MOTOGP

GP INDY - RACE: Ο "πρίγκιπας" του Brickyard!

,
, MILAGRO

Ο Marc Marquez κέρδισε στην Ινδιανάπολη την 3η φετινή του νίκη, εμπρός από τις Yamaha των Lorenzo και Rossi.

Ο Marc Marquez παρέμεινε αήττητος επί αμερικανικού εδάφους κατακτώντας την 5η συνεχόμενη νίκη του -σε όλες τις κατηγορίες- στην Ινδιανάπολη, περνώντας μόλις 3 γύρους πριν από το τέλος τον (μέχρι τότε πρωτοπόρο του αγώνα από την εκκίνηση) Jorge Lorenzo. Ήταν η Τρίτη φετινή νίκη του πρωταθλητή, στον 10ο φετινό αγώνα του MotoGP.

Ο Valentino Rossi κατάφερε να βγει νικητής μιας συγκλονιστικής μάχης με τον Dani Pedrosa, έπειτα από διαδοχικές εναλλαγές στην 3η θέση, και έτσι να χάσει το ελάχιστο δυνατόν από το προβάδισμά του στο πρωτάθλημα. Τώρα ο «doc» προηγείται με διαφορά 9 βαθμών από τον Lorenzo και 51 από τον Marquez.

Εκκινώντας καλύτερα, ο Lorenzo κατάφερε να στρίψει επικεφαλής στην πρώτη στροφή, εμπρός από τις δύο Honda RC213V των Marquez και Pedrosa. Πίσω τους σχηματίστηκαν οι Andrea Iannone και Valentino Rossi, που κατάφεραν στην εκκίνησης να κερδίσουν από τρεις θέσεις!

Ο «Vale» πέρασε σύντομα τον Iannone, αλλά προς το παρόν ο ρυθμός του ήταν περίπου 7 δέκατα πίσω από αυτόν των πρωτοπόρων. Ωστόσο, κράτησε οπτική επαφή μαζί τους και άρχισε να απομακρύνεται από τους Iannone, Bradley Smith, Pol Espargaro και Danilo Petrucci, που έκλειναν την πρώτη οκτάδα.

Στην κορυφή, τους Lorenzo και Marquez χώριζαν 0,3 δευτ. -με ελάχιστες εξαιρέσεις- μέχρι τον τρίτο γύρο πριν το τέλος, καθώς ήταν εμφανές ότι οι δύο Ισπανοί προσπαθούσαν στρατηγικά να προστατεύσουν το πίσω ελαστικό τους, που έτσι κι αλλιώς ήταν το σκληρό στην τραχιά άσφαλτο της ένδοξης αμερικανικής πίστας.

Στον έβδομο γύρο ο Pedrosa είχε μείνει 1,2 δευτ. πίσω τους, και ο Rossi ήταν άλλα 1,7 δευτ. πίσω από τον Dani. Ο Ιταλός όμως άρχισε να ανεβάζει το ρυθμό του και σύντομα πλησίασε στα 0,8 δευτ. Τότε, σημειώνοντας γύρους ακόμα και τρία δέκατα ταχύτερους του Lorenzo, ο Rossi έφτασε στον 15ο γύρο να απειλεί πια τον Pedrosa.

Το ζευγάρι Lorenzo-Marquez ήταν ήδη τρία δευτερόλεπτα μπροστά από τους δύο μονομάχους της 3ης θέσης. Σε εκείνο το χρονικό σημείο του αγώνα παρατηρήθηκαν οι πρώτες ψιχάλες στα pits, και μάλιστα στον 19ο γύρο βγήκαν και σημαίες ότι βρέχει σε ένα σημείο της πίστας.

Οι αναβάτες δεν φάνηκαν να κόβουν ρυθμό, και η βροχή εντέλει δεν ήρθε ποτέ. Ο Rossi κατάφερε να επιτεθεί και να περάσει με σχετική ευκολία τον Pedrosa, αλλά ο Ισπανός δεν έχασε την επαφή με τη Yamaha M1. Μετά από δύο γύρους πέρασε ξανά τον «γιατρό», καθώς ο Ιταλός φάνηκε να χάνει την απόδοση των ελαστικών που είχε στον αμέσως προηγούμενους γύρους.

Ωστόσο, ένα λάθος του Dani τέσσερις γύρους πριν το τέλος τον ανάγκασε να ανοιχτεί στην έξοδο μιας στροφής, επιτρέποντας στον Rossi να περάσει ξανά με ευκολία. Την ίδια ώρα, είχε έρθει η στιγμή για τον Marquez να επιτεθεί στον Lorenzo. Μένοντας για έναν γύρο κολλημένος στην ουρά της Yamaha, επιχείρησε και πέτυχε την προσπέραση στον Jorge στα φρένα της ευθείας, στο ξεκίνημα του τρίτου γύρου πριν το τέλος.

Ο Lorenzo επιχείρησε να μείνει κοντά, αλλά στον τελευταίο γύρο ο Marquez είχε λίγη ταχύτητα ακόμα και πέρασε τη «γραμμή με τα τούβλα» στον τερματισμό με διαφορά 7 δεκάτων από τον Lorenzo. Την ίδια ώρα, ο Rossi έβγαινε νικητής της μάχης με τον Pedrosa με 181 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

"Στις κατατακτήριες ήμουν σε θέση να γυρίζω ψηλά στο 1:32 και χαμηλά στο 1:33», είπε στο τέλος ο Marquez, «αλλά στον αγώνα [ο Lorenzo] ανέβασε το ρυθμό του και ήταν σε θέση να γυρίζει χαμηλά στο 1:32. Είδα εξ αρχής ότι θα ήμουν σε θέση να πιέσω στους τελευταίους γύρους, γιατί [του] ήταν αδύνατο να ανοίξει μεγάλη διαφορά. Περίμενα μέχρι το τέλος, έκανα λίγη στρατηγική και μπορούσα να πιέσω λίγο περισσότερο".

Ο Lorenzo συμπλήρωσε: "Έχανα σταδιακά την απόδοση της δεξιάς πλευράς του πίσω ελαστικού. Πάντως έκανα έναν από τους καλύτερούς μου αγώνες. Είχα πολύ υψηλό ρυθμό. Έδωσα όλη μου την ενέργεια για να ξεφύγω από τον Marc, αλλά είχε ένα ή δύο δέκατα στο χέρι. Τελικά ήταν λίγο δυνατότερος".

Από την πλευρά του, o Valentino Rossi τόνισε: "Ήταν πολύ απαιτητικός αγώνα. Είμαι χαρούμενος γιατί έχασα μόνο 4 βαθμούς από τον Jorge. Έφτασα γρήγορα στην 4ην θέση και η μάχη με τον Pedrosa ήταν δύσκολη. Ήταν σπουδαία μάχη και είμαι πολύ χαρούμενος που τον κέρδισα".

Οι Iannone και Smith έκλεισαν την εξάδα, καθώς ο δεύτερος εξακολουθεί να κάνει μια σπουδαία χρονιά ως κορυφαίος αναβάτης δορυφορικής ομάδας, εμπρός από τους Espargaro και Crutchlow.

Ο επόμενος αγώνας του MotoGP, 11ος της σεζόν, θα γίνει το αμέσως ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 15-16 Αυγούστου 2015, στο Brno της Τσεχίας.

Διαβάστε ακόμα στο Car and Driver:

Andy Cowell: Ο "εγκέφαλος" του κορυφαίου κινητήρα της F1

Χρόνια πολλά Fernando

Πως ο Vettel έφτασε στη νίκη στην Ουγγαρία

TAGS MOTOGP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ