ Μάρκεθ: Οδηγός βγαλμένος από video game

Ο Ντάνι διδάσκει τα κόλπα στον Μαρκ

Πάντως οι δύο οδηγοί ουσιαστικά δεν έκαναν μαζί δοκιμές. Τα πρώτα συμπεράσματα για τον Μάρκεθ δεν ήταν θετικά, αλλά βέβαια ούτε και ο Ρόσι ήταν γρήγορος με την NSR 500 της Honda όταν πρωτοανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία.

Η "μέρα Μάρκεθ" και οι Τρεις Μάγοι

Κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου η Θερβέρα γιορτάζει τις επιτυχίες του Μάρκεθ. Η πρώτη ήρθε το καλοκαίρι του 2008 στο Ντόνινγκτον Παρκ της Μεγάλης Βρετανίας. Τερμάτισε τρίτος και σε ηλικία 15 χρονών και 126 ημερών έγινε ο νεαρότερος οδηγός που ανεβαίνει σε βάθρο.

Ο νικητής, ο 15χρονος Σκοτ Ρέντινγκ, ένα εξίσου σπουδαίο ταλέντο, παραμένει ακόμα στη Moto2 και ελπίζει να τεθεί ξανά αντίπαλος του Μάρκεθ το 2014, ενώ ο δεύτερος Μάικ Ντι Μέλιο, παγκόσμιος πρωταθλητής εκείνη τη χρονιά στα 125cc έχει "κολλήσει" στη Moto2.

Μαρκ Μάρκεθ: Οδηγός βγαλμένος από video game

Η παρέα του Ντόνινγκτον Παρκ

Μολονότι ο Μαρκ δεν ζει πλέον στη Θερβέρα, θα περάσει τις γιορτές στο πατρικό του και ανήμερα των Θεοφανείων η οικογένεια θα ανοίξει τα δώρα της. Μια τέτοια ημέρα το 1993 οι "Τρεις Μάγοι" του έφεραν μια μοτοσικλέτα με μπαταρίες, το πρώτο του μηχανάκι.

Ποιος ξέρει, ίσως ένας αυριανός πρωταθλητής να πάρει αυτά τα Χριστούγεννα ένα αντίστοιχο μηχανάκι. Γιατί ο Μάρκεθ το έχει ήδη λάβει το δώρο του και η αξία του είναι ανυπολόγιστη.

TAGS MOTOGP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ