FORMULA 1

Χρυσό ο Zanardi 15 χρόνια μετά το φρικιαστικό ατύχημα

Χρυσό ο Zanardi 15 χρόνια μετά το φρικιαστικό ατύχημα

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2001 η ζωή του Alex Zanardi άλλαξε για πάντα. Στην πίστα του Lausitz, στο πλαίσιο ενός αγώνα του Πρωταθλήματος Champ Car, ο Ιταλός πιλότος είχε σοβαρό ατύχημα που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή.

Με μόλις ένα λίτρο αίματος να κυκλοφορεί στο σώμα του (!), η καρδιά του σταμάτησε επτά φορές, αλλά με τη βοήθεια των γιατρών κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, χάνοντας όμως τα δύο του πόδια, τα οποία ακρωτηριάστηκαν από το γόνατο και κάτω.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ

" Το αυτοκίνητο διαλύθηκε σε δύο κομμάτια, ένα μέρος δικό μου έμεινε με το αυτοκίνητο και ένα άλλο, που ήταν τα πόδια μου, είπε 'αντίο' και ακολούθησε άλλη κατεύθυνση", είχε δηλώσει το 2012 πριν τους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου.

Την Πέμπτη 14/9, λίγες ώρες πριν τη συμπλήρωση 15 χρόνων από αυτήν τη μαύρη επέτειο, ο 49χρονος Ιταλός κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη χειροκίνητη ποδηλασία, στο αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης δρόμου της κατηγορίας H5 (αθλητές που χρησιμοποιούν handcycles), στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Χρειάστηκε 28'36"81 για να καλύψει τα 20 χιλιόμετρα της διαδρομής, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Αυστραλό Stuart Tripp.

Είναι το 4ο συνολικά μετάλλιο του "υπερανθρώπου" από τη Bologna (ναι έχει καταφέρει μεταξύ άλλων να ολοκληρώσει και το Ironman Triathlon, το 2014), μετά τα δύο χρυσά και το ένα ασημένιο που πήρε στο Λονδίνο το 2012. Και είναι πολύ πιθανό η συλλογή του να μεγαλώσει.

Ο Ζanardi έχει στεφθεί δύο φορές Πρωταθλητής στο CART, το 1997 και το 1998, ενώ έχει περάσει και από την Formula 1 αγωνιζόμενος σε 41 GP με τις Jordan, Minardi, Lotus και Williams.

"Η μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής μου"

" Αισθάνομαι πολύ τυχερός, πως η ζωή μου είναι ένα ατελείωτο προνόμιο. Εδώ που βρίσκεται σήμερα το Ολυμπιακό Στάδιο, σε αυτό το κομμάτι γης υπήρχε μια πίστα (σ.σ.Jacarepaguá) στην οποία πήρα την πρώτη μου pole position στο Indy Car. Για έναν ρομαντικό τύπο σαν κι εμένα αυτό είναι κάτι ιδιαίτερο. Δεν συνηθίζω ναλέω ευχαριστώ στο Θεό για τέτοιου είδους πράγματα. Πιστεύω πως ο Θεός έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθεί, αλλά σήμερα αυτό που συνέβη είναι ξεχωριστό. Πρέπει να υψώσω τα μάτια μου στον ουρανό και να τον ευχαριστήσω", δήλωσε ο Ιταλός που έχει αναδειχθεί οkτώ φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην χειροκίνητη ποδηλασία.

Μιλά με ταπεινότητα προσπαθώντας να δώσει κουράγιο σε ανθρώπους που τραβούν το δικό τους Γολγοθά, περιγράφοντας όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται τις δυσκολίες που βίωσε τον πρώτο καιρό μετά το ατύχημα, έχοντας χάσει πια τα κάτω άκρα του. Το πως κατάφερε να μετατρέψει την τραγωδία σε "ευκαιρία ζωής", αποτελεί εντυπωσιακό επίτευγμα και απόδειξη πως η δύναμη που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι οίδιος πιστεύει.

" Παρά το ατύχημα, αυτό που συνέβη σε μένα, εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής μου. Όλα όσα κάνω σήμερα έχουν άμεση σχέση με την κατάσταση που βιώνω. Όταν βρίσκεις τον αυτό σου σε μια συγκεκριμένη κατάσταση πρέπει να καταλάβεις που ακριβώς θέλεις να πας και να συγκεντρωθείς σε αυτό που μπορείς να πετύχεις. Είτε πρόκειται για κάτι μικρό είτε για κάτι μεγάλο, βήμα-βήμα μπορείς να κάνεις πράγματα να συμβούν".

" Κάποτε με ρώτησαν αν θα επέστρεφα ποτέ σε αγωνιστικό αυτοκίνητο, αλλά το πιο σημαντικό για εμένα ήταν να μπορώ να πάω μόνος μου στην τουαλέτα και να κάνω μόνος μου την ανάγκη μου, αλλά δεν μπορούσα να το κάνω. Έπρεπε να έχω βοήθεια. Αυτή ήταν η πρώτη μου προτεραιότητα. Μέρα με τη μέρα κατάφερα να επανακτήσω τον έλεγχο και τη δύναμη. Αυτό με βοήθησε να επανακτήσω κάπως την αυτοπεποίθησή μου και να συγκεντρωθώ σε διαφορετικά πράγματα και να μαι τώρα εδώ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ CAR AND DRIVER

Η F1 πάει Σιγκαπούρη
Ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του Button στη McLaren;
Η F1 στα χέρια των Αμερικανών!
TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ