MOTOGP

Και οι 8 είναι υπέροχοι!

Και οι 8 είναι υπέροχοι!

Χρειάστηκε να παραφράσουμε το πασίγνωστο γουέστερν του '60 "The Magnificent Seven", για να χωρέσουμε τα 8 πιο γρήγορα... πιστόλια του φετινού Πρωταθλήματος των MotoGP!

Σε 13 Grand Prix, 8 διαφορετικοί νικητές. Τι έχουν δει τα μάτια μας φέτος. Και απομένουν πέντε αγώνες ακόμα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ

Τα MotoGP διάγουν μια χρυσή εποχή και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τους πολλούς διαφορετικούς νικητές σε οδηγούς και κατασκευαστές, αλλά και το πλούσιο θέαμα που προσφέρουν απλόχερα οι πρωταγωνιστές σχεδόν σε κάθε αγώνα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της κορυφαίας κατηγορίας (MotoGP/500cc) του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ταχύτητας μοτοσυκλετών έχουμε σε 8 συνεχόμενους αγώνες, 8 διαφορετικούς νικητές.

Είναι μια από τις πιο συναρπαστικές σεζόν στην ιστορία του σπορ και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αλλαγές που ίσχυσαν από φέτος στα ηλεκτρονικά καθώς επίσης και στον νέο προμηθευτή ελαστικών.

Στους περισσότερους από τους 13 αγώνες που έχουν διεξαχθεί έως τώρα έχουμε παρακολουθήσει τρομερές μάχες, απίστευτο θέαμα και πολλούς διαφορετικούς νικητές, οδηγούς και κατασκευαστές.

ANDREA IANNONE ITA
DUCATI RACING TEAM
DUCATI
MotoGP
 GP Austria 2016 (Circuit RedBull Ring)
12-14/08.2016 
photo: MICHELIN
ANDREA IANNONE ITA DUCATI RACING TEAM DUCATI MotoGP GP Austria 2016 (Circuit RedBull Ring) 12-14/08.2016 photo: MICHELIN ANDREA IANNONE ITA DUCATI RACING TEAM DUCATI MOTOGP GP AUSTRIA 2016 (CIRCUIT REDBULL RING) 12-14/08.2016 PHOTO: MICHELIN

Από τρεις νίκες έχουν ο πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος, Marc Marquez και ο Jorge Lorenzo, ενώ δύο φορές έχει αντικρίσει πρώτος την καρό σημαία ο Valentino Rossi. Από κει και πέρα, την παρθενική νίκη τους στη μεγάλη κατηγορία σημείωσαν οι Jack Miller, Andrea Iannone, Cal Crutchlow και Maverick Vinales, ενώ μια νίκη έχει και ο Dani Pedrosa, αυτήν που πέτυχε στο Misano.

Στους κατασκευαστές, το... κατεστημένο Honda - Yamaha έσπασε, με τις Ducati - Suzuki να επιστρέφουν στις νίκες έπειτα από πολλά χρόνια. Από την εποχή Stoner είχε να πετύχει νίκη η ιταλική φίρμα (2010, Phillip Island), από το βρεγμένο Le Mans του 2007 με τον Chris Vermeulen είχε να πανηγυρίσει νίκη το ιαπωνικό εργοστάσιο.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, το γεγονός ότι έπειτα από πολλά χρόνια -από το 2006 συγκεκριμένα- είδαμε ξανά αναβάτη “δορυφορικής” ομάδας να ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Και δεν συνέβη μόνο μια φορά, αλλά δύο - με τον Miller στο Assen και τον Crutchlow στο Brno.

Ιστορικές στιγμές

Στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που έχουμε 8 διαφορετικούς νικητές κατά τη διάρκεια μιας αγωνιστικής σεζόν.

Η πρώτη φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο ήταν το 2000. Στην εποχή των άκρως θεαματικών 2χρονων 500αριών, τη χρονιά που ο Valentino Rossi έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία και που αμέσως πρωταγωνίστησε.

Το πρόγραμμα εκείνης της σεζόν περιελάμβανε 16 Grand Prix με τις νίκες να μοιράζονται ανάμεσα στους: Garry McCoy, Kenny Roberts Jr., Norick Abe, Alex Criville, Loris Capirossi, Alex Barros, Valentino Rossi και Max Biaggi.

Στο τέλος εκείνης της σεζόν Πρωταθλητής αναδείχθηκε για πρώτη και μοναδική φορά στην καριέρα του ο Kenny Roberts Jr. με Suzuki RGV500.

Και οι 8 είναι υπέροχοι!

Άλλη μια σεζόν με πολλούς διαφορετικούς νικητές ήταν αυτή του 2006, με τους Loris Capirossi, Valentino Rossi, Marco Melandri, Dani Pedrosa, Nicky Hayden, Toni Elias και Troy Bayliss να μοιράζονται τις νίκες στους 17 αγώνες του Πρωταθλήματος και τον Hayden να αναδεικνύεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

Στη δεκαετία του '90 είχαμε άλλες δύο σεζόν κατά τη διάρκεια των οποίων επτά διαφορετικούς νικητές: το 1992 (Mick Doohan, Kevin Schwantz, Wayne Rainey, Alex Criville, Eddie Lawson, Wayne Gardner, John Kocinski) και το 1993 (Kevin Schwantz, Wayne Rainey, Mick Doohan, Daryl Beattie, Luca Cadalora, John Kocinski, Alex Barros).

To '92 Πρωταθλητής στέφθηκε ο Wayne Rainey (Yamaha) και το '93 που σημαδεύτηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του Rainey στο Misano, ο τίτλος κατέληξε στα χέρια του Kevin Schwantz (Suzuki).

Οι νικητές έως τώρα

1. Losail - Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP)

2. Termas de Rio Hondo - Marc Marquez (Repsol Honda Team)

3. COTA - Marc Marquez (Repsol Honda Team)

4. Jerez - Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP)

5. Le Mans - Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP)

6. Mugello - Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP)

7. Catalunya - Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP)

8. Assen - Jack Miller (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda)

9. Sachsenring - Marc Marquez (Repsol Honda Team)

10. Red Bull Ring - Andrea Iannone (Ducati Team)

11. Brno - Cal Crutchlow (LCR Honda)

12. Silverstone - Maverick Vinales (Team Suzuki Ecstar)

13. Misano - Dani Pedrosa (Repsol Honda Team)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ CAR AND DRIVER

Χτυποκάρδια... πριν τα θρανία
Ο απολογισμός της Michelin για το Misano
Πρωταθλητής ο μικρός Περιστεράς
TAGS MOTOGP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ