MOTOGP

GP Μεγάλης Βρετανίας: Μαγεία Rossi στο "βρεγμένο" Silverstone!

NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 29:  Valentino Rossi of Italy and Movistar Yamaha MotoGP rounds the bend during the qualifying practice during MotoGp Of Great Britain - Qualifying at Silverstone Circuit on August 29, 2015 in Northampton, United Kingdom.  (Photo by Mirco Lazzari gp/Getty Images)
NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 29: Valentino Rossi of Italy and Movistar Yamaha MotoGP rounds the bend during the qualifying practice during MotoGp Of Great Britain - Qualifying at Silverstone Circuit on August 29, 2015 in Northampton, United Kingdom. (Photo by Mirco Lazzari gp/Getty Images) GETTY IMAGES

Απίστευτος αγώνας στο Silverstone εκεί όπου ο Valentino Rossi είχε να επιδείξει μέχρι σήμερα (30/8) μόλις μια 3η θέση, την οποία και πήρε στον περσινό αγώνα.

Με το Πρωτάθλημα να βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και με τους Ισπανούς (Lorenzo - Marquez) να έχουν πάρει τα πάνω τους, ο Valentino Rossi κατάφερε να πανηγυρίσει μια τεράστιας σημασίας νίκη κάτω από δύσκολες συνθήκες καθώς ο αγώνας διεξήχθη υπό βροχή.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Marc Marquez αποχαιρετούσε τις όποιες ελπίδες του για τίτλο μετά και την εγκατάλειψή του από πτώση στον 12ο γύρο την ώρα που είχε εξαπολύσει την επίθεσή του στον Rossi προκειμένου να πάρει τα ηνία του αγώνα-4ο DNF φέτος-, ενώ ο μεγάλος του αντίπαλος στη μάχη του Πρωταθλήματος Jorge Lorenzo τερμάτιζε τέταρτος έχοντας θέματα με την ζελατίνα του κράνους του όπως έδειχνε με απογοήτευση επιστρέφοντας στο γκαράζ της ομάδας του.

Μετά το βρετανικό Grand Prix λοιπόν ο Rossi επέστρεψε και πάλι μόνος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα έχοντας 12 βαθμούς διαφορά από τον Lorenzo (236 - 224).

Αμιγώς ιταλικό το βάθρο στη βρετανική πίστα με τον Danilo Petrucci να τερματίζει στη δεύτερη θέση κάνοντας τον αγώνα της ζωής του και μάλιστα σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Ο 25χρονος Ιταλός που αγωνίζεται με την ομάδα της Pramac Ducati ξεκίνησε από την 18η θέση του γκριντ, βρέθηκε να παλεύει με κορυφαία ονόματα για μια θέση στο βάθρο και σε κάποιο σημείο να κάνει όνειρα ακόμα και για νίκη μιας και λίγους γύρους πριν την πτώση της καρό σημαίας είχε πλησιάσει στα 1,6” τον φίλο του Rossi. Και να σκεφτεί κανείς ότι στα μέσα του αγώνα, στον 10ο γύρο, η διαφορά τους ήταν στα 6,7”. Τρίτος ήταν ο Andrea Dovizioso που επέστρεψε στο βάθρο έπειτα από αρκετό καιρό (από το Le Mans).

Όταν είδαν τον Marc να πέφτει, έκοψα λιγάκι… Ήλπιζα πως ο Danilo δεν θα ρισκάρει πολύ… Η μοτοσυκλέτα μου ήταν εξαιρετική. Διασκέδασα πολύ τον αγώνα!”, σχολίασε πανευτυχής ο Rossi και εν μέσω αποθέωσης από τους χιλιάδες οπαδούς του που βρέθηκαν στις εξέδρες του Silverstone. Για τον 36χρονο Ιταλό σούπερ σταρ αυτή ήταν η τέταρτη φετινή του νίκη, η 86η στην κορυφαία κατηγορία και η 112η συνολικά στην καριέρα του στα GP!

Φοβήθηκα για το μπροστινό λάστιχο, αλλά στην τελευταία στροφή άρχισα να γελάω δυνατά! Δεν το πίστευα! Ακόμα δεν το έχω καταλάβει τι έγινε”, είπε από την πλευρά του ο Petrucci.

Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Pedrosa που για κάποιους γύρους “έπαιζε” ακόμα και για το βάθρο, ενώ εκπληκτική εμφάνιση πραγματοποίησε o Scott Redding που σήκωσε ψηλά τη σημαία της Αγγλίας τερματίζοντας στην έκτη θέση. Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι του χρόνου θα οδηγεί για λογαριασμό της Pramac Ducati…

Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι: Bradley Smith, Andrea Iannone, Aleix Espargaro και Αlvaro Bautista που ισοφάρισε το καλύτερο αποτέλεσμα της Aprilia στο φετινό Πρωτάθλημα (10ος και στην Catalunya).

Το Πρωτάθλημα συνεχίζεται στις 13 Σεπτεμβρίου με το GP του San Marino.

Βροχή λίγο πριν την εκκίνηση…

Αρχικά ο αγώνας χαρακτηρίστηκε στεγνός, αλλά λίγο πριν ξεκινήσει ο γύρος προθέρμανσης, οι ουρανοί άνοιξαν και η βροχή έκανε την εμφάνισή της. Οι αναβάτες πήραν μια γεύση από την κατάσταση της ασφάλτου στο γύρο προθέρμανσης και αφού διαπίστωσαν πως η επιφάνεια δεν ήταν για slicks αποφάσισαν να μπουν μαζικά στα pits για να αλλάξουν μοτοσυκλέτα.

Στην pitlane δημιουργήθηκε συνωστισμός με 25 αναβάτες να προσπαθούν να πλασαριστούν στην πρώτη σειρά για να έχουν πλεονέκτημα μετά την εκκίνηση. Ευτυχώς τα αντανακλαστικά των οργανωτών λειτούργησαν άψογα και αμέσως έκαναν την εμφάνισή τους οι κόκκινες σημαίες μιας και υπήρχε θέμα ασφάλειας. Σκεφτείτε 25 αναβάτες στριμωγμένους στην pitlane να περιμένουν να πάρουν εκκίνηση από εκεί…

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, υπήρξε 25λεπτη καθυστέρηση στην εκκίνηση του αγώνα. Οι αναβάτες πήραν και πάλι κανονικά τη θέση τους στο γκριντ μόνο που αυτή τη φορά ήταν πάνω στις εφεδρικές μοτοσυκλέτες τους με ρυθμίσεις και λάστιχα για βροχή.

Η ένταση της βροχής πια είχε δυναμώσει. Δεν υπήρχε πια καμία αμφιβολία πως ο αγώνας θα ήταν βρόχινος. Και νωρίτερα, στο warm-up που έγινε επίσης σε βρεγμένο οδόστρωμα, ο Valentino Rossi έδειξε πολύ δυνατός σημειώνοντας τον καλύτερο χρόνο…

Στην εκκίνηση ο Lorenzo πήρε κεφάλι με τους Rossi - Marquez να ακολουθούν κατά πόδας. Στον 2ο γύρο ο Ιταλός περνάει στην πρωτοπορία, με τον δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή της Repsol Honda να τον ακολουθεί. Ο Lorenzo δεν μπορεί να ακολουθήσει μιας και στον 3ο γύρο βρίσκεται ήδη τρία δευτερόλεπτα πίσω από το δίδυμο. Και τα χειρότερα για τον Ισπανό ακολουθούν, καθώς στον 7ο γύρο χάνει δύο θέσεις από τους Petrucci - Dovizioso, ενώ λίγο αργότερα τον περνάει και ο Pedrosa, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην έκτη θέση.

Στο μεταξύ, ο Cal Crutchlow που έχει καταφέρει να βρεθεί στις πρώτες θέσεις (3ος) πέφτει θύμα του ομόσταβλού του, Jack Miller που επιχειρώντας να τον προσπεράσει από εσωτερική, τον εμβολίζει και τον ρίχνει κάτω…

Μπροστά, Rossi και Marquez έχουν αποσπαστεί. Ο Ισπανός δεν αφήνει τον πολυπρωταθλητή να του κάνει διαφορά και σιγά σιγά αρχίζει να τον πιέζει. Μπαίνοντας στον 12ο γύρο όμως χάνει τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του, πέφτει και εγκαταλείπει.

Ο Doctor είναι δεν αισθάνεται πίεση και έχει μπροστά του 8 γύρους για να ολοκληρώσει τη δουλειά. Πίσω, έχει δημιουργηθεί ένα τρενάκι τεσσάρων αναβατών για δυο θέσεις στο βάθρο, αποτελούμενο από τους: Dovizioso, Petrucci, Lorenzo και Pedrosa.

Στον 13ο γύρο ο αναβάτης της Pramac περνάει τον Dovi και αρχίζει να μειώνει τη διαφορά του από την κορυφή. Ο Dovi τον ακολουθεί για κάποιους γύρους, ενώ Lorenzo - Pedrosa σύντομα χάνουν την επαφή τους με τους Ducatisti.

Τέσσερις γύρους πριν την ολοκλήρωση του αγώνα o Rossi ενημερώνεται πως ο Petrucci έχει πλησιάσει στα 1,6”. Κάπου εκεί ανεβάζει ρυθμό και με συνοπτικές διαδικασίες βάζει τέλος στις όποιες ελπίδες του νεαρού συμπατριώτη του…

Διαβάστε ακόμα στο Car and Driver:

GP Μ. Βρετανίας - QP: Marquez όπως... Bolt!

Lorenzo vs Marquez στα χιλιοστά

Oδηγώντας μια μοτοσικλέτα MotoGP (infographic)

TAGS MOTOGP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ